15 nov | 2022

10 fabels over het vinden van de ware

Juist doordat er zoveel fabels rondgaan over het vinden van “de ware” in de liefde, lopen veel mensen hem/haar juist mis! Wat is realistisch en welke ideeën kun je het beste meteen eens en voor altijd achter je laten? In dit artikel ontzenuwen we de 10 belangrijkste fabels over het vinden van “de ware” en de ware liefde.

Hoe zien we “de ware”?

Vraag eens iemand naar een beschrijving van de ware en de ware liefde… Dan komen er al snel beelden naar boven over het moment dat je iemand voor het eerst ziet: de vonk slaat over en je bent op slag verliefd. En natuurlijk is het geheel wederzijds. Het gaat allemaal als vanzelf, alsof je je soulmate gevonden hebt. En natuurlijk leven jullie nog lang en gelukkig als in een sprookje. Dit alles wordt gevoed door romantische Hollywoodfilms. Maar helaas is de liefde niet altijd een romantische film en zeker geen sprookje. En is het maar zeer de vraag of die ware droomprins(es) wel bestaat.

Hardnekkige fabels over de ware

Daarom is het goed eens wat dieper op de ware en de ware liefde in te gaan en de meest hardnekkige fabels te ontzenuwen. Want we zien helaas regelmatig dat mensen de “echte realistische ware” laten lopen omdat hij of zij niet aan het sprookjesbeeld voldoet. Erg jammer…

Fabel 1. Er is maar één ware

We zijn inmiddels met 8 miljard mensen op deze planeet, waarvan er ongeveer 500 miljoen in jouw leeftijdscategorie. Dus dan moet je die ene ware uit 500 miljoen mensen selecteren. Dat kost even wat tijd… Statistisch gezien zou dan bijna iedereen op deze wereld nog single zijn, terwijl er toch ontzettend veel mensen zijn met een liefdevolle duurzame relatie.

De praktijk is, dat als je echt open staat om mensen op een dieper niveau te leren kennen, er ontzettend veel “ware liefdes” voor jou rondlopen. De praktijk wijst uit dat je met ongeveer 1 op de 50 tot 1 op de 100 mensen in jouw leeftijdscategorie een hele fijne liefdevolle relatie aan kunt gaan.

Fabel 2. Je voelt het meteen als je de ware ontmoet

Als je de ware tegenkomt, voel je het meteen en ben je op slag verliefd, zo denken veel mensen. We geven het toe, liefde op het eerste gezicht komt voor blijkt uit onderzoek. Het is echter maar zelden het geval: veel vaker slaat de vonk pas later over. En als het al gebeurt, speelt aantrekkingskracht en lust vaak een belangrijke rol. Veel van die liefdes op het eerste gezicht zijn helaas ook snel weer voorbij omdat de geliefden toch niet bij elkaar blijken te passen. Voor echte duurzame liefde is meer nodig dan instant lust en aantrekkingskracht.

Fabel 3. Als je niet verliefd bent kan het niet de ware zijn

Dit is één van de belangrijkste en hardnekkigste fabels over het aangaan van een duurzame liefdesrelatie. Dat verliefdheid heel belangrijk is en dat je zonder verliefdheid geen goede relatie krijgt, is onzin! Verliefdheid zorgt er juist voor dat je door al die verliefdheidshormonen een roze bril opzet, veel minder kritisch bent en een hyperfocus op die ander krijgt. De kans dat je daardoor juist met iemand in een relatie stapt die niet goed bij jou past is daardoor veel groter.

Natuurlijk is verliefd-zijn een heerlijk gevoel. Maar om de ware te vinden voor de lange termijn werkt het vaak beter om iemand rustig te leren kennen, vervolgens de aantrekkingskracht te voelen, je te verbinden en daarna veel van iemand te gaan houden. Dus voel je geen verliefdheid, maar heb je het op alle andere vlakken fijn met elkaar, dan kun je de verliefdheid gewoon overslaan.

Fabel 4. Alle leuke mannen/vrouwen zijn al bezet, dus de kans om mijn ware te vinden is verkeken

Deze klacht wordt vooral door hetero vrouwen boven de dertig regelmatig geuit. Onder al die 200.000 singles in hun leeftijdscategorie in Nederland is er helemaal niemand die ze aantrekkelijk genoeg vinden om een relatie mee aan te gaan. De enige mannen die ze kennen die wel aantrekkelijk zijn, zijn al bezet!

Vaak blijken deze singles een vrij groot eisenpakket te hebben, waar vooral zelfvertrouwen, een vlotte babbel en onafhankelijkheid bovenaan de lijst staan. En wie presenteren zich het gemakkelijkst op deze manier? Juist, zij die al in een relatie zitten! Voor hen hangt er niets meer vanaf, waardoor zij veel gemakkelijker zichzelf kunnen zijn in het contact. Juist de singles die graag een relatie willen, zullen meer hun best doen, zich af en toe krampachtig of onhandig gedragen en iets van hun natuurlijke zelfvertrouwen verliezen. Als je hen wat beter leert kennen, blijken zij ineens net zo leuk als die bezette variant!

Fabel 5. Als het echt goed zit, voelt het als een soulmate

Veel singles denken hun soulmate gevonden te hebben als ze meteen het gevoel hebben dat ze de ander al jaren kennen. “Het voelt meteen vertrouwd” geven ze dan aan. Toch blijkt dat gevoel na een tijdje juist om te slaan in een relatie vol gedoe en uiteindelijk wordt de relatie met “de ware” verbroken. Deze ervaring leidt er echter wel toe dat deze singles op zoek blijven gaan naar iemand waar ze dit gevoel meteen weer zo ervaren als bij hun ex-soulmate.

Dit komt omdat het “vertrouwde gevoel” helemaal niets te maken heeft met het romantische “soulmate-idee”, maar veel meer met wat jij al in je vroege jeugd hebt geassocieerd met liefde. Vaak is het iets in de interactie met die ander wat raakt aan wat je als interactie hebt ervaren met je ouders of andere sleutelfiguren in je jeugd. Dat kan prettig zijn (bijvoorbeeld warm en liefdevol contact), maar evengoed onprettig (de ander bepaalt alles en vindt wat ik wil onbelangrijk). Dat de ander vertrouwd aanvoelt, hoeft dus helemaal niet automatisch te betekenen dat het ook goed voor je is!

Fabel 6. Als het echt de ware is gaat alles meteen vanzelf

Als je deze fabel gelooft, denk je dat de ware jou natuurlijk helemaal aanvoelt. Je hebt al vanaf moment één maar een half woord nodig om elkaar helemaal te begrijpen en aan te voelen. En als je in de beginfase irritaties voelt of een keer ruzie hebt, dan kan het niet goed zijn en is het zeker niet de ware!

In de realiteit is het heel waarschijnlijk dat er juist in die beginfase veel misverstanden zijn. Je kent elkaar immers nog niet, en je hebt waarschijnlijk verschillende verwachtingen van hoe het zou moeten gaan. Ook durf je juist in de beginfase nog niet meteen uit te spreken wat je wilt en wat je prettig vindt. Daardoor is het heel gebruikelijk dat er bij het daten of een beginnende relatie irritaties zijn of zelfs een keer ruzie. Dat is absoluut geen reden om te stoppen. Als je dit met elkaar bespreekt leer je elkaar juist beter kennen. Een beetje wrijving kan je dan juist dichter bij elkaar brengen.

Fabel 7. Als je goed weet waar de ware aan moet voldoen zit het goed

Veel singles weten, door schade en schande wijs geworden, precies waar hun ware aan moet voldoen. Zij stellen een hele lijst met kenmerken op en vertrouwen vervolgens op hun lange lijst met eisen. Zaken die ze graag bij hun nieuwe date, en zeker bij de ware, terug willen zien. Of eigenschappen die, als het de ware is, hij of zij juist niet mag hebben. Als er toch vele tienduizenden singles op hun datingapp staan, waarom zouden ze dan niet heel kritisch zijn en op zoek gaan naar die ene echte ware?

In de praktijk blijkt er niemand aan je lange eisenlijst te voldoen. En als je dan na heel lang zoeken toch iemand tegenkomt die er enigszins aan lijkt te voldoen, dan is er wel weer iets anders waar je je aan kan irriteren. Dan blijkt het wéér de ware niet te zijn, en kun je die lijst nog langer maken.

Maar waar word je dan wel echt gelukkig van? Dat gebeurt als jouw vijf tot zeven relatiewaarden aanwezig zijn. Als je jouw relatiewaarden als belangrijkste leidraad neemt, en je daarnaast aantrekkingskracht ervaart, kun je een fijne relatie opbouwen. En zul je de andere dertig minpunten voor lief moeten nemen: iedereen heeft ook mindere kanten.

Fabel 8. Opposites attrack, dus de ware moet heel anders zijn dan ik

We halen je maar meteen uit die droom: volgens wetenschappelijk onderzoek blijkt dit totale onzin te zijn. Sinds de vijftiger jaren zijn er als meer dan 240 onderzoeken gedaan die laten zien dat juist overeenkomsten zorgen voor interesse en aantrekkingskracht tussen geliefden in plaats van tegenstellingen. Juist een gelijksoortige houding t.a.v. bijvoorbeeld maatschappelijke onderwerpen, interesses en waarden zorgt voor aantrekkingskracht. Dit artikel gaat hier uitgebreid op in.

Fabel 9. Hoe meer zoals ik hoe beter: de ware moet precies hetzelfde zijn als ik

Het hebben van een aantal overeenkomstige interesses en onderliggende normen en waarden zorgen dus voor aantrekkingskracht en dat je beter bij elkaar past. Maar sommige singles trekken dit wel heel ver door en denken dat je in alles hetzelfde moet zijn als je partner! Zodra zij verschillen ontdekken tussen zichzelf en de ander, maken ze zich ongerust en denken ze dat ze de ware toch niet gevonden hebben!

In werkelijkheid zul je nooit een exacte kopie van jezelf vinden. Ook jouw ware zal op sommige punten van je verschillen. Al in de beginfase kun je bijvoorbeeld verschillend denken over hoe vaak je wilt afspreken, hoeveel je wilt appen, hoe snel je elkaars vrienden wilt ontmoeten en hoe verliefd je je voelt. Dat zegt niets over hoe goed je bij elkaar past. Door elkaars verschillende ideeën en verwachtingen te accepteren, kun je veel verder komen. En voor je het weet heb je een goede relatie waarin je juist geprikkeld wordt door elkaars verschillende invalshoeken.

Fabel 10. Als ik de ware heb gevonden, ben ik voor altijd gelukkig

Hoe mooi zou het zijn als je altijd gelukkig bent in je relatie als je de ware hebt gevonden. Maar als dat waar was, dan zou of niemand op deze planeet ware liefde hebben gevonden, òf zouden er allemaal overgelukkige mensen rondlopen. In elke relatie, ook de hele goede, komen irritaties, frustraties, verdriet en zelfs ruzies voor. Je gaat nu eenmaal een relatie aan met een echt mens, met al zijn of haar imperfecties en miscommunicatie.

De ware bestaat dus niet, maar is er wel ware liefde dan?

Ware liefde bestaat zeker. Ware liefde wil zeggen dat je leert leven met alle imperfecties en gekkigheid van je geliefde. Dat je alles accepteert en omarmt van de ander, dus ook de mindere kanten. En natuurlijk dat de ander ook jou accepteert zoals je bent. Ware liefde is daarom ook de keuze om elkaar echt te leren kennen. En als jouw relatiewaarden kloppen en er seksuele aantrekkingskracht is, heb je een goede reden om ervoor te gaan. Laat “die ene ware” dan maar aan de prins in het sprookje of de hoofdrolspeelster in die Hollywoodfilm. Jij mag je dan heel gelukkig prijzen met jouw ware liefde!

Hoe kunnen wij je helpen?

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Reacties op dit artikel

Volg alle reacties op dit artikel

Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties

Jouw e-mail
Volg alle reacties op dit artikel
0 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Alle reacties (0)