10 tips om succesvol te daten via videobellen

Videobellen tijdens het werk is al helemaal ingeburgerd. Maar ook voor het daten kan videobellen een heel mooi middel zijn om een eerste goede indruk te krijgen. Het kan je veel tijd en moeite besparen. Maar met je collega’s videobellen is toch iets heel anders dan met een nieuwe date. Daarom hebben we 10 tips voor je om te zorgen dat ook bij een eerste date via het videobellen een mooie klik kan ontstaan.

Bijna niemand ontkomt er meer aan voor zijn werk: videobellen! Bijvoorbeeld via Zoom, Microsoft Teams, Skype of Facetime. Videobellen kan ook voor het daten een goede uitkomst zijn als je omdat je met weinig tijd en moeite toch een goede eerste indruk krijgt. En natuurlijk is real live daten uiteindelijk veel leuker! En een aantal datingapps hebben het videobellen ondertussen al als functie ingebouwd.

Een virtual date heeft veel voordelen

Natuurlijk is het raar en voelt het een beetje onnatuurlijk om elkaar via een scherm voor het eerst te ontmoeten. Maar de voordelen van videobellen ten aanzien van lang chatten, of juist direct een live date, zijn legio. Je krijgt veel meer informatie en een veel beter beeld dan via de app of chat. Beeld en geluid zeggen zoveel meer dan alleen tekst. Je bespaart veel tijd, want je hoeft niet te reizen, je bespaart op dure diners en drankjes en als het niet leuk is ben je na 10 minuten al weer klaar. Veel van onze cliënten zweren er inmiddels bij en willen er zeker mee doorgaan als we weer normaal kunnen daten.

Onze beste 10 tips

Maar hoe zorg je dat die videodate nu ook succesvol wordt? En niet dat je elkaar ongemakkelijk aanstaart, om de date vervolgens na 10 pijnlijke minuten te beëindigen? Of dat je best een leuk gesprekje had, maar het verdacht veel leek op het gesprekje wat je net met je moeder had eergisteren? Om dat te voorkomen hebben we een gekeken hoe de mensen die diverse succesvolle videodates gehad hebben, dit hebben aangepakt. Hieronder onze beste 10 tips, waarbij de laatste de allerbelangrijkste zijn!

Tip 1. Plan een afspraak, maar maak hem niet te lang

Als je gaat videobellen, is het fijn als je de date even voor kan bereiden. Net als bij een echte date. Dus het is goed om een afspraak te plannen wanneer de virtuele date plaats gaat vinden. Vaak is een virtuele date van een half uur voor een eerste keer ruim voldoende. Daarna heb je een prima eerste indruk van de ander.

Geef dat ook aan bij het maken van de afspraak. Dan voorkom je dat je date 3 uur voor jou reserveert en diep teleurgesteld is als je na 2,5 uur uitgeput afhaakt. Op een live-date kun je samen leuke dingen doen en gebeurt er van alles om je heen. Bij de virtuele date heb je die afleiding niet en praat je constant. Daarbij komt ook nog eens dat videobellen vermoeiender is dan live met elkaar daten.

Tip 2. Zorg dat je ongestoord en rustig kunt videobellen

Het is natuurlijk heel fijn als je in alle rust met je date kunt videobellen. Als je alleen woont, is dat natuurlijk vanzelfsprekend. Maar als je huisgenoten hebt, kunnen zij zo maar opeens hun nieuwe rockgitaar gaan testen Of je oudste dochter komt je datetips geven. Ze kunnen je helemaal uit de dateflow halen. Dus maak goede afspraken met je huisgenoten, kinderen en niet te vergeten, je huisdieren zodat ze jou even met rust laten en zich rustig houden.

Tip 3. Test de techniek en ruim je rotzooi op

Het is fijn als alles werkt en het er ook nog goed uitziet op het beeldscherm. Ga je voor het eerst met een nieuw programma werken? Zorg dan dat je het ruim van tevoren download, installeert en test. Voordat je het weet is je online date een online cursus software installeren en gebruiken. Hoe romantisch is dat!

En als je toch aan het testen bent, kijk dan ook even of je zelf goed en duidelijk te zien bent. Zorg dat je gezicht goed en prettig belicht is en er geen felle lampen op de achtergrond in beeld zijn. Ook is het voor de ander irritant als er te veel buitenlicht van achteren komt. Als je date na jullie videosessie aan jou terugdenkt, wil je natuurlijk niet dat dit het beeld is van een donkere schim die hem of haar vanuit een fel wit licht heeft toegesproken.

Ook kan je date in een heel vroeg stadium al min of meer een kijkje bij jou thuis nemen. Als je date in werkelijkheid bij je op bezoek zou komen, zorg je natuurlijk dat het netjes is. Dus ook nu zorg je dat de plek waar je zit en de achtergrond er netjes en opgeruimd uitzien. Bij sommige programma’s kun je je achtergrond “blurren”. Nadeel is dat je rand vaak “meeblurt”en dat jij en je kapsel er niet altijd op hun voordeligst uitzien. Bij het instellen van een foto als achtergrond is dat min of meer hetzelfde. Voordeel is natuurlijk dat je lekker niks hoeft op te ruimen. Scheelt natuurlijk weer, maar pas dan wel op dat je niet per ongeluk een foto van jou en je ex kiest…

Tip 4. Zorg dat je er stralend en goed verzorgd uitziet

De achtergrond is belangrijk, maar veel belangrijker natuurlijk is dat je er zelf leuk en verzorgd uitziet. Let op je kleding, haar en make-up. En niet alleen de bovenkant, maar ook het stuk van je voeten tot je middel. Je zou niet de eerste zijn die toch even moet opstaan en vergeet dat je nog geen broek of rok aan hebt… Hou er rekening mee dat je er door camera en belichting anders overkomt dan real live. Dus het is ook goed om ook dat voor de camera te testen. Wil je helemaal perfect overkomen, lees dan de tips van styliste Joëlla.

Tip 5. Bereid wat vragen en gespreksonderwerpen voor

Tijdens een vitual date ben je veelal alleen maar aan het praten met elkaar. Niet leuk als er dan telkens ijzige stiltes vallen doordat je even wat gespannen bent, terwijl die ander toch wel heel leuk is. Verdiep je dus in de ander. Je hoeft echt geen biografisch onderzoek naar je nieuwe date te gaan doen. Lees gewoon het datingprofiel nog een keer, kijk de app-gesprekken of mails nog een keertje na en bedenk wat gesprekonderwerpen. Wat roept je nieuwsgierigheid op? Wat zou je graag van de ander willen weten? Waar wil je het graag over hebben? Schrijf ze op zodat je altijd iets hebt om op terug te vallen.

Tip 6. Stel de ander op haar/zijn gemak

Na een goede voorbereiding is het dan eindelijk tijd voor de date. Net als bij een real live date ben je, net als je date, meestal wat gespannen. Het is dus fijn als jezelf een beetje kunt ontspannen en de ander op zijn of haar gemak kunt stellen. Zelf kun je wat ontspanningsoefeningen doen vlak voor je date en vooral zorgen dat je rustig en niet gehaast aan je date begint. Ook kun je in het begin van het gesprek benoemen dat je zo’n virtual date best wel spannend vindt. Dat breekt vaak het ijs. Wat ook werkt is een leuk compliment geven aan de ander. Vaak is dat een goede binnenkomer.

Tip 7. Voorkom het kruisverhoor

Als je je lijstje met vragen die je voorbereid hebt één voor één afwerkt, krijgt je date al snel het gevoel dat hij of zij in een kruisverhoor zit. Dat kan een leuk rollenspel zijn als dit je 8e videodate is met elkaar, maar in het begin wil je die ander toch liever een wat prettiger gevoel bezorgen. Stel dus zoveel mogelijk open vragen en vraag goed door als je date iets vertelt. Volg je gezonde nieuwsgierigheid. Wat zou je allemaal nog meer over de ander willen weten van het onderwerp waar jullie op dat moment over praten? Wees niet bang als er even een stilte valt. De ander heeft ook even de tijd nodig om na te denken en vind het meestal ook prettig om af en toe de lead in het gesprek te hebben.

Tip 8. Flirt!

Net als bij een real live date, gaat het niet alleen om een goed gesprek. Ook is het belangrijk dat je elkaar aantrekkelijk vindt en er (seksuele) aantrekkingskracht ontstaat. Je wilt immer meer dan alleen vrienden worden. Ook via de camera kun je uitstekend flirten. Elkaar lang, diep en zwoel in de ogen kijken en subtiel aanraken lukt helaas niet via de camera. Maar er blijft genoeg te flirten over. Geef complimentjes, plaag elkaar een beetje en zet af en toe je mooiste glimlach op. Lees meer over flirttips.

Tip 9. Maak de connectie

Om uiteindelijk een klikt te voelen en vervolgdates te krijgen, is het heel belangrijk dat je ook een emotionele band opbouwt. Klinkt misschien lekker vaag, maar we gaan het uitleggen. Als je alleen maar over feiten, politiek en je werk praat, leren jullie elkaar tijdens de date niet echt kennen. Je weet niet hoe die ander zich diep van binnen voelt, wat die ander echt belangrijk vindt of hoe je date zich in moeilijke situaties gaat gedragen. Daardoor bouw je ook niet zo snel een vertrouwensband op. Je kom niet verder dan het niveau van “kennissen” en mogelijk nog een beetje vriendschap.

Als je echt die connectie wilt krijgen, zul je je open moeten stellen. Je gevoelens en emoties delen en kwetsbaarheid laten zien. Vertellen hoe je zaken beleeft, ervaart en hoe je je voelt. Dan pas ontstaat een echte connectie. Lees meer over hoe je de verbinding maakt.

Tip 10. Wees creatief en maak het leuk

Sommige koppels raken nooit uitgepraat, maar het is vrij gangbaar dat de gesprekken na een aantal videodates wat opdrogen… Dan wordt het tijd om ook iets leuks te gaan doen! Wil of kun je nog niet live afspreken? Kook beide hetzelfde en organiseer een romantisch videodatediner. Of maak het nog spannender en bestel een heerlijk gerecht voor elkaar. Laat je verrassen en vertel tijdens het diner wat je het lekkerst vindt.

Wil je echt een sprong maken in jullie connectie, ga dan aan de slag met “de 36 vragen om verliefd te worden” en kijk op afstand tot in het diepst van de ziel van je date. Met de app Rave kun je een online bioscoopdate simuleren en tegelijkertijd een serie of film op Netflix kijken. Als je een spelletje met de ander wilt spelen, is de app Houseparty misschien wat voor jullie. Daarmee kun je videobellen en tegelijkertijd samen spelletjes spelen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb jij alles waar je ooit van gedroomd hebt? Een succesvolle carrière, een bruisend sociaal leven en avontuurlijke ervaringen om op terug te kijken? Maar wacht even, er ontbreekt iets cruciaals: die ene betoverende liefdesrelatie. Maak je dan klaar om deel te nemen aan ons baanbrekende coachingsprogramma “Laat de liefde werken”. We hebben jarenlang bewezen dat jij de sleutel in handen kunt krigen om jouw liefdesleven te transformeren. Stel je voor, een relatie zonder complicaties of twijfels, waar je jezelf kunt zijn en pure liefde kunt ervaren. Onze programma-deelnemershebben dit bereikt! Laat ons je ook begeleiden op jouw reis naar zelfontwikkeling en een liefdesleven dat al je verwachtingen overtreft. Wacht niet langer, neem vandaag nog contact met ons op en geef de liefde een krachtige boost die je nooit voor mogelijk had gehouden!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved