Leren Flirten? Met deze 7 tips is flirten een makkie

Vind jij flirten lastig, niets voor jou of te risicovol? Lees in dit artikel hoe je subtiel kan flirten en je juist afwijzing voorkomt! Met deze zeven tips wordt flirten een makkie.

“Flirten? Dat overdreven gedoe is niets voor mij!” Singles geven allerlei redenen waarom ze liever niet flirten. Waarom ze liever veilig achter een schermpje blijven swipen dan iemand live aanspreken. En waarom ze het tijdens een date liever bij een goed gesprek houden dan laten zien dat ze de ander ook aantrekkelijk vinden. Misschien ben jij ook wel iemand die nooit flirt. Omdat je vindt dat je het niet kan, dat het niet hoort of omdat je het niet durft. Met de 7 tips in dit artikel leer je je schroom overwinnen en ontdek je dat flirten zowaar leuk kan zijn!

Flirten? Daar doe ik niet aan

Zomaar een greep uit de argumenten om niet te flirten:

  • Stel dat ik word afgewezen, ik zou door de grond zakken.
  • Wat als de ander toch niet leuk blijkt te zijn, dan zit ik er mooi aan vast.
  • Stel dat ze denken dat ik meteen uit ben op seks, ik wil echt niet te uitdagend overkomen.
  • Ik doe niets, de man moet het initiatief maar nemen!
  • Ik doe niets, want vrouwen zijn arrogant en zeggen toch altijd nee.

Duidelijk is dat de meeste singles geen sterren in flirten zijn en al snel denken dat het overdreven is. Maar klopt het beeld dat ze van flirten hebben wel?

Wat is flirten eigenlijk?

Aantrekkelijke vrouw met een cocktail in de hand die flirterig over haar schouder kijkt

Flirten is niet meer en niet minder dan de ander een goed gevoel geven door ze wat extra aandacht te geven. En meestal is dat non-verbaal. Als mensen zeggen dat ze niet kunnen flirten, bedoelen ze eigenlijk dat ze het afgeleerd hebben. Kleine kinderen flirten namelijk van nature. Denk aan een schattige peuter die je stralend aankijkt, zijn hoofd schuin houdt en naar je lacht. Dit zijn pure flirtsignalen. Het effect: we smelten meteen.

Helaas leren we dat flirten op latere leeftijd weer af. We leren ons gezicht in de plooi te houden, en niet te open contact te maken. In publieke plaatsen waar veel mensen komen, kijken we het liefst langs elkaar heen alsof we elkaar niet zien. Heel jammer eigenlijk, als je contact wilt!

Flirten: overdreven of juist subtiel?

Als je flirt laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de ander. Flirten start vaak met het uitzenden van subtiele non-verbale signalen die aangeven dat je contact wilt of benaderbaar bent. En juist door die subtiliteit kan er niet veel misgaan!

Als sinds vroeger tijd was flirten een ideale manier voor vrouwen om de situatie te beïnvloeden als zij geïnteresseerd waren in een man. In die tijd was het nog niet gewenst dat de dames openlijk op mannen afstapten. Door te flirten gaven zij non-verbaal aan dat zij interesse hadden.

Hoewel de mannen dachten dat zij het initiatief namen, hadden de dames stiekem de regie in handen. Door flirtsignalen uit te zenden gaven ze aan welke man hen kon benaderen. Ze deden dat door veelvuldig oogcontact te maken, te glimlachen, zichzelf subtiel aan te raken en ga zo maar door. Als de man toehapte en ze aansprak, keken ze uiteraard onschuldig om zich heen, om vervolgens semi-verlegen het gesprek te beginnen.

Ook in homoseksuele relaties werd dit spel gespeeld. Zo kon je zonder dat anderen het merkten, interesse peilen bij de ander. Keek de ander een paar keer afstandelijk weg, dan wist je, zonder verdere pijnlijke situaties, dat de ander niet geïnteresseerd was in dit soort contact. Werd er terug geflirt, dan kon je elkaar benaderen en eventueel samen een veilig plekje zoeken.

En nog steeds is dit het spel wat gespeeld wordt. Non-verbaal wordt duidelijk gemaakt: ik vind je leuk, laten we een praatje maken!

Met flirten kun je juist afwijzing voorkomen!

Mensen flirten vaak niet uit angst om afgewezen te worden. Maar het is dus eigenlijk juist een gemakkelijke manier om afwijzing te voorkomen! Je kunt gewoon heel voorzichtig beginnen met wat langer oogcontact te maken en te glimlachen. Als de ander je flirtsignalen niet opvangt of negeert, is er geen man (of vrouw) overboord. Je hebt nog niets gezegd waarop de ander je kan afwijzen, laat staan dat de ander je openlijk zal zeggen niet geïnteresseerd te zijn.

Beantwoordt de ander daarentegen wel je oogcontact en lacht hij of zij terug? Dan kun je er al vrij zeker van zijn dat de ander het niet vervelend vindt als je op hem of haar afstapt. In feite dus een hele veilige manier om de eerste stap te zetten!

Ontwikkel durf om te doen!

Redenen om toch niet te flirten zijn gemakkelijk om te vinden. “Ik ben nu eenmaal niet een persoon die gemakkelijk op een vreemde afstapt”. Of “als hij of zij me echt leuk vindt, komt hij/zij wel op mij af”. Of als je eenmaal in gesprek bent: “Als ik flirt denkt de ander meteen dat ik van alles wil, terwijl ik dat zelf nog niet weet” of “Ik ben bang dat ik over de grens van de ander ga”.

Vaak zijn dit gedachten die je jezelf wijsmaakt om maar niet te doen wat je eng vindt: contact maken met iemand die je leuk vindt. Natuurlijk is dit een hele goede manier om afwijzing te voorkomen. Alleen kom je ook geen stap verder.

De mensen die het risico wel durven te nemen, hebben de halve wereld. Oftewel: zij maken een veel grotere kans op die leuke man of vrouw. Het helpt om te bedenken dat die ander jou niet of nauwelijks kent. Hij of zij wijst niet jou niet als persoon af, alleen je poging tot contact. Ben je bang om onhandig over te komen? Ook dat is helemaal niet zo erg. De meeste mensen kijken daar wel doorheen en vinden een beetje verlegenheid best charmant.

Onze 7 tips om te leren flirten

Ben je zover dat je besloten hebt een poging te wagen? Misschien heb je het ooit afgeleerd, maar flirten is gelukkig heel goed weer aan te leren. De volgende vraag is: hoe ga je het aanpakken? Hieronder onze belangrijkste flirt-tips.

Leren flirten: tip 1

Weet dat het “hoe” veel belangrijker is dan het “wat”. Het gaat dus niet zozeer om wat je zegt, maar hoe je dat doet. Niet die geweldige openingszin bepaalt of de ander jou leuk vindt, maar hoe je je opstelt. Een mooie glimlach heeft dus veel meer effect dan die eerste prachtige volzin die je uitspreekt.

Leren flirten: tip 2

Ken de non-verbale flirtsignalen: oogcontact (niet staren), glimlachen en als je eenmaal in contact bent de ander af en toe even aanraken. Vrouwen hebben daarnaast nog een heel arsenaal aan flirtsignalen tot hun beschikking: zij houden hun hoofd schuin, raken zichzelf aan (hals, armen etc.), spelen met hun haar en sieraden, slaan hun ogen verlegen neer etc., etc. Mannen hebben helaas wat minder extraatjes om zich van te bedienen. Wel maken ze zich vaak wat groter. Daarnaast staan ze wat stoerder, trekken ze hun kleding vaak recht, komen iets dichterbij en wijzen met voeten naar hun gewenste doel.

Leren flirten: tip 3

Flirt er ook verbaal op los: wees speels, maak gebruik van humor en plaag af en toe. Ook complimenten doen het erg goed. Wees wel subtiel én oprecht in je complimenten. “Wat heb jij een leuke uitstraling!” doet het beter dan “Jij bent de mooiste vrouw die ik ooit ontmoet heb”.

Leren flirten: tip 4

Wees open en wees gericht op de ander. De definitie van flirten is, we zeiden het al: de ander een goed gevoel geven door wat extra aandacht te geven. Dat is dus wat anders dan laten zien hoe goed en leuk je zelf bent. Hoe meer je open en geïnteresseerd bent in de ander, hoe minder je bezig bent met zelf een goede indruk te maken. En dat werkt!

Leren flirten: tip 5

Zorg vooral dat je afstemt. Kijk jij de ander net wat langer aan, en kijkt de ander op afstandelijke manier weg? Dan is hij of zij waarschijnlijk niet geïnteresseerd. Raak jij de ander een paar keer aan en draait de ander zich af? Dan is het waarschijnlijk niet gewenst. Kom jij net wat dichterbij en stapt de ander naar achter? Hetzelfde verhaal. Als goed op de non-verbale signalen van de ander let, kun je flirten zonder te worden afgewezen.

Leren flirten: tip 6

Vind je het spannend om te flirten? Dan zit je goed! Bij flirten hoort een beetje spanning erbij. Dat is juist het hele idee. Als je alles onder controle hebt, dan voelt de ander waarschijnlijk ook de spanning niet. Het is dan veilig, maar ook… saaaaai.

Leren flirten: tip 7

Neem het niet te serieus en neem risico. Als je flirten iets meer als een spel leert zien, wordt het een stuk gemakkelijk. Oefen dat spel ook. Maak eens wat vaker een praatje met een vreemde. Neem eens wat risico in welk onderwerp je aandraagt, maak een grapje en geef aandacht. Je zult zien dat je grotendeels positieve reacties terugkrijgt. Ieder mens vindt het immers fijn om positieve aandacht te krijgen en gezien te worden. Je zult zien dat het na wat oefenen een stuk gemakkelijker wordt om contact te maken. Je brengt deze flirttips dan moeiteloos in de praktijk als die bijzondere man of vrouw ineens voor je staat!

Meer weten over flirten?

Wil je nog veel meer flirttips krijgen en meer over flirten leren? En vooral eens op een ongedwongen manier oefenen met flirten en contact maken met een vreemde? Kom dan naar onze workshop Leer flirten en contactleggen in één middag. Je krijgt dan nog heel veel meer tips om te leren flirten. Na 4 uur weet je niet alleen hóe je moet flirten, maar heb je ook ervaren dat je hieraan echt plezier kunt beleven.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved