28 mrt | 2016

Twijfel over je date of relatie: naar luisteren of juist negeren?

Irma twijfelt over haar nieuwe relatie: Ik heb iemand ontmoet en hij is lief, slim, zorgzaam en sociaal. Eigenlijk alles wat ik altijd wilde. Toch twijfel ik constant of hij wel de ware is. Ik denk dat ik niet genoeg voel. Moet ik ermee stoppen?

Misschien herken je je in het verhaal van Irma. In onze coachingspraktijk hebben we vaak mensen die twijfelen over hun beginnende relatie. Ze willen graag weten of wij vinden dat zij het wel of niet moeten uitmaken. Helaas is er geen handboek waarin staat of jouw partner voldoet.

Wel bestaan er verschillende soorten van twijfel. De ene twijfel is meer gegrond dan de ander. In de afgelopen jaren hebben we goed scherp gekregen of twijfel over een (startende) relatie terecht is of niet. Deze inzichten willen we graag met je delen. Dat helpt je om een betere keuze te maken of je juist door moet gaan of beter kunt stoppen.

Wat voor twijfelaar ben jij en belangrijker nog: wat doe je ermee?  Lees hieronder over de verschillende soorten twijfel en ons advies hierbij.

Heb jij alles in huis voor een fijne relatie?

Ontdek wat jou belemmert in het krijgen van een fijne en vervullende relatie

1.     Twijfel omdat de relatie écht niet goed is

Misschien twijfel je terecht omdat je merkt dat de relatie écht niet goed voor je is. Omdat je er eigenlijk vooral ongelukkig van wordt. Veel mensen blijven desondanks in een ongelukkige relatie omdat ze bang zijn om alleen te zijn. Of omdat ze bang zijn dat er niets beters voor ze is weggelegd.

Ook in een beginnende relatie kan dit spelen. Sommige singles die lang alleen zijn geweest verlangen heel erg naar een relatie. Ze zijn dan enorm blij zijn dat ze weer iemand hebben die aandacht voor ze heeft. En waarmee ze weer leuke dingen kunnen ondernemen. Alle andere signalen negeren ze dan het liefst. Ook als hij of zij er heel andere wensen, interesses en normen en waarden op na blijkt te houden. En ook als hij of zij eigenlijk geen rekening wil houden met de behoeftes of gevoelens van zijn of haar partner. En erger nog, steeds egoïstischer of dominanter wordt, of na een tijdje blijkt vreemd te gaan. Logisch dat de twijfel over de (startende) relatie op een bepaald moment dan toch de kop op steekt.

Advies

Wees in dit geval eerlijk naar jezelf en geef toe als het echt niet werkt. Zorg dat je mensen om je heen hebt om je te steunen als je de stap maakt om weer alleen te zijn. Vertrouw erop dat het uiteindelijk beter wordt. Neem het advies van je omgeving serieus: als ze allemaal zeggen dat je jezelf tekort doet, dan is het misschien wel waar.

2.     Twijfel over de relatie uit perfectionisme

Misschien ben je iemand die altijd vrij snel een paar eigenschappen ziet, die je niet leuk vindt aan de ander. Goed, de ander is weliswaar mooi, lief, slim, sociaal en zelfstandig, maar soms lacht hij of zij toch een beetje raar in gezelschap. En eigenlijk wil je toch liever iemand die net iets minder lief is. Herkenbaar? Misschien ben je in dat geval net wat te veeleisend. En zoek je teveel naar de perfecte partner.

Advies

Besef dat iedereen goede en minder goede eigenschappen heeft. Misschien vind je iemand die deze specifieke vervelende eigenschap niet heeft,. Maar dan is er wel weer iets anders wat niet goed genoeg is. Niemand is perfect. Formuleer eens de 5-7 zaken die je écht het meest belangrijk vindt in de ander. Gebruik daarbij eventueel het gratis ebook “hoe kies je jouw ideale partner”. En hou daar dan aan vast. Iemand die alles heeft wat je zou kunnen wensen bestaat nu eenmaal niet.

3.     Twijfel over je (startende) relatie omdat je altijd twijfelt

Ben jij iemand die altijd twijfelt? Vind je keuzes maken altijd moeilijk en twijfel je ook over je werk, je vakantiebestemming en welke broek je moet kopen? Dan is er grote kans dat je ook in een (startende) relatie blijft twijfelen.

Het uitzoeken van het lekkerste potje jam uit 40 verschillende smaken levert vaak veel keuzestress op. Ook bij partners kan het verlammend werken om teveel keuze te hebben. Online staan zó veel singles met allerlei leuke profielen. Wie garandeert je dan dat er geen betere is dan degene met wie jij nu aan het daten bent?

 Advies

Uit onderzoek blijkt dat maximisers (mensen die het beste uit alles willen halen) minder gelukkig zijn dan satisficers (mensen die goed “goed genoeg” vinden en tevreden zijn met wat ze hebben). Maximisers zoeken veel langer naar de beste optie, maar blijken achteraf toch ontevredener over hun keuze. En ja, dit geldt ook voor partners.  Tijd dus om tevreden te zijn met wat je hebt en de paar minpunten te accepteren. En accepteer ook dat je af en toe twijfelt.

4.     Twijfelen over je relatie omdat je niet alles overheersend verliefd bent

Je niet voldoende verliefd voelen, blijkt voor veel mensen een punt zijn om te gaan twijfelen. Zij verwachten dat de mate waarin ze verliefd zijn, alles zegt over hoe goed hun partner bij hun past. Dit is echter lang niet altijd waar. Het zegt vooral iets over chemische/fysieke aantrekkingskracht en over hoeveel jij open staat voor iemand.

Verliefd zijn is sowieso een moeilijk begrip. Soms wordt het verward met het passievolle gevoel dat je hebt als je verlangt naar iemand die (nog) niet bereikbaar is. Dit krijg je dan misschien ook als iemand er niet helemaal voor gaat. Misschien merkt je dat je vooral allesoverheersend verliefd bent geweest op partners die jou (na een tijdje) niet wilden.  Dan is het goed je eigen verliefdheid kritisch onder de loep te nemen. Het is dan de vraag of je dit gevoel in even sterke mate kunt krijgen bij iemand die bereid is voor jou te gaan en die jou een veilige basis wil bieden.

Advies

Wees kritisch: ben je de afgelopen 5-10 jaar wel eens verliefd geweest op iemand die ook met jou een serieuze relatie wilde opbouwen? Als dat niet zo is verwar je verliefd zijn misschien met passie voor het onbereikbare. Iets minder verliefd kan jou dan wellicht juist helpen om op een rustige manier te kijken of de ander echt bij je past.

5.     Twijfelen over je relatie omdat je niets voelt

Sommige twijfelaars voelen nauwelijks of helemaal geen verliefdheid. Twijfel kan in dat geval terecht zijn, behalve als je sowieso bijna nooit verliefd wordt. Was je laatste verliefdheid misschien je jeugdliefde en wacht je nog steeds op dat gevoel? Of ben je iemand die gevoelens sowieso niet goed toelaat? En probeer je vooral op rationele gronden te beslissen of de ander wel de ware is? Misschien sluit je je, om wat voor reden dan ook, af voor je gevoelens. Dan is het maar zeer de vraag of je überhaupt nog verliefdheid gaat voelen. Je kunt nu eenmaal niet het ene (ongewenste) gevoel wegstoppen en het andere (gewenste) gevoel vrij laten stromen.

Advies

Probeer in contact te komen met je gevoel. Dit is vaak een langduriger proces als je dat niet gewend bent en je gevoelens meestal wegstopt. Soms kun je er beter hulp bij zoeken. Tot die tijd: besef dat verliefdheid ook bij “emotionele grootmeesters” vaak na een half tot anderhalf jaar minder wordt en over gaat in houden van. Het is leuk, maar zeker niet een noodzaak om een leuke relatie te hebben.

6.     Twijfelen over je relatie omdat je bindingsangst hebt

Twijfelaars met bindingangst herkennen wellicht al veel van bovenstaande categorieën. Zij twijfelen eigenlijk altijd over hun relatie als iemand (emotioneel) te dichtbij komt. Soms is dat in de datefase, soms later in de relatie, als er serieuze stappen genomen moeten worden. Kenmerk is vaak dat in zo’n situatie elke kleine oneffenheid reden kan geven voor serieuze twijfel om de relatie te stoppen. Twijfel is dan het mechanisme dat naar boven komt om je te beschermen tegen te veel emotionele nabijheid.

Advies

Mogelijk merkt dat je niet zomaar een keer twijfelt maar de twijfel een bekend patroon voor je is als het wat closer wordt. Ga dan eens eerlijk bij jezelf te rade. Misschien is het een beschermingsmechanisme en ga je vooral twijfelen als de ander te dichtbij komt. Het is goed om dan niet aan elke twijfel grote consequenties te verbinden. Blijf vooral communiceren. Ook kun je overwegen om begeleiding te zoeken om te leren omgaan met je bindingsangst of om deze te verminderen.

Conclusie: twijfel is goed, teveel twijfel werkt belemmerd

Kortom, twijfel is vaak goed en behoed je ervan om in zee te gaan met iemand die je ongelukkig maakt. Maar twijfel kan ook vaak de overhand nemen en je belemmeren in het vinden of behouden van een fijne relatie. In dat geval is het goed om er iets aan te doen.

Eerste hulp bij twijfels

Heb je vaak last van twijfels bij het daten of in een beginnende relatie en wil je daarvan af? Zeker als je merkt dat het een terugkerend patroon is en je je in bovenstaande herkent, is het goed om begeleiding te zoeken. Twijfels als gevolg van bindingsangst, perfectionisme of “nooit iets voelen” verdwijnen meestal niet vanzelf, zelfs al zit je in een goede relatie. Om effectief met deze twijfels aan de slag te gaan, hebben wij het coachingsprogramma “Laat de liefde werken” ontwikkeld. In dit coachingsprogramma gaan we samen aan de slag met jouw twijfels. Als er sprake is van een gezonde date- of relatiesituatie met iemand die goed bij je past, pakken we de onderliggende oorzaken aan. We zorgen samen dat je de twijfels de baas wordt. Daardoor wordt het mogelijk een vervullende fijne en duurzame relatie te krijgen. Zet de eerste stap om je twijfels los te laten en kom langs voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Reacties op dit artikel

Volg alle reacties op dit artikel

Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties

Jouw e-mail
Volg alle reacties op dit artikel
81 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Alle reacties (81)