“Dus jij zegt tegen al je vrouwelijke coachklanten dat ze zich moeten gedragen als een volgzaam zwak vrouwtje?!” zegt mijn sterk geëmancipeerde dochter verontwaardigd. “Nou nee, dat is een verkeerde uitleg van wat ik bedoel” geef ik aan.
Maar wat was de aanleiding voor haar snelle conclusie? Ik vertelde haar dat ik die middag in Amsterdam een vrouw had gecoacht met een hele krachtige persoonlijkheid. Voor het gemak (ze heet in werkelijkheid anders) noem ik haar even An. Ze is succesvol, geeft leiding aan een grote afdeling en als ze de kamer binnenkomt, dan komt er echt iemand binnen en vult ze de hele ruimte met haar energie. En ze ziet er ook nog eens fantastisch uit. Wat wil je nog meer denk je dan?
An heeft echter wel een paar uitdagingen op het vlak van de liefde. Haar vorige partners waren mannen die niet in hun kracht stonden. Vaak konden ze hun eigen problemen niet oplossen en leunden ze op An. Ze waren veel vaker volgzaam in de relatie dan dat ze de leiding namen. De aantrekkingskracht tussen An en hen verdween meestal snel. An wil graag een “echte man” die wel in zijn kracht staat.
An had zelfs al een paar keer de volgende feedback van mannen gehad: “Jij castreert mannen met jouw gedrag”.
Ik had dus in de coachingssessie met An gesproken over polariteit. De masculiene pool (gaat o.a. over: doen, leiden, competitie) en de feminiene pool (gaat o.a. over: zijn, overgave, samen). Voor fysieke aantrekkingskracht is in ieder geval in een heteroseksuele relatie polariteit, afstand tussen de polen, belangrijk. Het is dus belangrijk dat één van de partners de masculiene pool kan pakken en de ander de feminiene pool. Anders ga je al snel meer aantrekkingskracht voelen richting je stofzuiger dan richting je partner.
Net als mijn dochter, hebben veel mensen weerstand tegen het concept van polariteit tussen man en vrouw. Begrijpelijk, want vrouwen zijn lang onderdrukt door de doorgeslagen versie van de masculiene pool. En nu, op veel plekken en in veel situaties, is die onderdrukking er nog steeds. Maar nogmaals, dan gaat het wel om de verkeerde versie van masculiniteit.
Dan zijn er daarnaast ook nog twee belangrijke denkfouten. De eerste is dat de man altijd de masculiene pool moet pakken en de vrouw de feminiene. Niks is minder waar. Elk mens heeft beide polen en kan schakelen van de ene naar de andere pool. Of kan dat leren. Het gaat om polariteit. Niet dat een bepaald gender altijd een bepaalde pool moet pakken. Sterker nog, relaties waarbij beide partners beide polen ontwikkeld hebben, blijken het gelukkigst te zijn.
De meeste mannen vinden het bij daten en in relaties fijn de masculiene pool te pakken en vrouwen de feminiene pool. Maar er zijn ook veel stellen waarbij dit omgekeerd is. Ook daar kan heel veel aantrekkingskracht zijn, zolang er maar polariteit is. Ook bij homo- en lesbische stellen is die polariteit belangrijk, al kan die per moment ook gemakkelijker wisselen.
De tweede denkfout die vaak gemaakt wordt, is dat de feminiene pool zwak is. Dat iemand die de feminiene pool weet te pakken labiel is, of een watje of sukkel. Als dat je overtuiging is, heb je te weinig beeld van hoeveel kracht de feminiene pool kan uitstralen. Denk daarbij bv. aan zelfbewustzijn, intuïtie, innerlijke wijsheid en de kunst om diepgaande, authentieke verbindingen aan te gaan.
Ik ben zelf ook flink aan het stoeien geweest met beide polen. Als singlecoach kom je niet ver met alleen de masculiene pool. Met je coachklanten vooral op een duidelijke krachtige manier vertellen wat ze moeten doen kom je niet ver natuurlijk. Daarvoor heb je empathie, een luisterend oor, de kracht om je te verbinden en de juiste vragen stellen nodig. Kortom: allemaal kwaliteiten die aan de feminiene pool gekoppeld worden.
Mijn vriendin vindt het fijn dat ik die kwaliteiten bezit, maar houdt er in de liefde weer meer van een man die meestal in zijn masculiene pool zit. Kortom, ik moest leren schakelen. En dat geldt eigenlijk voor alle mannen, vrouwen en andere genders. En zeker ook voor An. Die is nu ook aan het leren schakelen tussen de polen. Mannen reageren al heel anders op haar.
Omarm je beide polen en leer ook te schakelen van de ene naar de andere pool, afhankelijk van de situatie. En vergeet vooral niet te genieten van de aantrekkingskracht die dan bij twee tegengestelde polen ontstaat.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wil jij ook beter leren schakelen tussen je beide polen en meer in je kracht komen te staan? En kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Kom eens langs voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek om te kijken of ons coachingsprogramma iets voor je is. Of ga mee met onze singleweek in Frankrijk (voor vrouwen de laatste plaatsen)!
H