Als liefde pijn doet: hoe ga je om met een date die bindings- of verlatingsangst heeft?

,
Coach Hans foto columns

Na een heerlijke vakantie ben ik deze week weer met veel nieuwe energie begonnen aan mijn werk. Lekker wandelen, zwemmen, zonnen en kamperen in de bergen, samen met Lonneke, mijn vriendin. Alleen… dat kamperen was meestal erg leuk, maar soms ook wat minder aangenaam. 

Denk aan muggen, stortbuien terwijl we maar een heel klein tentje hadden, snurkende buurman, buren die eindelijk tijd hebben voor seks (in hun tent) en als klap op de vuurpijl: buren met een veel te klein kampeerbusje, heel veel zooi en… een pasgeboren baby.

Ik hoef je vast niet uit te leggen hoe dat ging zo ’s nachts met een pasgeboren baby op vier meter afstand van ons kleine tentje. Huilen, pratende ouders, deur van het busje open en weer dicht, ventilator van het busje aan, weer huilen, chagrijnige mopperende vader, en ga zo maar door. Daar kunnen de allerduurste oordopjes nog niet tegenop.

De volgende ochtend vroegen we ons af wat we daaraan konden doen. Op nog zo’n gebroken nacht zaten we natuurlijk niet te wachten. Gaan we de ouders aanspreken dat zij en hun baby te veel herrie maken? Een andere plek zoeken op de camping of toch maar een 5-sterren hotel boeken?

Van onze coachklanten en nieuwsbrieflezers horen we ook vaak dat ze veel last hebben van het gedrag van hun date. Met hun gesnurk of af en toe wat andere geluiden ’s nachts kunnen ze meestal prima dealen. Maar wat veel lastiger is, is de bindings- of verlatingsangst van hun partner die ze ook heel regelmatig tegenkomen.

De eerste vraag die aan ons gesteld wordt komt vaak op het volgende neer: “Hoe kan ik zorgen dat mijn date geen gedrag van bindings- of verlatingsangst meer vertoont?” Ons antwoord hierop is heel kort en simpel: “Je kunt de ander niet veranderen, dat moeten ze zelf doen”. Maar dat betekent niet dat je helemaal niets kunt doen.

Waar je heel erg voorzichtig mee moet zijn is om tegen zo iemand te zeggen: “Jij hebt bindingsangst of jij hebt verlatingsangst”. Dat is vaak veel te confronterend en roept veel weerstand op. Dan bereik je meestal niets want niemand wil zo maar opeens zo’n “label” opgepakt krijgen.

Wat je wel kunt doen is heel precies aan je date vertellen wat zijn of haar gedrag bij jou teweegbrengt. Vertel hoe het voor jou voelt als je date na een hele fijne vrijpartij vier dagen niets meer laat horen en nergens op reageert. Of hoe het voelt om 20 keer per dag een heleboel appjes te krijgen en je date verwacht dat je daarop ook nog snel reageert. En natuurlijk zeg je dan ook hoe je het graag anders zou willen. 

Als je date gemotiveerd is om er dan iets aan te doen en het lukt hem of haar daadwerkelijk het gedrag te veranderen, dan kun je samen alsnog mooie stappen maken. 

Daarmee kom ik ook bij de tweede vraag die ons vaak gesteld wordt: “Moet ik nog doorgaan als hij/zij telkens uit verbinding gaat, het regelmatig uitmaakt, heel weinig in de relatie investeert of mij heel erg claimt? Ik geeft wel heel veel om hem/haar.”

Als je hebt aangegeven door welk gedrag van hem of haar je je vaak slecht voelt en deze persoon wil of kan dit niet veranderen, kun je beter stoppen. Zelfs als je verliefd bent of veel van die ander houdt. Anders wordt je relatie één grote lijdensweg. Durf erop te vertrouwen dat er een betere date of partner voor je is.

En om terug te komen op dat schattige monstertje in de campingbus naast ons—het blijkt dat onderhandelen met een pasgeboren baby net zo effectief is als proberen je kat te leren apporteren. Dus we hebben ons kleine tentje binnen een uur verplaatst naar een ander, heerlijk rustig plekje.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wil jij ook leren hoe je succesvol kunt daten en een gelukkige relatie kunt krijgen? Kom eens langs voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek om te kijken of ons coachingsprogramma iets voor je is. Of kom naar onze training “Succesvol daten, verbinding en aantrekkingskracht” op 7 september in Bilthoven.

Volg alle reacties op dit artikel

Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties

Jouw e-mail
Volg alle reacties op dit artikel
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Alle reacties (0)