Wat Anneke anders deed om na 10 jaar wel een duurzame relatie te krijgen

Anneke kijkt een paar maanden na haar coachingstraject bij singlecoach Hans terug op haar ontwikkeling. We stellen haar een aantal vragen hierover. Lees wat ze gedaan heeft om wel een fijne passende en duurzame relatie te krijgen.

Waarom ben je naar de singlecoach gegaan?

Het lukte mij al tien jaar niet een ‘duurzame’ relatie aan te gaan. In die tien jaar heb ik veel dates gehad, waarbij ik meestal na één of twee keer aangaf het erbij te willen laten. Zo’n acht keer leidde het tot een korte relatie (ca 3 maanden), waarbij de ene keer de man in kwestie aangaf het erbij te willen laten en de andere keer ik de interesse verloor. Op een gegeven moment geloofde ik niet meer dat ik ‘pech’ had. Ik wilde op zoek naar redenen en oorzaken die toch echt bij mezelf lagen en hiermee aan de slag gaan.

Waarom ging je met de singlecoach in zee?

Een vriendin die zelf een singlecoach-traject volgde heeft ‘singlecoaching’ aanbevolen. Tijdens de intake was ik direct onder de indruk van het analytisch vermogen en de scherpte van Hans. Ik vond het direct ‘down to earth’, niet zweverig.

Waar heb je aan gewerkt bij jezelf? Wat is er veranderd? Hoe was het toen je begon, en hoe is het nu?

De belangrijkste eyeopener was wel dat ik symptomen vertoonde van verlatingsangst. Ik ging vaak (korte) relaties aan met mannen die mij het gevoel gaven niet echt voor me te gaan. Juist deze mannen trokken mij aan en ik werd verliefd op ze. Ik was onzeker, ging mij aanpassen en ik werd soms wantrouwig en jaloers (niet altijd zonder reden). Daarbij durfde ik mijn kwetsbaarheid niet te laten zien omdat ik bang was dat ze dan sowieso de relatie zouden verbreken. Ook kon ik deze mannen niet loslaten als ze de relatie na enkele maanden verbraken. Ik bleef contact zoeken.
Bij de mannen die wel voor me gingen, vond ik altijd wel een reden om de relatie te verbreken of het te laten bij een of twee dates. Redenen als saai, te onzeker, niet aantrekkelijk etc. Ik maakte die redenen heel groot in mijn hoofd en gaf de mannen ook geen kans om te laten zien wie ze echt waren.

Een andere eyeopener was dat ik mijn zelfvertrouwen ten opzichte van mannen was kwijtgeraakt. Ik vond het erg moeilijk antwoord te geven op de vraag: wat heb ik een man te bieden? Ik kwam niet veel verder dan vriendschap. Ik vond het pijnlijk om dat te constateren.

Er zijn drie handvatten die mijn coach mij heeft meegegeven die erg hebben geholpen:

1. Het maken van een lijst met mijn relatiewaarden. Het heeft mij inzicht gegeven in waarom ik vaak voor de ‘verkeerde’ man kies of daar verliefd op word. Na de eerste dates die ik tijdens het coachingtraject had, besprak ik met mijn coach of de date aan mijn relatiewaarden voldeed. Als hij eigenlijk niet echt interesse in mij toonde, ging ik daar niet meer mijn best voor doen. En aan de andere kant, als ik na de eerste date weer met allerlei redenen kwam waarom deze man in kwestie niet bij mij zou passen, pakte ik de lijst er weer bij. Die redenen stonden vaak niet op de lijst. Hans heeft veel niet zo relevante redenen in mijn hoofd kleiner gemaakt. Ik maakte ze veel te groot.

2. Het maken van een lijst met ‘wat mij leuk maakt voor een man’ en ook ‘wat minder leuk’. Mijn coach hielp mij om de zaken die ik minder leuk aan mijzelf vind, minder ‘groot’ te maken of zelfs van de lijst te verwijderen. Mijn ‘te dunne benen- fobie’ werd daardoor bijvoorbeeld minder 🙂 Het gaf zelfvertrouwen!

3. Ik kreeg handvatten mee hoe ik mij kwetsbaarder op kon stellen tijdens de eerste dates. Dit liep al snel goed. Ik kreeg zelfs terug dat de date het zo mooi vond dat ik mij direct zo kwetsbaar op durfde te stellen ( ik ben een snelle leerling 😉 )

Hoe heb je het coachingstraject (en indien van toepassing: de workshops) ervaren?

De individuele sessies met Hans en de telefoongesprekken hebben mij veel inzichten gegeven. Mijn coach heeft een sterk analytisch vermogen, is scherp, luistert goed en is erg goed in het beargumenteren waarom ik iets soms veel te groot maak in mijn hoofd. Verder gaf Hans mij het gevoel dat hij altijd tijd voor je had, en belde of mailde vaak direct terug.

De workshop ‘Wie is er bang voor binding(sangst)?‘ was super. Goed voorbereid door Hans en Meinou met goede uitleg en een discussie over wat binding- en verlatingsangst is. Verder heb ik ook veel geleerd van de mede-cursisten. Ze vroegen door, namen niet per definitie genoegen met de antwoorden en we durfden onze kwetsbaarheden en tranen te laten zien. Een mooi weekend dat ik niet zomaar zal vergeten.
De training over het terugvinden van je vrouwelijke kracht vond ik slecht en te zweverig. [Deze wordt niet meer gegeven, red.]

Heb je een relatie? Hoe gaat het nu? Wat is het verschil met eerdere relaties?

Ik heb sinds acht maanden een relatie. Het voelt heel goed, we zijn allebei enorm verliefd! Over twee maanden gaan we samenwonen. Het verschil met vorige relaties is dat ik mijzelf mag en durf te zijn bij hem. Mijn zelfvertrouwen is weer terug (met wel af en toe een terugval) en ik ben nog niet wantrouwend of jaloers geweest. Toen hij vroeg of ik wilde samenwonen ben ik wel even gaan twijfelen over de relatie. Bepaalde redenen waarom we niet zouden passen heb ik weer erg groot gemaakt in mijn hoofd. Hans heeft deze weer geholpen deze te verkleinen. Nu voelt het weer helemaal goed. De relatiewaarden komen overeen en hij heeft ook nog eens dezelfde interesse en hobby’s 😉

Wat zorgde voor de belangrijkste omslag dat het opeens wel lukte om de juiste man te vinden? Wat is het belangrijkste dat je anders gedaan hebt dan voorheen?

Ik heb mij gefocust op de relatiewaarden, die kwamen volledig overeen. Een van mijn belangrijkste relatiewaarden was dat ik mezelf mag zijn en me niet ga aanpassen. De twijfels die ik in het begin had, heb ik zo klein mogelijk gemaakt. Verder let ik erop dat ik echt mijn gevoelens uitspreek en mijn kwetsbaarheid toon, wat ik voorheen lastig vond. Dit gaat goed en hij reageert hier ook erg goed op. Tenslotte blijf ik werken aan mijn zelfvertrouwen.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved