Ben jij ook date-moe? Vijf tips!

Als je een aantal teleurstellende dates hebt gehad, kan de date-moeheid toeslaan. Lees hier hoe je je dates weer leuk en succesvol kan maken.

Daten is voor sommige singles niet langer een leuke bezigheid, maar eerder verworden tot een ware martelgang. En na zichzelf weer een paar keer te kwellen, stoppen veel singles dan ook weer met actief daten: ze zijn date-moe!

Meteen die klik voelen

Laten we eens kijken naar een voorbeeld. Aan het woord is Joost (42): “Vroeger in mijn studententijd versierde je iemand op een feestje en als je elkaar de volgende dag nog steeds leuk vond, werd je daarna een stel, zo simpel was het!“. Joost vertelt dat hij een paar maanden heeft geprobeerd te daten via internet, maar het nu alweer zat is. Allereerst mag hij al blij zijn als er al een vrouw reageert, zo vertelt hij. Hij doet zijn best om iedereen een persoonlijk bericht te sturen, maar meestal krijgt hij kort gezegd niet eens antwoord. En als hij al een vrouw heeft weten te bewegen tot een date, willen die meiden allemaal binnen één date “een klik” voelen. “Ze vinden me gezellig en aardig en lief, maar zoeken een prins die hun binnen een half uur in vuur en vlam zet. Daar kan ik gewoon niet aan voldoen!” verzucht hij. Joost begint behoorlijk date-moe te worden.

Alleen maar mannen met bindingsangst

Als mannelijke singles denken dat single vrouwen het gemakkelijker hebben vergissen ze zich. Ook de vrouwen klagen steen en been: “ Ik had eindelijk een ontzettend leuke date”, vertelt Sanne (35). “Hij veroverde me met al zijn complimenten, was charmant en geïnteresseerd en we hebben dan ook de eerste avond al gezoend. Daarna stuurde hij leuke appjes en gaf hij aan dat hij me nog een keer wilde zien. Ook de tweede date was leuk. En toen: ineens niets meer! Geen app, niet terugbellen, niets. Ik werd er gek van: wat had ik verkeerd gedaan? Uiteindelijk stuurde hij me een week later een kort appje: Ik was een leuke meid, maar hij voelde het niet. Daarna nooit meer wat gehoord. Ik begin steeds meer te geloven dat alle single mannen boven de 35 bindingsangst hebben!” Ook Sanne is door dit soort ervaringen behoorlijk date-moe.

Hoe voorkom je date-moeheid?

Tja, dit soort verhalen horen we vaker. En het klopt, ben je wat ouder dan heb je meer kans om iemand tegen te komen met het veelgenoemde en gewraakte “rugzakje”. En laten we wel wezen, waarschijnlijk heb je er ondertussen ook zelf één aan je rug hangen. Maar hoe ga je er mee om? En voorkom je dat je date-moe wordt, of nog erger, in een date-burnout terecht komt?

5 tips om date-moeheid te voorkomen:

1. Verwacht niet teveel van de eerste ontmoeting

Verwacht niet meteen die prins(es) op het witte paard, ook al stuurt hij of zij nog zulke leuke berichtjes. Daten loopt dan al snel op één grote teleurstelling uit. Veel gelukkige stellen voelden ook geen enorme passie tijdens hun eerste ontmoeting. Zij hebben hun huidige vriend(in) op het werk of tijdens een activiteit rustig leren kennen, en pas na enige tijd sloeg te vonk over. Verwacht dus nu ook niet dat je binnen één date, in een vrij onnatuurlijke situatie, wel meteen in vuur en vlam staat. Neem de tijd om elkaar te leren kennen!

2. Verwacht niet teveel ná de eerste ontmoeting

Het zou zomaar kunnen zijn dat je het (onbewust) best beangstigend vindt om iemand weer te moeten leren kennen, jezelf weer bloot te geven en een ander weer toe te laten. De verleiding is daarom groot om na de eerste of tweede date allerlei redenen te vinden waarom de ander het toch niet helemaal is. Houd hier rekening mee,. En verwacht niet dat je binnen een paar ontmoetingen dezelfde vertrouwdheid of gevoelens hebt die je had in je vorige vaste relatie. Je moet de ander nog leren kennen en moet ook de gelegenheid hebben om aan elkaar en elkaars eigenaardigheden te wennen. Dus geeft de ander geen zwaarwegende aanleiding om te stoppen: ga hem of haar gewoon nog een paar keer zien.

 3. Date alleen wanneer je er zin in hebt

Wordt geen “verbeten dater” maar date vooral als je er zin in hebt. Heb je net een teleurstellende ervaring gehad? Wacht gewoon even totdat je je weer beter voelt. Heb je even een dipje? Kijk even niet op die datingsite en ga even niet speeddaten, maar ga iets opbeurends doen met je vrienden. Je hoeft van daten zeker geen dagtaak te maken. Beschouw het als een boek lezen of naar de film gaan. Je doet het als je er even zin in en energie voor hebt, en anders laat je het even. Zorg dat je je zelfvertrouwen op pijl houdt door bij vrienden stoom af te blazen en te vragen wat ze in je waarderen als een date weer eens op niks uitgelopen is.

4. Accepteer bagage

Iedereen boven de 30 (en ook vaak daaronder) heeft wel wat meegemaakt en iedereen heeft wel een paar “littekens” of gevoeligheden. Haak dus niet meteen af als de ander die toont. Je kunt best leven met iemand die in eerste instantie wat terughoudend is, iemand die na een vorige relatie wat moeilijkheden heeft om weer iemand te vertrouwen, of iemand met lichte bindingsangst. Belangrijker is om iemand bereid is daarover te praten en of iemand kan reflecteren op eigen gedrag. Wil de ander zijn best doen? Geef het een kans!

5. Wat je niet wilt dat jou geschiedt…

Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Vind jij het vervelend als iemand na een date gewoon niets meer laat horen? Doe dat dan zelf ook niet. Wil jij dat iemand zich eerlijk en open naar jou opstelt? Doe het dan zelf ook. Dan blijft daten voor iedereen veel leuker. Soms lijken de grote anonieme relatiesites, of veel “mislukte” dates, triggers om minder sociaal gedrag te vertonen. Aan jou de keuze of je daar aan mee wilt doen.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

5 reacties op “Ben jij ook date-moe? Vijf tips!

 1. Jeetje, 4 reacties van mannen, die behoorlijk negatief over online daten zijn. Ik hoop dat jullie niet de norm zijn.

  Het is lastig om ooit door jullie muur heen te komen en een kans te krijgen om jullie te leren kennen. Je gaat daten met een harnas en schild en dan klagen als het niet lukt. Vrouwen zijn hetzelfde hoor. Jammer genoeg is het oordeel snel alle mannen en alle vrouwen zijn zo en zo.
  Alle mannen willen alleen maar sex en korte avontuurtjes, alle vrouwen willen alleen maar iemand die iets kan betekenen voor hun. Financieel of anders. Iedereen wil het sprookje. Als je zo denkt terwijl je date snap ik dat je moe wordt.

  Persoonlijk vind ik dat ik veel te bieden heb. Naast mijn zaakjes in orde te hebben en eigenlijk niemand nodig te hebben. Dit is tevens ook mijn min punt hoor. Moeite hebben om ook maar op een iemand te steunen ook al heb ik het soms nodig. Lopende geintje van mijn partners geweest, dat ze met moeite een ijsje mogen kopen voor me.

  Op dit moment ben ik date moe omdat ik veel geef van mezelf en veel energie steek om iemand door en door te leren kennen. Ik ben oprecht geïnteresseerd en vind het leuk om uit te zoeken hoe je werkt. Positieve en negatieve dingen hoe zijn ze gemaakt en ontstaan. Na een jaar ken ik je en verslap mijn aandacht lichtjes. Ik merk dat meestal het punt is dat de relatie verwelkt. De stap om dichterbij elkaar te komen gaat een beetje angst bij spelen. Wat als het mis gaat? Maar wat als het goed gaat?

  “Everyone wants happiness. No one wants pains. But you can’t have a rainbow without a little rain.”

 2. Tja. Als je ouder bent; De levenservaring waarschuwt je voordat de liefde toeslaat. Daarom kan een mens die nuchter bij zinnen is, al na de eerste date er een punt achter zetten. Ze hebben iets geleerd uit het verleden of dat karakter van jou, wel of niet bij hun past. Tieners en twintigers hebben nog geen idee wat er bij hun past, dus de liefde overheerst, gaan leuke dingen doen, ze passen wat bij elkaar, er komt een kind. Velen zullen later, wanneer ze wel weten wat er wel of niet bij hun past, gaan scheiden. Datingsites staan vol met duizenden gescheiden stellen. Als je ouder bent heb je gewoon de kennis om te weten of je iemand niet verder wilt leren kennen vanwege bepaalde eigenschappen die je hebt gezien bij jouw date. Zelf had ik vorige week een date, exact de binnenkant wat ik zocht, dacht ik,… Toch waren er eigenschappen bij haar welke mij zouden hinderen in mijn verlangen, doen en laten en mentale rust. Geleerd uit het verleden: dat gaat problemen geven. Als de ander dan denkt dat we passen omdat ik mooier ben dan haar ex, en de date zeker goed ging, moest ik haar toch teleurstellen. Zij hoeft dat niet te snappen; ze zal hier op de website kunnen zeggen dat mannen de prinses op het witte paard zoeken, de kans niet geven, enzovoorts. Maar ik sta in mijn recht te bepalen, met mijn kennis uit het verleden, of zij mij wel blij gaat maken op de lange duur. Uit ervaring, uit gevoel…en zo hebben dertigers en veertigers en ouder het veel moeilijker. Ook zijn datingwebsites voor vrouwen een supermarkt, de klanten komen vanzelf, en voor mannen is het stof bijten en lang alleen zijn. Ook staan er weinig vrouwen op die nog niet beschadigd zijn, of goudeerlijk zijn..een hoop raars zit er tussen. We zijn gewoon geen twintig meer…waren we dat nog maar…een schone lei, die nog wat te kneden is. Maar bij de eerste de beste die ons het gevoel geeft dat ze weer eens zo’n speciaal geval is die ellende betekend is het gewoon einde date. De sites staan er vol mee. En ze gaan jou vergelijken met hun ex. Het is een rampzalige formule dat online daten. De klik in het echt is zaligmakend, dus na een hoop contact is er die breuk na de eerste ontmoeting.
  Als seks of aanraking vanaf de geboorte pijn zou doen, zouden we niet gaan zoeken, en geen partner willen hebben. Misschien is er korte lust, en weg weer. Wellicht was dat makkelijker geweest. Nu zijn we op zoek naar liefde en aaraking en het levert vaker last op dan dat het fijn is. Velen doen zichzelf jaren pijn, omdat ze liefde zoeken. En een datingsite gaat je daarbij niet helpen, daar zal je meer pijn voelen door verbroken contacten die je al gelegd had voordat je haar ziet. Ik kan er een boek over schrijven.. ik kan het in duizend andere woorden zeggen. Samengevat moet je zóveel mazzel hebben via het internet…Ga er vanuit dat je vaak op de bek gaat met veel hartzeer en met een beetje mazzel vind je iemand die een blijvertje is.

 3. Iedereen zoekt naar de perfectie in de ander, naar zekerheid sociaal en economisch,naar enkel het sprookje ,maar komen bescheten uit omdat ze zelf beperkingen hebben zeker niet perfect,op sociaal economisch of met gezondheidsproblemen lopen,te beschadigd om zichzelf en de ander nog een eerlijke kans te geven gaan ze of voor het gemak,de illusie en de lust,voor het korte moment dat zij voor zichzelf bewijzen dat ze nog wat waard zijn of trekken zich helemaal in hun schulp,trieste maatschappij tegenwoordig.
  Met mijn 51e inmiddels geleerd dat een leven alleen veel meer waard is dan een half leven met een ander die op de lange termijn nog minder gaat toevoegen….Online daten is het product geworden van deze generatie liefdeloze die doen alsof zij liefde zijn..en zoeken maar niks is minder waard..zoek het geluk vooral in jezelf voordat je delen kan!

 4. Nou, ik heb er écht schoon genoeg van!
  Na tien jaar alleengaand te zijn geweest en in die tijd meerdere minder dan wel mooie relaties te
  hebben gehad was er altijd wel iets waar de dames over vielen…
  Soms zelfs over één woord of het bereiken van het einde van een langdurige klus…..
  Karwei klaar…..je kunt wel gaan….Létterlijk!
  In het laatste geval hadden de buren mij al gewaarschuwd.. let maar op.. als je klaar bent, kun je vertrekken!
  En ze kregen gelijk…een driekwart jaar weg gegooid voor een beetje liefde….

  Dit alle heeft mij tot het inzicht gebracht te genieten van het moment…
  Een knuffel van iemand die dankbaar is voor wat je voor haar deed op dát moment
  tot… ze vindt me leuk maar verder niets….

 5. Ik wil er niet eens aan beginnen. Te verwarrend, te moeilijk, veel te veel termen, te veel redenen om iemand af te wijzen en uiteindelijk blijf ik met een gebroken hart zitten. Dat is het hele doel op zich.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved