Bindingsangst herkennen bij jezelf of je date: zo doet je dat

Bindingsangst herkennen

Als je bindingsangst tijdig herkent, kan dat veel ellende voorkomen bij het daten of in een beginnende relatie. Als je dat niet doet, kun je zomaar de verkeerde conclusie trekken: namelijk dat je niet bij elkaar past of dat de relatie niet goed zou zijn. Dit artikel beschrijft de verschillende uitingsvormen van bindingsangst in verschillende fases van het aangaan van een relatie. Zo kun je het gemakkelijk herkennen! Tenslotte geven we je tips hoe je er op een gezonde manier mee om kunt gaan als bindingsangst de kop op steekt.

Bindingsangst: vele singles hebben er in meer of mindere mate van mee te maken. Soms is het enorm duidelijk: denk aan die casanova die van de een naar de andere dame vliegt en zich nooit wil binden. Maar bindingsangst is niet altijd zo gemakkelijk te herkennen. En als jij net vol voor een relatie gaat en helemaal verliefd bent, kan het enorm pijn doen als je op dat moment ineens geconfronteerd wordt met de bindingsangst van je nieuwe lief.

Het kan je veel leed besparen als je meer zicht hebt op de verschillende vormen van bindingsangst, en deze snel kunt herkennen. Immers, als je weet dat je date of partner er last van heeft, kun je er tijdig op de juiste manier mee omgaan.

In het begin vond ik Marco niet eens zo aantrekkelijk. Ik vond hem een beetje arrogant, en eerlijk gezegd was hij ook wat aan de kleine kant. Maar hij was heel vasthoudend, en bleef leuke dingen bedenken om me voor zich te winnen. Toen ik er op een gegeven moment een beetje doorheen zat op mijn werk, was hij heel lief voor me en wist hij me enorm op te vrolijken. Op dat moment besloot ik het te proberen.
De eerste twee maanden waren fantastisch. We deden allerlei romantische dingen en Marco liet voortdurend weten hoe geweldig hij me vond. Maar op een dag veranderde dat plotseling. Hij reageerde ineens lauw, of niet, op mijn appjes. Hij zei dat hij het te druk had om me te zien, en was afstandelijk als we elkaar wel zagen. Toen ik hem ermee confronteerde zei hij dat hij twijfelde of ik wel de ware voor hem was. Een week later maakte hij het uit. Ik was enorm verdrietig en gekwetst. Ik snap tot op heden niet wat me overkomen is…

Tanny

Herkennen van bindingangst in de verschillende fases van een relatie

Om de verschillende uitingsvormen van bindingsangst te herkennen, is het goed om eerst eens te kijken hoe een relatie zich ontwikkelt. Bindingsangst kan zich namelijk al bij de start van een relatie voordoen, maar ook pas later in de relatie. De “angst” kan bovendien in de verschillende fases verschillende vormen aannemen.

Grofweg kun je vier fases onderscheiden vanaf de start tot een duurzame relatie:

  • Fase 1: Je bent single
  • Fase 2: Je bent aan het daten of een ander regelmatig aan het ontmoeten
  • Fase 3: Je hebt een beginnende relatie
  • Fase 4: Je hebt een duurzame relatie

Hieronder vertellen we per fase welke vormen bindingsangst meestal aanneemt en hoe je dit kunt herkennen bij je date of relatie.

Bindingsangst in fase 1: de eeuwige single

Sommige singles gaan liever helemaal geen relatie aan. Onderliggend speelt angst een rol, maar lang niet altijd heeft de desbetreffende persoon dat zelf door. Ze zeggen bijvoorbeeld druk te zijn met werk, hobby’s, familie en/of vrienden. En geven aan op dit moment geen tijd of ruimte te hebben voor een relatie. Als dat echter jaren duurt is er vaak een onderliggende reden om niet aan die relatie te beginnen, namelijk bindingsangst!

Varianten:

  • Hij/zij gelooft in de romantische liefde en zegt dat het vanzelf op het pad moet komen (dat gebeurt alleen al vele jaren niet);
  • Verliefd zijn op afstand. Zoals we als tiener verliefd waren op een acteur of popster, blijft iemand met bindingsangst op latere leeftijd jaren hangen in een verliefdheid op een onbereikbare collega of een al getrouwde vriend(in). Dat is lekker veilig, zo kan hij/zij lekker fantaseren over hoe mooi het zou kúnnen zijn;
  • Zeggen dat hij/zij niet geschikt is voor een relatie omdat het de vorige keer is fout gegaan.

Kom jij iemand tegen die al jaren en jaren single is, dan is het mogelijk dat deze persoon bindingsangst heeft (en natuurlijk, dit geldt niet voor iedereen!).

Bindingsangst in fase 2: veel daten, maar nooit de ware vinden

Sommige singles daten veel en vaak. Echter: elke keer is er wel een reden om de ander af te wijzen. Hij of zij is te klein, wil te graag, is te onzeker, woont te ver weg, heeft een rare stem, is te ambitieus, heeft te weinig humor, vraagt te weinig, pleaset te veel, etc. etc. En maar al te vaak wordt ook deze reden genoemd: “ik vind je wel leuk, maar ben niet verliefd”.

Er zijn duizenden redenen te bedenken om de ander af te wijzen. Onderliggend is het veel te eng om de ander emotioneel dichtbij te laten komen. Door heel kritisch te zijn en de ander telkens af te wijzen hoeft dat ook niet. Mogelijke verwachtingen van de ander voelen als enorm beklemmend, en uitspreken van wat hij of zij zelf wil is doodeng. Het punt is, dat mensen met bindingsangst de onderliggende angst zelden herkennen. Zij voelen zich niet angstig, maar voelen alleen maar weerstand, irritatie, beklemming of soms gewoon: niets. Dus zal het wel aan de ander liggen dat zij zich onprettig voelen, zo redeneren zij. Dus liever dan maar afbreken en verder zoeken! Meer over het herkenning van bindingsangst in deze fase lees je in dit artikel.

Varianten :

  • Iemand met bindingsangst zal jou leuker vinden en meer zijn/haar best doen zolang jij nog niet overtuigd bent. Dan komt het nog niet zo dichtbij en is het nog spannend om je te veroveren;
  • Hij of zij heeft geen tijd om afspraken te maken of probeert deze vaag houden, totdat jij afhaakt;
  • Tijdens een leuke wat langere date plotseling (emotioneel) afhaken;
  • Om zich/haar heen blijven kijken en met verschillende mensen tegelijk blijven daten;
  • Blijven twijfelen en afstand houden totdat jij je enthousiasme verliest;
  • Wachten tot hij/zij (weer) verliefd wordt (dat gebeurt echter al jaren niet meer).

Kom jij iemand tegen die veelvuldig aan het daten is, maar nooit de ware vindt (behalve die ene onbereikbare man of vrouw waar het ook nooit wat mee werd), dan heb je mogelijk te maken met iemand met bindingsangst.

Ik zag Elise en vond haar meteen leuk. Ze had prachtige bruine krullen, keek zelfverzekerd uit haar ogen en was niet bang haar mening te geven over alles en iedereen. Ik voelde me zelfs een beetje geïntimideerd in haar aanwezigheid, maar voelde me ook enorm aangetrokken. Hoewel ik normaal gesproken initiatiefrijk ben en niet op mijn mondje gevallen, bepaalde Elise wanneer we elkaar zagen. Ze had soms twee weken geen tijd, maar ik wachtte daar graag op.
Ze gaf aan dat ze hiervoor een vurige relatie had gehad met een Braziliaan die ze maar 4x per jaar zag, en Nederlandse mannen vaak te saai vond. Ik hoopte in mijn verliefdheid dat ik een uitzondering was, maar al na drie dates gaf ze aan dat ze wel een beetje twijfelde of ik het wel was. Toch hebben we nog drie maanden af en aan gedatet, altijd op haar voorwaarden. Toen ze een keer mee wilde naar een etentje bij mijn beste vriend was ik helemaal verguld. Helaas zei ze op het laatste moment af. Toen was ik het zat, ik ben er zelf mee gestopt.

Benjamin

Bindingsangst in fase 3: de eeuwige twijfelaar

Soms lukt het wel om een beginnende relatie aan te gaan met iemand die bindingsangst heeft. Het is immers nog leuk en spannend en er zijn nog weinig verplichtingen. Maar dan wordt het serieuzer. Het wordt tijd om aan de familie en vrienden voorgesteld te worden en op vakantie te gaan. Iets later komen de samenwoonplannen op tafel. De twijfel en/of beklemming slaat dan vaak toe. Sommige singles met bindingsangst blijven nog een tijd lang doorworstelen of hun eigen angstgevoelens ontkennen, maar trekken uiteindelijk toch de stekker eruit.

Varianten:

  • “De jacht is mooier dan de vangst”: iemand met bindingsangst blijft jou veroveren totdat je je helemaal geeft. Dan is de spanning eraf en wordt het “saai”;
  • Angst ontkennen, niets voelen en alles “met het hoofd” oplossen. Hij of zij blijft nadenken en analyseren of jij wel een goede partner bent. Anders zou hij/zij immers meer voelen, zo maakt de ander zichzelf wijs. Na lange periodes van twijfel maakt hij/zij het uit;
  • De relatie half aangaan. Hij of zij doet regelmatig leuke dingen met jou, maar laat zichzelf niet echt zien. Echt praten over gevoelens en behoeftes blijft achterwege. Alle negatieve en opgekropte gevoelens en gedachten komen er in een keer uit als er dan iets gebeurt. Soms ook tot de verrassing van de “bindingsangstige” zelf. En dan is de relatie ook gelijk over, dit kan immers niet goed zijn is het idee!
  • Van de één op de andere dag zijn alle gevoelens van verliefdheid of liefde verdwenen, dus trekt hij/zij de conclusie dat hij/zij de relatie uit moet maken. Wat er echt gebeurt is dat de angst deze gevoelens blokkeert. Meestal komt de verliefdheid of liefde na een paar dagen tot weken weer terug, maar dan is het kwaad al geschied.

Bindingsangst in fase 4: Weinig aandacht en verbinding

Ook in fase 4, een langdurige relatie, kan bindingsangst nog een rol spelen. We spreken dan vaak van een “vermijdende stijl”. Diegene vermijdt namelijk echte verbinding. Bijvoorbeeld door vaak van huis te zijn, zich compleet op de kinderen of het werk te richten, zich niet kwetsbaar op te stellen en “langs elkaar heen te leven”. Als de partner dit aan de kaak probeert te stellen komt er vaak ruzie of nog meer afstand. In vakanties of bij heftige gebeurtenissen barst dan soms alsnog de bom.

Varianten:

  • Vreemdgaan (en zich daarmee weer vrij voelen);
  • Aantrekken en afstoten. De relatie gaat vaak uit, maar ook steeds weer aan;
  • Conflicten en persoonlijke kwesties compleet uit de weg gaan.

Wat nu?

Het is handig om signalen van bindingsangst van je date of partner tijdig te herkennen. Als je hier in je enthousiasme of verliefdheid aan voorbij gaat, kun je de deksel flink op je je neus krijgen. Maar wat dan: moet je het meteen uitmaken als je signalen van bindingsangst bij de ander denkt te herkennen?

Afbreken is lang niet altijd nodig

Het is niet nodig om een date of relatie met iemand met bindingsangst meteen af te kappen. We zeiden het al, veel singles hebben hier in meer of mindere mate last van, dus dat zou je markt een stuk verkleinen. Wel is het belangrijk dat de ander bereid is met jou te praten over hoe het gaat en hoe hij/zij zich voelt. Met andere woorden: zelfreflectie is belangrijk. Als de ander denkt dat de oorzaak van zijn/haar gevoelens (of het gebrek daaraan) allemaal bij jou ligt, heeft verder gaan weinig zin.

Praat met je date/relatie

Je hoeft niet persé het woord “bindingsangst” in de mond te nemen, maar communiceren is belangrijk. Het is essentieel dat je open staat voor de gevoelens en behoeften van de ander. Vraag eens of de ander misschien wat ruimte nodig heeft, of hij/zij het soms beklemmend kan vinden om afspraken te maken, of het spannend vindt om jouw vrienden te ontmoeten. Benoem ook je eigen gevoelens en behoeften. Als jij wel behoefte hebt aan een vast afspraak, geef dat aan en sta open voor een andere behoefte van de ander. Zo kun je samen tot een goede modus komen.

Kijk in de spiegel

Herken je dit gedrag bij je date of partner? Kijk eerst eens goed in de spiegel. Mensen met bindingsangst en verlatingsangst trekken elkaar vaak aan. Misschien is er een reden dat je met een partner met bindingsangst in zee gaat en heb je zelf ook in meer of mindere mate last van bindings- of verlatingsangst. Dus vergeet niet je eigen gedrag eens te spiegelen aan de bovenstaande kenmerken!

Herken je bepaalde vormen van bindingsangst ook bij jezelf? Gelukkig is er wat aan te doen. In de eerste plaats is inzicht al een belangrijke factor. Pas als je gedrag dat voorkomt uit bindingsangst herkent, kun je eraan werken om dit gedrag te veranderen. Het is soms raadzaam om onderliggende oorzaken zoals een onveilige hechting onder ogen te zien en patronen (ontstaan in het verleden) te doorbreken. Maar lang niet altijd hoef je eerst je verleden te verwerken.

Ook in het heden is er al veel aan te doen: Zorg allereerst dat je stil staat bij je gevoel. Onderken je wensen, behoeftes en grenzen. Communiceer met de ander, ook al tijdens de eerste fases. En gedraag je zoals je wilt dat de ander zich zou gedragen!

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

4 reacties op “Bindingsangst herkennen bij jezelf of je date: zo doet je dat

  1. Beste

    Sinds kort date ik met iemand die ik online heb ontmoet. Alles leek perfect te lopen. We hadden veel contact met elkaar via whatsapp en probeerden ook dates in te plannen, ondanks de afstand (we wonen ver uit elkaar). Helaas veranderde dit op het moment dat we intiem waren met elkaar. Vlak nadien veranderde zijn houding en werd hij heel afstandelijk. Blijven slapen bleek ook een probleem te zijn, aangezien hij met verschillende excuses kwam. Hij vertelde me de volgende dag dat hij even panikeerde… Sindsdien is onze band enorm anders. Hij laat veel minder weten en reageert niet echt op lieve berichtjes. Wanneer ik vraag een leuke dag samen in te plannen, blijkt dit niet meteen mogelijk te zijn omwille van de drukte van het werk. Ik merk ook enorm veel aarzeling op … Ik belde hem deze week op en wilde graag weten of alles ok was tussen ons. Het was een vreemd gesprek. Nadien zei hij me dat het averechts werkte en dat het versmachtend was … Dit vind ik vreemd, aangezien ik hem alle ruimte heb gegeven. Hij geeft momenteel aan de focus op zijn werk en sport te willen leggen en niet op daten. Ik vind dit heel erg vreemd… Aan het begin vertelde hij me dat hij niet vlug verliefd werd. Hij is ook al lang alleen. Kan dit bindingsangst zijn?

    Dank je wel.

  2. Ik ben aan het daten met een leuke man, allebei verliefd. Duidelijk. In de derde week (na date 6) vraag ik hem of we exclusief gaan daten. Jazeker is zijn antwoord.
    De week daarna merk ik een duidelijke verandering in ons contact. Het is minder en ook de lieve emojies ontbreken.
    Die week zien we elkaar en we praten erover. Hij geeft aan dat hij ineens een benauwd gevoel heeft. Bang zijn vrijheid te verliezen. Die week zijn daarmee ook de verliefde gevoelens weggeebt. Na een fijn gesprek besloot ik hem lekker even met rust te laten en besluiten we de date van dat weekend niet door te laten gaan.
    Vandaag wil hij bellen, grote twijfel. Als we bij elkaar zijn is het in zijn bewoording fantastisch en we zijn een goede match op alle gebied.
    Maar het verliefde gevoel is steeds verder weg gezakt. Ik geef aan dat ik dat snap, er blokkeert iets omdat ik te dichtbij kom.
    Hij lijkt dat ook te zien. Onze date die we gepland hadden gaat door en dan gaan we kijken hoe het voelt en of we verder kunnen daten.
    Hoe kan ik dat het beste aanpakken? Als we allebei verliefd zijn geweest denk ik dat als zijn angst weg is, dit weer terug kan komen.
    Klopt dat?

    1. Hoi Jacqueline,
      Het lijkt er inderdaad op dat hij tekenen vertoont van bindingsangst. Dat hij momenteel bang is om zijn vrijheid en autonomie te verliezen en dat dit zijn verliefde gevoelens heeft beïnvloed. Zie ook https://singlecoaching.nl/pas-op-voor-verliefdheid/. Het is positief dat jullie openlijk hebben gesproken en een geplande date hebben om te zien hoe het verder gaat. Als zijn angst afneemt, kunnen de verliefde gevoelens wellicht terugkeren, maar het is belangrijk om geduldig te zijn en te zien hoe de dingen zich ontwikkelen. Doe heel rustig aan, geef hem ruimte, blijf goed communiceren over jullie gevoelens en geef de relatie de kans om te groeien. Maar bewaak ook je eigen emotionele welzijn en ga niet teveel over je eigen grenzen hiermee.
      Veel succes!
      Hans Gierkink
      Singlecoach

  3. ik lees nog regelmatig de syllabus als ik het ff niet weet.
    Als je trekt krijg je weerstand als je duwt, aantrekking. Waar ik achter bent gekomen is dat ik mezelf leuker vind voor een ander die mij remt.
    Het is veel leuker de romanticus te zijn die alles geeft en nog meer in petto heeft als het toegelaten zou worden dan degene die constant grenzen bewaakt ,in moet houden om geen valse verwachtingen te wekken , moet liegen en dingen niet kan benoemen omdat alles verkeerd uitgelegd wordt.[misschien is dit persoonlijk omdat ik tot nu toe totaal geen verlatingsangst heb]
    Ik besef me dat mijn hart blokkeert als mijn hoofd wil maar kan het niet afdwingen.

    .

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved