Niet verliefd? Komt dat door bindingsangst?

Je voelt niet genoeg voor de ander: wat is er aan de hand? Ben je gewoon niet verliefd (meer) omdat de ander het niet is, of is het bindingsangst die opspeelt? In dit artikel vertellen we hoe bindingsangst en verliefdheid elkaar beïnvloeden. We gaan in op wat je kunt doen als je verliefdheid plotseling verdwijnt. En vertellen hoe bindingsangst daarbij een rol kan spelen. Ook geven we tips over wat je kunt doen als je verliefd bent op iemand die plotseling zegt niets meer te voelen.

Je voelt al weken heftige kriebels in je buik. Je denkt aan niets anders meer dan die ene. Die nacht gebeurt het: een heftige passionele vrijpartij waarbij je nieuwe geliefde emotioneel heel dichtbij komt. Moe maar voldaan val je in slaap.

De volgende ochtend word je echter totaal anders wakker. Je hebt ineens stress in je buik en een benauwd gevoel op je borst. Er komt een pijnlijk besef naar boven: “Ik voel geen enkele verliefdheid meer!” Vervolgens buitelen de gedachten over elkaar heen: van “Wat maakt hij/zij een raar geluid tijdens het slapen!” tot “Het lijkt wel een vreemde!”. Tenslotte denk je nog maar één ding: “…ik moet hier nu weg!”

Kan verliefdheid wel plotseling verdwijnen?

In normale situaties verdwijnt de verliefdheid heel geleidelijk. Soms al na een paar maanden, maar meestal na één a twee jaar. Bij een goede relatie gaat de verliefdheid dan over in “houden van”. En bij minder goede relaties kan de relatie dan op een gegeven moment over zijn: de partners komen erachter dat er zonder roze bril niet genoeg over blijft. Maar wat is er aan de hand als verliefdheid zo plotseling en zo snel, verdwijnt?

Benauwd, stress en piekeren

Mogelijk speelt je bindingsangst hier een rol. Eén van de kenmerken van bindingsangst is namelijk dat verliefdheid plotseling kan verdwijnen. Het ene moment voel je je smoorverliefd. Het andere moment voel je alleen nog maar benauwdheid, druk en stress. Je hoofd slaat helemaal op hol. Je gaat eindeloos piekeren. Want als je opeens niet meer verliefd bent, dan zit er toch iets niet goed en moet je weer uit elkaar, zo redeneer je.

Voordat je vergaande conclusies trekt over stoppen met daten of de relatie beëindigen, is het goed om eens te kijken wat er nu precies aan de hand is. Natuurlijk het kan gebeuren dat er ineens iets aan het licht komt waardoor de verliefdheid van het een op andere moment over is. De ander is bijvoorbeeld vreemdgegaan of blijkt te hebben gelogen over iets belangrijks. Maar we zeiden het al: Dat je de verliefdheid plotseling, van de ene op de andere dag niet meer voelt, is ook een veelvoorkomend verschijnsel bij mensen met bindingsangst. Niet heel bijzonder, maar wel heel vervelend.

Je date of beginnende liefde haakt ineens af

Het is niet alleen naar als het je zelf overkomt, het is eveneens een behoorlijk vervelende ervaring als je gevallen bent op iemand met dit verschijnsel. Want hoe rot is het als je smoorverliefd bent op iemand die zich de ene dag gedraagt als een verliefde puber en zich de volgende dag opstelt als een kil ijskonijn met smetvrees. Als je ergens onzeker en wanhopig van wordt, dan is het dat wel! Wat is er bij die ander aan de hand?

Wat is de aanleiding dat de verliefdheid verdwijnt

Het plotseling verdwijnen van verliefdheid als je bindingsangst hebt, wordt veroorzaakt door een trigger. Dit is een gebeurtenis die in sterke mate de bindingsangst activeert. Meestal een gebeurtenis waarbij de ander emotioneel heel dichtbij komt. Denk bijvoorbeeld aan een passionele vrijpartij waarbij er veel emotionele verbinding is. Of het moment dat je date voorstelt om samen in een klein tentje drie weken op vakantie te gaan op een verlaten weidse steppe. Of als je date vraagt: “We zijn nu vijf weken aan het daten, zullen we het nu een relatie noemen en ga je dan morgen mee naar mijn ouders?” Zo kunnen we nog wel tientallen voorbeelden bedenken.

Elke gebeurtenis waarbij je als “bindingsangstige” het gevoel krijgt dat de ander een claim op je kan leggen, dat je nu verplichtingen hebt jegens de ander of dat je van alles moet en je autonomie kwijt bent, kan verschijnselen van bindingsangst triggeren. En daarmee ook plotseling de verliefdheid doen verdwijnen.

Andersom: als je verliefd bent op iemand met bindingsangst, heb je juist de neiging om die ander heel dicht bij te willen halen en zekerheid te zoeken. Terwijl je date of partner jouw gedrag in dat geval weer als claimend kan ervaren. Je kunt daarmee zomaar de ander triggeren en daarmee zijn of haar bindingsangst activeren. Terwijl je je van geen enkel kwaad bewust bent.

Wat is verliefdheid biologisch gezien?

Om te begrijpen wat er nu precies gebeurt als je verliefdheid plotseling verdwijnt, moeten we eerst kijken naar verliefdheid als biologisch fenomeen. Er worden hormonen en neurotransmitters (onder andere: fenylethylamine, noradrenaline, adrenaline, endorfine, dopamine en oxytocine in de hersenen aangemaakt als je nabij de persoon bent waarop je verliefd bent.  Deze geven je dus dat fantastische gevoel!

Verliefdheidshormonen kunnen niet plotseling verdwijnen

Verliefdheidshormonen zitten in dezelfde categorie als verslavingshormonen. Want ze activeren dezelfde hersengebieden als bij bijvoorbeeld een cocaïne verslaving. Daar kun je ook niet plotseling, binnen een dag, van afkicken. Ook al kick je cold turkey af, het verlangen verdwijnt pas geleidelijk. Zo zit dat ook met verliefdheidshormonen en verliefdheid. Die zijn niet van de ene op de andere dag uit je lijf verdwenen. Als je verliefdheid ineens verdwijnt, is er dus iets anders aan de hand.

Stresshormonen overschaduwen de verliefdheidshormonen

Als de bindingsangst geactiveerd wordt door een trigger, worden er allerlei andere hormonen en neurotransmitters aangemaakt. De belangrijkste daarvan is het stresshormoon cortisol.

Als de invloed van dit stresshormoon op je hersenen groter is dan de invloed van de liefdeshormonen, voel je je verliefdheid dus niet meer. Je verliefdheid wordt dan helemaal overschaduwd door het gevoel van benauwdheid, druk op je borst, behoefte aan veel ruimte, kortom… bindingsangst.

Dus om de vraag “Ben ik gewoon niet verliefd meer of komt dat door bindingsangst?” te beantwoorden: Vaak zijn bindingsangst én verliefdheid er tegelijkertijd. En er kunnen situaties ontstaan waarbij de bindingsangst de verliefdheid ineens overstemt. Dus als je ineens niets meer voelt, is het goed om te kijken wat er vlak daarvoor is gebeurd!

Maar ik word helemaal niet verliefd

Bij sommige mensen overstemt de bindingsangst zelfs altijd de verliefdheid. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in de pubertijd maar één keer echt verliefd bent geweest en daarna nooit meer. Natuurlijk, het is theoretisch mogelijk dat je nooit meer een goede persoon bent tegengekomen. Maar de kans is groter dat je verliefdheidshormonen het sinds die tijd door bindingsangst nooit meer van je stresshormonen hebben gewonnen.

Daarom is het goed om eens te onderzoeken of je bindingsangst hebt jij hebt als je het bovenstaande herkent.

Hoe belangrijk is verliefdheid eigenlijk?

Als jij nooit meer verliefd wordt, of je verliefdheid vaak na een korte tijd plotseling weer uitdooft, kun je jezelf allereerst de vraag stellen hoe belangrijk en maatgevend verliefdheid is. Wij vinden dat verliefdheid vaak overschat wordt als maatstaf voor het krijgen van een goede relatie. Verliefdheid is zelfs niet nodig. Lees hier meer over hoe wij denken over verliefdheid.

Wat doe je als de verliefdheid heel plotseling verdwijnt?

Als jouw verliefdheid heel plotseling verdwijnt is het heel belangrijk is het om jezelf te realiseren dat je mogelijk nog steeds verliefd bent, maar dat stresshormonen het tijdelijk hebben overgenomen. Dus geen reden voor paniek. En zeker geen reden om het meteen uit te maken!

Het is wel goed om emotioneel en fysiek wat afstand te nemen. Je lijf en je brein moeten even tot rust komen zodat de stresshormonen weer afgebroken kunnen worden. Het is vervolgens raadzaam om te onderzoeken wat de “trigger” zou kunnen zijn die dit veroorzaakt heeft. En vervolgens aan je date of partner uit te leggen wat er aan de hand is met je en wat je nodig hebt.

Het is heel goed mogelijk dat je de verliefdheid vanzelf weer gaat voelen als de stress/ bindingsangst weer wat afgezakt is. Dat kan een paar uur tot een paar dagen duren, mits je de gelegenheid hebt om helemaal tot jezelf te komen.

Wat doe je als de ander ineens niet meer verliefd is?

Verandert jouw date of partner van de ene op de andere dag van een gepassioneerde casanova in een teruggetrokken ijsklomp? Dan is het belangrijk om de ander te vertellen wat er mogelijk aan de hand kan zijn. Ook kun je hem of haar bevragen: is er iets gebeurt wat mogelijk te dichtbij kwam of onprettig aanvoelde? Probeer hem of haar gerust te stellen. Als de ander het uit wil maken, leg dan uit dat je in dit soort situaties geen overhaaste beslissingen moet nemen.

Wat daarnaast belangrijk is, is dat degene met bindingsangst de ruimte moet hebben om tot zichzelf te komen. De stresshormonen moet het lijf uit. Dus hoe meer ruimte en afstand je de ander geeft, hoe sneller de verliefdheid weer terug is.

Laat je niet gek maken

Goed mogelijk dat het bovenstaande helemaal in gaat tegen je natuurlijke reactie. Je wilt die ander juist dichterbij halen, omdat je onzeker wordt van dat afstandelijke kille gedrag. Als je al geen last had van verlatingsangst, dan wordt dat juist nu getriggerd. Toch is het dan belangrijk om je hoofd koel te houden en die ander alle ruimte te geven om tot zichzelf te komen. Focus je op de langere termijn: hoewel het nu rot voelt, kom je er op langere termijn beter uit.

Verliefd op iemand met bindingsangst? Voorkom triggers!

De beste aanpak als je verliefd bent op iemand met bindingsangst is het voorkomen triggers. Ga met elkaar in gesprek over welke situaties of gebeurtenissen de ander een gevoel geven van benauwdheid, stress, geclaimd voelen, etc.

Door bijvoorbeeld: “Ik hou van je” te zeggen tegen je geliefde met bindingsangst, kun je hem of haar al helemaal “in de bindingsangst” jagen. Iemand met bindingsangst heeft het idee dat hij of zij dat dan terug moet zeggen terwijl dat nog niet zo gevoeld wordt. Of dat wanneer je van elkaar houdt, je opeens aan allerlei voorwaarden en eisen moet gaan voldoen.

Verliefd zijn op iemand met bindingsangst is niet gemakkelijk. Die ander wil meestal veel minder snel dan jij. Bouw de dates en relatie rustig op en kijk of je zoveel als mogelijk de triggers kan voorkomen. Daarentegen is het ook belangrijk dat degene met bindingsangst zichzelf uitdaagt en ook stapjes zet richting de relatie en een fijne verbinding. Het moet van beide kanten komen.

Conclusie

Kortom: is de verliefdheid heel plotseling verdwenen? Laat je niet gek maken en neem even wat rust en ruimte. Dan komt het vaak weer goed. En komt de verliefdheid al jaren niet, maar heb je een enorm leuke partner gevonden waar voor de rest alles goed zit? Ga ervoor, geniet: ook zonder verliefdheid kun je een toprelatie krijgen!

Hoe kunnen wij je helpen bij problemen met verliefdheid?

Kom je door het ontbreken van verliefdheid bij jezelf of je dates telkens maar niet tot een vervullende duurzame relatie? Terwijl dat wel iets is waar je naar verlangt? Dan wordt het tijd om professionele hulp in te schakelen. Via ons coachingsprogramma Laat de liefde werken” hebben we al honderden singles geholpen die fijne liefdevolle relatie te krijgen, met en zonder verliefdheid! Wacht dus niet langer en zet ook die eerste stap naar een fijne relatie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg regelmatig tips en nieuwe artikelen.

Herken je jezelf in het bovenstaande? Of wil je je mening hierover geven? Reageer dan hieronder (scrol helemaal naar beneden).

9 reacties op “Niet verliefd? Komt dat door bindingsangst?

  1. Hoi,

    Mijn relatie is net stukgelopen doordat ze denkt dat ze bindingsangst heeft.
    Toen we elkaar leerde kennen vroeg ze om alles tustig aan te doen en elkaar te leren kennen en niets te forceren. Heb haar dan ook de tijd gegeven en uiteindelijk na 2 maand daten hadden we elkaar gevonden. We hadden het enorm goed samen, gingen vaak samen uiteten, op weekend, damen fietsen,… veel samen gelachen en plezier gehad en toen we ongeveer 2 maand samen waren heeft ze me voorgesteld aan haar kinderen en was ook allemaal perfect. We begonnen elkaars familie te leren en door de stress door haar nieuwe functie op het werk en wat strubbelingen tussen ons begon ze plots heel afstandelijk te doen en paar dagen nadien heeft ze onze relatie van 6 maand beeindigd doordat ze denkt dat ze het toch moeilijk heeft om haar te binden. Als we samen zijn is alles heel leuk en goed maar de familie die erbij komt en als we spraken over opreis gaan me de kinderen is ze dichtgeklapt gaf ze me mee. Ik accepteerde haar beslissing maar vroeg dan ook om geen contact meer te hebben zodat ik het kan verwerken waar ze mee akkoord ging en snapte. 2 dagen later stuurt ze me hele dag berichtjes, lachen en zeveren en volgende dag is ze terug heel koud en kort in haar bericht toen ik haar eens stuurde. Ik snap er niets van en men hoofd slaat op hol omdat ik niet weet wat ik ervan moet denken. Begint ze dan toch te twijfelen?

  2. Heel helder geschreven en voor mij ook zeker bekend.
    In een fijne relatie van 2 jaar, nu een huis gekocht en ineens gaan alle alarmbellen af.
    Ditzelfde gebeurde een half jaar geleden toen ik de lange afstand relatie niet meer trok. Ik was degene die samen wou wonen omdat het anders gewoonweg niet meer ging. Over 1 maand is het zo ver en krijgen we de sleutel en ineens schiet mijn lichaam en hoofd in de stress.

    Dat de verliefdheid kan komen en gaan is me dus wel bekend en ik doe er alles aan om mijn tijd en rust te nemen en ervan te leren.
    Dit artikel doet me dus ook erg goed. Bedankt.

  3. Wat een fijn artikel! Werd gewoon emotioneel van het lezen van dit artikel. Dit is precies wat ik nu tijdens het daten met een hele leuke man ervaar. Het idee dat ik het altijd al lastig vind om te daten wordt nu bevestigd en denk mogelijk bindingsangst te hebben. Drie weken lang had ik een crush op een man die mij drie weken lang geen enkel gevoel gaf dat dit wederzijds was tot dat hij die toch wederzijds bevestigde met een kus en een leuke avond. Daarna begon ik uit het niets druk op de borst te ervaren, weinig adem, een opgejaagd gevoel, een angstig gevoel hele dagen achter elkaar. Geen controle over te krijgen. Uitputtend maar ook ververvelend dat de twijfel ineens toeslaat. Als je iemand leuk vindt moet je toch de hele dag met diegene willen zijn? niet kunnen wachten om de ander te kunnen zien? je niet zo voelen, dan zal het wel niet goed zitten! De hele maatschappij zegt altijd: vertrouw op je gevoel. Nou ik kan je vertellen mijn gevoel zit niet lekker. En dat alles terwijl ik juist heel veel overeenkomsten heb en het oprecht een leuke man vind. Boos op mezelf dat ik er niet gewoon van kan genieten en waarom het mij niet lukt om iemand leuk te vinden als dit wederzijds is.. Goed, de grote tip die ik hieruit kan halen is stressverminderen (meer sporten en wandelen) en mezelf rustdagen geven van de. Wish me luck! Bedankt voor dit artikel!

    1. Beste Anoniem,
      Fijn dat we je hiermee hebben kunnen helpen. Ik hoop dat het lukt om er volgende keer doorheen te breken en een mooie liefde te vinden.
      Meinou Lambeck, Singlecoach

  4. Wat ontzettend fijn en verhelderend dit artikel!
    Het is voor het eerst dat ik iets lees over de werking van cortisol en de overstemming hiervan op de verliefdheidshormonen. Het verklaart dat plotselinge angstgevoel bij mij, dat alles overstemt. Meestal duikt het op, juist als het heel goed gaat.
    Bij mij kan de angst ook opsteken wanneer ik vermoeid raak en er veel stressfactoren zijn. Dit had ik al opgemerkt.
    Rust, ontspanning, tijd voor mezelf en het gevoel kunnen delen met mijn vriend, maar ook met liefdevolle vrienden helpt dan. Ik begrijp nu dat dan ook het stresshormoon weer kan verdwijnen uit mijn lichaam. En dan komt vanzelf de liefde weer terug. En dat heb ik al meerdere malen ervaren! Veel geluk gewenst aan allen die soms ook te maken hebben met dit fenomeen ♡♡♡

    1. Dank voor je compliment Fem! Mooi dat je dit herkent het beter kunt plaatsen zo. Heel veel geluk en liefde toegewenst t.a.v. je relatie.
      Hans
      Singlecoach

  5. Zo gaat het niet altijd. Ik heb meegemaakt dat in het begin van de relatie de man, een weduwnaar. heel snel ging en het liefst meteen wilde samen wonen, terwijl ik (wijzer geworden) het juist rustig aan wilde doen. Dat vond ik moeilijk want ik werd na een aantal weken verliefd. Toen ik na een maand of zes dacht de man van mijn dromen gevonden te hebben, want we hadden het echt heel leuk, zei hij opeens uit het niets dat hij zich nog niet kon binden en nog niet aan een relatie toe was. Ik was in shock, en heb, na het nog een maand te hebben aangezien, uitgemaakt. Ik ben er kapot van geweest, voelde me gebruikt en het heeft zeker 1 jaar geduurd, voor ik weer een man durfde te vertrouwen. Ik had zoiets nog nooit meegemaakt en het heeft me nog voorzichtiger gemaakt.

    1. Hi Cath,
      Ik kan me helemaal voorstellen dat je helemaal kapot bent van zo’n situatie. Soms kan het ook een tijdje (half jaar) duren voordat de bindingsangst toeslaat. Vaak is er dan toch sprake van een trigger zoals bv. praten over gaan samenwonen. Ik snap dat je nu voorzichtiger bent, maar kijk of je je hart alsnog open kunt stellen. Mannen met bindingsangst vallen juist wat meer op vrouwen die “afstand houden”. Gelukkig gaat het heel vaak wel goed. Sterkte ermee!
      Hans Gierkink
      Singlecoach

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved