BLOG Hans: Internet reduceert je tot een plaatje en wat feitjes

Singlecoach Hans Gierkink

Als ik zo praat met mensen die aan het daten zijn, lijkt het internet inmiddels wel de belangrijkste manier om een date te krijgen. Sommigen vertellen me dat het heel gemakkelijk is om een date te krijgen via een app of site. Meestal zijn dat de mensen die er goed uitzien en fotogeniek zijn. Volgens onderzoek krijgt 15% van de mensen op datingapps en -sites ruim 80% van alle reacties. De spoeling voor de overige mensen is dan dun!

Van de mensen die niet tot die “gelukkige” 15% behoren, hoor ik dat het op het internet hard werken is om een date te krijgen. En wat nu als je een beperking hebt of iets anders dat je op het eerste gezicht minder aantrekkelijk maakt? Dan wordt het helemaal een flinke uitdaging. Ik heb de afgelopen periode intensief meegekeken met een man die aan het internetdaten was. Ik werd er heel gefrustreerd van.

Op een gewone site krijg je dan zelf geen reacties. Als je zelf reageert, reageert nauwelijks iemand terug. De enige uitgebreide reactie kwam van een mooie vrouw die 15 jaar jonger was. Toen we haar op Facebook opzochten, zagen we dat ze alleen maar zeven Russische mannelijke vrienden had…. Tja. Ik snap het ook wel. Waarom zou je op iemand reageren die niet perfect is, als er ook nog 200 profielen op staan met mensen uit de buurt die wel perfect zijn.

Toen we vervolgens zijn profiel zetten op een datingsite voor mensen met een beperking, merkten we dat op zo’n site maar weinig mensen staan. En dat veel van die profielen niet meer actief zijn. En de mensen die nog wel actief zijn, reageren niet of nauwelijks op zijn berichtjes… Ik merk dan ook dat veel mensen met een beperking (of voor internet minder aantrekkelijke kenmerken), het liefst klikken op profielen van mensen die wel “perfect” lijken. Tja, dan wordt het wel heel lastig…

Kortom: op internet bent je al snel tweede keus als je niet perfect bent. Als je überhaupt nog “keus” bent. Je wordt immers gereduceerd tot enkele foto’s, wat feiten en algemeenheden. Helaas kun je op internet niet echt de mens achter de foto’s en feitjes zien. Dat vind ik zo jammer! Als ik aan mensen met een relatie en met een beperking (of die het om andere redenen niet zo goed doen op internet) vraag hoe ze hun partner ontmoet hebben, dan is het bijna altijd via een activiteit waarbij ze elkaar rustig hebben leren kennen. Dan zie je op een bepaald moment namelijk wél al die mooie dingen die je via internet nooit te zien zult krijgen.

Ik wil iedereen dan ook uitdagen eens wat meer risico te nemen bij het daten via datingapps en -sites. Klik eens een keer het profiel van iemand die niet helemaal perfect is. Doe eens moeite de mens achter die foto’s en feitjes te leren kennen. Mogelijk vind je dan wel een diamantje waarvan je de prachtige schittering pas ziet als je er wat licht op schijnt.

Ps.: heb je hier ook een mening over? Of heb je tips of ervaring met het krijgen van een relatie als je niet “perfect” bent? Reageer dan hieronder.

2 reacties op “BLOG Hans: Internet reduceert je tot een plaatje en wat feitjes

  1. Wat het meest frustrerende is, is inderdaad dat je geen reactie krijgt. Ik zou nog liever een afwijzing krijgen dan genegeerd worden, maar dit verklaart een hoop. Als die 15 procent 80 procent van de berichten krijgt, hebben ze nooit de tijd om te reageren op het gros wat niet bij die 15 procent hoort. Ik ben zelf niet lelijk, maar ben absoluut niet fotogeniek. Ben daarom vaak ook al vrij snel afgehaakt bij datingapps of – sites. Het jammere is; ik weet wat ik te bieden heb en je krijgt gewoon niet de kans om dat te laten zien op internet. Bovendien doet lichaamstaal heel veel in combinatie met mimiek wat je gewoon mist op een beeldscherm. Voor mij daarom liever geen datingsites.

  2. Ik val in de 15% en krijg heel veel reacties op mijn foto’s en heel veel matches maar ook voor mij is het niet makkelijk om iemand te vinden want bij mij gaat het juist te veel om mijn uiterlijk en lust. Ik kan met heel veel mannen chatten maar uiteindelijk resulteert het in helemaal niets omdat bijna alle mannen een bepaalde verwachting hebben bij een mooie en slanke vrouw. Dus het lijkt allemaal wel rooskleurig maar dat is het helaas niet. Dus ook voor die 15% is het niet altijd even makkelijk. .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved