Carola leerde dat ze het niet altijd alleen hoefde op te lossen

Carola dacht dat ze als hoogopgeleide, zelfstandige vrouw het allemaal zelf wel kon. Dat bleek toch niet helemaal het geval. Voor het laatste zetje richting een leuke, duurzame relatie riep ze de hulp in van coach Meinou. Lees hier het interview met haar.

Waar liep je vast in het verleden bij het vinden/vasthouden van een relatie?

Ik denk dat ik vastliep op drie punten: 1) ik durfde me door slechte liefdeservaringen in het verleden niet meer kwetsbaar op te stellen waardoor ik onbewust iedereen van me afduwde en 2) ik had onverwerkt verdriet waar ik zelf niet uitkwam en 3) ik ben zo kritisch op mezelf waardoor ik altijd het hoogste van mezelf en anderen verlang.

Waarom ben je naar de singlecoach gegaan?

Omdat ik me bewust werd van het feit dat ik mijn trauma niet zelf kon verwerken. Ja, voor 90%, maar voor die laatste 10% had ik hulp nodig. Het heeft wel even wat tijd gekost voordat ik dat durfde toe te geven (zes jaar om precies te zijn). Je denkt graag, als hoogopgeleide zelfstandige vrouw, dat je het allemaal zelf wel kunt. Dat je het zelf moet kunnen. En dan is toegeven dat je het niet redt in je eentje best lastig. Het voelt als een nederlaag, terwijl het dat helemaal niet is.

Waarom ging je met singlecoach Meinou in zee?

Ik had mijn intakegesprek met Meinou. Ik denk dat ik voornamelijk onder de indruk was van haar rustige houding ten opzichte van mijn defensieve houding. Ik heb letterlijk gezegd dat ik niet geloofde in psychologen en coaches. Ze luisterde echt en het voelde vertrouwd. Ze nam me serieus, maar wist me ook aan te pakken als het moest. Het is gewoon een heel fijn mens.

Waar heb je aan gewerkt bij jezelf? Wat is er veranderd? Hoe was het toen je begon, hoe is het nu?

Ik heb geleerd dat kwetsbaarheid aantrekkelijk is, dat je het niet altijd alleen hoeft op te lossen, dat perfectionisme geen positieve karaktereigenschap is, dat het belangrijk is om mild te zijn naar jezelf, dat het even duurt voordat je nieuwe ‘baantjes’ in je hoofd hebt gelegd en vooral dat dat niet erg is, dat geduld en compassie hele belangrijke waarden zijn, dat ik een aantal relatiewaarden heb waar ik niet van af wil stappen, maar ook dat ik een aantal valkuilen heb (of alarmbellen) waar ik niet in wil stappen en dat het goed is om deze op te schrijven en jezelf daar steeds aan te herinneren. Dat ik blijkbaar iets pleaserigs in mijn aard heb waardoor ik mezelf en mijn eigen behoeftes wegcijfer. Of dat ik gedrag van anderen mooipraat. Dat ik bindingsangst heb omdat ik zo bang ben verlaten te worden. Dat ik eigenlijk best wel goed kan flirten. Dat ik weinig heb om onzeker over te zijn. Dat het niet erg is om het honderd keer te proberen omdat je iedere keer weer meer over jezelf leert. En dat het niet hopeloos is.

Hoe heb je het coachingsprogramma ervaren?

Zeer prettig. Het is fijn om jezelf beter te leren kennen, maar het is vooral fijn als je ziet dat het iets oplevert. Praten omdat het zo fijn is om over jezelf te praten vind ik onzin. Maar juist de pragmatische insteek van zowel de coachingsessies als de trainingen maakte dat ik echt dingen opstak waar ik in het dagelijks leven iets mee kon. Niet alleen op liefdesgebied overigens. Meinou en ik hebben misschien wel de helft van de sessies gepraat over werk en ander soortige relaties (vrienden, familie, collega’s), omdat de dingen die maken dat je blokkeert op liefdesgebied ook hun uitwerking hebben op andere vlakken in je leven. Bijvoorbeeld het perfectionisme: dat is iets dat ook voortdurend terugkomt in mijn werk en waardoor ik afstevende op een burn-out.

Heb je een relatie? Hoe gaat het nu? Wat is het verschil met eerdere relaties?

Ja! Ik heb een relatie! En dat is zo fijn. Het is vooral fijn om te merken dat ik in staat ben een liefdesrelatie aan te gaan die volledig gelijkwaardig is en waar ik helemaal mezelf kan zijn. Ergens vind ik dat een nietszeggende uitspraak, want ‘wat is dat dan, jezelf zijn?’. Wat ik ermee bedoel is dat ik zuiver kan zijn over de emoties en gedachten die ik op dat moment voel. Ik hoef het niet te censureren uit angst voor de reactie, ik hoef het niet weg te stoppen of het tot een later moment te bewaren. Ik kan gewoon zijn. Het opvallendste vind ik nog wel, en ook dat is cliché, dat ik zelfstandiger en op mijn eigen plek sta sinds ik een relatie heb. Je hebt de neiging om te denken dat als je maar een relatie hebt dat je dan niet meer onzeker bent of dat je dan alles weet. Alsof het een wonderelixer is tegen alle pijntjes en zorgen die het leven je voor de voeten werpt. En dat is helemaal niet zo. Een relatie is ook ingewikkeld en moeilijk en geeft meer zorgen soms. Maar het is een groot geluk om geliefd te zijn.

Wat zorgde voor de omslag dat het opeens wel lukte om de juiste vrouw/man te vinden? Wat is het belangrijkste wat je anders gedaan hebt dan voorheen?

Dat weet ik niet zo goed… wat ik hierboven al gezegd heb.

Hebben de dingen die je veranderd hebt je ook nog in andere situaties wat opgeleverd dan alleen in je relatie?

Zeker. Zoals ik al schreef heeft het programma ook een hele positieve uitwerking gehad op mijn carrière, mijn vriendschappen en de relatie met mijn familie. Ik weet beter wie ik ben en wat ik wil.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

3 reacties op “Carola leerde dat ze het niet altijd alleen hoefde op te lossen

 1. Beste Single Coaching,
  Afgelopen jaar is mijn relatie door mijn geliefde beëindigd. Daardoor heb ik een zware periode achter de rug. Het was een korte relatie van 6 maanden, maar er zijn in mij zaken wakker geworden. Als 60-plusser kreeg ik het idee dat ik toch nog een duurzame relatie kon starten.
  Ik heb geen kinderen en 10 jaar geleden is mijn vorige huwelijk gestrand. De laatste relatie was er een van hoop niet alleen achter te blijven.
  is jullie traject ook beschikbaar voor mannen zoals mij?

 2. In 2016 kwam ik bij een workshop van Hans en Meinou over bindings- en verlatingsangst.
  Ik vond het een openbaring; veel herkenning en meteen goed contact met de andere deelnemers.
  Je herkent bij elkaar de problemen en dat is ook wel weer grappig en omdat je de diepte in gaat, krijg je meteen een band met de anderen. Aan het eind van het weekend, moetsten er mensen huilen omdat het afgelopen was en ze weer alleen naar huis moesten.
  Bij Meinou ben ik daarna in een indiidueel coachingstraject gekomen.
  Het was erg fijn om met haar te kunnen sparren, want het internetdaten verliep niet vlekkeloos.
  Ik trof mannen aan die uit waren op seks en zelf had ik een keer iemand die behoorlijk had gedronken aan de telefoon. Als ik hierover niet met Meinou had kunnen praten was ik gestopt met daten.
  Zij liet me inzien dat het niet aan mij lag en moedigde me aan. Als ik twijfels over iets uitte kon zij aangeven hoe het zat.Even een mailtje en dan kreeg ik snel een reactie van haar met een uitgebreid advies/antwoord.
  Als ik op deze site de verhalen van anderen las dacht ik: “Ja, hoor, dat zal wel. Je bent vast een een heel knap en leuk persoon”.Mij gaat het nooit lukken om iemand te vinden.
  Toch heb ik doorgezet. De relatiewaarden waar we tijdens een workshop aan hebben gewerkt en de tips dat je iemand een kans moet geven en niet meteen moet afwijzen op foto/uiterlijk hebben er voor gezorgd dat ik een leuke man heb ontmoet die er helemaal voor gaat. Hij gaat helemaal voor MIJ. Dat had ik nooit durven dromen.
  Als ik niet was gewezen op deze website en had deelgenomen aan diverse workshops dan zat ik nu nog steeds in mijn eentje op de bank…

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved