Coach Hans over: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!”

Coach Hans Gierkink

“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!”

Misschien herken jij de bovenstaande uitspraak ook wel? Dat is wat er vroeger bij ons altijd gezegd werd als er emoties geuit werden. Tenminste, als dat andere emoties waren dan blijheid of boosheid. En die liever ook niet teveel.

Je snapt dat ik mede hierdoor in mijn kindertijd nooit echt geleerd hebt goed contact te maken met mijn emoties. En al helemaal niet om deze te uiten. Toen ik ging daten brak me dat flink op. Mezelf laten zien, verbinding maken, een band opbouwen kostte vaak veel meer tijd dan ik kreeg van mijn date.

Pas toen ik serieus aan mezelf ging werken, besefte ik wat het me opleverde en kostte. Ik werd niet gemakkelijk gekwetst, maar een hechte band opbouwen met iemand duurde ook vrij lang. Bepaald niet handig als je een fijne relatie wilt. En evenmin toen mijn ambities om ooit coach te worden kwamen bovendrijven. Maar het ontbrak mij toen aan moed en de kennis over hoe het dan wel moest.

Op een dag, tijdens een training die ik volgde, ontstonden in mijn groep grote spanningen. Maar niemand die het ter sprake bracht, ook ik niet. Ik had er erg veel last van, sliep er slecht van, net als de meeste anderen in mijn groep. De volgende ochtend nam een jonge, fragiele vrouw in onze groep het woord. Ze sprak in al haar kwetsbaarheid uit hoe ze geraakt was door de hele situatie en zo niet verder wilde. Iedereen was er stil van.

Ik bewonderde haar om haar moed en de kracht die ze uitstraalde. Ze nodigde daarmee ieder van onze groep uit om achter zijn of haar vestingmuur vandaan te komen en het op te lossen. Dit voorval motiveerde mij zo dat ik in korte tijd een grote stap gemaakt heb in voelen en mezelf uiten. Dat heeft me zowel in mijn relatie, als in vriendschappen en werk heel veel opgeleverd.

Er komen heel regelmatig mensen in mijn coachingspraktijk waarin ik mijn “oude zelf” goed herken. Ze hebben moeite hun gevoel toe te laten. En als het doordringt, laten ze vooral niet te veel van hun gevoel zien. Daar zitten allerlei onbewuste overtuigingen als “zwak of een zeur zijn” onder. Of de angst om gekwetst te worden speelt hier een rol. Vaak komen ze dan niet verder dan twee tot vijf dates. “De klik is er niet” horen ze dan. Of “het was heel gezellig, maar ik voel nog geen vonk overslaan”. Kortom: er wordt geen gevoelsband opgebouwd waardoor ze steeds maar niet verder komen.

Meestal is het wel heel duidelijk waar het vandaan komt. Denk aan een vrouw die een egocentrische moeder had en haar gevoel moest afsluiten om zich staande te houden. Of een man die als kind jarenlang gepest werd en niemand meer durfde toe te laten. Of een heel gevoelige sensitieve man die de emoties van anderen haarfijn aanvoelt en zich vervolgens steeds verantwoordelijk voelt voor andermans rotgevoel. In al dat soort situaties kun je dat gevoel maar beter uitzetten. Maar ze vergeten het dan later weer aan te zetten als het weer kan. Net als ik destijds.

Als je dit herkent, neem dan net als ik, eens een voorbeeld aan mensen die wel hun gevoelens en emoties durven te uiten. Zie eens hoe krachtig dat kan zijn. En vooral wat het hen vervolgens oplevert. Kijk eens hoe je dan je overlevingsmechanisme stapje voor stapje onschadelijk kunt maken en kom langzaam achter dat muurtje van je vandaan. Dat communiceert een stuk fijner en helpt je enorm een fijne verbonden relatie te krijgen.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van al het dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved