Coach Meinou over… een partner zonder rugzakje

Coach Meinou

“Ik wil geen man met een rugzakje”, hoorde ik laatst een coachklant zeggen. Heel begrijpelijk, maar toch was mijn eerste reactie: “keep on dreaming”. Het aantal mensen die ongeschonden uit hun jeugd en pubertijd komen is al niet zo groot (denk aan onveilige thuissituaties, pesten, ziekte, overlijden van een familielid, etc.). Laat staan dat er veel mensen zijn die na hun dertigste levensjaar nog nooit een vervelende gebeurtenis hebben meegemaakt in een liefdesrelatie. Iedereen heeft wel een trauma, hoe klein dan ook. En over het algemeen worden al pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden heerlijk geprojecteerd op… jawel, de (nieuwe) partner!

Hoe onze jeugd van invloed is op het ontstaan van bindingsangst en verlatingsangst hebben we al in meerdere artikelen uitgebreid beschreven (zie bijvoorbeeld Bindingsangst wat is het?). Maar daarnaast zie ik bij mijn coachklanten steeds weer nieuwe manieren waarop rugzakjes zelfs in die eerste datefase de potentiële relatie al meteen om zeep helpen.

Reageert iemand niet snel genoeg op de app? Dan word ik boos, want die ander heeft niet genoeg aandacht voor mij (Lees: “Mijn vader had vroeger niet genoeg aandacht voor mij”). Komt iemand anders te snel dichtbij? Dan zie ik ineens veel negatieve dingen bij de ander en kap ik het af (Lees: “ik kreeg vroeger altijd kritiek en moest perfect zijn om liefde te krijgen. Nu wil ikzelf dat iedereen perfect is en is dus nooit iemand goed genoeg”). Zijn de eerste twee dates leuk geweest? Dan ga ik mijn hoofd de bruiloft vast plannen en zorg ik dat ik alles doe om de ander niet meer kwijt te raken. Zelfs als die ander eigenlijk helemaal niet zo leuk is. (Lees: “mijn broer is vroeg overleden en daardoor heb ik verlatingsangst ontwikkeld. Ik doe alles om de liefde niet opnieuw te verliezen”). Etcetera, etcetera..

En niet alleen mijn coachklanten gedragen zich zo op de zoektocht naar de liefde, ook ikzelf was daar een ster in. Hoewel ik mijn rugzakje nog als relatief mild beschouw, had ik door mijn jeugd wel geleerd om me perfect aan te passen aan wat de ander wilde zien. En zo gedroeg ik me dus ook bij mijn dates. Wil jij grappig? Dan ben ik grappig. Wil jij serieuze diepe gesprekken? Dan voer ik diepe gesprekken. Wil jij nog even los, dan houd ik het lekker los.

Alles om maar goed genoeg te zijn in de ogen van de ander, maar ondertussen raakte ik mezelf al tijdens die eerste dates helemaal kwijt. En als de relatie dan standhield en ik me veilig genoeg voelde om mijn eigen behoeftes en gevoelens te laten zien, ging het uiteraard alsnog mis (daar was de ander immers niet voor gegaan!).

Natuurlijk ben ik met mezelf aan de slag gegaan. En heb ik nu een fijne relatie. Maar kan ik zeggen dat al mijn kleine en grote trauma’s nooit meer een rol spelen in mijn relatie? Helaas niet. Als mijn partner en ik een conflict hebben betrap ik mezelf er nog regelmatig op dat ik weer aan het projecteren ben. En kom ik er te laat achter dat het niet het “verschrikkelijke gedrag van mijn partner”, maar mijn rugzakje er de oorzaak van was van dat onze milde woordenwisseling uitliep op een ruzie.

Het grote winstpunt zit erin dat ik het eerder doorheb, en mijn partner ook. Dat we naar onszelf durven te kijken en ons gedrag daarmee kunnen corrigeren. Dat ik sorry kan zeggen, omdat ik zie dat het mijn eigen oude pijn was waardoor ik het groter maakte dan de situatie vereiste.

Wil jij ook een partner zonder rugzakje? Blijk lekker zoeken. En als je hem of haar vindt, check dan even of de rugzak niet gewoon nog onontdekt of vergeten in de kast staat. En dat hij bij een moeilijke fase in het leven alsnog onder het stof vandaan gehaald wordt en stevig op de rug wordt gebonden. Ik raad je aan om op zoek te gaan naar een partner die weet dat hij/zij een rugzak heeft. Naar iemand die de rugzak al regelmatig binnenstebuiten heeft gekeerd en precies weet wat erin zit. En als jij dat ook weet, past er misschien wel een 2-persoonstentje bij en kunnen jullie heerlijk samen op reis!

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van al het dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved