Coach Meinou over je gevoel volgen in de liefde… en hoe dat gigantisch mis kan gaan

“Je moet gewoon je gevoel volgen!”, het klonk heel krachtig toen Martin het zei. Martin was mijn gastheer bij een B&B waar ik logeerde. Hij had deze opgericht met zijn nieuwe vriendin. Toen ik Martin vertelde dat ik singlecoach was en mensen hielp om in een gelukkige relatie terecht te komen, stak hij meteen van wal. Hoe liefde niet te sturen was, maar iets wat je overkwam. En als het goed zat, voelde je het meteen, binnen één seconde!

Het was helder dat Martin hulp zoeken bij de liefde maar onzin vond. Hij had duidelijk zijn liefde gevonden door alleen zijn gevoel te volgen. Toch kwamen er wat scheurtjes in zijn verhaal. Bijvoorbeeld toen hij vertelde dat hij al 5 vrouwen op deze manier gevonden had. En dat al deze relaties met veel drama geëindigd waren. En toen ik ‘s nachts door de dikke stenen muren van de B&B harde woorden hoorde tussen Martin en zijn vriendin, vroeg ik me af of deze liefde wel zo rooskleurig was als hij schetste.

Je gevoel volgen, het klinkt zo mooi. En veel mensen (én coaches) pretenderen ook dat alles goed komt als je je gevoel maar volgt. Ook ik heb dat eerder geloofd. Ik werd verliefd op een jongen die totaal niet goed voor me was. Zijn bindingsangst was veel te groot om een relatie aan te kunnen, maar ik volgde mijn gevoel en ging vol voor de liefde. Met alle pijnlijke gevolgen van dien.

Dus moet je wel je gevoel volgen als dat gevoel je elke keer zegt dat je moet gaan voor een partner die niet goed voor je je is? Die je respectloos behandelt of nooit voor je gaat? Of als je gevoel zegt dat je steeds weg moet rennen als je in een relatie terecht komt en daardoor elke potentiële relatie weer uitmaakt? Is dat gevoel dan zo betrouwbaar? Of is dat misschien het gekwetste of bange kind in jou dat spreekt?

Ik denk dat veel mensen hun gevoelens en emoties die voortkomen uit vroegere ervaringen, verwarren met hun intuïtie en een “dieperliggende weten wat goed voor ze is”. Als je vroeger gekwetst bent in de liefde kun je in het heden vooral weerstand en twijfel voelen als iemand anders te dichtbij komt. Of juist een sterke aantrekkingskracht voelen voor iemand die echt niet goed voor je is. En als je dat klakkeloos volgt kom je nooit meer in die fijne relatie terecht. Pas als je voelt dat daar onderliggend angst voor afwijzing zit, en daaronder weer verlangen naar liefde en je veilig voelen, kom je bij je ware gevoelens en behoeftes uit. Tot die tijd is er niets mis mee ook je hoofd erbij te houden voordat je je eerste beste gevoel volgt.

Hoe het met Martin en zijn vriendin is afgelopen weet ik niet. Wat ik wel weet is dat veel mensen zichzelf, en elkaar, pijn doen door hun (oppervlakkige) emoties en gevoelens als uitgangspunt te nemen. En dat ik, door te reflecteren op mijn eigen gevoelens in plaats van ze klakkeloos te volgen, in een veel fijnere relatie terecht ben gekomen. Soms gaat er wat zelfonderzoek en wat hoofdbrekens aan vooraf om te zorgen dat je je hart niet breekt!

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved