Coach Meinou over Nee zeggen in de liefde

Grenzen aangeven en nee zeggen en is niet mijn sterkste kant. Dat wordt opnieuw glashelder als ik weer een mail in mijn mailbox zie met een vraag om persoonlijk relatieadvies van een onbekend persoon. Dit keer gaat het om iemand die niet weet om te gaan met de bindingsangst van haar partner. Rationeel gezien is me compleet duidelijk dat ik hier een grens moet trekken. Als ik mijn tijd ga besteden aan gratis mailadviezen aan willekeurige “vreemden” wordt mijn wachtlijst met mensen met soortgelijke vragen die graag persoonlijke coaching willen nog langer. Maar ergens zegt een stemmetje: “Maar ze zit in nood! En mailen kost toch maar 10 tot 15 minuten?”. Dus kies ik voor de slechtste strategie mogelijk: ik ga vermijden. Ik zet het mailtje in “later nog doen” en ga verder.

Ik ben uiteraard niet de enige. Velen met mij vinden het moeilijk om grenzen aan te geven, zeker als het om de liefde gaat. Mijn coachklanten geven talloze voorbeelden. Dat ze liever stoppen met een Tindercontact, dan dat ze bij de ander aangeven dat ze niet van eindeloos chatten houden. Dat ze het zó moeilijk vinden om te zeggen dat ze geen tweede date willen, dat ze maar helemaal niets meer laten horen. En dat ze in plaats van te vertellen dat ze de ouders nog niet willen ontmoeten, liever de hele relatie uitmaken (“ja maar hij/zij ging veel te snel!”). Grenzen aangeven en zeggen wat je zelf wilt, is lastig. Dus vermijden we liever.

Waarom is het zo moeilijk om “nee” te zeggen? Is het alleen omdat we zo graag aardig gevonden willen worden? Ergens zijn we blijkbaar zó bang om afgewezen te worden dat we elk potentieel conflict uit de weg gaan. Die angst zit ergens in ons onderbewuste geprogrammeerd en is in die zin heel menselijk. Maar ondertussen is het onderbewuste in dit geval wel een heel slechte raadgever! Want laten we wel wezen, je wordt weliswaar niet direct afgewezen in de bovenstaande situaties, maar je wordt niet echt veel aardiger gevonden als je gewoon niets meer laat horen aan de ander. Of de relatie uitmaakt zonder aan te geven wat je eigenlijk dwars zit. Sterker nog, je toont niet alleen weinig respect naar de ander, je neemt ook jezelf niet serieus. En dat is voor niemands zelfvertrouwen goed. En nee, het helpt ook niet om een leuke, duurzame relatie te krijgen.

Als ik mijn coachklanten vraag om risico te nemen in de liefde en wél te zeggen wat ze willen of wensen, hoe kan ik dan aan mezelf verkopen dat ik een simpel mailtje onbeantwoord laat? Ik pak enigszins beschaamd de mail er weer bij. En stuur snel een net, maar kort antwoord waarbij ik aangeef dat ik er niet inhoudelijk op kan ingaan. Al kan ik het niet laten om er een link naar een toepasselijk artikel bij te plaatsen. Echt goed zal ik er nooit in worden. Maar vermijden, nee, dat probeer ik vanaf nu zoveel mogelijk te vermijden. Ik daag jou ook uit om te stoppen met vermijden en in de liefde te zeggen waar het echt op staat!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Ben je het met mij eens of juist oneens, geeft hieronder je commentaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved