Zeg jij wat je wilt? 5 tips voor effectieve communicatie bij het daten en relatie

Communiceren in een (beginnende) relatie is niet gemakkelijk. Toch is het heel belangrijk om al vanaf de eerste date uit te spreken wat er in je omgaat. Hoe je dat doet, en hoe je daarmee een relatie in goede banen kan leiden, lees je in dit artikel.

Bang om iets te zeggen

“Natuurlijk is communicatie belangrijk, maar ik ga echt niet meteen van alles uitspreken. Je wilt toch de eerste tijd een goede indruk maken en niet meteen al moeilijk gaan doen.”

Spreek je uit!

Aan het woord is Annemarie, die sinds twee maanden een leuke man heeft leren kennen. Alleen begint het prille geluk kleine scheurtjes te vertonen, nu deze leuke man toch heel wat sneller wil dan Annemarie. Net als vele (net niet meer) singles vindt Annemarie dit echter moeilijk om te zeggen. Bang om hem weer te verliezen, houdt ze haar wensen maar voor zich…

Communicatie in een startende relatie?

Hoewel communicatie in een relatie een sleutelfactor is om de relatie goed te houden, vinden veel mensen dat maar knap lastig. En helemaal als die relatie nog maar net van start is. De eerste dates zijn net achter de rug. Je wilt nog steeds een goede indruk maken. Uitspreken dat je iets niet zint, of dat je het eigenlijk anders zou willen, lijkt dan nog niet aan de orde. Stel dat de ander vindt dat je zeurt? Of dat je de ander daarmee kwetst en wegjaagt? Dat is wel het laatste wat je wil!

Helaas blijkt het te lang voor je houden van je wensen en behoeften vaak juist te zorgen dat het al in de eerste fase misgaat. Met name singles die last hebben van gedragskenmerken van bindingsangst en verlatingsangst zijn geneigd hun behoeftes niet uit te spreken, terwijl dit essentieel is om de relatie te laten slagen.

Als hij/zij de juiste is, voel je direct alles precies aan

Helaas, was dat maar zo. Als je elkaar net kent is de kans dat je precies weet wat de ander wil en je de ander direct aanvoelt vrij klein. Evenmin is het heel waarschijnlijk dat de ander over alles precies hetzelfde denkt, of exact hetzelfde van een relatie verwacht. Toch is dit eigenlijk wel wat we willen en onbewust zelfs een beetje verwachten.

Annemarie begint zich te ergeren aan haar nieuwe liefde Paul, die wel heel graag en veel appt. Ook al heeft ze laatst met een grapje geprobeerd duidelijk te maken dat ze hem niet elke dag hoeft te zien, Paul blijft onverminderd bellen en stond gisteren alweer onverwacht voor de deur. Ze begint te twijfelen of Paul het eigenlijk wel voor haar is.

Goede communicatie is zeggen wat je wilt: maar hoe dan?

Als Annemarie niet bij Paul aangeeft dat ze wat meer ruimte nodig heeft, is de kans groot dat de bom op een gegeven moment barst. Alle ongenoegens komen er dan op een bepaald moment in een keer uit. Of erger nog: Annemarie kropt alles op tot ze het uiteindelijk niet leuk meer vindt om Paul te zien. En ze stopt de relatie. Doodzonde.
Veel beginnende relatie komen tot een voortijdig einde omdat er niet gesproken wordt over behoeften, grenzen en verwachtingen. Maar als je dan besluit het te willen zeggen, hoe doe je dat dan? We geven je 5 tips die je helpen wel op een gezonde manier je behoeften, grenzen en verwachtingen aan te geven:

Tip 1: onderken waar je bang voor bent

Vraag jezelf af waarom je het niet zou zeggen. Is het omdat je bang bent dat je hem of haar weer verliest? Dat hij of zij er niet mee om kan gaan? Bedenk dan dat de ander misschien ook met bepaalde dingen zit. Zolang je het bespreekt op een moment dat er nog niet veel lading op zit, is er waarschijnlijk niet veel aan de hand. Bereid je eventueel voor zodat je het op een goede, respectvolle manier kan zeggen. En als de ander er echt niet tegen kan, is het de vraag of hij of zij dat later in de relatie wel zou kunnen. Een goede test dus om te kijken of jullie echt kunnen praten!

Tip 2: benadruk dat je de ander de moeite waard vindt

Vaak zeggen we maar niets omdat we bang zijn de ander te kwetsen. Dit heeft echter vaak kwalijke gevolgen op de wat langere termijn. Maar al te vaak betekent “we passen toch niet bij elkaar” eigenlijk “we praten gewoon niet met elkaar waardoor de ongenoegens zich ophoopten”. Natuurlijk is het niet altijd onterecht dat we bang zijn om de ander te kwetsen. Veel mensen zijn in de eerste fase van de relatie heel onzeker. Maar hoe pak je dat dan aan zonder de ander te kwetsen?

De gemakkelijkste oplossing om te zeggen wat je wilt én iemand niet te kwetsen is door simpelweg erbij te zeggen dat je de ander wél ontzettend leuk vindt! Annemarie zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Ik vind je geweldig. Wat je ook moet weten is dat ik iemand ben die af en toe wat ruimte nodig heeft. Dat zegt niets over wat ik voor je voel”. Grote kans is dat het hartzeer van de ander dan wel meevalt en hij of zij het goed begrijpt.

Tip 3: ga niet praten over “hoe het hoort”

Vaak hebben we het gevoel dat we onze eigen wensen of meningen kracht bij moeten zetten door te vertellen dat wat jij wilt heel normaal is. Annemarie zou bijvoorbeeld kunnen zeggen:
“Het is toch logisch dat je niet meteen al je activiteiten opgeeft als je net iemand ontmoet hebt!”
Andere varianten die mensen zouden kunnen gebruiken om aan te geven “hoe het hoort” zijn:
“Het is toch normaal dat je elkaar in een beginnende relatie elke dag wil zien!”
Iedereen weet toch dat je in het begin van een relatie niet meteen het achterste van je tong laat zien?”
“Het is toch vanzelfsprekend dat de man in het begin alles betaalt en regelt!”
En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Vaak zijn deze overtuigingen gestoeld op eigen normen en waarden, door wat we in de media gehoord hebben of wat onze vrienden en familie zeggen. Het is de vraag of wat jij denkt of vindt echt zo vanzelfsprekend en algemeen geldend is. Belangrijker: door jouw mening op deze manier kracht bij te zetten, bereik je niet wat je wilt. Je jaagt de ander (die er blijkbaar anders over denkt) meteen tegen je in het harnas. Je kunt meestal rekenen op een flinke discussie over “wat algemeen geldend en geaccepteerd” is in plaats een goed gesprek over wat jouw behoeftes zijn. Hoe dan wel?

Tip 4: benoem je eigen gevoel

Handiger is om vanuit je eigen gevoel te spreken. Als je vertelt wat het met jou doet, valt er weinig te discussiëren en oordeel je niet over het gedrag van de ander. Je krijg daarentegen meestal veel begrip.
“Ik ben iemand die in het begin veel ruimte nodig heeft. Ik vind het heel leuk om je vaak te zien, maar het is voor mij ook wel spannend (= gevoel). Ik heb af en toe tijd voor mezelf nodig om bij te komen.” Of “Ik vind het fijn om je vaak te zien. En nu je zegt dat je pas volgende week tijd hebt, word ik een beetje onzeker (= gevoel) of het wederzijds is.”
Misschien denk je dat dit soft is of overdreven. Als jij je eigen manier weet die werkt is dat natuurlijk ook goed. Als je het maar uitspreekt.

Tip 5: vertel ook wat je wél wilt

Als je eenmaal hebt verteld wat je op je hart hebt, is het belangrijk om ook te vertellen wat je wél wilt. Dit maakt dat het gesprek niet blijft hangen en dat de ander ook weet wat jouw behoefte is. Nogmaals, de ander kan het niet ruiken!

Annemarie heeft uiteindelijk tegen Peter gezegd dat ze het fijn vindt om hem regelmatig te zien. Ze stuurt echter liever maar één keer per dag een appje. Peter kon daar wel mee leven, hij was zich van geen kwaad bewust en dacht dat Annemarie net zo’n enthousiaste apper was als hij.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

2 reacties op “Zeg jij wat je wilt? 5 tips voor effectieve communicatie bij het daten en relatie

  1. Ik zie een voorbeeld van iemand die de ander 2 maand kent, maar wat als het net 1 week is…. Heb iemand ontmoet op een festival en ik ben echt verliefd op hem geworden, hij is zo leuk en lief en knap.. alleen op app kan ik hem amper bereiken… soms hebben we een paar uur dat we intense appen, en dan periodes dat vooral hij niet eens berichtjes opent. En dat gaat niet om een kwartier of half uur, maar echt uren niet. En als ie terugkomt van weggeweest. Zegt ie sorry voor de vertraging, sorry voor mijn late reactie. Hele tijd sorry, maar vervolgens doet ie t weer. Is hij aan het testen hoe ver hij kan gaan tot ik er wat van zeg of wat moet ik doen. Ik voel mij erg onzeker als hij zo doet :(… moet ik NU al iets erover zeggen??? K ben gewoon bang dat ik hem wegjaag…

    1. Hoi Eline,
      Dat kan inderdaad heel naar voelen als iemand lang niet reageert op je appjes. Maar je hoeft je past echt zorgen te maken als iemand dagen lang niet reageert. Sommen mensen zijn heel druk met werk, vrienden, etc. en willen dan niet continu afgeleid worden door de telefoon. Het is daarom goed met elkaar te bespreken hoe je appgedrag is en wat je verwachtingen daaromtrent zijn. Succes!
      Hans Gierkink
      Singlecoach

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved