Iedereen is kerngezond, behalve ik
Als je zo om je heen kijkt op een single- of datingevent, dan lijkt het wel alsof iedereen kerngezond is. Maar de schijn bedriegt. Volgens het RIVM had op 1 januari 2022 ongeveer 59% van de Nederlandse bevolking één of meer chronische aandoeningen. Dat varieert dan van hart- en vaatziekten, astma en diabetes tot depressies en angststoornissen. Volgens het CBS is dat voor de groep van 45 tot 75-jarigen zelfs 74%!
De kans is dus groot dat niet alleen jij, maar ook je date wel iets heeft. Zeker als je boven de 45 bent. Je hoeft je dus absoluut niet te schamen of anders te voelen als je niet kerngezond meer bent.
Hoe je ermee omgaat is afhankelijk van je ziekte, aandoening of beperking. In hoeverre word je erdoor belemmerd in het dagelijks leven, hoe ernstig is het? We behandelen in dit artikel twee situaties: de situatie waarin het niet zichtbaar is dat je een ziekte of aandoening hebt, en de situatie waarin je een zichtbare fysieke beperking hebt.
Hoe ga je om met een chronische ziekte of aandoening die niet direct zichtbaar is
De meeste chronische ziektes zijn van de buitenkant niet zichtbaar. Maar je date, of later partner in een relatie, gaat er vast wel een keer iets van merken. Misschien heb je bijvoorbeeld minder energie om iets te ondernemen, of moet je regelmatig iets innemen of iets doen om te zorgen dat je kan functioneren.
Wanneer vertel je het als jouw ziekte of aandoening niet zichtbaar is?
Omdat het waarschijnlijk impact heeft op jullie toekomstige relatie, kun je het dus maar beter tijdig vertellen. Maar, let op, ook niet te vroeg. Je wilt natuurlijk niet als eerste geassocieerd worden met je aandoening. Verwar je eerste date daarom niet met het intakegesprek bij je nieuwe huisarts, waarbij je meteen je hele medische dossier op tafel moet gooien. Als je bijvoorbeeld al tijdens de eerste date uitgebreid vertelt dat je diabetes hebt, ben je “de vrouw of man met diabetes waar je ook nog leuk mee kan praten”.
Het is fijner als bij je date blijft hangen dat je gezellig en empathisch bent, leuke activiteiten of hobby’s beoefent en ook een passie hebt voor honden. Daarna komt pas je aandoening of ziekte. Het werkt dus beter om te vertellen waar je last van hebt op het moment dat je al een band met iemand opgebouwd hebt, bijvoorbeeld tijdens je derde date. Dan ben je de “man of vrouw die gezellig, empathisch, sportief en aantrekkelijk is én daarnaast ook nog diabetes heeft”.
Hoe voorkom je dat je hierdoor afgewezen wordt?
De grote angst is natuurlijk dat je direct afgewezen wordt zodra je date doorheeft dat je niet kerngezond bent. We geven je drie tips om de kans daarop aanzienlijk te verminderen:
- Zorg dat je je aandoening of ziekte zelf hebt geaccepteerd. Als je het zelf geaccepteerd hebt, straal je uit dat deze ziekte of aandoening voor jou de normaalste zaak van de wereld is en op geen enkele manier een relatie in de weg staat. Je date zal het dan ook veel sneller normaal vinden en daarmee accepteren.Als je je aandoening of ziekte nog niet volledig geaccepteerd hebt, heb je kans dat je zelf nog onzekerheid, frustratie of slachtofferschap uitstraalt als het daarover gaat. Dat is minder aantrekkelijk voor de ander en legt meer nadruk op de problemen. Het zorgt er waarschijnlijk voor dat je date jouw ziekte of aandoening ook moeilijker kan accepteren.
- Zorg dat je date een beeld krijgt van waar hij of zij rekening mee moet houden, en van wat je nog gewoon kan. De meeste mensen hebben geen idee wat een bepaalde ziekte of aandoening inhoudt, en hebben er allerlei verkeerde beelden of vooroordelen bij. Het helpt om het gesprek met elkaar hierover aan te gaan en die zo snel mogelijk uit de weg te ruimen.
- Ga het gesprek aan over je kwetsbaarheden. Als je over de aandoening of ziekte praat, is het ook een mooi moment om te vragen wat die ander heeft. Bijna iedereen heeft immers wel wat volgens de statistieken. Dit zorgt waarschijnlijk juist voor veel openheid en verbinding!
Mocht de ander jouw ziekte of aandoening toch niet accepteren? Dat kan natuurlijk. Dan is het niet de match voor jou. Laat dat niet aan je zelfvertrouwen knagen… next!
Hoe ga je om met een fysieke beperking die direct zichtbaar is
Als je een fysieke beperking hebt, zal je date dit waarschijnlijk direct tijdens de eerste ontmoeting opmerken. Bij een kleine beperking is dat meestal snel opgelost en dan zul je merken dat het in de praktijk vaak weinig problemen geeft. Maar wat als dat anders is? Als jouw beperking zo opvalt of je zodanig in je functioneren belemmert dat je merkt dat mensen daarop gefocust zijn? En erger nog: je daarom afwijzen of zelfs online geen kans gunnen?
Hoe maak ik kenbaar wat ik mankeer?
Als je elkaar via een datingapp of -site leert kennen, is dus de vraag hoe snel je je fysieke beperking kenbaar moet maken. Als je dit niet via je profiel of foto’s zichtbaar maakt en je date ziet het pas op het moment dat je elkaar real life ontmoet, kan dat tot hele vervelende situaties leiden.
Geheimen zijn sexy – maar alleen als het gaat over dat je stiekem graag romantische kerstfilms kijkt, niet als op je date pas blijkt dat je een been mist. Je date kan verrast zijn of zelf schrikken. Vaak leidt dit tot een vertrouwensbreuk omdat je date vindt dat je dit had moeten melden. Het gaat in ieder geval resulteren in een lastig gesprek. Vertel dus van tevoren wat er met je aan de hand is als het bij een date direct zichtbaar of merkbaar is. Afhankelijk van je situatie kan dat ofwel meteen op je profiel zijn, ofwel tijdens het chatten vooraf.
Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties
Alle reacties (0)