17 april | 2025

Daten met een chronische ziekte of beperking

Je gaat op date, maar… je hebt een chronische ziekte, aandoening of fysieke beperking. Veel van de mensen die we coachen of op een training komen, zitten met hun aandoening of beperking in hun maag als het om daten gaat. Word je niet keihard afgewezen als je vertelt wat je hebt? En wanneer vertel je dit (als het al niet gelijk zichtbaar is)?

Iedereen is kerngezond, behalve ik

Als je zo om je heen kijkt op een single- of datingevent, dan lijkt het wel alsof iedereen kerngezond is. Maar de schijn bedriegt. Volgens het RIVM had op 1 januari 2022 ongeveer 59% van de Nederlandse bevolking één of meer chronische aandoeningen. Dat varieert dan van hart- en vaatziekten, astma en diabetes tot depressies en angststoornissen. Volgens het CBS is dat voor de groep van 45 tot 75-jarigen zelfs 74%!

De kans is dus groot dat niet alleen jij, maar ook je date wel iets heeft. Zeker als je boven de 45 bent. Je hoeft je dus absoluut niet te schamen of anders te voelen als je niet kerngezond meer bent.

Hoe je ermee omgaat is afhankelijk van je ziekte, aandoening of beperking. In hoeverre word je erdoor belemmerd in het dagelijks leven, hoe ernstig is het? We behandelen in dit artikel twee situaties: de situatie waarin het niet zichtbaar is dat je een ziekte of aandoening hebt, en de situatie waarin je een zichtbare fysieke beperking hebt.

Hoe ga je om met een chronische ziekte of aandoening die niet direct zichtbaar is

De meeste chronische ziektes zijn van de buitenkant niet zichtbaar. Maar je date, of later partner in een relatie, gaat er vast wel een keer iets van merken. Misschien heb je bijvoorbeeld minder energie om iets te ondernemen, of moet je regelmatig iets innemen of iets doen om te zorgen dat je kan functioneren.

Wanneer vertel je het als jouw ziekte of aandoening niet zichtbaar is?

Omdat het waarschijnlijk impact heeft op jullie toekomstige relatie, kun je het dus maar beter tijdig vertellen. Maar, let op, ook niet te vroeg. Je wilt natuurlijk niet als eerste geassocieerd worden met je aandoening.  Verwar je eerste date daarom niet met het intakegesprek bij je nieuwe huisarts, waarbij je meteen je hele medische dossier op tafel moet gooien. Als je bijvoorbeeld al tijdens de eerste date uitgebreid vertelt dat je diabetes hebt, ben je “de vrouw of man met diabetes waar je ook nog leuk mee kan praten”.

Het is fijner als bij je date blijft hangen dat je gezellig en empathisch bent, leuke activiteiten of hobby’s beoefent en ook een passie hebt voor honden. Daarna komt pas je aandoening of ziekte. Het werkt dus beter om te vertellen waar je last van hebt op het moment dat je al een band met iemand opgebouwd hebt, bijvoorbeeld tijdens je derde date.  Dan ben je de “man of vrouw die gezellig, empathisch, sportief en aantrekkelijk is én daarnaast ook nog diabetes heeft”.

Hoe voorkom je dat je hierdoor afgewezen wordt?

De grote angst is natuurlijk dat je direct afgewezen wordt zodra je date doorheeft dat je niet kerngezond bent. We geven je drie tips om de kans daarop aanzienlijk te verminderen:

  1. Zorg dat je je aandoening of ziekte zelf hebt geaccepteerd. Als je het zelf geaccepteerd hebt, straal je uit dat deze ziekte of aandoening voor jou de normaalste zaak van de wereld is en op geen enkele manier een relatie in de weg staat. Je date zal het dan ook veel sneller normaal vinden en daarmee accepteren.Als je je aandoening of ziekte nog niet volledig geaccepteerd hebt, heb je kans dat je zelf nog onzekerheid, frustratie of slachtofferschap uitstraalt als het daarover gaat. Dat is minder aantrekkelijk voor de ander en legt meer nadruk op de problemen. Het zorgt er waarschijnlijk voor dat je date jouw ziekte of aandoening ook moeilijker kan accepteren.
  2. Zorg dat je date een beeld krijgt van waar hij of zij rekening mee moet houden, en van wat je nog gewoon kan. De meeste mensen hebben geen idee wat een bepaalde ziekte of aandoening inhoudt, en hebben er allerlei verkeerde beelden of vooroordelen bij. Het helpt om het gesprek met elkaar hierover aan te gaan en die zo snel mogelijk uit de weg te ruimen.
  3. Ga het gesprek aan over je kwetsbaarheden. Als je over de aandoening of ziekte praat, is het ook een mooi moment om te vragen wat die ander heeft. Bijna iedereen heeft immers wel wat volgens de statistieken. Dit zorgt waarschijnlijk juist voor veel openheid en verbinding!

Mocht de ander jouw ziekte of aandoening toch niet accepteren? Dat kan natuurlijk. Dan is het niet de match voor jou. Laat dat niet aan je zelfvertrouwen knagen… next!

Hoe ga je om met een fysieke beperking die direct zichtbaar is

Als je een fysieke beperking hebt, zal je date dit waarschijnlijk direct tijdens de eerste ontmoeting opmerken. Bij een kleine beperking is dat meestal snel opgelost en dan zul je merken dat het in de praktijk vaak weinig problemen geeft. Maar wat als dat anders is? Als jouw beperking zo opvalt of je zodanig in je functioneren belemmert dat je merkt dat mensen daarop gefocust zijn? En erger nog: je daarom afwijzen of zelfs online geen kans gunnen?

Hoe maak ik kenbaar wat ik mankeer?

Als je elkaar via een datingapp of -site leert kennen, is dus de vraag hoe snel je je fysieke beperking kenbaar moet maken. Als je dit niet via je profiel of foto’s zichtbaar maakt en je date ziet het pas op het moment dat je elkaar real life ontmoet, kan dat tot hele vervelende situaties leiden.

Geheimen zijn sexy – maar alleen als het gaat over dat je stiekem graag romantische kerstfilms kijkt, niet als op je date pas blijkt dat je een been mist. Je date kan verrast zijn of zelf schrikken. Vaak leidt dit tot een vertrouwensbreuk omdat je date vindt dat je dit had moeten melden. Het gaat in ieder geval resulteren in een lastig gesprek. Vertel dus van tevoren wat er met je aan de hand is als het bij een date direct zichtbaar of merkbaar is. Afhankelijk van je situatie kan dat ofwel meteen op je profiel zijn, ofwel tijdens het chatten vooraf.

Anneke praat iets anders dan anderen

Toen Anneke geboren werd was ze doof. Ze is nu 28 en door een operatie kan ze sinds haar 10e weer horen. Daarna heeft ze moeten leren praten en haar stem klinkt nog steeds een klein beetje als iemand die doof is. Sommige mensen associëren haar stem zelfs met iemand die minder ontwikkelde geestelijke vermogens heeft, terwijl ze cum-laude een universitaire studie afgerond heeft.

Toen Anneke nog niet voorafgaand aan een eerste date vertelde dat haar stem iets anders klinkt, had ze veel te maken met vooroordelen. Er volgde maar zelden een tweede date na een eerste. Anneke vertelt nu tijdens het appen, voorafgaand aan de eerste date, dat haar stem ietsje anders klinkt en waarom dat is. Soms haakt de ander dan bij voorbaat af, maar dat is zeker niet altijd het geval. Nu merkt ze dat het begin van een eerste date veel minder stroef verloopt en veel vaker resulteert in een tweede date.

Krijg je nog wel dates als je je (fysieke) beperking vermeld in je profiel?

Helaas vinden veel singles die een partner zoeken iemand met een fysieke beperking of een andere beperking die direct opvalt minder aantrekkelijk dan iemand zonder. Als je zelf een dergelijke beperking hebt, zul je daar vast vervelende ervaringen mee hebben.

De keuze op een datingapp of -site is enorm. “Waarom zou je kiezen voor iemand die een spasme heeft, blind is of in een rolstoel zit als er nog 10.000 andere singles zijn op deze app in mijn leeftijdscategorie waaruit ik kan kiezen?” krijgen we dan te horen.

Hoe aantrekkelijk ben je online: Je Elo-score

Het is keihard, maar iedereen op een datingapp of site heeft een soort van aantrekkelijkheidswaarde. Tinder gebruikte hiervoor tot 2020 zelfs de Elo-score. Hoe meer je geliked werd door mensen met een hoge Elo-score, hoe hoger jouw score werd. Je werd dan vervolgens gekoppeld aan mensen met vergelijkbare Elo-scores. Tinder werd hierom in de media flink afgestraft. Tinder mag dan gestopt zijn met de Elo-score, maar in de hoofden van veel singles is het algoritme gewoon verhuisd naar het brein.

Heb je een fysieke beperking, dan heb je in de hoofden van andere singles dus helaas een wat lagere “Elo-score”. Je krijgt daardoor veel moeilijker leuke dates. Het probleem met een app of site is dat je alleen maar het uiterlijk, een korte tekst én de beperking ziet. Je ziet feitelijk maar 10 tot 20% van wie de persoon werkelijk is, en daar word je op afgerekend.

Wat we overigens merken bij mensen met een beperking is dat ze mensen met een andersoortige beperking ook minder aantrekkelijk vinden en daar liever ook niet mee gaan daten. Want er zijn nog 10.000 andere mannen of vrouwen zonder beperking. Tja…

Wat kun je doen als je beperking meteen zichtbaar is en je merkt dat je hierdoor online geen matches krijgt?

We geven je 3 tips:

  1. Benoem het nog niet in je profiel, maar maak het wel kenbaar voordat je op date gaat. Als jouw beperking zichtbaar is maar verder niet teveel belemmert in het dagelijks functioneren of jullie contact, kun je voor de strategie kiezen dat je het pas vertelt als je op date gaat.Stel dat je bijvoorbeeld wat moeilijk loopt. Op het moment dat je een afspraak maakt kun je even waarschuwen, zodat iemand voorbereid is. Het voordeel is dat de ander al een eerste indruk van je heeft en je beperking niet meteen voorop staat. Het nadeel kan zijn dat iemand dan soms alsnog afzegt, en dat kan hard op je overkomen en je flink onzeker maken.
  1. Geef zelf het goede voorbeeld en geef iemand met een beperking (of een lagere ELO-score) een kans. Als je zelf een beperking hebt, kun je dan ook je date met een beperking een kans geven? Jij weet immers als geen ander dat dit wel degelijk een heel leuk persoon kan zijn, die meer is dan zijn of haar beperking alleen. En het mooie is, als je bereid ook de beperking van een ander te accepteren, dus iemand met een wat lagere Elo-score te daten, lukt het vaak ineens wel om dates te krijgen.

    Als jouw fysieke beperking je zodanig beperkt op de gangbare datingsites dat je geen matches krijgt, kun je ook speciale datingsites proberen. Er zijn diverse datingsites die zich richten op mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid zoals bijvoorbeeld Capido. Daar is je kans op een leuke date natuurlijk veel groter omdat daar je Elo-score weer relatief hoger ligt.

Heb jij alles in huis voor een fijne relatie?

Ontdek wat jou belemmert in het krijgen van een fijne en vervullende relatie

Hoe Eddie zijn vriendin Dieneke vond

Eddie loopt wat moeilijker door een spasme. Hij is 38 jaar, wilde graag een gezinnetje stichten en had nog nooit een relatie gehad. In zijn datingprofiel had hij geschreven dat hij een spasme had en was zich bewust van zijn daardoor lagere Elo-score. Op een bepaald moment zag hij op Happ’n Dieneke voorbijkomen. Dieneke had enkele wijnvlekken op haar huid en ook in haar gezicht en daardoor ook een iets lagere Elo-score. Ook zij was mede daardoor nog niet heel succesvol geweest in de liefde. Eddie kon daar gemakkelijk doorheen kijken en op de eerste date hadden ze gelijk een hele fijne klik. Inmiddels hebben ze alweer meer dan drie jaar een fijne relatie en zijn ze in verwachting van hun eerste kind.

  1. Ga leuke dingen doen en vind iemand real life.Veel stellen waarbij één van beide een beperking had toen ze elkaar ontmoette, hebben elkaar real life ontmoet. Het grote voordeel hierbij is dat je veel meer van iemand ziet dan alleen het uiterlijk en de beperking. Je Elo-score is dus real life heel anders dan op een app. Dan telt opeens ook je fijne persoonlijkheid, charme, oprechte aandacht en humor mee.

    Je beperking is dan gewoon onderdeel van wie je bent – net als je liefde voor hagelslag met hartjes of je gekke dansmoves op feestjes. Zeker als je iemand regelmatig ontmoet bij een vereniging of een andere regelmatige activiteit, kan er een dusdanige band ontstaan dat die Elo-score van totaal ondergeschikt belang wordt.

Als het te mooi is om waar te zijn, is het niet waar…

Edward is 52 jaar, ondernemer en heeft een bloeiend bedrijf. Door een auto-ongeluk is hij in een rolstoel terecht gekomen. Edward was bij ons in coaching en stond met zijn profiel op een app voor mensen met een beperking. Op een bepaald moment werd hij benaderd door een knappe blonde vrouw van 34 jaar die graag met hem op date wilde. Edward vertelde wild enthousiast zijn verhaal over een leuk appgesprek dat ze hadden gehad.

Maar wij roken wat onraad en samen met Edward zochten we wat achtergrondgegevens op over deze knappe vrouw. Na niet al te lang zoeken vonden we haar op Facebook. Ze zat er al 3 jaar op en had nauwelijks iets op haar tijdlijn staan. Het meest opvallend was haar groep vrienden, die bestond uit zeven Russische mannen van rond 25 jaar. Edward heeft, heel teleurgesteld, zijn date toch maar weer afgezegd.

Conclusie

Iedereen draagt wel iets met zich mee – zichtbaar of niet. De één heeft een darmziekte of een rolstoel, de ander heeft een ego dat moeilijk door de deur past. Je ziekte of beperking maakt je niet minder aantrekkelijk, het maakt je echt! Door eerlijk te zijn over je beperking en tegelijk jezelf te bewust te zijn van wat je wél allemaal te bieden hebt, geef je anderen de kans om jou echt te leren kennen. Want uiteindelijk zoeken we allemaal hetzelfde: verbinding, oprechte aandacht, en iemand die ons ziet zoals we zijn – mét alles erop en eraan.

Hoe kunnen wij je helpen?

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens gratis en vrijblijvend met ons praten! Benieuwd?

Reacties op dit artikel

Volg alle reacties op dit artikel

Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties

Jouw e-mail
Volg alle reacties op dit artikel
0 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Alle reacties (0)

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Lees de nieuwste blogs & artikelen van Singlecoaching en blijf op de hoogte van ons aanbod

Meld je aan voor de nieuwsbrief en je krijgt regelmatig de nieuwste tips, blogs en artikelen over liefde, daten en relaties in je mailbox.  

De nieuwsbrief ontvangen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© Singlecoaching 2022 | Algemene Voorwaarden | Privacyverklaring

Volg ons: