Daten met meerdere mensen tegelijk: Vind je dat dat kan?
Het was de tijd dat Relatieplanet en Parship nét opkwamen, maar datingapps nog lang niet bestonden. Ik was single en had een date gehad met een leuke jongen. Dat ik zo enthousiast was na een ontmoeting via het internet was nog niet eerder voorgekomen. We hadden leuke gesprekken gevoerd en enorm met elkaar gelachen. En hij was nog knap ook!
Aangezien er nog geen whatsapp bestond, opende ik elke dag vol spanning mijn mail. Maar ondanks dat we wederzijds ons enthousiasme hadden uitgesproken en dat de leuke gesprekken via de mail onverminderd door gingen, volgde er geen uitnodiging voor een tweede date.
Dus na een tijdje deed ik zelf het voorstel om weer af te spreken. Ik kreeg echter niet het antwoord dat ik verwachtte. Naast wat luchtige zinnetjes over hoe zijn dag was eindigde hij zijn mail met: “Ik heb morgen nog een date met iemand anders, en dat wil ik eerst even afwachten. Dan laat ik je daarna even weten of ik nog wil afspreken”.
Ik weet nog goed hoe verontwaardigd ik was. Het was toch leuk geweest? Hoezo wilde hij dan eerst iemand anders ontmoeten? Ik reageerde resoluut: als hij nog verder wilde kijken, prima. Maar een tweede date met mij kon hij wel op zijn buik schrijven!
In deze tijd van datingapps zou ik wellicht anders reageren. Maar toch blijft het een vraag die ook veel van mijn klanten bezighoudt: Kun je met meerdere mensen tegelijk daten? En na hoeveel dates stop je daarmee?
De meningen over dit onderwerp lopen sterk uiteen. “Natuurlijk kan dat, als je elkaar een paar uur kent, kun je toch onmogelijk verwachten dat je meteen exclusief bent?” versus “Hoe kun je ooit iets met iemand opbouwen, als je alleen maar vergelijkend waren-onderzoek zit te doen. Het is geen spijkerbroek, waarvan je er op 3 verschillende webwinkels één bestelt, om de beste te houden? Het gaat hier om iets zo precairs als de liefde”.
Beide hebben een beetje gelijk, vind ik. Toch zijn er twee groepen klanten die ik nét iets verschillends aanraadt. Dat zijn de mensen met verlatingsangst en bindingsangst.
Als je last hebt van verlatingsangst ben je vaak vanaf het begin totaal op de ander gefocust. Als de eerste date leuk was, móet dit het worden. Je droomt al over een toekomst samen en je humeur hangt volledig af van hoeveel bevestiging de ander geeft. Je telefoon, waarop mogelijk een bericht van de ander kan verschijnen, wordt de basis van jouw bestaan.
Het kan dan heel fijn zijn om je focus wat van die ander af te halen en je onafhankelijker te voelen, door meerdere dates in je agenda te hebben staan. Oftewel: voor jou, met verlatingsangst, is het daten met meerdere mensen naast elkaar zo slecht nog niet.
Als je echter last hebt van bindingsangst, roept het daten met één persoon vaak meteen de angst op om al gebonden te zijn. Is deze persoon wel leuk genoeg? Wat als je niet de goede keuze maakt? En wat als er ergens nog een leuker iemand rondloopt?
Het kan dan juist goed zijn om je patroon te doorbreken en je voorlopig te committeren aan één persoon. Om deze eerst beter te leren kennen, zonder te vergelijken. Mijn ervaring is dat de mensen met bindingsangst die met drie personen tegelijk daten, meestal eindigen met niets.
Maar de beste manier om de vraag over het simultaan daten te beantwoorden, is jezelf de vraag te stellen: wat voelt nog goed voor jou? Wat zegt jouw ethische kompas? En wat zou je fijn vinden dat de ander deed? Kortom: laat je eigen normen en waarden, en niet je verlatingsangst of bindingsangst, bepalen wat voor jou het beste is.
Hoe kunnen wij je helpen?
Heb jij meer vragen over daten en het aangaan van een relatie? En wil je daar persoonlijk in worden begeleid? Kom eens bij ons langs voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dan kijken we samen hoe we ook jou kunnen begeleiden naar een fijne duurzame relatie via ons coachingsprogramma.
Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties
Alle reacties (0)