Online dating: ben jij wel aantrekkelijk genoeg?

Vrouw op bankje kijkt op haar mobiele telefoon.Al maanden op Lexa, Relatieplanet, Tinder,  happn of andere datingsites of -apps en nauwelijks reacties? Hoe kan dat?

Al maanden op Tinder, Happn, Lexa of andere datingapps of -sites en nauwelijks reacties? In dit artikel lees je over een belangrijke mogelijke oorzaak dat je weinig of geen dates krijgt via datingapps of -sites. Mogelijk heb je te weinig “online aantrekkingskracht”. We vertellen wat dit begrip inhoudt en geven je tips hoe je je online aantrekkingskracht kunt vergroten.

Lexa, Parship, E-matching, Tinder, Happn, Breeze… veel singles hebben deze datingsites en -apps wel eens geprobeerd. Maar als je er veel energie insteekt en nooit een leuke date krijgt, is de lol er snel af. Sterker nog, het kan enorm frustrerend zijn als je op een datingsite staat ingeschreven, veel berichten stuurt en nauwelijks reacties krijgt. Het doet je zelfvertrouwen geen goed. Maar als je weinig tijd hebt voor singleactiviteiten, al je vrienden getrouwd zijn en jij niet met de post- of pakjesbezorger wilt trouwen, zal je toch in actie moeten komen.

Steeds meer dates en relaties via datingsites als Lexa, Ematching en apps als Tinder en happn

Datingsites als Lexa en datingapps als Tinder (we beperken ons maar even tot de grootsten) leveren in steeds meer gevallen dates en uiteindelijk ook relaties op volgens het CBS. Ze zijn steeds vaker een alternatief voor het aanspreken van vrouwen of mannen “in het wild”. Het risico voelt dan ook kleiner. Als je immers uiteindelijk tegenover iemand zit, weet je in ieder geval dat deze persoon ook op zoek is naar een relatie (of in ieder geval seks).

Maar hoe kan het dan dat het anderen wel lukt om dates te krijgen via datingsites en -apps en jij weinig reacties krijgt? Lees hier het geheim!

“Online aantrekkingskracht” en “offline aantrekkingskracht”

“Online aantrekkingskracht” klinkt in eerste instantie raar. Je bent toch gewoon aantrekkelijk of niet en iedereen vind toch iemand anders aantrekkelijk? Dat is helaas maar voor een klein deel het geval: mensen zijn redelijk voorspelbaar in hun keuzes. En online vernauwt die – toch al vrij beperkte – blik behoorlijk en kijken mensen veelal naar dezelfde kenmerken. Als die kenmerken goed zitten, vinden mensen je online profiel aantrekkelijk en reageren ze sneller op je profiel. Laten we eens kijken hoe het werkt.

Een datingsite als winkel vol mooie spullen

Veel mensen die op datingsites als Lexa of Tinder zitten gedragen zich alsof het een winkel is. En in een winkel kies je nu eenmaal wat je het allermooiste vindt. Je kijkt wat rond, ziet een beeldige jurk of prachtig pak, past deze aan en als deze lekker zit en goed staat, reken je af en loop je ermee naar buiten. De jurk of het pak hebben zelf niks in te brengen, zij hangen binnenkort in jouw kast.

Alles is te koop, of toch niet?

Als je je inschrijft bij Lexa of een profiel aan maakt op Tinder, heb je in eerste instantie ook het gevoel dat je “alles kunt kopen”. Alsof je met € 10.000,- op zak door de Bijenkorf loopt en één klik verwijderd bent van een leuke date met een mooie man of vrouw. De keuze is reuze en je kan alles krijgen wat je wilt. Toch?

Hij of zij moet jou ook aantrekkelijk vinden

Er is echter één maar. In tegenstelling tot de jurken of het pakken in het kledingrek hebben de mannen of vrouwen op datingsites wel degelijk een eigen wil. Hij of zij moet jou namelijk ook aantrekkelijk vinden! En hoewel jij vast een heel mooi mens bent, kennen zij jou nog niet. Dat is wat veel mensen zich niet goed realiseren en daar is waar het mis gaat. Liefde is niet te koop via een lidmaatschap van € 24,99 of abonnement van € 9,99.

Een kleine minderheid krijgt de meerderheid van alle reacties

10% van de aantrekkelijkste mannen en vrouwen krijgen 90% van alle reacties op de profielen. Zij worden helemaal gek van hun volle mailbox en weten niet meer wie ze moeten kiezen. En als ze al iemand kiezen, dan is het vaak die andere knappe man of vrouw die net als jij en 50 anderen ook die dag gereageerd heeft.

Zij hebben dus voor bijna alle andere mensen een enorme aantrekkingskracht. En als je tot die andere 90% behoort en net iets minder aantrekkelijk bent, hoor je weinig. Of je krijgt de ene afwijzing na de andere, totdat je het teleurgesteld opgeeft.

Wat verstaan we onder online-aantrekkingskracht?

Waar komt het nu door dat die 10% van de mensen alle reacties krijgt, en de rest veel minder? Iedereen die online gaat daten heeft een bepaalde online-aantrekkingskracht. Dit wordt voor een groot deel bepaald door hoe aantrekkelijk je foto is. Zo oppervlakkig is het. Het draait hier in eerste instantie (helaas) vooral om het uiterlijk.

En eerlijk is eerlijk, misschien ben jij ook wel iemand die eerst door de foto’s scrolt. Pas als de foto bevalt, wordt er verder gekeken en gelezen. Tinder berekent zelfs een aantrekkelijkheidsscore op basis van je foto en bepaalt op basis daarvan welke foto’s je te zien krijgt!

Een jong blommetje

Een mooie foto bepaalt dus een groot deel jouw online-aantrekkingskracht op datingsites en -apps. Maar wat nog meer? Ook leeftijd is belangrijk. Om het maar even ongenuanceerd neer te zetten: Bij heteroseksuele relaties reageren vrouwen nog wel op iets oudere mannen, maar mannen reageren het liefst op een jongere vrouw.

En waar dat in het echt leven veel minder speelt, gaan ineens statistieken en soms pijnlijk harde rationele argumenten een rol spelen. Een man van 38 die kinderen wil kijkt misschien eerder naar vrouwen onder de 35, want dan kan hij nog “rustig aan doen”.

Die rijke ondernemer

Als je denkt dat alleen mannen zo hard zijn, heb je het mis. Op datingsites moet je namelijk vooral als man een hoge status hebben om online aantrekkingskracht te hebben. Opleidingsniveau, een goede baan, en liefst ook een spannende. Zo krijgen de ondernemers, artsen, maar ook muzikanten een stuk meer reacties dan de man die op de afdeling financiële administratie werkt. En ziet de man die eerlijk vertelt dat hij tijdelijk werkloos is zijn kansen meteen kelderen tot bijna nul.

Wat is jouw online-aantrekkingskracht?

Jouw online-aantrekkingskracht is dus een optelsom van die factoren. Ben je jong, zie je er goed uit en heb je een geweldige baan en leuke hobby’s, dan is je online-aantrekkingskracht groot. Maar ben jij niet moeders mooiste en heb je een donkere selfie geplaatst waarbij je kater van de vorige avond goed zichtbaar is, dan keldert je online-aantrekkingskracht meteen. En schrijf je eerlijk dat je arbeidsongeschikt bent, je opleiding niet hebt afgemaakt en nog bij moeder thuis woont, dat kan je ondanks je mooie karakter de reacties wel vergeten.

Reageren op iemand met een grotere online-aantrekkingskracht is zinloos

Als jij dus zonder verder nadenken reageert op een profiel van iemand met een veel grotere online-aantrekkingskracht, is de kans dat deze persoon positief op jou reageert relatief klein. Deze persoon heeft veelal de keuze uit vele andere profielen met een hogere online-aantrekkingskracht. Dus als jij een man bent van 50, met net een kilootje te veel, is de kans klein dat een mooie knappe vrouw van 35 op jou reageert. Hoeveel je in je profieltekst ook benadrukt dat je jeugdig van karakter bent.

Hoe bepaal je of je goed zit op datingsites of -apps?

Als je niet of nauwelijks reacties terug krijgt van mensen op wie jij reageert, mik je waarschijnlijk op profielen met een hogere online-aantrekkingskracht. Als meer dan 50% terug reageert op jouw bericht, mik je waarschijnlijk vrij laag. Bij 10% tot 20% positieve reacties heb je je online-aantrekkingskracht goed ingeschat. 10% of 20% aan reacties lijkt laag, maar is redelijk normaal, omdat veel mensen überhaupt niet reageren. Omdat ze iemand anders aan het daten zijn, even geen zin hebben etc.

Let wel: als 10 tot 20% positief reageert, betekent dat dus nog steeds dat je veel profielen moet aanschrijven van jouw niveau voordat je een date hebt. Stel je daarop in. Dan wordt het een stuk minder frustrerend.

Oppervlakkig

Is dit oppervlakkig en niet leuk om te horen? Klopt allebei. Misschien wordt je er zelfs wel boos en gefrustreerd van. Liefde is toch meer dan dat? Toch helpt het om realistisch te zijn in de online wereld. Je wordt nog gefrustreerder als je steeds veel moeite stopt in het benaderen van mensen op bijvoorbeeld Lexa of Tinder en steeds geen reactie krijgt. Bovendien zegt het niets over je “offline aantrekkelijkheid”. Je bent immers veel meer dan je uiterlijk, je status en je tagline. Het is alleen de eerste reactie op online profielen waar we hier over spreken. Als je eenmaal dat eerste contact hebt, gaat je persoonlijkheid direct een grotere rol spelen.

Kan ik mijn online aantrekkingskracht vergroten?

We zeiden het al: je foto doet alles. Dus zorg dat je een goede, aantrekkelijke foto van jezelf plaatst. Zorg dus dat je gezicht goed te zien is. Een mooie lach of glimlach doet het goed. En niet onbelangrijk: maak oogcontact met de camera. Daarnaast is het wel van belang om eerlijk te blijven (ga niet liegen over je leeftijd), maar kies wel verstandig over wat je in je profiel of tagline zet. Als jij net twee weken werkeloos bent en daarvoor jarenlang gelukkig als marketingmanager hebt gewerkt, kun je misschien beter dat laatste invullen bij beroep.

En daarna

Wees in je profieltekst en in je verdere reacties gewoon jezelf. Als je eenmaal door de eerste oppervlakkige selectie op een datingsite heen bent, wil je dat iemand voor je kiest die joú leuk vindt, en niet een verbeterde versie van jezelf. Dus durf je te onderscheiden en vertrouw erop dat de juiste dat juist leuk vind. Andersom: wees niet te kritisch. Op datingsites als Lexa en apps als Tinder staan meer dan 200.000 andere profielen waar vast nog een betere tussen zit. Met die houding blijf je eindeloos daten. Realiseer je dat jij ook niet perfect bent en geef die ander een eerlijke kans.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wil je meer en betere dates en uiteindelijk een fijne liefdevolle relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” iets voor jou. Dit coachingsprogramma laat al jaren zien dat je wel degelijk je eigen liefdesleven de goede kant op kunt sturen. Stel je voor, een relatie zonder complicaties en twijfels, waar je volledig jezelf kunt zijn en echte liefde kunt ervaren. Onze singles hebben dit bereikt, en jij kunt dat ook. Ben jij klaar met het eindeloze gedoe en de frustraties rondom daten en relaties? Laat ons je helpen om aan jezelf te werken en de liefde op een geheel nieuw niveau te ontdekken. Neem nu contact met ons op en geef jouw liefdesleven de boost die het verdient!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor je:
Een relatie via internetdating of een datingapp: het kan echt
Draait internetdaten alleen om uiterlijk
Met de juiste foto meer dates via internetdating

2 reacties op “Online dating: ben jij wel aantrekkelijk genoeg?

 1. Ik sta al ruim drie jaar op Lexa.de eerste twee jaar altijd mijn voornaam genoemd gewoon Jan,nauwelijks reacties gekregen,dus gesigneerd met J.P ,de eerste dag 24 reacties,daarna gemiddeld 20 per dag.de signatuur staat voor Jan Pieter ben ik nou gek,dus de dames denken die naam is geld en reageren.want dat is belangrijk voor hun,wat betreft Lexa ,er word beweerd dat ze tweehonderd duizend leden hebben.
  Waarom zie ik dan steeds dezelfde,en ook staan die bij de categorie pas aangemeld daar klopt niks van.
  Weet iemand hoe dat zit .
  Ik hoor het graag.
  J.P

 2. Verhelderend artikel!
  Dank daarvoor 🙂
  Inderdaad vind ik dat onzichtbare gevoel ondanks de energie die je erin stopt erg frustrerend op datingsites.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved