36 vragen waarmee de vonk overslaat tijdens je date!

Stel in intiem gesprek

Hoe kun je in één date al een enorme klik krijgen? Een klik die zo sterk is dat je zelfs al binnen één date verliefd kan worden? Dr. Arthur Aron deed in 1997 een wetenschappelijk onderzoek waarbij koppels die elkaar nog nooit eerder gezien hadden 36 vragen met elkaar bespraken. Het effect bleek enorm te zijn. Lees in dit artikel wat het achterliggende werkende mechanisme hiervan is en natuurlijk wat die 36 vragen zijn. Wie weet krijg jij ook binnen één date die enorme klik!

Safira vertelt: “Telkens na een date of drie tot vier kom ik tot de conclusie dat ik niet verliefd ben. Ik doe echt mijn best om het gezellig te maken en mijn beste kant te laten zien, maar voel geen klik. Dan stop ik er maar weer mee…” Safira is echt teleurgesteld. Ze vertelt dat het haar enorm veel energie kost. Niet alleen om de teleurstelling te verwerken, maar ook om zich steeds weer opnieuw op te laden en het te laten werken. Ze probeert leuk over te komen, hem vragen te stellen, een goede indruk achter te laten en “een goede date te hebben”. Kortom, ze is enorm hard aan het werk!

Je van je beste kant laten zien werkt niet

De meeste mensen doen net als Safira veel moeite om zich van hun beste kant te laten zien bij de eerste dates. Als je je kastje of fiets verkoopt op Marktplaats, doe je toch ook moeite om deze zo goed en mooi mogelijk te presenteren? Dan krijg je immers veel interesse en uiteindelijk een betere prijs. Maar een date is echt iets anders dan je kastje of fiets verkopen. Natuurlijk helpt het om iets leuks aan te trekken, maar jezelf verkopen tijdens de date werkt in dit geval niet. Sterker nog: bij een date werkt het averechts als je je zo goed mogelijk voordoet! Hoe dat komt lees je hieronder.

Onderzoek naar wat zorgt voor “de klik”

De wetenschap heeft veel onderzoek gedaan naar wat bij dates zorgt voor een klik. En naar wat die beroemde vonk nu doet overslaan. Het meest spraakmakende onderzoek op dit vlak is van Dr. Arthur Aron uit 1997 genaamd “The Experimental Generation of Interpersonal Closeness”. Zijn onderzoeksvraag: kan je zorgen dat iemand in een heel korte tijd (zelfs minder dan een uur) heel “close” met je wordt? En zelfs verliefd op je wordt?

Het antwoord was: ja, dat kan!

Een kwestie van de goede vragen stellen op je date

Wat dr. Arthur Aron deed was twee complete vreemden tijdens een date in totaal 36 vragen aan elkaar laten beantwoorden. Deze vragen liepen op in de mate waarin ze persoonlijk en intiem waren, van “zou je beroemd willen worden?” tot “hoe ervaar je de relatie met je moeder?”. Wat bleek: mensen die de antwoorden op deze 36 vragen met elkaar deelden, voelden na afloop diepe vriendschap en werden soms zelfs verliefd!

De vragen waren zo effectief dat ze daarna weer in honderden andere onderzoeken gebruikt zijn over soortgelijke onderwerpen. Diverse onderzoeken van dr. Brene Brown over kwetsbaarheid bevestigen dat kwetsbaarheid een diepe onderlinge band schept. Waarom werken deze vragen?

Toon je kwetsbare kant

De kracht van deze 36 vragen is dat je je daarmee juist niet van je mooiste kant laat zien tijdens een date, maar juist je kwetsbare kant toont. En wat blijkt: deze kwetsbaarheid geeft een gevoel van veiligheid, verbondenheid en vertrouwen. En dat is nu net een belangrijk fundament van een liefdesrelatie. Het werkt juist als je jezelf helemaal laat zien zoals je bent, met je plussen en je minnen. Zo leert de ander je echt kennen, ook de binnenkant die in veel dates vaak nog verborgen blijft. Dat is de basis voor diep en echt contact. En daarmee slaat de vonk zelfs eerder over.

Waarom werkt alleen je mooiste kant laten zien juist averechts?

Wat is nu een belangrijke reden dat het juist averechts werkt om jezelf van je mooiste kant te laten zien? Heel simpel: dan krijg je ook een partner die alleen maar op die mooiste kant van jou valt. Als je wat langer met elkaar omgaat, kun je nooit voorkomen dat je even echt jezelf bent. Daarbij komen dan ook gegarandeerd je minder mooie kanten naar voren. Iedereen heeft die immers. Het risico is groot dat je date of partner dan alsnog op je afknapt. Hij of zij is immers op iets anders gevallen!

Niet jezelf zijn kost energie

Een tweede belangrijke reden dat dit niet werkt is dat het heel veel energie kost om je anders voor te doen. Je bent steeds bang dat de ander “je ware zelf gaat zien” en moet constant iets op houden. Dit maakt niet alleen dat het vermoeiend is om het contact voort te zetten, je gaat je ook slechter over jezelf voelen. Je gaat zelf ook geloven dat je dit masker wel op moet houden om de liefde van de ander waard te zijn.

Het is dus veel beter om jezelf al heel snel echt helemaal te laten zien met al je mooie en minder mooie kanten. Dat schept duidelijkheid en zoals onderzoek uitwijst ook een mooie, diepe band! Want omdat jij niet perfect bent, hoeft die ander dat ook niet te zijn.

36 vragen ook gebruiken?

Hieronder staan alle 36 vragen die Dr. Arthur Aron’s gebruikt heeft voor zijn onderzoek en waardoor sommigen zelfs verliefd werden op elkaar. Je kunt ze gebruiken als inspiratie en aantal vragen als gespreksonderwerp inbrengen tijdens je date. Maar misschien durf jij het experiment wel echt aan te gaan. En kun je je date uitdagen om ze alle 36 te gaan bespreken. Stel elkaar om de beurt een vraag, en beantwoord de vragen zo eerlijk mogelijk. Je kan de vragen eventueel over meerdere dates verspreiden. Eén ding is zeker: ze zorgen ervoor dat je elkaar heel goed leert kennen en een goede band krijgt!

Extra stap: kijk elkaar 4 minuten in de ogen

Na het eerste onderzoek van Aron is het experiment nog meerdere malen herhaald en zijn er ook stappen toegevoegd. Een belangrijke stap die ervoor zorgde dat de vonk nog sneller oversloeg, was de volgende: Na het bespreken van de 36 vragen kijk je elkaar 4 minuten zwijgend in de ogen. Niet praten, alleen kijken. Best spannend misschien, maar ook intiem oogcontact is een belangrijke factor voor het krijgen van een diepe emotionele band. Uitproberen dus!

Waarschuwing!

We zeiden het al: Deze 36 vragen werken zo goed dat enkele datende stellen tijdens het onderzoek zelfs verliefd werden op elkaar. Dr. Arthur Aron werd als dank dan ook uitgenodigd voor hun huwelijk. Misschien worden jullie dus ook wel verliefd door het bespreken van deze 36 vragen. Dus kijk uit met wie je dit “experiment” uitvoert. Onderaan de pagina kun je je ervaring met deze vragenlijst kwijt. We zijn benieuwd!

Nog meer leren over het krijgen van dates en succesvol daten?

Wil je leren hoe je op een date ook op een ander manier een fijne band met elkaar krijgt zonder direct deze 36 vragen met elkaar door te nemen? Komt dan naar onze workshop Succesvol daten waar je nog meer manieren leert om op de juiste wijze verbinding te maken en je dates tot een succes te maken. Wil je eerst meer dates krijgen om deze 36 vragen mee door kunnen te nemen? Kom dan naar onze workshop “Leer flirten en contactleggen in één middag”.  Of maak een  afspraak met de coaches voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

De 36 vragen

 1. Als je iedereen kon kiezen in de hele wereld, met wie zou je een keertje willen dineren en waarom?
 2. Wil je beroemd worden? Op welke manier?
 3. Heb je ooit wel eens gerepeteerd wat je gaat zeggen voordat je iemand ging bellen? Waarom?
 4. Hoe zou de “perfecte” dag voor jou eruit zien?
 5. Wanneer heb je voor het laatst hardop gezongen terwijl je alleen was? En wanneer voor iemand anders?
 6. Als je 90 zou worden en mocht kiezen of je de laatste 60 jaar van je leven ofwel de geest ofwel het lichaam van een 30-jarige mocht houden, wat zou je dan kiezen?
 7. Heb je een geheim voorgevoel over hoe je zult sterven?
 8. Noem drie dingen die jij en je date met elkaar gemeen lijken te hebben.
 9. Waarvoor in je leven voel je je het meest dankbaar?
 10. Als je nog zou kunnen kiezen om iets aan de manier waarop je opgevoed bent te veranderen, wat zou dat dan zijn?
 11. Vertel je date zo gedetailleerd mogelijk je levensverhaal in 4 minuten.
 12. Als je morgen wakker zou worden en je zou ‘s nachts één vaardigheid of eigenschap ontwikkeld hebben, wat zou deze dan zijn?
 13. Als een kristallen bol je de waarheid over jezelf, je leven, de toekomst of iets anders zou kunnen vertellen, wat zou je dan willen weten?
 14. Is er iets waarvan je lange tijd hebt gedroomd om dat te gaan doen? Waarom heb je het niet gedaan?
 15. Wat is de grootste prestatie van je leven?
 16. Wat vind je het belangrijkste in een vriendschap?
 17. Welke herinnering is je mooiste?
 18. Wat is je meest verschrikkelijke herinnering?
 19. Als je wist dat je binnen een jaar  plotseling zou sterven, zou je iets aan de manier waarop je nu leeft veranderen? Waarom?
 20. Wat betekent vriendschap voor jou?
 21. Welke rol spelen liefde en affectie in jouw leven?
 22. Vertel om de beurt wat jij als een positieve eigenschap of kenmerk van je date ziet. Vertel in totaal vijf dingen over elkaar.
 23. Hoe hecht en warm was het gezin waar je opgegroeid bent? Heb je het gevoel dat je kindertijd gelukkiger was dan dat van de meeste andere mensen?
 24. Hoe ervaar je je relatie met je moeder?
 25. Doe elk drie “wij” uitspraken die kloppen voor jou en je date op dit moment. Bijvoorbeeld, “We zijn beiden in deze ruimte en voelen ons …”
 26. Vul deze zin aan: “Ik wou dat ik iemand had aan wie ik kon vertellen dat …”
 27. Als je goed bevriend zou worden met je date, wat is dan belangrijk voor hem of haar om te weten over jou.
 28. Vertel wat je leuk vindt aan je date. Wees deze keer heel eerlijk, zeg ook de dingen die je misschien niet zou zeggen tegen iemand die je net hebt ontmoet.
 29. Vertel over een gênant moment in je leven aan je date.
 30. Wanneer heb je voor het laatst gehuild in de aanwezigheid van een andere persoon? En alleen?
 31. Vertel je date iets dat je nu al leuk aan hem of haar vindt.
 32. Wat zijn voor jou zaken die te ernstig zijn om grapjes over te maken?
 33. Als je deze avond zou sterven zonder de mogelijkheid om ook maar met iemand te communiceren, waarvan zou je het meest spijt hebben dat je dat niet gezegd hebt? Waarom heb je dat deze persoon nog niet verteld
 34. Je huis, met alles wat je bezit, vliegt in brand. Nadat je je dierbaren en huisdieren hebt gered, heb je nog net de tijd om één laatste voorwerp uit je huis te redden. Wat zou dit zijn? Waarom?
 35. Van alle mensen in je familie, wiens dood zou je het meest erg vinden? Waarom?
 36. Vertel een persoonlijk probleem en vraag advies van je date over hoe hij of zij het aanpakken zou. Vraag ook aan je date om tegen jou te vertellen wat zijn of haar indruk is over de mate het probleem dat je hebt gekozen je gevoelsmatig raakt.

Wat zijn jouw ervaringen met deze 36 vragen?

Heb je deze vragenlijst gebruikt? Heb je elkaar 4 minuten in de ogen gekeken? Ben je verliefd geworden? We zijn heel benieuwd naar je ervaringen? Schrijf ze hieronder. Je hoeft niet je echte naam te gebruiken en je e-mailadres wordt niet op de site gepubliceerd.

Nog meer hulp nodig bij verliefd worden en het krijgen van een fijne relatie?

Lukt het je ondanks deze 36 vragen niet om verliefd te worden en in een fijne duurzame relatie te komen? Blijf dan niet langer aanmodderen. Zoek de hulp van een professionele coach die jou laat zien hoe je wel die stap kunt maken naar een vervullende liefdevolle relatie. Om jou hierbij de juiste steun te kunnen bieden, hebben wij het coachingsprogramma “Laat de liefde werken” samengesteld. Hierbij krijg je alle inzichten en middelen om wel die stap te zetten naar een duurzame relatie met iemand die echt bij je past. Honderden singles gingen je al voor. Kom een keer langs voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Zet nu de eerste stap!

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Reageer hieronder.

3 reacties op “36 vragen waarmee de vonk overslaat tijdens je date!

 1. Direct verliefd kan klinken als een groot iets. Al geloof ik in liefde op het eerste gezicht. Dit geloof je zodra je het meemaakt. Deze vragen bevestigen het alleen maar. Ze geven je antwoord op belangrijke zaken als je met je liefde oud wil worden.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved