Coach Hans: Door het Ikea-effect meer kans op een relatie

Singlecoach Hans Gierkink

Als ik ergens veel moeite voor doe, levert dat vaak een trots gevoel op als iets lukt. Aan mijn eerste autootje, een Ford Fiesta, heb ik veel zitten sleutelen. Ik had iets met techniek en vond het heel leuk om te doen! Het ding was verre van perfect, koste me een rib uit mijn lijf en ik stond regelmatig met pech langs de weg. Maar als ik goed voor hem zorgde, bracht hij me precies waar ik wezen moest en voelde ik me de koning van de weg.

De trots en de band met deze auto was toch heel anders dan met mijn huidige auto. Nu heb ik geen tijd meer om te sleutelen, stop er dan ook geen tijd en moeite meer in, maar stel wel hoge eisen aan mijn auto. Daardoor vind ik het al een stom ding als hij mijn stemcommando’s niet in één keer volledig begrijpt. In tegenstelling tot mijn eerste auto heb ik er ook totaal geen band mee en inruilen gaat met alle gemak…

Dat zelfde effect herken ik ook toen ik aan het daten was destijds. Als ik voor een vrouw geen enkele moeite hoefde te doen, dan keek ik heel anders naar haar dan wanneer ik er vol voor moest gaan om haar hart te veroveren. Als ik niet echt moeite hoefde te doen, dan ging ik ook wel eens daten met een vrouw die ik minder aantrekkelijk vond. Een lange relatie zag ik dan eigenlijk niet zitten met haar. Maar ach, het ging toch allemaal makkelijk. Dus waarom niet even een paar weken of maanden een beetje genieten. Trots was ik dan eigenlijk nooit op haar of wat we hadden.

Als ik terug kijk op dat gedrag van mezelf, dan vind ik dat niet heel respectvol en eerlijk richting de betreffende dames. Eigenlijk schaam ik me er wel een beetje voor… Ik merk dat er tegenwoordig nog veel mannen en vrouwen zijn die zich gedragen zoals ik destijds deed. Lekker makkelijk, maar niet echt serieus. En zeker niet trots en voldaan.

Tijd en moeite investeren leidt volgens onderzoeker Dan Ariely van Duke University tot een groter gevoel van eigenaarschap. Hij plakte hier het label “het Ikea effect” op toen hij zich voldaan en trots voelde nadat hij succesvol zo’n onmogelijke ladekast van de meubelgigant in elkaar had gezet.

Ik merk dat dit “Ikea effect” ook bij het aangaan van relaties een belangrijke rol speelt. Als iemand, geen tijd en moeite investeert in een relatie, dan kunt je je afvragen hoe serieus iemand echt is. Als één van de twee zich het vuur uit de sloffen loopt, en er komt weinig terug van de ander, dan loopt het bijna nooit goed af. Voor mijn huidige vrouw heb ik best veel moeite moeten doen, en die relatie duurt gelukkig ook al weer heel lang.

Wil jij ook graag de kans op een langdurige relatie vergroten? Kijk dan of jezelf echt bereid bent in die ander te investeren en of die ander ook echt investeert in jou. Of je moeite voor elkaar doet en elkaar echt belangrijk vindt. Als je dat aan alles merkt, dat zit dat in ieder geval goed en is de kans op een mooi liefdevol jaar weer een stukje groter.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van al het dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Ben je het met mij eens of juist oneens, geeft hieronder je commentaar.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved