Durf jij een nieuwe relatie aan te gaan na een nare ervaring? 

, ,
Coach Meinou foto columns

Een paar jaar geleden ben ik van mijn fiets gevallen. Of, een val… het was meer een fietsongeluk. Hoewel er geen andere voertuigen bij betrokken waren (wel een hengsel van mijn tas, een trapper en een stenen brug), waren de effecten zodanig dat er over een ongeluk gesproken mag worden. Een ambulance die me op kwam halen, een hersenschudding, een breuk in mijn arm, een ontwrichte kaak en wat stukjes verbrijzelde tand … dat werk. 

Toen ik na enige tijd weer op de fiets stapte was ik dan ook wat bibberig. Maar na een paar weken werd dat gelukkig minder en fietste ik weer als een jonge godin. 

Totdat ik op een dag met de fiets op weg was naar mijn intervisiegroep. Ineens fietsten twee jongens in volle vaart de hoek om, pontificaal op de verkeerde weghelft. Ze schampten mijn fiets en voor ik het wist lag ik weer op de grond. 

Dit keer was er niets gebroken. Ik had zelfs helemaal niets. Maar toch zat ik daarna te shaken als een rietje. En toen ik mijn intervisiegenoten even later vertelde wat er gebeurd was, begon ik tot mijn eigen verbazing ineens hard te huilen. 

Achteraf is het niet raar dat ik zo heftig reageerde. Ik leek het eerdere ongeluk verwerkt te hebben, maar in mijn onbewuste brein zat het nog ergens opgeslagen als “gevaar”. En ook in mijn lijf waren de gevolgen van het voorval opgeslagen.  “The body keeps the score”, zoals traumadeskundige Bessel van der Kolk het zo mooi noemt.  

Het is dan ook niet zo gek dat je dit ook op andere vlakken kan verwachten. Je kunt heftige, soms zelfs overdreven reacties hebben als een oude, pijnlijke ervaring weer getriggerd wordt door een gebeurtenis in het heden. En in het geval van mijn klanten is die pijnlijke ervaring vaak een relatiebreuk. Wist je dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dezelfde hersengebieden geactiveerd worden bij zowel fysieke pijn als bij emotionele pijn, zoals liefdesverdriet? En als het einde van de relatie ook nog met veel ellende gepaard gaat (er zijn bijvoorbeeld “andere voertuigen” bij betrokken zijn), kan dat diepe sporen achterlaten. 

Vaak stappen mensen vervolgens wat bibberiger weer op het liefdespad. En ook als je het gevoel hebt het weer in de hand hebben, kan een volgende breuk of afwijzing tot een nog heftiger reactie leiden. The body keeps the score. 

Sommige mensen denken na een paar van deze pijnlijke ervaringen zelfs: “ik begin er niet meer aan”. En degenen die het wel aandurven (hoe moedig!) gaan soms zo voorzichtig te werk dat ze uit voorzorg iedereen al na de eerste ontmoeting afwijzen. Zo voorkomen ze tenminste dat ze nog eens die pijn moeten ervaren. 

Ik vond zelf dat ik na mijn fietsongeluk geen andere keuze had dan om weer zo snel mogelijk op de fiets te klimmen. Mijn wereld zou wel erg klein worden zonder fiets. Kies jij er ook voor om het liefdesavontuur weer aan te gaan? 

Als jij zo dapper bent weer in het zadel te klimmen, wees dan lief voor jezelf en ga met kleine stappen. Wees je bewust wanneer je oude ervaringen je reacties misschien wat heftiger maken dan normaal. En stel je potentiële geliefde op de hoogte dat je voorzichtig wilt zijn, maar wel vooruit wil. 

Veel succes op deze weg!

Hoe kunnen wij je helpen?

Als je je weer op het liefdespad wilt begeven, maar daar wat hulp bij kunt gebruiken, kun je bij ons aankloppen. Kijk eens naar onze online training “Naar een relaxte relatie, vrij van bindingsangst of verlatingsangst” als je de neiging hebt dates telkens van je af te duwen. 

Natuurlijk ben je ook welkom voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dan kijken we samen hoe we ook jou kunnen begeleiden naar een fijne duurzame relatie via ons coachingsprogramma.

Volg alle reacties op dit artikel

Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties

Jouw e-mail
Volg alle reacties op dit artikel
0 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Alle reacties (0)