4 fabels over het vinden van echte liefde

Alle mensen verlangen naar echte liefde. En als single wacht je misschien al heel lang tot de ware voorbij komt. Die ene ware waar je samen gelukkig mee wordt. Maar je hebt hem of haar nog steeds niet gevonden. Met jou miljoenen andere singles…

Een romantisch beeld van echte liefde

We komen wekelijks mensen tegen die een prachtig romantisch beeld hebben van de liefde. Die denken dat als je lang genoeg wacht, je de echte liefde vanzelf vindt. Dat het vanzelf gaat als die enige eçhte liefde voor je staat. En dat je dan gelijk verliefd bent. En veel mensen hebben nog veel andere prachtige romantische beelden. Wekelijks zien we ook weer dat al deze prachtige, romantische beelden NIET WAAR zijn. Dat het niet zo werkt.

30 jaar wachten, 8 mislukte relaties verder en nog steeds geen echte liefde

We kennen ze allemaal: singles die 30 jaar wachten en nog niet één keer echte liefde hebben ervaren. Singles die sinds hun zeventiende niet meer verliefd zijn geweest, maar daar wel nog steeds op hopen. Singles die al meer dan 50 dates hebben gehad, maar altijd vinden dat er iets mist. En heel veel singles waarbij de liefde echt niet “als vanzelf” gaat. Ben jij langer alleen? Of heb je telkens een partner met wie het niet werkt? Mogelijk heb je dan ook van dit soort prachtige, romantische, onrealistische beelden over de liefde. Beelden die zorgen dat je passief blijft. Of blijft zoeken naar het ideale plaatje en je niet de juiste dingen doet om echte liefde te vinden. Hieronder ontkrachten we vier romantische fabels.

Fabel 1: Als je maar lang genoeg wacht, kom de je ware vanzelf tegen

Vlak nadat ik mijn eerste huis had gekocht, kocht ik ook een nieuwe ladder om de kozijnen van de eerste verdieping te verven. Ik zette de ladder tegen de gevel en klom naar boven. Toen ik op de 12e trede stond voelde het niet meer goed: ik vond het allesbehalve comfortabel. Ik keek naar de ladder, klom weer naar beneden en bracht de ladder terug naar de winkel. Ik ruilde hem om voor een andere ladder en zette die tegen de gevel. Bij deze ladder voelde het al na de 8e trede niet goed meer. Ik voelde me angstig en benauwd. Ik weer terug naar de winkel voor een andere ladder. Maar ook die was niet goed. Later kwam ik erachter dat ik hoogtevrees had.

Zoals in het verhaal hierboven werkt het ook in de liefde. Misschien ga je daten en voel je je na een aantal weken of maanden benauwd. En word je kritisch en afstandelijk. Het voelt niet meer goed. Of je valt telkens op een partner die veel te traag gaat, je te weinig wil zien en na een tijdje afstand neemt. Tja, denk je, dan is je date of partner dus niet goed. En waarschijnlijk is je conclusie dat je het moet uitmaken. En dat keer na keer.

Net als bij de ladder is er misschien wel iets met jou aan de hand in plaats van met al die partners. Lang wachten op de ware gaat je dan niet helpen. Misschien kom je er bijvoorbeeld achter dat je hechtingsstijl niet helemaal veilig is. Of dat je wat bindingsangst of verlatingsangst hebt. Net zoals minimaal 40% van de Nederlanders die daarmee kampt. Als je weet wat er met je aan de hand is en wanneer je goed omgaat met je angstige of benauwde gevoelens, kan een relatie goed werken. Net als je goed kunt leren omgaan met hoogtevrees.

Fabel 2: Het moet in de liefde vanzelf gaan

Richard vertelt: “In het begin leek het een hele leuke meid. Ze was spontaan en slim en grappig en lief. Maar op een gegeven moment begon ik minder zin te krijgen om haar te zien. Er was minder spanning ofzo. En ze begon af en toe een beetje moeilijk te doen over dat ik vooral spontaan wilde afspreken. We kregen zelfs een keer ruzie over een ex. Ik vond het te veel gedoe worden. Als dat na een paar maanden al zo gaat… Het moet natuurlijk wel leuk blijven!”

Er zijn op dit moment 2,8 miljoen singles. Het worden er steeds meer in plaats van minder. De meesten willen graag een relatie. Een klein deel heeft het prima alleen en een aanzienlijk deel heeft het helemaal opgegeven. Als het in de liefde vanzelf zou gaan, dan zou het aantal singles natuurlijk snel afnemen.

Je hebt in de liefde te maken met een ander mens. Het is nooit zo dat alle gedragingen, ideeën en behoeftes 100% overeenkomen met die van jou. Er zijn altijd dingen die niet perfect zijn en waar je je aan ergert. Er zullen altijd wel eens meningsverschillen, misverstanden en soms ruzies zijn. Ook in het begin van de relatie. Dat hoort er nu eenmaal bij. Echte liefde is ook hard werken. Echte liefde is moeite doen voor elkaar, tijd maken voor elkaar, het mooie in elkaar willen zien en elkaar vergeven. Echte liefde gaat nooit vanzelf.

Fabel 3: Als het de juiste is, ben je gelijk verliefd

Tess vertelt: “Ik heb vorige week zaterdag een geweldige eerste date gehad. We hebben heerlijk gewandeld en gepicknickt. Plezier, lachen, diepe gesprekken en romantiek, het was er allemaal. Gisteren belde hij dat hij geen tweede date wilde. Hij was niet verliefd na onze eerste date. Dus dan wat het niet goed volgens hem. Ik ben zó teleurgesteld!

Als je snel verliefd wordt, verlies je je kritische vermogens . Als je verliefdheid eenmaal voorbij is, bestaat de kans dat de ander helemaal niet bij je past, of dat het op zijn minst een stuk moeizamer wordt.

Mensen roepen vaak dat verliefdheid mysterieus en onverklaarbaar is. Waarom op de een wel en de ander niet? Het antwoord is een stuk minder romantisch dan je denkt. Vaak worden mensen verliefd op iemand die onbewust vertrouwd voelt. En wat vertrouwd voelt, wordt vaak bepaald door wat je vanuit je gezinssituatie of opvoeding gewend bent. Dat kunnen ook zaken zijn zoals emotionele afstand, onbereikbaarheid, dominantie of psychische problemen. In dat geval stranden relaties vaak snel als de verliefdheid voorbij is. Of ze lopen uit op veel conflicten en je gekwetst voelen.

Als je merkt dat je steeds verliefd wordt op de verkeerde, is het goed om verliefdheid niet als beste raadgever te beschouwen. De beste relaties komen vaak voor bij mensen die elkaar eerst goed leren kennen en dan pas verliefd worden of van elkaar gaan houden. Dan heb je eerst de tijd om te ontdekken of je echt bij elkaar past voordat de hormonen het helemaal overnemen.

Fabel 4: Er is keuze genoeg, als er iets niet goed is klik of swipe je gewoon verder

Lotte zit op de bank en we zien hoe ze op haar telefoon de ene na de andere man afwijst. “Met een biertje op de foto? Dat is vast een lallende zuipschuit. Die hoef ik niet. Swipe. Milan is een rare naam. Volgende. Hij heeft een bootje. Dat is vast een patser, daar houd ik niet van. Swipe. Bruine ogen? Ik wil geen bruine ogen, hij moet diepblauwe ogen hebben. Weg ermee. Deze woont in West! In ken twee mannen die ook in die buurt wonen. Losers. Deze vast ook. Swipe!

Er staan vele honderdduizenden singels in jouw leeftijdscategorie op internet. Keuze genoeg zou je denken. Het blijkt echter dat als mensen heel veel keuze hebben, ze opeens ook heel kritisch worden. Niemand is goed genoeg. Soms vinden ze na heel lang klikken en swipen iemand die goed genoeg is. En dan hopen dat ze zelf aan de enorme lijst van eisen van die ander voldoen…

Het is goed om je te realiseren dat het zoeken naar echte liefde iets anders is dan het uitzoeken van het perfecte paar schoenen of een nieuwe auto. Je hebt met een ander mens te maken. Andere mensen zijn verre van perfect, net als jij. Het is belangrijk anderen een kans te geven, zowel op internet als op een date. Kijk naar wat er leuk en goed aan de ander is. Accepteer de wat mindere dingen, die niet echt doorslaggevend zijn voor liefdesgeluk.

Het ligt wel aan jou!

Blijf je bij je romantische idealen? Of ga je door een realistische bril naar de liefde kijken? Kijk je naar je eigen aandeel als het bij jou in de liefde nog niet werkt? Door realistisch te zijn en naar je eigen aandeel te kijken, kan het in de liefde opeens heel anders gaan.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved