25 juli | 2017

Een beginnende relatie: wanneer stoppen en wanneer doorgaan?

Hoe ga je ermee om als de ander ineens afstand neemt? Iedereen in een relatie heeft wel eens een ‘relatiedip’, ook in een beginnende relatie. Maar wij horen vaak dat deze dips wel heel snel komen. Dips die al na drie maanden komen, of zelfs na zes dates, kunnen je ernstig aan het twijfelen brengen. Moet ik nu stoppen of doorgaan met mijn relatie? In dit artikel geven we helder aan wanneer het beter is om te stoppen en wanneer je zeker door moet zetten..

Het is helemaal crisis als die dips totaal onverwacht bij je kersverse liefde in spe opduiken. Vaak worden de dates of beginnende relatie dan ook meteen afgebroken, onder het mom van ‘als het nu al niet goed voelt…’. Maar is dit eigenlijk wel slim? Want je wilt niet ‘de ware’ aan de kant zetten. En evenmin wil je met de verkeerde doorgaan!

Renate verteld: “Hij was echt een leuke man. Ik voelde me meteen op mijn gemak. Hij was slim en grappig, en zag er goed uit. Eindelijk weer eens! dacht ik. Maar bij de vijfde date begon ik te twijfelen. Hij liep behoorlijk hard van stapel en ik begon me af te vragen of hij wel bij mijn vrienden aansluiting zou vinden. Ik vond ook zijn grapjes ineens minder leuk. Ik heb het toch maar weer afgekapt. Als ik me nu al irriteer, wordt dat vast alleen maar erger…”

Wanneer is het slim om te stoppen met een beginnende relatie of date?

Veel single mannen en vrouwen twijfelen heel erg in dit soort situaties. Ze vragen zich af: “Ben ik nu te kritisch?” of “Past de ander gewoon niet bij me en moet ik stoppen met deze beginnende relatie?” Dit kan tot eindeloze piekersessies leiden, en meestal ook tot het besluit er toch mee te stoppen. Wanneer is het inderdaad beter om een eind te breien aan die (beginnende) relatie?

  • De ander is echt niet goed voor je. Als je je daardoor een langere tijd bij het daten of in je relatie slechter voelt dan in je eentje, is het tijd om te gaan.
  • De ander gaat het voornamelijk om seks, terwijl jij een duurzame relatie wilt. De ander wil bijvoorbeeld altijd vrijen en als jij daar een keer geen zin in hebt, is de interesse weg. Of jullie gaan er maar weinig samen op uit en de ander wil alleen langskomen als er ook mogelijkheid tot seks is. In dit geval zal er ook weinig méér ontstaan op het relatievlak.
  • Hij of zij is alleen geïnteresseerd in je als het hem of haar uitkomt. Als jij iets voorstelt om af te spreken, kan die ander meestal niet. De ander komt meestal zelf op het laatste moment met een voorstel om elkaar te zien bij jou of de ander thuis. Ook zegt de ander regelmatig de afspraak af. Dit geeft aan dat de ander vooral een relatie wil als alles op zijn/haar voorwaarden gaat.
  • Als je respectloos behandeld wordt. De ander houdt niet of nauwelijks rekening met jouw behoeften of grenzen. Je krijgt veel kritiek en nauwelijks complimenten. Of je wordt zelfs geestelijk of lichamelijk mishandeld. Het devies is dan: zo snel mogelijk wegwezen!
  • Als er nauwelijks raakvlakken zijn. Je hebt weinig om over te praten. Je merkt dat er niet of nauwelijks dingen zijn waar jullie samen van kunnen genieten. Als je die ook niet samen kan verzinnen, dan zal de relatie waarschijnlijk geen lang leven beschoren zijn.
  • Als er geen spoortje seksuele aantrekkingskracht te bekennen is. Ook niet na vijf tot acht dates. Dan gaat het ook niet meer komen. Een seksuele klik is voor de meeste mensen een basisvoorwaarde voor een fijne duurzame relatie.
  • Als jij degene bent die veruit het meest in de dates of relatie investeert. Jij moet er continu aan trekken en de ander stopt er na vijf dates nog steeds weinig tijd en energie in. De kans is zeer groot dat dit zo blijft, dus beter kun je je biezen pakken.

Herken je één of meer van de bovenstaande punten, wees dan eerlijk tegen jezelf: stoppen met deze relatie is dan het beste.

Maar wat als het wat genuanceerder ligt? Wat is nu wel een goede reden om te stoppen en wat niet?

Voldoet hij of zij nu wél of niet?

Een handig handvat om te bepalen of de ander bij je past, is te kijken of de ander belangrijke relatiewaarden met jou deelt. Relatiewaarden zeggen iets over wat er tussen jou en de ander is. Het gaat over jullie contact, jullie interactie. Is er bijvoorbeeld respect, vertrouwen, voel je je op je gemak, kun je met elkaar lachen, heb je fijne moeiteloze gesprekken en is er oprechte aandacht? Dit zijn zaken die het succes en de levensvatbaarheid van een relatie bepalen. En waar niet alleen de ander, maar ook jijzelf aandacht en energie in moet steken. Relatiewaarden zijn een goede voorspeller voor toekomstig relatiegeluk.

Dit is dus heel wat anders dan een lijstje eigenschappen of lange rijen met kenmerken die jij in een perfecte partner hoopt terug te vinden. Meestal staan er tegenover de pluspunten die je gevonden hebt namelijk toch weer onaangename eigenschappen en kenmerken. Voor je het weet heb je een reden gevonden om het uit te maken!

Maar kan ik niet gewoon op mijn gevoel afgaan?

Jazeker, maar alleen als dit voor jou in het verleden een goede graadmeter is gebleken. En nee, niet doen als jouw beslissing vooral is ingegeven door (onbewuste) angst. Dat laatste zien we maar al te vaak.

“Nu wordt het menens!” denken veel mensen na zo’n zes dates. Tot dan toe was het gezellig. Maar na een korte periode van daten hebben ze ineens het idee dat ze voor zichzelf moeten bepalen of de ander wel echt de ware is, liefst voor de rest van hun leven. Dit wordt bijvoorbeeld getriggerd door familie en vrienden die jouw nieuwe date graag in levende lijve willen zien. Of door de vraag van de ander hoe jij jullie toekomst samen ziet. En voor je het weet, boezemt dit idee je zoveel angst in dat je ermee stopt. Dit geldt zeker niet alleen voor mannen, mocht je dat denken. Bij vrouwen komt dit net zo vaak voor.

Wanneer kun je beter doorgaan of stoppen met een beginnende relatie?

Heb je het gewoon nog naar je zin, kijk je er meestal naar uit om de ander te zien en voel je aangetrokken tot de ander? Dan kun je erop vertrouwen dat het voorlopig wel goed zit en mag je het de tijd geven. Zeker als het met de relatiewaarden goed zit, is doorgaan met deze relatie een goed idee. Een goede graadmeter is dus of je het meestal bij je date/partner naar je zin hebt en je prettig voelt. Je zorgen maken over de toekomst brengt je dan niets.

Na zo’n twee à drie maanden ga je ervaren dat er echte verbinding tot stand komt. De ander komt nu (emotioneel) dichtbij en leert je stukje bij beetje helemaal kennen. Ook je minpunten. Dit kan voor sommigen fijn voelen, maar voor anderen enorm beangstigend zijn. Vaak uit die angst zich op een andere manier. Je voelt dan helemaal geen angst, maar bijvoorbeeld wel onzekerheid, weerzin of irritatie. Je krijgt de neiging om afstand te nemen of heel kritisch worden over de ander. Of je verzandt in veel twijfelen en piekeren. Realiseer je dan dat het angst is die zich op een andere manier laat zien. Vaak zit er bindingsangst of verlatingsangst onder. Je kunt, eventueel met een coach, leren met die angst om te gaan.

Heb jij last van bindings- of verlatingsangst?

Ontdek of jij bij het daten of in een relatie last hebt verlatingsangst of bindingsangst.

Wat als jij je prima voelt maar jouw nieuwe liefde ineens twijfelt?

Peter verteld: “We hebben het tot nu toe heel erg leuk samen en ik zie het helemaal zitten met hem. Hij begon zelf laatst over een weekendje weg samen. Maar nu ik dat ook echt aan het plannen ben, laat hij ineens veel minder horen. Hij reageert koel op mijn appjes en heeft ook ineens besloten dat hij dit weekend vrienden wil zien in plaats van mij. Ik word er enorm onzeker van!”

Het voorbeeld van Peter zien we vaker. Hij heeft iemand getroffen bij wie het ineens ‘te heet onder de voeten wordt’. Juist nu het serieuzer wordt en hij dichterbij komt, wordt zijn date onbewust angstig en neemt afstand. Zijn date laat gedragingen zien van bindingsangst.

Hoe ga je ermee om als de ander ineens afstand neemt?

Probeer in dit geval rustig te blijven en te zien dat het (onbewuste) angst is bij de ander. Laat de ander maar even rustig zijn gang gaan, en laat ook weten dat je allebei gewoon nog bezig bent te kijken of je echt bij elkaar past. Kijk eens of je er op niet-oordelende wijze over kan communiceren. Als jij je stevig en zelfverzekerd opstelt en in verbinding kunt blijven, stelt dat de ander gerust. En voor je het weet is die onzekere periode weer voorbij.

Probeer in dit geval rustig te blijven en te zien dat het (onbewuste) angst is bij de ander. Laat de ander maar even rustig zijn gang gaan, en laat ook weten dat je allebei gewoon nog bezig bent te kijken of je echt bij elkaar past. Kijk eens of je er op niet-oordelende wijze over kan communiceren. Als jij stevig en zelfverzekerd kan blijven, stelt dat de ander gerust. En voor je het weet is die onzekere periode weer voorbij.

Hulp nodig bij twijfels?

Als je vastloopt in een beginnende relatie omdat jijzelf of je partner telkens de neiging heeft om afstand te nemen, is het goed om hulp te zoeken. Zeker als je vaker in deze situatie bent beland. Wij hebben het coachingsprogramma “Laat de liefde werken” ontwikkeld, speciaal voor singles die hun leven goed op orde hebben, maar in de liefde vastlopen. Met ons coachingsprogramma kun je zelf ervaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. Dus: heb je ook helemaal genoeg van al dat relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens gratis en vrijblijvend met ons praten!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Reacties op dit artikel

Volg alle reacties op dit artikel

Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties

Jouw e-mail
Volg alle reacties op dit artikel
77 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Alle reacties (77)