Een beginnende relatie: wanneer stoppen en wanneer doorgaan?

Stelletje waarbij de vrouw twijfelt. Wanneer stoppen en doorgaan bij een beginnende relatie?

Hoe ga je ermee om als de ander ineens afstand neemt? Iedereen in een relatie heeft wel eens een ‘relatiedip’, ook in een beginnende relatie. Maar wij horen vaak dat deze dips wel heel snel komen. Dips die al na drie maanden komen, of zelfs na zes dates, kunnen je ernstig aan het twijfelen brengen. Moet ik nu stoppen of doorgaan met mijn relatie? In dit artikel geven we helder aan wanneer het beter is om te stoppen en wanneer je zeker door moet zetten..

Het is helemaal crisis als die dips totaal onverwacht bij je kersverse liefde in spe opduiken. Vaak worden de dates of beginnende relatie dan ook meteen afgebroken, onder het mom van ‘als het nu al niet goed voelt…’. Maar is dit eigenlijk wel slim? Want je wilt niet ‘de ware’ aan de kant zetten. En evenmin wil je met de verkeerde doorgaan!

Hij was echt een leuke man. Ik voelde me meteen op mijn gemak. Hij was slim en grappig, en zag er goed uit. Eindelijk weer eens! dacht ik. Maar bij de vijfde date begon ik te twijfelen. Hij liep behoorlijk hard van stapel en ik begon me af te vragen of hij wel bij mijn vrienden aansluiting zou vinden. Ik vond ook zijn grapjes ineens minder leuk. Ik heb het toch maar weer afgekapt. Als ik me nu al irriteer, wordt dat vast alleen maar erger…

Renate

Wanneer is het slim om te stoppen met een beginnende relatie of date?

Veel single mannen en vrouwen twijfelen heel erg in dit soort situaties. Ze vragen zich af: “Ben ik nu te kritisch?” of “Past de ander gewoon niet bij me en moet ik stoppen met deze beginnende relatie?” Dit kan tot eindeloze piekersessies leiden, en meestal ook tot het besluit er toch mee te stoppen. Wanneer is het inderdaad beter om een eind te breien aan die (beginnende) relatie?

 • De ander is echt niet goed voor je. Als je je daardoor een langere tijd bij het daten of in je relatie slechter voelt dan in je eentje, is het tijd om te gaan.
 • De ander gaat het voornamelijk om seks, terwijl jij een duurzame relatie wilt. De ander wil bijvoorbeeld altijd vrijen en als jij daar een keer geen zin in hebt, is de interesse weg. Of jullie gaan er maar weinig samen op uit en de ander wil alleen langskomen als er ook mogelijkheid tot seks is. In dit geval zal er ook weinig méér ontstaan op het relatievlak.
 • Hij of zij is alleen geïnteresseerd in je als het hem of haar uitkomt. Als jij iets voorstelt om af te spreken, kan die ander meestal niet. De ander komt meestal zelf op het laatste moment met een voorstel om elkaar te zien bij jou of de ander thuis. Ook zegt de ander regelmatig de afspraak af. Dit geeft aan dat de ander vooral een relatie wil als alles op zijn/haar voorwaarden gaat.
 • Als je respectloos behandeld wordt. De ander houdt niet of nauwelijks rekening met jouw behoeften of grenzen. Je krijgt veel kritiek en nauwelijks complimenten. Of je wordt zelfs geestelijk of lichamelijk mishandeld. Het devies is dan: zo snel mogelijk wegwezen!
 • Als er nauwelijks raakvlakken zijn. Je hebt weinig om over te praten. Je merkt dat er niet of nauwelijks dingen zijn waar jullie samen van kunnen genieten. Als je die ook niet samen kan verzinnen, dan zal de relatie waarschijnlijk geen lang leven beschoren zijn.
 • Als er geen spoortje seksuele aantrekkingskracht te bekennen is. Ook niet na vijf tot acht dates. Dan gaat het ook niet meer komen. Een seksuele klik is voor de meeste mensen een basisvoorwaarde voor een fijne duurzame relatie.
 • Als jij degene bent die veruit het meest in de dates of relatie investeert. Jij moet er continu aan trekken en de ander stopt er na vijf dates nog steeds weinig tijd en energie in. De kans is zeer groot dat dit zo blijft, dus beter kun je je biezen pakken.

Herken je één of meer van de bovenstaande punten, wees dan eerlijk tegen jezelf: stoppen met deze relatie is dan het beste.

Maar wat als het wat genuanceerder ligt? Wat is nu wel een goede reden om te stoppen en wat niet?

Voldoet hij of zij nu wél of niet?

Een handig handvat om te bepalen of de ander bij je past, is te kijken of de ander belangrijke relatiewaarden met jou deelt. Relatiewaarden zeggen iets over wat er tussen jou en de ander is. Het gaat over jullie contact, jullie interactie. Is er bijvoorbeeld respect, vertrouwen, voel je je op je gemak, kun je met elkaar lachen, heb je fijne moeiteloze gesprekken en is er oprechte aandacht? Dit zijn zaken die het succes en de levensvatbaarheid van een relatie bepalen. En waar niet alleen de ander, maar ook jijzelf aandacht en energie in moet steken. Relatiewaarden zijn een goede voorspeller voor toekomstig relatiegeluk.

Dit is dus heel wat anders dan een lijstje eigenschappen of lange rijen met kenmerken die jij in een perfecte partner hoopt terug te vinden. Meestal staan er tegenover de pluspunten die je gevonden hebt namelijk toch weer onaangename eigenschappen en kenmerken. Voor je het weet heb je een reden gevonden om het uit te maken!

Maar kan ik niet gewoon op mijn gevoel afgaan?

Jazeker, maar alleen als dit voor jou in het verleden een goede graadmeter is gebleken. En nee, niet doen als jouw beslissing vooral is ingegeven door (onbewuste) angst. Dat laatste zien we maar al te vaak.

“Nu wordt het menens!” denken veel mensen na zo’n zes dates. Tot dan toe was het gezellig. Maar na een korte periode van daten hebben ze ineens het idee dat ze voor zichzelf moeten bepalen of de ander wel echt de ware is, liefst voor de rest van hun leven. Dit wordt bijvoorbeeld getriggerd door familie en vrienden die jouw nieuwe date graag in levende lijve willen zien. Of door de vraag van de ander hoe jij jullie toekomst samen ziet. En voor je het weet, boezemt dit idee je zoveel angst in dat je ermee stopt. Dit geldt zeker niet alleen voor mannen, mocht je dat denken. Bij vrouwen komt dit net zo vaak voor.

Wanneer kun je beter doorgaan of stoppen met een beginnende relatie?

Heb je het gewoon nog naar je zin, kijk je er meestal naar uit om de ander te zien en voel je aangetrokken tot de ander? Dan kun je erop vertrouwen dat het voorlopig wel goed zit en mag je het de tijd geven. Zeker als het met de relatiewaarden goed zit, is doorgaan met deze relatie een goed idee. Een goede graadmeter is dus of je het meestal bij je date/partner naar je zin hebt en je prettig voelt. Je zorgen maken over de toekomst brengt je dan niets.

Na zo’n twee à drie maanden ga je ervaren dat er echte verbinding tot stand komt. De ander komt nu (emotioneel) dichtbij en leert je stukje bij beetje helemaal kennen. Ook je minpunten. Dit kan voor sommigen fijn voelen, maar voor anderen enorm beangstigend zijn. Vaak uit die angst zich op een andere manier. Je voelt dan helemaal geen angst, maar bijvoorbeeld wel onzekerheid, weerzin of irritatie. Je krijgt de neiging om afstand te nemen of heel kritisch worden over de ander. Of je verzandt in veel twijfelen en piekeren. Realiseer je dan dat het angst is die zich op een andere manier laat zien. Vaak zit er bindingsangst of verlatingsangst onder. Je kunt, eventueel met een coach, leren met die angst om te gaan.

Wat als jij je prima voelt maar jouw nieuwe liefde ineens twijfelt?

We hebben het tot nu toe heel erg leuk samen en ik zie het helemaal zitten met hem. Hij begon zelf laatst over een weekendje weg samen. Maar nu ik dat ook echt aan het plannen ben, laat hij ineens veel minder horen. Hij reageert koel op mijn appjes en heeft ook ineens besloten dat hij dit weekend vrienden wil zien in plaats van mij. Ik word er enorm onzeker van!

Peter

Het voorbeeld van Peter zien we vaker. Hij heeft iemand getroffen bij wie het ineens ‘te heet onder de voeten wordt’. Juist nu het serieuzer wordt en hij dichterbij komt, wordt zijn date onbewust angstig en neemt afstand. Zijn date laat gedragingen zien van bindingsangst.

Hoe ga je ermee om als de ander ineens afstand neemt?

Probeer in dit geval rustig te blijven en te zien dat het (onbewuste) angst is bij de ander. Laat de ander maar even rustig zijn gang gaan, en laat ook weten dat je allebei gewoon nog bezig bent te kijken of je echt bij elkaar past. Kijk eens of je er op niet-oordelende wijze over kan communiceren. Als jij je stevig en zelfverzekerd opstelt en in verbinding kunt blijven, stelt dat de ander gerust. En voor je het weet is die onzekere periode weer voorbij.

Probeer in dit geval rustig te blijven en te zien dat het (onbewuste) angst is bij de ander. Laat de ander maar even rustig zijn gang gaan, en laat ook weten dat je allebei gewoon nog bezig bent te kijken of je echt bij elkaar past. Kijk eens of je er op niet-oordelende wijze over kan communiceren. Als jij stevig en zelfverzekerd kan blijven, stelt dat de ander gerust. En voor je het weet is die onzekere periode weer voorbij.

Hulp nodig bij twijfels?

Als je vastloopt in een beginnende relatie omdat jijzelf of je partner telkens de neiging heeft om afstand te nemen, is het goed om hulp te zoeken. Zeker als je vaker in deze situatie bent beland. Wij hebben het coachingsprogramma “Laat de liefde werken” ontwikkeld, speciaal voor singles die hun leven goed op orde hebben, maar in de liefde vastlopen. Met ons coachingsprogramma kun je zelf ervaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. Dus: heb je ook helemaal genoeg van al dat relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens gratis en vrijblijvend met ons praten!

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder. (scrol helemaal naar beneden).

71 reacties op “Een beginnende relatie: wanneer stoppen en wanneer doorgaan?

 1. Ik heb nu al ongeveer 2 maanden contact met een man. We hebben een 6 tal dates achter de rug. Alles ging constant heel goed… we amuseerden ons, konden heel goed praten over van alles en nog wat.
  We hadden ook elke dag contact. Na onze voorlaatste date merkte ik wel dat hij minder stuurde, maar dat vond ik niet per se vervelend. Ik werd er wel wat onzeker van, maar we hoorden elkaar nog steeds iedere dag.
  Na onze laatste date hadden we niet meteen iets nieuws vastgelegd. We hadden het allebei druk door de feestdagen en zouden erna wel afspreken. We hadden nog wel gekust en hij zei nog wel dat hij ergens zou kijken om een gaatje voor ons te vinden. Maar dat is dan nie gebeurt
  Ik stuur dan ook vandaag een bericht wanneer we elkaar terug zien en hij stuurt terug dat het voor hem niet meer hoeft.
  Hij zegt dat hij hem telkens super hard heeft geamuseerd en dat het zeker niet aan mij ligt. Maar dat hij het niet 100% voelt en dat hij er dan niet voor wilt gaan.
  Ik heb eerder zoiets van na 6 dates is dat normaal dat je nog twijfelt en ik wil doorzetten. Hoe kan ik hem dit duidelijk maken?

 2. De afgelopen 2 jaar ben ik met 3 mannen aan het daten geweest.
  Hiervoor ben ik jarenlang (meer dan 5 jaar) een happy single geweest en ben niet wanhopig, ook omdat ik wegens mijn astma nooit kinderen heb gewild.
  Ben nu 40 plus en heb 2 serieuze relaties gehad waarbij we goed uit elkaar gingen. En heb afgezien van astma en dus beperkingen in energie, geen (zware en/ of meerdere) trauma’s uit m’n jeugd.
  De 3 mannen met wie ik heb gedate, hebben een grote gemeenschappelijke deler en dat is dat ze wel grote trauma’s met zich meedragen.
  Misbruik, gewerkt bij Defensie/ PTSS o.i.d.
  Een van de dates had meerdere van deze trauma’s.
  Het lijkt wel naarmate ik ouder word, de 40 ben gepasseerd, ik alleen maar dit soort mannen aantrek, terwijl ikzelf (afgezien van astma/ beperkingen) een prima leven heb (gehad).
  Door mijn astma, weet ik dat ik de valkuil heb om (te) empatisch te zijn.
  Het lijkt wel of dit type mannen, na hun 40e hier (on-) bewust naar op zoek is.
  Ik weet hier geen andere verklaring voor?

  En ze claimen dat ze vanaf het allereerste moment verliefd op me te zijn, zonder mij (nog) te kennen.
  Zetten mij hiermee onterecht/ te snel op een voetstuk, waar ik door mijn astma, snel vanaf val bij hun en ik uiteindelijk word gekwetst in het proces.
  Hierdoor durf ik niet meer op date te gaan, bang om voor de 4e keer gekwetst te worden.
  Ik moet mannen met hun ‘levenslange’ psychische trauma’s’ maar accepteren, maar mannen op hun beurt, kunnen niet dealen met het feit dat ik chronisch en dus ‘levenslang fysiek astma’ heb.
  Ik vraag me af hoe ik dit/ deze dynamiek kan veranderen, als dit al te veranderen valt?
  Fysiek alhoewel niet zichtbaar, mag je niets mankeren, maar mentaal wel blijkbaar inclusief het toxische gedrag.

  1. Ze vangen op (signalen) dat jij hen niet snel afwijst, empathisch bent , etc en dan gaan ze los..
   Wees duidelijk vanaf het begin over hoe je in elkaar steekt, hou iemand de realiteit voor , ga niet mee in het geïdealiseer.
   Iedereen heeft schade , fysiek mentaal of beide , veroordeel niet , – maar toxisch GEDRAG is iets anders.

 3. Hoi, ik heb sedert een maand of 3 een hele leuke man leren kennen. Hij heeft m’n hart volledig veroverd, ookal dacht ik dit niet meer mee te mogen maken… Heb dat gevoel al heel lang niet meer gehad…
  t Gevoel was duidelijk wederzijds en oprecht en het voelde zo fijn om bij elkaar te zijn…
  Tot dat berichtjes minder kwamen, ik merkte dat die leuke dynamiek tussen ons stilaan verstilde… Uiteindelijk gaf hij toe dat hij zich enorm schuldig voelde ten opzichte van zijn ex (waarbij hij jaren mee samen was en 2 kinderen mee heeft)… Hij heeft zelf een punt achter die relatie gezet maar haar verdriet raakt hem ontzettend hard (ookal beseft hij dat er geen weg meer terug is)…
  Ik voel aan alles dat hij er niet klaar voor is, maar toch blijft hij met mij contact houden…
  Dit is voor mij enorm verwarrend maar toch hoopvol. Wat moet ik hiermee? Loslaten of toch op me af laten komen? Ik wil komaf maken met die onzekerheid. Dankjewel alvast 🙏

 4. Hoi ik ben al iets meer dan 2 jaar met een meisje aan het chatten op een datingsite We hebben al meerdere keren een datum afgesproken om elkaar te zien Maar steeds zegt ze onze date af op het laatste moment Na 2jr hebben we nog steeds geen date gehad Ik verlang er enorm naar Zelf zegt ze steeds dat ze het ook heel graag wil Maar toch zegt ze steeds op het laatste moment af Wat zou ik het beste doen Stoppen met chatten want volgens mij houdt ze mij aan het lijntje Ik begin mij ook al kwaad te maken omdat ze valse beloftes doen of doorgaan

  1. Hallo Jurgen,

   Ik begrijp je gevoel dat je aan het lijntje wordt gehouden. Je hebt je gevoel mooi zelf neergeschreven.

   Persoonlijk wil ik van zo’n gevoel af door met die persoon hierover te communiceren. Ik vind dit zelf niet makkelijk en door over mijn gevoel te praten geeft me dit een soort opluchting.

   Door te beschrijven hoe je u voelt met de situaties, maakt dit plaats voor opluchting ipv kwaadheid. Je hebt het van je hart geschreven. Het is aan de andere persoon om hier open en eerlijk haar gevoel neer te schrijven.

   Door haar antwoord met een open mind te ontvangen en zonder oordeel op voorhand, kom je hier altijd het beste uit en met een nieuw les naar de toekomst.

   Je bent dit al 2 jaar aan het doen. Dit zegt iets over goede eigenschappen dat je bezit. En iedere goede eigenschap heeft zijn valkuilen 😉

   Grts
   Andy

  2. Beste Jurgen, alle kans dat dat meisje met wie je al 2 jaar aan het chatten bent, toch niet degene die ze zegt dat ze is. Dat noem je een catfish. Ik heb het onlangs zelf ook meegemaakt, steeds als er een afspraak gemaakt werd zegde hij vlak voor de afspraak af met een smoes. Dus stop met dit meisjes, je verdient echt beter!

 5. Afgelopen Oktober heb ik iemand leren kennen. Het ging allemaal geweldig en super goed, van beide kanten. Het ging allemaal vanzelfnen niets ging geforceerd. Voorgesteld aan de ouders en kinderen en familieleden. We hebben leuke dingen gedaan en veel beleefd. Totaan de week tussen keret en oud en nieuw, die zouden we samen doorbrengen. Na drie dagen volgde er een gesprek dat ze me kwijtraakte qua gevoel. En 6 Januari isnde relatie helaas beindigd. Onder hrt mom dat ze iets miste in onze relatie. Door alle dingen die zij had meegemaakt in eerdere relaties en die ze mij verteld had, kreeg ik het idee dat ik het beter wat rustiger aan kon doen qua doen en laten en sexualitiet. Haar een beetje de regie gegeven. Dat is dus niet goed uitgepakt omdat ze pit en speelsigheid miste. Terwijl ik wel zo ben. Ik heb het hasr ook uitgelegt maar dat mocht niet meer baten. Nu wil ze goede vrienden blijven met de mededeling, wie weet wat de toekomst brengt.
  Wat moet ik nu doen? Want het was zo goed en oprecht allemaal. Het liefst wil ik haar terugmaar iemand ander druk zetten is nooit goed. Kan iemand mij advies of tips geven?

  1. Gewoon stoppen met het contact, afleiding zoeken en verder gaan. Dat is moeilijk, maar hopen op een relatie met haar is trekken aan een dood paard. Veel sterkte!

 6. Ik leer iemand kennen en na korte tyd heb uk er geen zin meer in
  Bekritiseer ik hem enzo
  Toch alleen zijn voelt niet prettig maar ook ik hou niet van elke dag man in huis heb vanaf jeugd veel meegemaakt
  Korte relaties of huwelijken
  Weet niet wat ik wil

  1. Als je hem bekritiseert, erger je je dus aan hem en dat kan nooit goed gaan. Alleen zijn is inderdaad niet prettig, maar je kunt hem niet aan je binden als je er zelf niet achter staat. Hij verdient iemand die wel voor hem gaat, dat mag je hem niet ontnemen.

 7. Beste Hans,
  Ik heb twee jaar geleden een man ontmoet via een date. Het was gelijk intens en we vervulden elkaars behoeften goed. Sinds 2 weken wonen we samen. beiden hebben we ongezonde relaties als voorbeeld gehad en we proberen nu een gezonde relatie te hebben – beide in staat tot zelfreflectie etc. Toch gebeurt er telkens het volgende: ik voel een enorm diepe verbinding met de man in kwestie, we zorgen voor elkaar, hij doet ook wel lieve dingen, ook wat dingen in het huishouden, maar daarnaast kan dat plots omslaan- en ik weet niet of dit gezond is: ik val nogal eens in slaap op de bank na een lange werkdag en de wandeling na het diner. Ik word dan midden in de nacht op diezelfde bank wakker – omdat uit te vinden dat manlief nooit is komen kijken, noch me wakker heeft gemaakt, noch bijvoorbeeld zijn beloften voor die avond (hij heeft weleens wat goed te maken) na te komen. Kortom, ik ga van diepe verbinding fysiek en emotioneel, plots noodgedwongen naar een verbinding van nul – me in de steek gelaten voelend, ik heb er een term voor bedacht: emotioneel verkracht voelen. Simpelweg omdat een uur van te voren niks aan de hand leek, en we vrolijk babbelend over de werkdag een avondwandeling maakten, om vervolgens mijzelf 5 uur later midden in de nacht op de bank te vinden – eenzaam en met een rotgevoel. Omdat ik niet weet wat een gezonde relatie precies inhoudt weet ik niet of ik dit goed zie: het is toch niet normaal in de zorg voor elkaar, je wederhelft voor stront te laten liggen op de bank – niet wakker te maken, of even gaan kijken en strelen en zeggen wil je wakker worden etc? Ik heb de man al een aantal keer hierop gewezen dat ik weleens in slaap val op de bank en het fijn zou vinden als hij me dan wakker maakt. Mijn gevoel zegt me dat wat hij nalaat te doen, geen gezond patroon is. Ik heb me met al mijn liefde affectie en zorg op hem gestort – maar mijn eigen behoeften worden op deze manier niet helemaal vervuld – sterker nog, ik voel me een speelbal van hem. Je laat een kind toch ook niet achter in de woonkamer? Ik voel me verlaten. Als ik hem deze kwestie voorleg, dan krijg ik geen reactie of een “lulverhaal” dat hij me niet wakker durfde te maken. Maar hoe vaak ik ook zeg, ik zou het fijn vinden als je naar me toe komt en me wekt – hij volgt zijn eigen gedachten en ik voel me dan telkens weer, naar en in de steek gelaten. Op zo’n manier ben je namelijk ook telkens die gezellige avond samen kwijt. Ipv daarvan zit hij s nachts om 0200 uur administratie te doen. Wat ik al helemaal raar vind – hij heeft geen bedrijf (ik wel) dus hoezo administratie doen voor 5 uur lang, en nooit eens bij je vrouw komen kijken hoe het met haar gaat. Ik heb hem gevraagd te vertrekken uit mijn huis maar dat weigert hij. Maar de continue wissel tussen veel liefde en veel verbinding en nul verbinding is voor mij zo verwarrend en voelt zo liefdeloos dat ik er mee wil stoppen.

 8. Hoi,

  Ik heb advies nodig. Ik leer op dit moment een man kennen. We hebben nog niet een echte date gehad. We kunnen enorm lachen met elkaar, hebben vlotte en serieuze gesprekken over van alles. De aantrekkingskracht zit ook goed. Hij houd wel van drankje en uitgaan, ik ben totaal niet zo. Ik weet niet waarom ik twijfel aan sommige dingen die hij over zichzelf heeft verteld. Ene dag zegt ie dat hij ziek is al een hond en de volgende dag is ie beter om naar Parijs te gaan. Hij zegt dat ie werkt maar neemt zeer kort dag zomaar een paar dagen vrij. Ik heb hem meerdere malen duidelijk gemaakt dat ik niet alleen een fysieke relatie wil en dat ik eerlijkheid super belangrijk vind. Ik kijk er naar uit met hem te zijn maar waarom twijfel ik zo over sommige dingen die hij me verteld? Verschillen we toch te veel? Zou je me alsjeblieft kunnen helpen?

  1. Hoi ik heb sins een half jaar een relatie weer met me ex van 5 jaar geleden dit omdat wij toch het gevoel hebben dat we na mekaar trekken en ook verder willen gaan toen is het uitgegaan omdat ik meer met vrienden bezig was dan met haar dat is nu anders alleen gaat het opeens beetje snel allemaal volgens haar dat gevoel heeft ze zei vind nu dat ik teveel met haar bezig ben en op haar let dit kan wel kloppen nu wilt ze wat ruimte hebben en spraken we mekaar ook paar dagen niet maar zei komt van zelf dan we weer mij berichten ik vind dit nog all moeilijk omdat ik met haar echt verder wil en zei dat ook met mij hoelang moet ik de ruimte geven

  2. Beste R.
   Ik heb de indruk dat je instinct je iets probeert te vertellen. Luister naar je voorgevoel want dat is het beste advies in dit soort situaties.
   Iemand die zo wispelturig is… ruikt naar een manipulatief iemand.
   Komaan, ziek zijn en de dag erna spontaan naar Parijs gaan… : rennen nu het nog kan!

 9. Hallo,

  Meer dan een maand geleden heb ik iemand leren kennen op een datingapp. We hebben twee keer afgesproken waarin we duidelijk hebben gemaakt dat we het leuk vonden. Ik ben 38(pas een aantal maanden terug aan het daten), zij 32 maar blijkbaar nog nooit een lange relatie gehad. Na die twee dates hebben we zo goed als elke dag contact gehad met mekaar. Ze was mssn wel iets passiever dan mij(ze was al te veel teleurgesteld geweest is, waardoor terughoudend. De laatste 10 dagen heb ik nog een poging gedaan om haar terug te zien maar ze had het te druk en is nu ook op vakantie. Ze is op vakantie vertrokken en heb sindsdien niets meer laten weten om zelf is te kijken of er iets van haar kant uit kwam aangezien het vooral van mijn kant kwam. We zijn nu 4dagen verder en heb er niets van gehoord. Ik weet niet goed wat ermee te doen.

  1. Jij bent duidelijk geen prioriteit.

   Ik heb zelfs ongelofelijk veel ervaringen opgelopen in 8 jaar tijd.

   Daar wordt je ontzettend onzeker van maar het geeft je ook inzichten en handvaten hoe het wel of niet moet.

   Mensen die niet of nauwelijks reageren.. zien jou niet als prioriteit, dus het gaat jou ontzettend veel energie kosten maar het brengt je niks.

   Op het moment dat jij leert los te laten om verder te kunnen, is de kans groot dat zij dan ineens jou wel zien staan.. maar dan heb jij inmiddels al geleerd om anders en kritischer naar die persoon te kijken en dan blijkt dat jij niet meer dat gene voor die ander voelt.

   Dat is mij een aantal keren overkomen, dat je blind van verliefdheid bent en niet meer objectief naar de ander kunt kijken…

   Ik zou zeggen in jouw geval, leer om afstand te nemen.. iemand die het jou niet waard vind om even een klein berichtje te sturen.. is jouw liefde ook niet waard.

 10. Als de experts het niet weten moet je afstand houden, afstand houden, een timeout inlassen, elkaar een tijdje niet zien, radiostilte etc., of nog erger loslaten of als je echt van haar houdt laat je haar los?
  Wat schiet je hier mee op? Helemaal niets. Precies ook de bedoeling.
  Stel je voor dat je een fijne relatie hebt, dat mag niet, dat huren we de belastingdienst of andere organisaties wel even in en maken we die relatie wel even kapot. Alles kan kapot he?
  En anders ga je toch gewoon even in relatietherapie (oftewel de relatie zoveel mogelijk beschadigden het voorportaal om te gaan scheiden).
  Weet je ik denk dat ik maar niet begin aan een partner, stel je voor dat ik een relatie heb, dat mag niet. Dan gaan we elkaar uit elkaar zetten, andere roosters maken, zodat je elkaar niet meer ziet, of verhuizen.
  Maar nee, zo moet ik het niet zien of zo werkt het niet he?
  Nu ben ik ineens zeker weer zuur he? Ja het zal wel, het zal me de bout hachelen.
  En nu zie ik zeker weer te veel beren op de weg?
  Nee, deze man is zo slim die denkt, ik wil niet eindigen met een ongewenste zwangerschap, ongewenste intimiteiten en een scheiding en later je kinderen nooit meer zien.
  Dan nog liever 2 hoog alleen en af en toe even naar de McDonalds een kop koffie drinken of zoals vroeger 1x per week naar de bioscoop.

  1. En juist als je dit allemaal kunt laten relativeren… kom je ineens iemand tegen waarvan je denkt … shit dus ….. ja alles valt op zijn plek..

   Pas als je er echt helemaal klaar mee bent… en je met je zelf ook gelukkig kan zijn!

   😉

 11. Ik ben net gedumt na zeer korte relatie van 6 weken. Was wel met een vriendin die ik al 3 jaar ken. Ze was 5 weken stapelverliefd opmij en alles ging super. Zelfs niet dminste discussie. De laatste week merkte ik op dat ze haar niet meer zeer goed in haar vel voelde. Ik vertelde haar paar maal dat ik denk dat we te veel bij elkaar zijn en geen tijd meer heeft voor haar zelf. Paar dagen later dumte ze de mdat ze zei dat het gevoel ep niet meer was. Ze kan haar wel niet inbeelden dat we elkaar nooit meer zouden horen of zien. Ik ben 100% zeker dat ik deze vrouw in me leven wil. Ik vraag mij gewoon af of ik ze nu beter wat grust laat of haar toch nog probeer te overtuigen.

 12. Sinds 5 maanden heb ik een relatie met een lieve jongen maar ik mis gewoon wat spanning, hij stelt nooit voor om iets leuks te doen of plant nooit is iets leuks, ik zou van hem bijv ook nooit een bloemetje hoeven te verwachten of iets spontaans, iets wat ik wel echt leuk zou vinden. Laatst ging hij 2 uur op internet zoeken om wat te doen uiteindelijk werd ik daar chagerijnig over en heb ik gezegd dat het al niet meer hoefde. Pfff zo moeilijk is het toch allemaal niet?? Hij brengt zijn weekenden t liefst thuis op de bank door terwijl ik juist van spontane dingen hou en erop uit te gaan. Hij is niet van het plannen en van de tijd terwijl ik dat juist wel ben. Hij is verder super lief hoor en daarom voel ik me vaak schuldig en ondankbaar omdat ik ook weet hoe relaties kunnen zijn met mannen die niet trouw zijn etc en zo is hij gelukkig totaal niet, maar in mijn ogen is hij gewoon wat simpel. Ik weet niet zo goed wat ik nu moet doen aan de ene kant moet ik er niet aan denken om hem te verliezen maar aan de andere kant krijg ik echt een benauwd gevoel zeker als ik aan de toekomst denk zo te moeten leven. Ik zit er zo erg mee wat zouden jullie doen het afwachten of toch uit elkaar gaan omdat we te verschillend zijn?

  1. Beste Lyn.
   Ik heb soortgelijke ervaringen al bij de 1e dates. Het lijkt erop dat verl mannen niet willen investeren in leuke actieve dingen te bedenken. Tot nu toe wilden ze weinig of niets bedenken en moest ik het werk doen. Het lijkt alsof ze deze dingen overxwille slaan. Ze stellen wel direct voor om thuis af te spreken voor koken en chillen en netflix. Ik heb dat 2 keer gedaan, draait voor hen het liefst snel uit op sex. Daarna gebeurt er weinig meer, ik ga dus al maanden niet meer in op snel thuis afspreken. Laat de mannen maar eens uit hun comfortzone/ luie stoel komen. Ik ben 50, date nu een jaar en dit is wat ik na zo’n 25 wandel en terras dates ervaar. Ik kan niet verder met dit type man. Voor jou , je bent jonger, is het afwegen of je dit de test ban je leven wilt. Ik wist het wel, dumpen al is hij verder soms wel lief. Ga daten, ga naar plekken die nu weer mogen, waar mannen komen. Ervaar meer mannen, vergelijk, ervaar wat ze voor jou kunnen toevoegen in plaats van wat je nu voir vooral hem toevoegt. Opvulling in zijn lege leven? Je verdient beter, ook als je eventueel later kinderen wilt. Hoe denk je dat hij het dan doet? Een wonder kan gebeuren dat hij verandert…maar dat is een kleine kans. Ga voor beter, leuker, een man die bij je past. Nu voelt dat naar..en je zal de aandacht missen en je dit gaan voelen maar paar weken/ maanden doorzetten dat je weer dat je beter krijgt. Ga andere mannen daten, goed voor je zelfvertrouwen. En je mist hem minder. Lieve groet, Wil.

  2. Hoi Lin!

   Ik ben 19, heb nu bijna 5 maanden een super leuke vriend en had in het begin een beetje hetzelfde probleem. Hij vroeg altijd “wat wil je doen?” waardoor ik altijd het initiatief moest nemen.

   Wat bij mij heeft gewerkt is door soms gewoon straight to the point te zijn (jongens snappen hints niet). Dus wanneer je bijvoorbeeld gaat wandelen ofzo en je bloemen ziet, kun je gewoon zeggen (op een beetje een kleffe manier) “ahhw wanneer ga jij mij nou eens een keer verassen met een mooie bos bloemen?”
   De eerste keer dat die dan bloemen zou halen doet die dat natuurlijk niet uit zichzelf, maar als je heel enthousiast reageert wanneer hij dat doet dan gaat die het vast en zeker wel wat vaker, en dan uit zichzelf, doen!

   En qua dat hij meer initiatief neemt om dingen te doen; ik zou hem een keer meenemen op een verassingsdate, dus bijvoorbeeld naar de bios rijden/fietsen, maar hij weet pas wat je gaat doen als jullie er zijn. Misschien motiveert hem dit om daarna ook jou te willen verrassen!

   Dit is natuurlijk niet gebaseerd op iedereen en weet ook niet zeker of het zou werken bij elke jongen, maar je kan het zeker proberen!

   Verder leuke date dingen:
   -samen sporten (hardlopen, tennissen..)
   -samen gamen
   -bios
   -picknick
   -honden uitlaten/wandelen
   -met groep afspreken
   -bootje huren
   -uit eten (in een andere stad oid)
   -kanoën

  3. Als het een goede man zou ik hem houden. Misschien kan je met vriendinnen of alleen dingen gaan ondernemen. Een betrouwbare man is ook heel veel waard ! Dan maar een beetje saai.

 13. Beste,

  Ik weet momenteel echt niet wat te doen. Ik ben nu al een tweetal maanden aan het date met een man en ik vind hem echt leuk. Alleen heeft hij me vanaf het begin al gezegd dat hij nog niet klaar was om al iets serieus te beginnen doordat de breuk met zijn ex vrij hevig was.

  Normaal gezien, stuurt hij me elke dag wel een berichtje om te kijken hoe het gaat. Maar sinds 2 dagen is de sfeer helemaal verandert. Ik vroeg hem wanneer hij tijd had om af te spreken en toen hij zei dat hij misschien enkel op dinsdag kon, had ik gereageerd: Laat die msschn maar vallen :p. Waardoor hij zich enorm gepusht voelde. Hij vroeg me dan waarom ik per sé al een dag wou afspreken. En ik vertelde hem dat dat mijn onzekerheid wat wegneemt en ik dan niet hoef liggen te piekeren daarover. Hij vroeg me dan waarom ik onzeker ben. En ik reageerde dat ik gewoon geen naief seksspeeltje wil zijn dat enkel welkom is als een betere opties heeft afgezegd. Daarop reageerde hij: pfoe, daar ga ik zelfs niet op reageren. Ik vroeg dan waarom niet? En dan stuurde hij dat hij geen zin had in het lezen/sturen van lange berichten en nu niet wou dealen met emoties en gevoelens. Ik heb daar nu niet meer op geantwoord. Maar ik word echt zot van de twijfels. Hoelang kan ik best wachten om hem zelf opnieuw te sturen? Ik wil hem ook helemaal niet kwijt raken

  1. Hai Dory, ik zal het even laten rusten. Hij komt vanzelf wel weer aanwaaien mannen zijn soms rare wezens en weten niet altijd wat ze nu wel of niet willen. Nu hij nog niet klaar is voor iets serieus maar je wel paraat mag staan als het om zijn behoeftes gaat zal ik wel even gaan na denken is dat het enige waar het hem nu om gaat of doen jullie los van seks ook nog filmpje kijken of iets buiten de deur? Hoe meer je nu achter hem aan gaat hoe vervelender hij het zal gaan vinden. Gewoon even afwachten hoe moeilijk dat ook is.
   Groetjes Isa

  2. Beste Dory.
   Dumpen deze gast. Hij ziet je niet als relatie materiaal maar als seks en aandacht speeltje. Hoe is dat ontstaan, heeft hij alles al gekregen, en is er voor hem geen spanning meer? Is hij in de weer met meer vrouwen? Wat jjj nov niet weet? Zet hij jou dan tijdelijk op de bank( benching) totdta je zijn lege moment weer mag opvullen? Mannen houden je net ff warm.op de App, tot hij je weer nodig heeft. Is hij jou wachten en tijd waard Als hij je voor lief aanneemt. Dumpen, daten en duidelijk grenzen stellen op een zacht kritische manier bij mannen. Zijn ze dan weg…dan hadden ze geen fijne intenties behalve aandacht en sex. Het vervelende is dat er altijd vrouw en zijn waar ze dit bij kunnen doen, ze blijven hiermee doorgaan lmdat het loont. Snap je? Lees er veel.over op internet sites, en je krijgt echt steeds betere mannen op je pad. Succes. Groet Wil.

  3. Stoppen met deze man, hoe moeilijk dat ook voor je is. Hij heeft heel duidelijk gezegd dat hij nog niet toe is aan een serieuze relatie. Waarom zou je trekken aan een dood paard? Zonde van je tijd. Als een man zo duidelijk is, zou je er al helemaal niet aan moeten beginnen. Stel je het omgekeerde voor, dan begrijp je het misschien beter.
   Dit wordt echt niets, dus stoppen voor je eigen bestwil!!

 14. Betse,
  Ik heb sinds 2 maanden een relatie met een leuke man. We kenden elkaar niet van tevoren maar hadden direct een klik. We zijn veel bij elkaar en er is wederzijds respect. We ondernemen heel veel samen. Uitstapjes, vrienden, luieren, koken, … noem maar op. We kunnen ook heel goed praten over alles. We hebben ook onze nodige vrijheid. Het puntje dat ontbreekt is sex, hij trekt zich terug. Ook over dit onderwerp kunnen we praten en hij heeft gevraagd hier geduld in te hebben. Hij snapt het zelf ook niet. We zijn beiden best fysisch aantrekkelijk personen. Ik probeer mijn best hier in te doen maar word hier toch heel onzeker van. Hij zegt mij graag te zien en ik geloof dit ook maar dan begin ik terug te twijfelen, vooral in mezelf, soms over zijn gevoelens. Het voelt zeer raar om in een beginnende realtie geen sex te hebben. Kan je mij hier enige raad/advies in geven.
  Alvast bedankt

 15. Na mijn lange huwelijk heb ik 14 jaar een hechte vriendschap gehad met een man, zonder dat het een relatie werd. Bijna een half jaar geleden wilde ik graag voor het eggie gaan en ik had een match had met een leuke man, waarvan ik bij de foto al aanvoelde dat ‘dit hem was’.
  Dat bleek ook bij de eerste ontmoeting; het was lockdown ; afspreken en een boswandeling maken was de enige optie.
  De lange wandeling verliep voorspoedig, we dronken meegebrachte thee in het bos en bij terugkomst op het parkeerterrein toverde hij champagne uit de kofferbak.
  De volgende dag nodigde hij me uit op zijn boot voor een tochtje.
  We hebben op die manier een paar keer afgesproken tot we een weekend weggingen op de boot met twee overnachtingen.
  We waren beiden nog niet aan intimiteit toe, al hadden we ieder onze eigen reden.(voor mij was het heel lang geleden en wilde eerst meer zekerheid, hij was er mentaal nog niet aan toe)
  Achteraf bleek dat zijn ex pogingen had gedaan om hem terug te winnen.
  Daar was hij wel open in. Hij had er last van en wilde haar loslaten, maar dat wilde zo maar niet lukken.
  Mijn eerste bezoek aan zijn woning eindigde wel in bed waarna hij vreselijk begon te huilen.
  Er kwamen zoveel emoties uit, het was hem vreemd en wist niet wat hij ermee moest.
  Op mijn aanraden is hij naar een psycholoog gegaan.
  Daarvan kwam hij verslag uitbrengen: hij miste zijn ex en wilde met haar in therapie om de relatie te redden.
  Op woensdag zette hij me aan de kant; op vrijdag ging hij naar haar terug. We hadden twee maanden contact met elkaar gehad..
  Ik was er kapot van.
  Zo erg dat ik ook in therapie ben gegaan.
  Ik had hem geloofd toen hij had gezegd dat het een onomkeerbaar besluit was geweest om bij haar weg te gaan. Het vertrouwen was compleet beschaamd.
  Heel recent ben ik weer gaan daten.
  Met een man waar ik niet meteen voor zou gaan, hij bleek achteraf heel lief en geïnteresseerd.
  In de auto naar huis heb ik tranen met tuiten gehuild, meteen een lieve vriendin gebeld om verslag uit te brengen.
  Deze date voel ik helemaal niets bij; ik miste degene die me had laten zitten!
  Ik heb er in de therapie aan gewerkt: mijn eigenwaarde, de afwijzing, de schuldgevoelens, ik dacht het allemaal verwerkt te hebben.
  Ik blijf zo in het verleden hangen, ik weet het nu gewoon niet meer.
  Hoe kan ik naar iemand verlangen die mij niet wil?
  Het is me vaker overkomen dat ik verliefd werd op onbereikbare mannen.
  Hoe doorbreek ik dit patroon?
  De goedbedoelende mannen voel ik niets bij..
  Tot mijn grote verdriet..
  Het klinkt misschien als een hechtingsprobleem maar ik ben 25 jaar bij mijn eerste man geweest en nooit op deze manier gevoeld.
  Nadat ik bij hem wegging heb ik me wel heeel lang schuldig gevoeld, daar zou wel zoiets uit ontstaan kunnen zijn?

  1. Beste Helene,
   Het komt vaker voor dat iemand in zijn of haar lange relatie weinig bindingsangst/verlatingsangst voelde, maar door een vervelende afloop van die relatie bindingsangst of verlatingsangst ontwikkelt. Het zou kunnen dat dat bij jou ook het geval is. Belangrijker is: als je merkt dat je in bepaalde belemmerende patronen terecht komt waardoor je niet die fijne relatie krijgt die je wilt, is het zaak die te doorbreken.

   Vaak zie je dat in een beginnende relatie sprake is van een “vermijder” en een “achtervolger”: de achtervolger wil enorm graag, de vermijder doet een stapje achteruit. Het kan zijn dat je beide rollen herkent, maar in beide rollen zorg je ook dat echte verbinding niet ontstaat. De vermijder door de relatie niet aan te gaan en de achtervolger door alleen achter partners aan te gaan die zelf vermijden. Hoe dan ook: het is goed om je af te vragen waarom je alle mannen die wel voor jou willen gaan afwijst. Zou het angst kunnen zijn en durf je het aan om zo’n man toch dichtbij te laten komen? Succes!
   Meinou, Singlecoach

 16. Hi iedereen,

  Mijn vriend heeft het donderdagavond uitgemaakt met mij. We kennen elkaar 2 jaar en daarvan officieel een jaar een relatie. Halverwege onze relatie kwam hij een keer in paniek naar me toe dat hij het niet meer zag zitten. Ik zei dat dit niet klopte en dat een relatie soms pieken en dalen heeft, zo ook je gevoel. Afgelopen donderdag was het weer zo ver, hij gaf weer aan dat hij het wilde uitmaken en dat hij het hier met z’n moeder over heeft gehad. Ik was in shock omdat hij nooit tegen mij heeft gezegd hoe hij zich voelt en of het de laatste 2 weken minder was. Het kwam ook echt als een shock aan want ik voel me nog helemaal verliefd. Hij moest dan ook echt heel erg hard huilen en kon er ook niet mee stoppen. Net alsof hij besefde van, moet ik dit wel doen. We hebben nu een paar dagen geen contact en het valt me echt heel erg zwaar. Zijn woorden waren dat hij soms geen zin had om te zien maar heeft dit nooit toonbaar gemaakt. Ik ben echt helemaal kapot want ik geloof nog heel erg in onze relatie. We zijn beide 24 in onze relatie lieten we elkaar dan ook heel erg vrij. Wat vinden jullie? Klopt zijn gevoel wel? Ik heb het idee dat het dieper zit en dat hij weggeloopt van iets. Ik was ook zijn eerste relatie

 17. Hallo allemaal,
  Ik en mijn vriend kennen elkaar nu al een paar jaar gew kennissen niets meer sinds 1jaar hebben we elkaar echt leren kennen met als gevolg dat we verliefd werden op elkaar dit werd door enkele personen tegen gewerkt uit jaloezie
  Ondertussen hebben we toch voor elkaar gekozen en zijn we zo’n 9maand samen nu voelde is gisteren van de ene op de andere dag dat ik geen gevoelens meer had. We hadden die dag wel nog plezier en het was oprecht leuk maar toch draaide er ineens een knopje. Ik heb geen idee wat ik nu moet doen ik wil helemaal niet stoppen met onze relatie ik was er net aan gewend
  Groetjes Kim

  1. Beste Kim,
   Dat kan echt schrikken zijn, als je ineens niets meer voelt. Is er vlak daarvoor iets gebeurd? “Ineens niets meer voelen” is één van de kenmerken van bindingsangst. Er komt dan iets te dichtbij (er wordt bijvoorbeeld over samenwonen gesproken) en dan ineens lijken alle gevoelens verdwenen. Sommige mensen voelen dan zelfs weerstand naar hun partner. Het helpt dan om je eigen gevoelens open en eerlijk te onderzoeken, bijvoorbeeld door eerst op andere gevoelens te focussen (heb je die nog wel?) en je dan steeds meer open te stellen voor alles wat je tegenkomt. Het meteen uitmaken is geen goed idee als er daarvoor niets aan de hand was, soms helpt het wel om even afstand te nemen. Meer over bindingsangst kun je hier lezen: https://singlecoaching.nl/bindingsangst-verlatingsangst/. Sterkte!
   Meinou, singlecoach

 18. Goedemiddag Hans,

  Ik ben gisteren “gedumpt” door mijn vriendin. Na een korte relatie van zo’n 3 maanden. Het voelde allemaal heel goed en vertrouwd.

  Gisteren kwam ze naar mij toe en vertelde dat ze ermee wilde stoppen. Dit omdat zij vond dat het te snel ging en we elkaar te veel zagen. Dit kwam voornamelijk omdat we ver van elkaar af wonen (2 uur auto) en we daarom vaker een paar dagen samen waren. Zij is een vrouw die erg zelfstandig is en graag opzichzelf is met een druk eigen leven, dus enigzins wel begrijpelijk. Nooit echt samengewoond ondanks dat ze een paar relaties heeft gehad.

  Ondanks dat voelt het heel erg rot en dubbel, want we hadden lol en vonden het fijn samen. Er zijn geen gekke dingen voorgevallen, we staan hetzelfde in het leven en delen veel gezamenlijke interesses.

  Ik voel mij hier erg rot onder en moest dit even kwijt. Ik hoop ergens dat ze zich nog bedenkt, maar haar kennende ben ik er bang voor. Gelukkig heb ik steun aan mijn vrienden en familie alleen zijn er ook momenten dat ik alleen ben. Het blijft door mijn hoofd spoken en helemaal omdat het nog zo vers is. Ik huil bij de gedachte dat ik haar nooit meer een knuffel/zoen kan geven. Dit was zo fijn en heb ik nooit eerder meegemaakt, in eerdere relaties. Hoe kan ik hier ooit overheen komen?

  Groetjes

  Ruud

 19. Ik heb hulp nodig snel, ik en mijn vriendin kennen elkaar 5 maanden en gaan officieel 2 maanden nu, maar sinds een week zijn de berichten over whatsapp heel anders als in het begin, minder lief en minder schatje mopje lieverd en ook veel minder emoties, ze zegt dat zie niet lekker in dr vel zit en het goed komt maar ik weet niet wat dr aan de hand is en ik ben ook niet elke dag bij haar vanwege mijn werk.
  Ze appt me ook ineens een stukje minder
  Wat zou het kunnen zijn ik pieker weer veelste veel maar ik wil dr ook niet kwijt

  Hebben jullie tips voor mij wat kan ik doen ben ik te lief of wat ik zie dr einde van het qeekend pas weer…

  1. De beste manier om erachter te komen is te vragen aan haar wat er aan de hand is. Het beste werkt om dat face-to-face of telefonisch te doen zodat je daar een goed gesprek over kunt hebben. Er kunnen heel veel verschillende dingen aan de hand zijn. Grote kans ook dat het niks met jou of jullie relatie te maken heeft. Veel sterkte ermee.
   Groet,
   Hans Gierkink
   Singlecoach

 20. Hallo allemaal,

  Ik heb sinds 6 maanden leuk contact met een man die ik leuk vind en hij vindt mij duidelijk ook leuk.
  Op weg van woon-/werk komen we elkaar tegen en groet hij mij altijd met hoi schat e.d. en blijft even staan 5 minuten praatje maken, knuffelen en opeens zoen op wang. Vanaf begin dit jaar is dat kusje op de mond geworden iedere ochtend, gelukkig nog steeds. Maar..het komt nooit tot een afspraak voor een kopje koffie of etentje om elkaar eens langer pratend te leren kennen! Hij vroeg mij in de kerstperiode waar ik woonde (voor de 3x) en zei dat hij eens bij mij kopje koffie zou komen drinken. In nieuwe jaar zei hij dat hij tot wel 3x bij mij aan de deur gestaan heeft maar niet durfde aan te bellen? Toen ik hem daarop vroeg of ik hem mijn telefoonnummer kan geven, zei hij, doe morgen maar ofzo! Ja, dat nummer geef ik dus echt niet meer uit mezelf en ik verdom het ook om hem mee uit te vragen. Hij is 20 jaar ouder dan ik en moet echt wel weten hoe het moet, kom zeg. Bij serieuze gesprekken vanuit mijn kant, neemt hij altijd de tijd en luistert aandachtig en stelt ook vragen en geeft antwoorden, maar uit zichzelf vraagt hij niets. Het contact nu naar een hoger niveau te tillen, dat komt er bij hem niet van, ondanks mijn vele hints. Nog nooit meegemaakt in mijn leven, zulks.
  Is hij dan not that into me en moet ik hem vergeten ? Ik word hier moe en ook onzeker van, maar als ik hem weer zie, kan ik hem niet negeren. Ik hoop op tips.Groet Brigitte.

 21. Hallo allemaal,

  Graag wou ik mijn verhaal delen om te vragen naar meerdere meningen.

  Sinds negen maanden een relatie met een hele leuke, lieve, nuchtere en liefdevolle man met een goed gevoel voor humor.
  Toen we elkaar leerde kennen was hij op zoek naar een relatie en ik totaal niet. Ik zat in een scheiding met mijn ex en gaf aan dat ik dat eerst moest afhandelen en op mijzelf moest zijn. En dat ik niet klaar was om een nieuwe relatie in te stappen. Hij zei dat hij genoeg tijd had en alle argumenten die ik had veegde hij van tafel.

  We bleven elkaar zien en het was leuk we maakte er altijd een leuke avond van ik bloeide er heel erg van op en was dankbaar dat ik hem had leren kennen.

  Als we samen zijn voelt het fantastisch het voelt alsof we samen een zijn. Onze karakters zijn tegenpolen hij is rustig ik vrij druk. Ik ben impulsief hij is doordachter. Ik kan me druk maken om veel dingen en hij is heerlijk nuchter. Afijn we hebben het erg leuk.

  In de zomer van vorig jaar zou hij een maand op vakantie gaan. Omdat we nog niet een relatie hadden ja wanneer heb je dat officieel..
  Gaf ik aan dat we in die maand dat hij weg was dat konden uitvogelen.

  Nou wat hadden we elkaar gemist. Het duurde zolang en toen hij eindelijk terug kwam was het al erg laat en die dag erop moest hij gelijk smorgens vroeg werken. Hij woont nog thuis bij zijn moeder en zusje en die had hij natuurlijk ook erg gemist dus ik stelde voor ga uit je werk na je familie ik zie je dan die dag erna. Toen stond hij die avond voor de deur met allemaal cadeaus en ja toen was het heel duidelijk!

  Ik gaf aan dat ik echt voor hem wilde gaan en dat verdient hij zeker. De manier waarop hij mij behandeld met zoveel respect en liefde daar naarst vind ik hem ontzettend aantrekkelijk en kan ik uren jaar hem kijken hahah.

  Na 7 maandjes dat we klaar kennen waarvan 2 maanden echt officieel relatie. (We zijn altijd wel exclusief voor elkaar geweest.)

  Ik twijfelde of ik door moest gaan of moest breken. Die twijfel kwam omdat ik christelijk ben en hij heeft een moslim achtergrond. Zelf ben ik niet echt praktiserend en dat is hij ook niet. De normen en waarden vind ik erg belangrijk en ik bid wel en vind het erg belangrijk. Hij eet alleen geen varkensvlees daarnaast doet hij er eigenlijk niks mee. We hadden hier een gesprek over en hij gaf aan dat het voor hem geen probleem was. Makkelijk gezegd vind ik over een jaar kun je heel anders denken maar goed dat weet je nooit.
  We waren er over eens dat we de normen en waarden van ons geloof beiden erg belangrijk vonden en hij vond het niet erg als ik naar de kerk zou gaan. We zouden elkaar respecteren.

  9 maanden verder waarvan 4 maandjes officieel.
  We hadden een heerlijke kerst hij zou het regelen en dat was goed gelukt! Hij had een hotel geboekt met een fantastisch uitzicht we gingen heerlijk dineren en ik zou de film boeken. Die had ik dus ook geboekt maar voor de verkeerde dag stonden we daar.. wat een afgang. Gelukkig konden we er allebei de humor van inzien en ik besloot om er mij taak van te maken om andere tickets te kunnen krijgen wat lukte! Hij was erg moe en ik vond de film erg leuk. Hij sliep half en. Ik had het erg naar me zin niet echt romantisch haha maar we waren allebei tevreden.
  Met mijn verjaardag stond hij met rozen voor me duur en taart en nog een cadeau. Mijn hart smolt natuurlijk wat een fantastische vent is dit en jij hij hoort bij mij!! Trots

  Maar goed we hadden dus een akkefietje want hij doet veel met familie en ik had al een paar keer aangegeven dat ik het erg leuk zou vinden om zijn familie eens te zien. Hij vind dit erg moeilijk omdat hij het graag rustig aan doet. Voor mij hoeft het niet te betekenen dat ik overal vanaf nu bij ben maar meer dat ik weet dat ik welkom ben. Hij zei dat zijn ex zijn zusje en moeder nog nooit had gezien terwijl hun 3/4 jaar samen waren. Bizar.. maar goed dat komt ook omdat hij in een Turkse cultuur opgroeit. We zijn met zijn zusje gaan bowlen en ja dat was erg leuk! Voor hem een stap en fijn dat hij dat voor mij deed.

  Mijn ex stelde al na een maandje ofzo mij voor aan zijn familie en ja dat was miss ook wel wat snel maar goed. Het voelt rot dat hij elke keer leuke dingen gaat doen met familie maar ik hoor daar niet bij. Met Sinterklaas bijvoorbeeld trokken ze lootjes enzo en ik hoorde alles aan en wenste hem veel plezier natuurlijk zei ik dat ik het wel jammer vond dat ik daar niet bij mocht zijn.

  Daarnaast wou ik met hem vakantie dit jaar maar hij gaat 4 weken met zijn moeder en zusje en daarnaast met vrienden. Maar goed hij kan een weekendje voor me vrij maken.
  Ja sorry maar daar baal ik dus wel erg van. Misschien ook egoïstisch van mij.
  Ik zie het probleem niet dat ik een weekje boek naar Turkije maar goed hij wel. Wat raar is want vorige jaar vroeg hij het en zei ik nee omdat we elkaar net konden.

  Het voelt echt naar elke keer en dat was de reden dat ik gisteren een goed gesprek heb gehad er over.

  Het komt er op neer dat ik het moeilijk vind om mezelf open te stellen als hij mij niet toe laat in zijn leven ik wil hem niet pushen want dat lijkt me niet gezond.
  Hij gaf aan dat hij daar moeite mee heeft en dat hij nu meer druk ervaar en dat dat dus averechts werk.

  Wel had hij me gemist en wilde hij bij me zijn.

  Tja wat moet ik nou..

  Ik wil hem niet kwijt.. maar wil mezelf niet onnodig pijn doen en misschien mezelf voor de gek houden.
  Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

 22. Sorry voor dit lange en uitgebreid bericht maar ik ben ‘op zoek’ naar een goed advies wat te doen en daarvoor moet het hele verhaal verteld worden…

  Afgelopen 2 maanden ontzettend leuk gedate met een man waarbij wij allebei merkten vanaf dag 1 het gaat allemaal vanzelfsprekend, voelt enorm relaxed en vooral no pressure van beiden kanten. We spraken elke week 1 a 2 x af (wilden elkaar heel graag zien), hij kookte weleens voor mij, ik voor hem, gingen naar de film, lekker dagje strand, is gelijk op mijn verjaardag geweest (na 1,5 maand incl eten bij familie) avondjes lekker bankhangen het klopte helemaal en voelde echt goed voor ons beiden.  

  2x eerder een gesprek gehad samen dat het allemaal best wel snel ging (vanuit mij geïnitieerd) vanuit hem geen actie daarop en ik zelf dus 1x voorstelde ‘Misschien is het goed als we elkaar gewoon even een week niet zien’. Dit wilde hij absoluut niet dus we zijn gewoon verder gegaan.

  Als vrouw zijnde begon er wel iets te kriebelen en wilde ik weten waar ik stond in dit ‘verhaal’ en wat zijn intenties waren dus ik brak het gesprek open en vroeg hem ‘Zou je openstaan voor een relatie?’ Hier kon hij niet gelijk antwoord op geven en moest hierover nadenken… amper 4 dagen later wilde hij het gesprek al met mij aan en gaf aan een relatie met mij niet te zien zitten, ik niet de vrouw ben voor hem waar hij een relatie mee zou willen. (schiet mij maar lek) ‘gedeeltelijk heb ik deze gevoelens wel voor je maar ook weer niet’ is wat hij zei… 

  Ook dit is bij ons dus eigenlijk allemaal in een razendsnel tempo gegaan… Ik vind persoonlijk dat ik zo’n redelijk open vraag best kan stellen na 2 maanden gezien alle fijne momenten die wij samen hebben gehad, kleine cadeautjes die ik van hem heb gehad in de afgelopen 2 maanden, hoe hij zich gedroeg in aanwezigheid, in dat van mijn familie & vrienden en hoe hij was bij en met mij samen, alles wees er namelijk op dat wij samen in relatie zouden stappen… 

  Alles in mij zegt dus ook ‘je hebt hem volledig afgeschrikt/in een hoekje gedreven waar hij enorm van is geschrokken en uit een bepaalde angst de keuze heeft gemaakt ‘IK WIL GEEN RELATIE MET JOUW EN JE BENT NIET DE VROUW WAAR IK DAT MEE WIL’… Sinds die bewuste dag ook geen contact meer met hem gezocht. Ik geef hem de ruimte die hij blijkbaar nodig heeft…

  Liefs,

  Saista

  1. Beste Saista,

   Bespaar jezelf een hele hoop leed en geloof hem als hij zegt dat hij geen relatie met je wil.
   Breng de relatie snel tot een eind, want anders doet hij dat, maar dan langzaam, namelijk wanneer hij klaar met je is.

   Liefs.

 23. Mijn vriend en ik hebben ruim een jaar een relatie. Maar afgelopen zondag heeft hij aangegeven dat het voor hem niet meer werkt want hij heeft geen vlinders meer en twijfelt te veel. Ook zijn zijn ouders afgelopen zomer gescheiden en heeft zijn moeder al een nieuwe vriend en heeft hij er 2 stiefzussen bij. Ik vind het lastig om hem zo te zien maar hij wil er niet over praten met niemand niet. Ik probeer duidelijk te maken dat het kan dat hij geen vlinders meer heeft (dit heb ik ook niet) wat volgens mij heel normaal is? Of heb ik het mis? Hoor je nog vlinders te hebben na langer dan een jaar een relatie te hebben?

  1. Beste Silke,
   Je hebt gelijk: verliefdheid duurt bij de meeste mensen niet meer dan 1, maximaal 2 jaar. Daarna kan het verliefde gevoel nog wel af en toe terugkomen, maar doorgaans is het onrustige, “vlinderachtige” gevoel over gegaan in rustiger gevoelens van liefde en verbondenheid.
   Het zou fijn zijn als jullie een op dieper niveau kunnen praten over waar zijn twijfels liggen. Zijn er dingen die hij mist? Is het angst of stress waardoor hij zijn gevoel afsluit? Probleem is dat je niemand kan dwingen om te praten. Als hij daar niet voor open staat (of misschien zelf ook niet precies weet wat het is), dan kun je niet anders dan het accepteren en hem wat ruimte geven, hoe moeilijk het ook is. Ik wens je veel sterkte!
   Meinou Lambeck, Singlecoach

 24. Beste coaches,

  Ik heb een vriend met bindingsangst.
  Hij heeft veel meegemaakt in het verleden in zijn jeugd.
  Toen ik hem leerde kennen (online) hebben we ongeveer eerst een half jaar op whatsapp gesproken.
  Er was meteen een klik!
  Na onze eerste date sloeg de vonk meteen over.
  Hij kon niet genoeg van mij krijgen en ik kreeg de liefste berichtjes.
  Ik was helemaal in love!
  De tweede date vroeg ie zelfs al of hij met mij een relatie wilde.
  Ik was hoteldebotel! Twee weken lang…
  Daarna nam het af, ik kreeg minder lieve berichten.
  Hij gaf aan dat hij bindingsangst had.
  Ik gaf hem de ruimte en respecteerde dat ookal vond ik dat moeilijk.
  Maar hij trekt en hij duwt.
  Ik mag afspreken wanneer het past in zijn planning.
  Hij houd weinig rekening met hoe ik me voel.
  We hebben allebei kinderen en hij wil deze kosten wat het kost bij me weg houden.
  Hij zegt het moet groeien, en ontpoppen tot iets en 5 mnden is nog zo kort.
  Als we samen zijn is het leuk, als hij moe is of geen zin heeft om af te spreken is hij minder aanspreekbaar.
  Maar ik voel me ontzettend verdrietig en hopeloos en ben bang als ik aangeef hoe ik me voel dat ik hem dan kwijt raak.

  Wat kan ik in deze situatie het beste doen?
  Waarom houd hij een relatie aan als hij mij niet als prioriteit ziet? Vrienden, kids alles gaat voor en ik moet mij steeds maar aanpassen.

  1. Beste Monique,

   Wat een nare situatie voor jou. Van iemand houden die je niet kan geven wat je nodig hebt en waar je naar verlangt. Als je niet oppast, kost deze relatie je veel meer dan dat hij je oplevert. Het is toch belangrijk dat je met je vriend het gesprek aangaat en aangeeft wat jij nodig hebt. Als hij echt om je geeft, zal hij ook rekening willen houden met jouw gevoelens. En als hij echt om je geeft en hij kan het niet, dan zal hij moeite willen doen om aan zich zelf te werken. Als hij geen rekening met jou en je gevoel wil houden, dan weet je ook waar je aan toe bent. Dan wordt het tijd voor jezelf te kiezen.
   Veel sterkte en succes.

   Hans Gierkink
   Singlecoach

 25. Ik heb sinds 1,5 maand relatie met een man. Ik ben 4 jaar single geweest en ik heb een dochtertje. Dus ik ben sowieso heel voorzichtig want het gaat ook om mijn dochter. Onze relatie begon heel goed maar nu komen de twijfels omdat hij steeds over kleine dingen liegt. En nu heb ik ook soa oplopen van hem. Dit wekt toch argwaan. Nu ontloopt hij me steeds, steeds met een smoes dat hij tot laat moet werken en ineens zijn ouders op vakantie en dat hij voor de honden moet zorgen. Dan zegt hij ik bel als ik klaar ben met werk maar vervolgens niet en dan zegt hij wel gebeld te hebben terwijl ik niets op mijn telefoon heb ontvangen. Nu draait hij alles om naar mij toe van je lijkt op mijn ex met je wantrouwen. Vind je het gek als je steeds met rare last minute excuusjes komt. Ik weet het allemaal niet meer. Diep binnen weet ik dat dit fout is, al na een 1,5 maand. In het begin zei hij allemaal lieve dingen. Dat hij met mij zijn leven wil delen, trouwen en kinderen. Maar ik weer eigenlijk niets van hem. Ken zijn vrienden en familie niet. Wat is wijsheid? Ik weet even niet hoe ik dit moet aanpakken.

  1. Beste LIza,
   Een man die telkens liegt, smoezen verzint en je ook nog een SOA bezorgt is geen goede partner. Dat hij jou probeert een schuldgevoel aan te praten omdat je argwanend bent is ook zeker niet ok. Dat je zijn familie en vrienden nog niet ontmoet hebt is ook geen goed teken. Kortom: deze man heeft wat te verbergen en heeft zeker niet het beste met je voor. Trek je conclusies!

   Hans Gierkink
   Singlecoach

 26. Ik heb vanaf november een leuk contact met een meid. We zijn rustig aan begonnen en hebben dit langzamerhand opgebouwd. Vanaf maart is ze meer bij me komen slapen en was het allemaal erg leuk. Ze gaf vaak signalen dat ze het fijn vond om bij me te zijn en dat ze meer tijd met me wilde doorbrengen. Toen in april zat ze op een moment niet lekker in haar vel en gaf ze aan het allemaal niet goed te weten. Ik heb hier begripvol op gereageerd en na een paar dagen voelde ze zich weer goed en was ook het gevoel voor mij weer helemaal goed. Dit gaf ze ook zelf aan. Hierna was het allemaal weer leuk en zagen elkaar dagelijks. Het was altijd ontspannen en hadden eigenlijk nooit problemen als ze zich goed voelde. Op 2e paasdag maakte we in de middag nog plannen voor koningsdag en kwam ze in de avond nog even vanaf haar vriendin naar mij toe. Toen ze thuis was stuurde ze ineens een bericht dat ze weer zo in de war was en het allemaal niet wist. Dat ze de ene keer wel het gevoel had maar de andere keer weer niet. Ze wilde er een punt achter zetten maar had het idee dat dit een vluchtroute was omdat ze het druk had aan haar hoofd. De volgende dag hierover gesproken en besloten even elkaar niet te spreken en te zien om te kijken wat daaruit komt. Na drie dagen belde ze me ineens met een vraag die naar mijn weten niet persé aan mij gevraagd hoefde te worden. Ze vroeg ook hoe ik me voelde en had het idee dat ze me gewoon even wilde horen. Waarschijnlijk had ze ook een drankje op een triggerde dit haar. Daarna geen contact meer gehad ook niet via de app. We zijn nu exact een week zonder elkaar te zien en 5 dagen geleden belde ze me. Ik vroeg me af of ik nu moet wachten tot zij contact opneemt of dat ik misschien toch even van me moet laten horen met de vraag hoe het met der is. Ze wilde ruimte zodat ze erachter kon komen of ze me ging missen enzo. Omdat ik haar erg leuk vind heb ik erg de dwang om contact te zoeken. Maar weet nu niet waar ik goed aan doe. Ook heeft ze 2 weekenden geleden nog een nachtje weg geboekt voor ons samen dat is op12 mei. 3 dagen later kwam ze dus met het bericht dat ze het allemaal niet wist. Ik weet ook niet of ze dat nachtje nu nog weg wil enzo. En weet niet zo goed wat ze nou wil omdat ze afstoot en dan weer aantrekt. Kunnen jullie helpen?

 27. Ik weet het ook niet goed meer. Ik ben nu 6 maanden samen met iemand, in het begin was dit allemaal zo leuk. Nu begint het meer en meer duidelijk te worden dat hij heel weinig dankbaar kan zijn voor de dingen die ik doe. Ik erger me meer en meer aan vanalles. Ook op sex gebied. In het begin kon ik zeggen dat ik echt gelukkig was. Nu begin ik meer en meer aan mijn ex te denken, en te denken dat het nog al bij al zo slecht niet was bij hen, er was meer aantrekking, meer vuur en passie. Ik stel me meer en meer vragen. Wat moet ik doen? Ik wil zo graag een gezin, kindje, maar daar wacht ik beter nog even mee. Ik vind dit allemaal zo jammer. Ik denk enorm veel aan mijn ex de laatste maanden en ik kom er gek van.

  1. Beste Fien,
   Aan je ex gaan denken is vaak een symptoom van dat er iets wringt in je eigen relatie. Het betekent niet altijd dat je ex een betere partner is (het ging niet voor niets uit), wel dat je iets mist. Ook kan het zijn dat de ander te dichtbij komt, en je “onbewuste” een uitvlucht zoekt, zodat je afstand kan nemen. Mensen gaan dan vaak hun ex verheerlijken, waardoor ze een reden vinden om het uit te maken.
   Wat belangrijk is om goed te kijken naar wat je mist. Is dit voor jou een belangrijke “relatiewaarde?” (zie boven voor meer informatie over relatiewaarden). Dan is het goed om er niet over heen te stappen en met je partner te praten waar je behoefte aan hebt. Is het iets kleins, dat je ook kan accepteren? Doe dat dan, er zijn altijd punten te vinden die niet perfect zijn. Is het alleen de seks? Ook daar moet je actief energie in steken, het eerste (half) jaar gaat dat altijd het meest vanzelf. De passie wordt vaak iets minder als je elkaar langer en beter kent. Het zal niet altijd zo vurig voelen als bij onbeschikbare partners die spannend maar ook onberekenbaar zijn. Maar als je een beetje creatief bent kan dat weer een stuk beter worden.
   Als je merkt dat belangrijke waarden missen, en er is niet over te praten, dan is het goed om je eens achter de oren te krabben.
   Succes, Meinou

 28. Wat is een “normale” periode om de ander de ruimte te geven in het geval van bindingsangst? Wanneer zou je kunnen zeggen dat het “te lang” duurt? Ik snap dat dit per persoon verschillend is, daarom vind ik dit lastig in te schatten…

  1. Beste Luc,
   Hierbij is helaas, zoals je al zegt, geen objectieve tijdsperiode te noemen. Belangrijk is dat je de behoefte van de ander begrijpt en serieus neemt, maar ook je eigen grenzen daarin in de gaten houdt. Succes! Meinou

 29. Mijn vrouw is overleden ze had een grote vriendin kring een mnd na haar overlijden belden een vriendin.
  Ik heb deze vrouw een keer gezien tijdens de ziekte van mijn vrouw ze vroeg hoe het ging niet zo lekker zei ik, alls je zin heb in een bakkie koffie ben je welkom .
  Ik heb dat gedaan voelde goed we hebben lekker met elkaar gesproken voelde goed ze bleef me daarna bellen en app.
  Het voelde fijn ze nodigde me uit om te komen eten ,koffie, wandelen, kerstdagen, feest enz,ze vondt me leuk.
  Ik dacht veel aan mijn overleden vrouw en ook tij dens onze gesprekken is nu vier mnd geleden.
  Af gelopen week een Whatsapp van die vriendin ik stop met de relatie geen contact meer ben helemaal geblokkeerd geen ruzie gehad helemaal niets op straat ze negeert me kompleet.
  Ik kreeg een Whatsapp van haar dat ik het teveel over mijn overleden vrouw had en dat ik hulp moest vragen om het een plekje te kunnen geven veel succes ga je goed.
  Welk gedrag is dit .

 30. Goedemorgen, ik heb bijna 3 maanden terug een jongen leren kennen. In het verleden had ik hem eens zien lopenden vond het toen al een aantrekkelijke jongen maar zat nog in een relatie op dat moment. Deze jongen is tatoeerder en ik had een afspraak gemaakt om een tattoo bij hem te zetten. Inmiddels was mij vorige relatie van 5 jaar al een poosje uit. Hij kwam uit een relatie van 12 jaar en deze was ook ongeveer een half jaartje uit. Tijdens het tatoeren was er een enorme klik wij vonden elkaar gelijk aantrekkelijk en konden het goed met elkaar vinden. De dagen daarop gingen we op date ook gebeurde het slapen vrij snel. Wij waten zo mega verliefd alles was leuk en goed na ongeveer 3 weken hebben we sex gehad en officieel een relatie ook waren we al aan elkaars vrienden en familie voorgesteld. Hij plaatste continu dingen over mij op zijn Facebook over hoe verliefd hij was. Ik heb tijdens de relatie in een stoeibui een leer perongeluk kk kindje gezecht tegen hem. Hier kregen we de grootse bonje over Hoj vond dat ik hem uitscholt. Ik heb aangegeven dat dit in mijn vorige relatie de hele dag zo doorging en het wen soort gewenning was wat ik mezelf aan het afleren ben. Na deze keer is het ook niet meer gebeurd. Tijdens oud en nieuw was ik enorm dronken we hadden sochtends een klein beetje woorden omdat hij boos was dat ik niet gelijk vertelde met wie ik iets had gedaan voor hem. Ik wilde zo graag een leuke fijne avond dat ik denk ik beetje doorsloeg in het alcohol benuttigen. Ik gaf dut aan tegen de vriend van mijn vriendin en die was op day moment aan het snuiven. Hij zei als je dit neemt voel je je wat Beter en wat helderder op dat moment klonk dat erg verleidelijk en heb ik dit gedaan ondanks ik in mijn 26 jaar nog nooit drugs op had en hier heel erg veel spijt van heb gehad. Mijn vriend vloog uit ze stekker en heeft gelijk alles van Facebook af gehaald. In de dagen erna hebben we gepraat en heeft hij mij een kans gegeven omdat hij me erg leuk vond. Nu vorige week zondag stond er een oude goede vriend van mij aan de deur deze vriend heeft mij in het verleden leuk gebonden maar dit is niet meer het geval ook is deze vrviend op mijn verjaardag geweest terwijl mijn eigen vriend er ook was. Ik ben met deze vriend snel een visje gaan halen en naar mijn neef gegaan met hem we zijn hooguit een uur samen geweest. Mijn vriend vond dit zo onvolwassen naïef wn niet kunnen hoe kan je weg gaan met een jongen die je leuk vond enz enz. Dit was uitgesproken de dagen erna waren onwijs leuk hij vroeg me vrij te vragen zodat we den dagje samen konden zijn. Hij heeft 2 kleine kindjes in co ouderschap een tattoo shop dus het erg druk om eens een dagje met mij weg te kunnen. Vaak heft hij t gevoel dat ik dit niet begrijp etc omdat ik zelf geen kinderen heb. (Dit is onzin want mijn zusje is tienermoeders en heb 2,5 jaar voor haar kind gezorgt) ik heb vrij gevraagd en we zijn weg gegaan onwijs gezellig die avond begonnen we over het eten ik stelde meerdere dingen voor maar niks was goed. Op een gegeven moment had ik zoiets van dit gat nergens over en zei ik tegen hem je kijkt maar even ik vind het goed. We hebben daarna uren ruzie gehad hij is met slippende banden weg gereden en haalde allerlei oude koeien uit de sloot dingen die al meerdere keren uren besproken zijn. Hij bleef uiteindelijk slapen maar de dag erna moest ik weer via Facebook zien dat er vrijgezel stond en de foto’s weg waren. Ik vond dit zo vreemd Zo onwerkelijk ben ik egt naïef echt onvolwassen echt een slecht mens ? Ik ben aan mezelf gaan twijfelen ik heb vrijdags gevraagd aAn hem kom je morgen op bezoek hij zei ik denk het niet want heb een afspraak vervolgens niks van hem gehoord dn zaterdag moet ik via Facebook een filmpje van hem zien met daarin de teksten vanavond niks te doen wie wat doen tips verveling enz. Ik snapte wn niks van het voelde alsof hij me aan het treiteren was hij kon toch even laten weten dat hij niks met mij wilde doen. Het is zo onwerkelijk 3 maanden lang geweldige sex onwijs leuke intieme goede gesprekken ik heb hem regelmatig getroost als hij er even doorheen zat door de
  Drukte met ze werk kids enz we waren stapel verliefd en gek op elkaar en voor mij gevoel is dit van de een op andere dag over. Heeft u tips voor mij ik mis hem
  En ben gek op hem. Coke en schelden gebeurd niet meer hier hebben we over gesproken en dit doe ik niet meer

 31. Ik zit precies in de situatie van Peter…de man waar ik nu 3 maand mee date stelde vorige voor om een weekendje naar NY te gaan. Merkte gelijk de dag erna al dat ie de boot een beetje af hield toen ik het over het weekendje had.
  Vd week elkaar nog gezien en een gezellige avond/nacht/ochtend gehad, maar geen woord meer over het weekendje weg en daarna merk ik dat ie koel doet over de app. Ik probeer niet teveel aan hem te trekken nu en hem maar even de ruimte te geven, maar voel me er erg onzeker over.
  Nu heeft hij na een paar dates al een keer aangegeven te twijfelen, dus ik was juist heel blij met deze omslag.
  Mijn vraag is vnl, hoe communiceer je hier nou niet oordelend over. Ik ben erg bang dat hij er straks direct een punt achter wil zetten, maar hoe kaart ik dit nou op de juiste manier aan.
  Ik vind zelf nl NY echt nog een stap te snel…mss eerst eens in Nederland of net over de grens bv.

  1. Hoi Elize,
   De beste manier om hier niet oordelend over te communiceren is de methode van “Geweldloos Communiceren” te gebruiken. Daarbij hou je het zoveel mogelijk bij jezelf. Je geeft allereerst zo feitelijk mogelijk aan wat er aan de hand is. Dus dat hij vorige week voorstelde om een weekend naar NY te gaan, de dagen daarna de boot af hield en er vervolgens niet meer op terug kwam. Dan vertel je hoe dat voor jou voelt. Dus of je daardoor teleurgesteld was, of door het voorstel het benauwd kreeg omdat je het te snel vindt gaat, etc. Door je gevoel te uiten hou je het bij jezelf. Van daaruit kun je je behoefte aangeven (op gevoelsniveau). Dus waar heb jij behoefte aan? Minder snel gaan zodat je meer ruimte voelt? Of wil je zekerheid over zijn intenties t.a.v. de relatie? Etc. Tenslotte kun je concrete afspraken maken hoe je met deze situatie omgaat. Bv. weekendje Zeeland. Meer hierover lees je in boeken over Geweldloos Communiceren. Veel succes!

   Hans Gierkink
   Singlecoach

 32. goedemiddag allemaal.

  nu ga ik dan toch met mijn billen bloot,,, en zal mijn gevoel hier weergeven omdat ik er zelf echt niet meer uitkom.

  nu een jaar geleden heb ik een mega leuke vrouw ontmoet, ik kon haar al van vroeger maar toen is de vonk nooit over geslagen, omdat we alle twee niet wisten van elkaar dat we elkaar leuk vonden.

  na drie maanden ben ik er achter gekomen dat ze coke gebruikte, was hier behoorlijk van geschrokken omdat dit niet mijn wereld is, heb haar op een rustig moment voor de tv gevraagd of ze mij miss iets moest vertellen, in eerste instantie begon ze te vissen naar wat,,, maar ik hield me dom. na een half uur waarin ik af en toe zij weet je het zeker??,, begon ze te huilen en kwam de aap uit de mouw,, ja 1x gedaan bleek het antwoord.
  echter wist ik al dat het niet 1x was maar voor mijn tijd een gewoonte van de dag.
  uiteindelijk heeft ze beloofd hier mee te stoppen.
  maar, nu ik hierdoor op me hoede ben geraakt heb ik haar in mijn ogen wederom betrapt, dit gemeld waarna ze heel boos werd en de relatie verbrak,, ik controleerde en had geen vertrouwen volgens haar.
  ja dit klopt ook wel een beetje,, het doet me best onzeker maken.
  nu de afgelopen week wilde haar kinderen bij me slapen, echt leuk dus. en uiteindelijk is onze relatie voorzichtig verder gegaan. ieder apart dat wel maar toch er zat weer muziek in.
  nu zag ik eergisteren dat ze de hele nacht op haar telefoon een spel aan het spelen was,, hay day,, totaal onschuldig uiteraard, de dag hierna zou ze bij mij komen met de kids en blijven slapen.
  de hele dag was ze moe en lusteloos, en uiteindelijk vertelde ze me dat ze naar huis wilde ze was moe en wilde naar bed, ze voelde zich niet goed in haar vel zitten.
  bij thuiskomst, 1 van haar kinderen bleef bij mij zag ik wederom dat ze weer het spel ging spelen.
  heb haar toen gebeld niet waar het kind bij was maar buiten, en haar verteld dat ik het idee had dat ze mij niet de waarheid vertelde,,, niet omdat het zo een groot ding is maar juist daarom liegen over iets kleins wat dan bij grotere zaken.
  wederom werd ze boos het was allemaal niet waar, ik was ziek en weet ik niet wat nog meer.
  maar hay-day speelt niet uit zich zelf het spel ga ik zo maar vanuit.

  nu is het dus weer over mag haar kids niet meer zien kinderen die ik ondertussen ben gaan zien als mijn eigen kinderen en hou net zo veel van ze als me eigen kids.

  en toch blijft ze me opzoeken via app omdat ze niet weet wat ze wil.

  ik ben zo bang dat ik te maken heb met iemand die niet zonder die coke kan en niet zonder liegen kan leven, en weet me daarom ook ff geen raad,,, zie ik nu spoken of voel ik het allemaal goed.

  help aub

  1. Beste Ikzelf,
   Eerlijk gezegd denk ik dat ze je alleen maar ongelukkig gaat maken en dat je dus beter niet met haar verder kunt. Ze gebruikt coke en kan daar niet mee stoppen. Ze liegt tegen je. Ze noemt jou ‘ziek’ als je haar terecht ergens op aanspreekt. Ik denk niet dat dit een goede toekomst kan hebben, hoeveel lieve en leuke kanten ze naast deze eigenschappen ook mag hebben.
   Ik wens je heel veel sterkte, want dit moet heel moeilijk zijn.
   Groetjes, Sanne

 33. Beste Hans,
  Ik herken me hier zo in…
  Ik ben aan het daten met een man helaas door onze drukke schema’s zien we elkaar niet veel hij werkt onregelmatig ik nachtdiensten beide in een andere sector.
  Het leek erg goed te gaan ook al zagen we elkaar niet veel.
  En vanavond toen ie terug was van zn reis waarin ik m volledige rust gegunt hwb vroeg k m even langs te komen ik zag dan wel niet thuis maar we hadden de mogelijkheid even samen te zijn hierop gaf hij aan naar bed te gaan want hij is doodop en hij wil geen verwachtingen ik heb geen idee wat ie bedoeld maar heb m aangegeven alleen over zn vakantie te willen praten en dat ik verder geen verwachtingen heb we zien wel zoals het loopt.
  Hij legt wel elke keer uit wat ie gaat doen of zoals nu waarom hij het zo druk heeft…
  Mn gevoel zegt dat ie wel wil maar t te druk heeft momenteel om het naar een volgend level te tillen.
  Overigens spreekt ie het niet tegen als ik aangeef dat ik me op mn gemak voel bij m en hij wil binnenkort samen uit eten dat wel maar dat pas na volgende week ivm werk en een vakantie met een vriend van hem die toevallig ook een bekende van mij is
  Tevens heeft ie aangegeven geen spijt van onze nacht samen te hebben terwijl hij al eerder zei niet zomaar met mij naar bed te gaan en gaf vanavond ook aan dat ik als ik wil wel gewoon bij m mag blijven slapen en er niets hoeft te gebeuren…
  Wat moet ik hier nu van denken want begin vlinders te krijgen…
  Met vriendelijke groet

 34. Hoi Hans,

  Van de week heeft deze jongen een brief van mij gehad. Een brief vanuit mijn hart geschreven. Zijn reactie was heel bizar; hij vroeg waarom ik het deed, waarom ik hem mij weer liet afwijzen en waarom ik hem weer een klootzak liet zijn. Hij was ook niet blij dat ik deze brief had geschreven en werd ook boos omdat een collega deze ook per ongeluk half had gelezen.

  Dat was dus de jongen die mij zooooo leuk vond en waar ik heel erg verliefd op was? Ik snap het niet. Het draaide alleen om hem en hoe erg hij het vond, en niet eens een bedankje of een “lief van je dat je de brief schreef” antwoord. Ik heb dit daadwerkelijk nog nooit meegemaakt. Ik snap helemaal niet wat er in zijn hoofd afspeelt, dit vind ik geen normaal gedrag.

  Ik hou een zwak voor hem, maar ik ga nu echt niets meer doen. Kunt u zijn reactie wellicht een beetje verklaren? Waarom was hij zo woedend op mij terwijl ik alleen maar iets liefs deed? Alsof al die weken hiervoor niks betekende, terwijl ik alles voor hem was zogenaamd.

  1. Beste H.,

   Heel goed dat je nu niets meer doet. Hij is jou echt niet waard. Kennelijk wilde hij helemaal geen contact meer en kan hij alles wat de weken daarvoor gebeurd is niet goed op waarde schatten. Veel sterkte.

   Hans Gierkink
   Singlecoach

 35. Beste Hans,

  Bedankt voor je antwoord. Wat ik niet snap is dat deze jongen mij elke dag belde en ook al heel snel mij kennis liet maken met zijn beste vrienden en collega’s, dat doe je toch niet zomaar? Zelfs zijn moeder was op de hoogte van mijn bestaan! En elke dag vertellen hoe gek hij op mij was en dat we over alles kunnen praten. Dat het emotioneel te intiem zou worden kwam toch wel door hemzelf hoor, hij was degene die elke dag mijn telefoon zowat kapot belde. Normaal zou je zeggen dat ik juist degene zou zijn die afstand wil nemen.

  Maar als het puntje bij paaltje komt koos hij ervoor om mij een laffe appje te sturen ipv dat hij mij op z’n minst even belde. Waarom belde hij niet, terwijl hij mij dagelijks meerdere keren belde? Ik snap dit dus niet. Overigens wonen we 130km bij elkaar vandaan maar desondanks kwam hij wel meerdere keren mijn richting op binnen 2 weken. Dan zou je toch denken waarom een jongen zoveel moeite doet om naar jou te gaan en dan uit het niets het af wil kappen met een emotieloos appje.

  1. Beste H,

   Als hij daadwerkelijke bindingsangst heeft, dan is een dergelijke reactie helaas heel gebruikelijk. Stel je voor dat je heel snel een hele lekkere chocoladetaart aan het eten bent en je opeens misselijk voelt. En dat je dat gevoel ook nog eens niet kent. Dan hoef je opeens niets meer van die taart. Dat idee dus… Maar voor de ander is dit dus wel heel pijnlijk. Ga er dus maar vanuit dat het bij hem ligt en niet aan jou. En als je nog eens zo’n jongen tegenkomt, rem hem dan wat af.

   Hans Gierkink
   Singlecoach

 36. Ik kom net van een koude douche. Had heel snel heel veel contact met een leuke jongen. Op een zaterdag heel lang gedate met hem en zondag vroeg hij mij weer op date. En de dagen daarna bleef hij wel eens bij mij slapen en binnen 10 dagen ging ik met hem mee naar zijn personeelsfeestje waarbij ik beste vrienden en collega’s heb gezien. Ik werd voorgesteld als zijn aanstaande vriendje. Ook veel gezoend daar. Zelfs zijn moeder even gesproken.

  Binnen 2 weken heeft ie ook al meerdere keren bij mij geslapen. Elke dag begon hij met een app en voor het slapen ook. Ook belde hij elke dag minimaal 2 keer en soms wist ik gewoon niet wat ik moest vertellen. Ik had er een goed gevoel over want ik vond hem super leuk en hij deed zo z’n best!

  Net voordat we de 3 weken bereikte stuurde hij ineens een appje dat hij niet denkt dat het wat wordt. Ik snap er nog steeds niks van en ben er nog best kapot van. We gingen ook echt heel snel vond ik! Maar het ook heel snel weg…

  Ik ben er kapot van en hoop dat zijn gevoel weer terugkeert. Ben even ten einde raad wat ik moet doen. Ik stuur hem een brief met wat ik voel en dan ga ik het afkappen. Moet maar van zijn kant komen..

  1. Beste H,

   Ik snap dat je er kapot van bent. Dit is wel een hele plotselinge draai van hem. Het is lastig te duiden wat er precies met hem aan de hand is. Wat we wel zien is dat dit soort reacties regelmatig voorkomt bij mannen en vrouwen die enigsinds vermijdend gehecht zijn en daardoor gedragsverschijnsels van bindingsangst laten zien. Het gaat allemaal heel snel en fijn totdat het emotioneel te intiem en daardoor teveel wordt. Net als een watertank die vol gegooid wordt, opeens overstroomd en er dan paniek uitbreekt. Bij zo iemand is het goed om het rustig op te bouwen. Wat soms helpt is zelf flink afstand te nemen maar nog wel te laten weten dat de deur nog op een keertje staat. Dan kan hij tot rust komen. Som zie je dan dat zo iemand alsnog weer terug komt. Bouw het dan vooral heel rustig op. Als je hierover meer wilt lezen, kijk dan bij “Over relaties” bij de artikelen over bindingsangst en verlatingsangst.
   Heel veel sterkte!

   Hans Gierkink
   Singlecoach

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved