25 juli | 2017

Een beginnende relatie: wanneer stoppen en wanneer doorgaan?

Hoe ga je ermee om als de ander ineens afstand neemt? Iedereen in een relatie heeft wel eens een ‘relatiedip’, ook in een beginnende relatie. Maar wij horen vaak dat deze dips wel heel snel komen. Dips die al na drie maanden komen, of zelfs na zes dates, kunnen je ernstig aan het twijfelen brengen. Moet ik nu stoppen of doorgaan met mijn relatie? In dit artikel geven we helder aan wanneer het beter is om te stoppen en wanneer je zeker door moet zetten..

Het is helemaal crisis als die dips totaal onverwacht bij je kersverse liefde in spe opduiken. Vaak worden de dates of beginnende relatie dan ook meteen afgebroken, onder het mom van ‘als het nu al niet goed voelt…’. Maar is dit eigenlijk wel slim? Want je wilt niet ‘de ware’ aan de kant zetten. En evenmin wil je met de verkeerde doorgaan!

Renate verteld: “Hij was echt een leuke man. Ik voelde me meteen op mijn gemak. Hij was slim en grappig, en zag er goed uit. Eindelijk weer eens! dacht ik. Maar bij de vijfde date begon ik te twijfelen. Hij liep behoorlijk hard van stapel en ik begon me af te vragen of hij wel bij mijn vrienden aansluiting zou vinden. Ik vond ook zijn grapjes ineens minder leuk. Ik heb het toch maar weer afgekapt. Als ik me nu al irriteer, wordt dat vast alleen maar erger…”

Wanneer is het slim om te stoppen met een beginnende relatie of date?

Veel single mannen en vrouwen twijfelen heel erg in dit soort situaties. Ze vragen zich af: “Ben ik nu te kritisch?” of “Past de ander gewoon niet bij me en moet ik stoppen met deze beginnende relatie?” Dit kan tot eindeloze piekersessies leiden, en meestal ook tot het besluit er toch mee te stoppen. Wanneer is het inderdaad beter om een eind te breien aan die (beginnende) relatie?

  • De ander is echt niet goed voor je. Als je je daardoor een langere tijd bij het daten of in je relatie slechter voelt dan in je eentje, is het tijd om te gaan.
  • De ander gaat het voornamelijk om seks, terwijl jij een duurzame relatie wilt. De ander wil bijvoorbeeld altijd vrijen en als jij daar een keer geen zin in hebt, is de interesse weg. Of jullie gaan er maar weinig samen op uit en de ander wil alleen langskomen als er ook mogelijkheid tot seks is. In dit geval zal er ook weinig méér ontstaan op het relatievlak.
  • Hij of zij is alleen geïnteresseerd in je als het hem of haar uitkomt. Als jij iets voorstelt om af te spreken, kan die ander meestal niet. De ander komt meestal zelf op het laatste moment met een voorstel om elkaar te zien bij jou of de ander thuis. Ook zegt de ander regelmatig de afspraak af. Dit geeft aan dat de ander vooral een relatie wil als alles op zijn/haar voorwaarden gaat.
  • Als je respectloos behandeld wordt. De ander houdt niet of nauwelijks rekening met jouw behoeften of grenzen. Je krijgt veel kritiek en nauwelijks complimenten. Of je wordt zelfs geestelijk of lichamelijk mishandeld. Het devies is dan: zo snel mogelijk wegwezen!
  • Als er nauwelijks raakvlakken zijn. Je hebt weinig om over te praten. Je merkt dat er niet of nauwelijks dingen zijn waar jullie samen van kunnen genieten. Als je die ook niet samen kan verzinnen, dan zal de relatie waarschijnlijk geen lang leven beschoren zijn.
  • Als er geen spoortje seksuele aantrekkingskracht te bekennen is. Ook niet na vijf tot acht dates. Dan gaat het ook niet meer komen. Een seksuele klik is voor de meeste mensen een basisvoorwaarde voor een fijne duurzame relatie.
  • Als jij degene bent die veruit het meest in de dates of relatie investeert. Jij moet er continu aan trekken en de ander stopt er na vijf dates nog steeds weinig tijd en energie in. De kans is zeer groot dat dit zo blijft, dus beter kun je je biezen pakken.

Herken je één of meer van de bovenstaande punten, wees dan eerlijk tegen jezelf: stoppen met deze relatie is dan het beste.

Maar wat als het wat genuanceerder ligt? Wat is nu wel een goede reden om te stoppen en wat niet?

Voldoet hij of zij nu wél of niet?

Een handig handvat om te bepalen of de ander bij je past, is te kijken of de ander belangrijke relatiewaarden met jou deelt. Relatiewaarden zeggen iets over wat er tussen jou en de ander is. Het gaat over jullie contact, jullie interactie. Is er bijvoorbeeld respect, vertrouwen, voel je je op je gemak, kun je met elkaar lachen, heb je fijne moeiteloze gesprekken en is er oprechte aandacht? Dit zijn zaken die het succes en de levensvatbaarheid van een relatie bepalen. En waar niet alleen de ander, maar ook jijzelf aandacht en energie in moet steken. Relatiewaarden zijn een goede voorspeller voor toekomstig relatiegeluk.

Dit is dus heel wat anders dan een lijstje eigenschappen of lange rijen met kenmerken die jij in een perfecte partner hoopt terug te vinden. Meestal staan er tegenover de pluspunten die je gevonden hebt namelijk toch weer onaangename eigenschappen en kenmerken. Voor je het weet heb je een reden gevonden om het uit te maken!

Maar kan ik niet gewoon op mijn gevoel afgaan?

Jazeker, maar alleen als dit voor jou in het verleden een goede graadmeter is gebleken. En nee, niet doen als jouw beslissing vooral is ingegeven door (onbewuste) angst. Dat laatste zien we maar al te vaak.

“Nu wordt het menens!” denken veel mensen na zo’n zes dates. Tot dan toe was het gezellig. Maar na een korte periode van daten hebben ze ineens het idee dat ze voor zichzelf moeten bepalen of de ander wel echt de ware is, liefst voor de rest van hun leven. Dit wordt bijvoorbeeld getriggerd door familie en vrienden die jouw nieuwe date graag in levende lijve willen zien. Of door de vraag van de ander hoe jij jullie toekomst samen ziet. En voor je het weet, boezemt dit idee je zoveel angst in dat je ermee stopt. Dit geldt zeker niet alleen voor mannen, mocht je dat denken. Bij vrouwen komt dit net zo vaak voor.

Wanneer kun je beter doorgaan of stoppen met een beginnende relatie?

Heb je het gewoon nog naar je zin, kijk je er meestal naar uit om de ander te zien en voel je aangetrokken tot de ander? Dan kun je erop vertrouwen dat het voorlopig wel goed zit en mag je het de tijd geven. Zeker als het met de relatiewaarden goed zit, is doorgaan met deze relatie een goed idee. Een goede graadmeter is dus of je het meestal bij je date/partner naar je zin hebt en je prettig voelt. Je zorgen maken over de toekomst brengt je dan niets.

Na zo’n twee à drie maanden ga je ervaren dat er echte verbinding tot stand komt. De ander komt nu (emotioneel) dichtbij en leert je stukje bij beetje helemaal kennen. Ook je minpunten. Dit kan voor sommigen fijn voelen, maar voor anderen enorm beangstigend zijn. Vaak uit die angst zich op een andere manier. Je voelt dan helemaal geen angst, maar bijvoorbeeld wel onzekerheid, weerzin of irritatie. Je krijgt de neiging om afstand te nemen of heel kritisch worden over de ander. Of je verzandt in veel twijfelen en piekeren. Realiseer je dan dat het angst is die zich op een andere manier laat zien. Vaak zit er bindingsangst of verlatingsangst onder. Je kunt, eventueel met een coach, leren met die angst om te gaan.

Heb jij last van bindings- of verlatingsangst?

Ontdek of jij bij het daten of in een relatie last hebt verlatingsangst of bindingsangst.

Wat als jij je prima voelt maar jouw nieuwe liefde ineens twijfelt?

Peter verteld: “We hebben het tot nu toe heel erg leuk samen en ik zie het helemaal zitten met hem. Hij begon zelf laatst over een weekendje weg samen. Maar nu ik dat ook echt aan het plannen ben, laat hij ineens veel minder horen. Hij reageert koel op mijn appjes en heeft ook ineens besloten dat hij dit weekend vrienden wil zien in plaats van mij. Ik word er enorm onzeker van!”

Het voorbeeld van Peter zien we vaker. Hij heeft iemand getroffen bij wie het ineens ‘te heet onder de voeten wordt’. Juist nu het serieuzer wordt en hij dichterbij komt, wordt zijn date onbewust angstig en neemt afstand. Zijn date laat gedragingen zien van bindingsangst.

Hoe ga je ermee om als de ander ineens afstand neemt?

Probeer in dit geval rustig te blijven en te zien dat het (onbewuste) angst is bij de ander. Laat de ander maar even rustig zijn gang gaan, en laat ook weten dat je allebei gewoon nog bezig bent te kijken of je echt bij elkaar past. Kijk eens of je er op niet-oordelende wijze over kan communiceren. Als jij je stevig en zelfverzekerd opstelt en in verbinding kunt blijven, stelt dat de ander gerust. En voor je het weet is die onzekere periode weer voorbij.

Probeer in dit geval rustig te blijven en te zien dat het (onbewuste) angst is bij de ander. Laat de ander maar even rustig zijn gang gaan, en laat ook weten dat je allebei gewoon nog bezig bent te kijken of je echt bij elkaar past. Kijk eens of je er op niet-oordelende wijze over kan communiceren. Als jij stevig en zelfverzekerd kan blijven, stelt dat de ander gerust. En voor je het weet is die onzekere periode weer voorbij.

Hulp nodig bij twijfels?

Als je vastloopt in een beginnende relatie omdat jijzelf of je partner telkens de neiging heeft om afstand te nemen, is het goed om hulp te zoeken. Zeker als je vaker in deze situatie bent beland. Wij hebben het coachingsprogramma “Laat de liefde werken” ontwikkeld, speciaal voor singles die hun leven goed op orde hebben, maar in de liefde vastlopen. Met ons coachingsprogramma kun je zelf ervaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. Dus: heb je ook helemaal genoeg van al dat relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens gratis en vrijblijvend met ons praten!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Reacties op dit artikel

Volg alle reacties op dit artikel

Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties

Jouw e-mail
Volg alle reacties op dit artikel
71 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Alle reacties (71)

Mevr Kim Clijsters
24 juli 2024 20:59

Heb je moeite om je ex terug te krijgen en vraag je je af waarom ze steeds terugkomen, maar je niet serieus nemen? Zoek niet verder, want Dr. Sacre is hier om u het antwoord en de oplossing te bieden voor uw relatieproblemen. Als krachtige spreukenmaker zonder bijwerkingen kunnen de natuurlijke vaardigheden van Dr. Sacre je helpen je te herenigen met je ex en je relatie ten goede te transformeren.

Nadat ik de hulp van Dr. Sacre had ingeroepen, kon ik mijn ex weer in mijn leven brengen, en sindsdien heb ik een nieuw niveau van steun, liefde, zorg en respect van hem ervaren. Onze relatie is tot bloei gekomen en hij is een heel ander persoon geworden sinds we weer contact hebben gemaakt. Het enige wat ik ooit wilde was liefhebben en in ruil daarvoor bemind worden, en Dr. Sacre heeft dat voor mij mogelijk gemaakt.

Als u, ongeacht de omstandigheden, voor uitdagingen staat in uw relatie of huwelijk, aarzel dan niet om contact op te nemen met Dr. Sacre voor begeleiding en hulp. Je kunt contact met hem opnemen via e-mail op sacretempleofpower@gmail.com, WhatsApp/Bel op +234 907 603 4359, of volg hem op Instagram op @drsacresolution. Zet vandaag nog de eerste stap naar een gelukkiger en bevredigender relatie met Dr. Sacre aan uw zijde.

Mevr Kim Clijsters

Henk
11 maart 2024 07:16

Een aantal dates gehad en was erg gezellig. Echter studeert ze nog en zit in een studentencomplex. Nu hebben we vanavond wel afgesproken elkaar weer te zien en elke ochtend appt ze me. In de avond belt ze, maar gisteren kwam er laat iemand aan de deur terwijl ze al in bed lag en was het wacht even. Ze kende die persoon en die begon wat over d’r haar. Ze moest lachen en was het wacht even. Kwam ze naar de telefoon van ik bel je zo terug.

Ik denk vraag maar gewoon wie is dat? Met een smiley erachter.
Vervolgens half uur later pas weer wat gehoord, maar ik zat me al op te vreten of ze niet gewoon met andere man wat aan het doen was en probeer dan niet jaloers te worden en was maar gaan slapen. Dus had niet opgenomen.

Vanochtend weer dezelfde lieve berichtjes, maar op mijn vraag van gister wie dat was geen antwoord. Ik vraag me dan af of ik er over moet blijven doorgaan vanavond als ik haar weer zie.
In het verleden vaker meegemaakt in relaties dat ze wat verder weg woonde en wel vreemd gegaan was, maar ik wil ook niet gelijk te jaloers worden weer. Ik had haar wel verteld en zij mij ook dat we beiden vertrouwens problemen hebben.

Sharon
2 januari 2024 13:25

Ik heb nu al ongeveer 2 maanden contact met een man. We hebben een 6 tal dates achter de rug. Alles ging constant heel goed… we amuseerden ons, konden heel goed praten over van alles en nog wat.
We hadden ook elke dag contact. Na onze voorlaatste date merkte ik wel dat hij minder stuurde, maar dat vond ik niet per se vervelend. Ik werd er wel wat onzeker van, maar we hoorden elkaar nog steeds iedere dag.
Na onze laatste date hadden we niet meteen iets nieuws vastgelegd. We hadden het allebei druk door de feestdagen en zouden erna wel afspreken. We hadden nog wel gekust en hij zei nog wel dat hij ergens zou kijken om een gaatje voor ons te vinden. Maar dat is dan nie gebeurt
Ik stuur dan ook vandaag een bericht wanneer we elkaar terug zien en hij stuurt terug dat het voor hem niet meer hoeft.
Hij zegt dat hij hem telkens super hard heeft geamuseerd en dat het zeker niet aan mij ligt. Maar dat hij het niet 100% voelt en dat hij er dan niet voor wilt gaan.
Ik heb eerder zoiets van na 6 dates is dat normaal dat je nog twijfelt en ik wil doorzetten. Hoe kan ik hem dit duidelijk maken?

N.N.
8 juli 2023 17:07

De afgelopen 2 jaar ben ik met 3 mannen aan het daten geweest.
Hiervoor ben ik jarenlang (meer dan 5 jaar) een happy single geweest en ben niet wanhopig, ook omdat ik wegens mijn astma nooit kinderen heb gewild.
Ben nu 40 plus en heb 2 serieuze relaties gehad waarbij we goed uit elkaar gingen. En heb afgezien van astma en dus beperkingen in energie, geen (zware en/ of meerdere) trauma’s uit m’n jeugd.
De 3 mannen met wie ik heb gedate, hebben een grote gemeenschappelijke deler en dat is dat ze wel grote trauma’s met zich meedragen.
Misbruik, gewerkt bij Defensie/ PTSS o.i.d.
Een van de dates had meerdere van deze trauma’s.
Het lijkt wel naarmate ik ouder word, de 40 ben gepasseerd, ik alleen maar dit soort mannen aantrek, terwijl ikzelf (afgezien van astma/ beperkingen) een prima leven heb (gehad).
Door mijn astma, weet ik dat ik de valkuil heb om (te) empatisch te zijn.
Het lijkt wel of dit type mannen, na hun 40e hier (on-) bewust naar op zoek is.
Ik weet hier geen andere verklaring voor?

En ze claimen dat ze vanaf het allereerste moment verliefd op me te zijn, zonder mij (nog) te kennen.
Zetten mij hiermee onterecht/ te snel op een voetstuk, waar ik door mijn astma, snel vanaf val bij hun en ik uiteindelijk word gekwetst in het proces.
Hierdoor durf ik niet meer op date te gaan, bang om voor de 4e keer gekwetst te worden.
Ik moet mannen met hun ‘levenslange’ psychische trauma’s’ maar accepteren, maar mannen op hun beurt, kunnen niet dealen met het feit dat ik chronisch en dus ‘levenslang fysiek astma’ heb.
Ik vraag me af hoe ik dit/ deze dynamiek kan veranderen, als dit al te veranderen valt?
Fysiek alhoewel niet zichtbaar, mag je niets mankeren, maar mentaal wel blijkbaar inclusief het toxische gedrag.

Emmie
7 oktober 2023 19:25
Antwoord aan  N.N.

Ze vangen op (signalen) dat jij hen niet snel afwijst, empathisch bent , etc en dan gaan ze los..
Wees duidelijk vanaf het begin over hoe je in elkaar steekt, hou iemand de realiteit voor , ga niet mee in het geïdealiseer.
Iedereen heeft schade , fysiek mentaal of beide , veroordeel niet , – maar toxisch GEDRAG is iets anders.

Elise
16 april 2023 19:16

Hoi, ik heb sedert een maand of 3 een hele leuke man leren kennen. Hij heeft m’n hart volledig veroverd, ookal dacht ik dit niet meer mee te mogen maken… Heb dat gevoel al heel lang niet meer gehad…
t Gevoel was duidelijk wederzijds en oprecht en het voelde zo fijn om bij elkaar te zijn…
Tot dat berichtjes minder kwamen, ik merkte dat die leuke dynamiek tussen ons stilaan verstilde… Uiteindelijk gaf hij toe dat hij zich enorm schuldig voelde ten opzichte van zijn ex (waarbij hij jaren mee samen was en 2 kinderen mee heeft)… Hij heeft zelf een punt achter die relatie gezet maar haar verdriet raakt hem ontzettend hard (ookal beseft hij dat er geen weg meer terug is)…
Ik voel aan alles dat hij er niet klaar voor is, maar toch blijft hij met mij contact houden…
Dit is voor mij enorm verwarrend maar toch hoopvol. Wat moet ik hiermee? Loslaten of toch op me af laten komen? Ik wil komaf maken met die onzekerheid. Dankjewel alvast