Een relatie via online dating, het kan echt!

Dame kijkt over een bord met daarop Online Dating. De 3 gouden regels van het internetdaten.

Veel mensen hebben helemaal hun buik vol van online dating. Het kost vaak veel tijd en moeite om een date te krijgen en veelal valt die date dan ook nog tegen. Toch wordt online dating meer en meer dé manier om een relatie te krijgen. In dit artikel behandelen we de ongeschreven regels van het spel en krijg je tips over de foto’s, de profieltekst / tagline en de aanpak.

Ik zoek een partner, maar ik wil echt niet meer online daten!” Een uitspraak die we regelmatig horen tijdens een coachingsgesprek. Een grote groep mensen heeft het helemaal gehad met onlne dating. Bijvoorbeeld omdat er maar geen reacties op je profiel komen. Of juist te veel reacties van mensen die je profiel niet eens hebben gelezen of mensen die alleen maar seks willen als het erop aankomt. En helemaal frustrerend wordt het als mensen ineens niet meer reageren als je al lekker aan het mailen bent. En als het dan uiteindelijk tot een date komt, is het ook nog vaak teleurstellend omdat die ander toch heel anders is dan je verwachtte…

Ruim 13% van de relaties die gaat samenwonen is ontstaan via internet

En toch heeft volgens het CBS ruim 13% van de mensen die zijn gaan samenwonen tussen 2008 en 2013 elkaar ontmoet via internet. Inmiddels zal dat percentage wel weer veel hoger liggen. Ook wij hebben inmiddels vele (ex)cliënten die hun partner online gevonden hebben. Het kan dus echt, je droomman of vrouw online zoeken en vinden. Maar dan moet je wel weten hoe het werkt!

Ken de (ongeschreven) regels van het spel

Misschien kun je online dating wel vergelijken met solliciteren. Daarvoor gelden een heleboel (ongeschreven) regels. Als je die kent, gaat het veel gemakkelijker, word je vaker uitgenodigd voor een gesprek en krijg je sneller die leuke baan. Ken je ze niet of hou je je er niet aan, dan word je keer op keer afgewezen. En vaak heb je geen idee waarom. Heel frustrerend. Net als online daten… Tijd dus voor wat regels! Hieronder de 3 allerbelangrijkste.

Regel 1: Foto’s zijn veruit het belangrijkst

Als we cliënten begeleiden bij online dating, observeren we regelmatig hoe ze zelf zoeken. De foto’s blijken veruit het belangrijkst te zijn. Dat herken je waarschijnlijk ook wel als je zelf aan het zoeken bent. Als de foto’s ontbreken of als je de persoon op de foto’s niet leuk genoeg vindt, dan neem je niet eens de moeite het profiel te lezen en scrol je snel verder. Net als bij solliciteren: als het CV er niet netjes uitziet of niet aan de eisen voldoet, dan neem je als personeelschef niet eens de moeite de brief te lezen.

De kwaliteit van de foto’s is vaak bar slecht

Als je profielen op datingsite of datingapp bekijkt, dan schrik je vaak. Foto’s zijn vaak technisch van slechte kwaliteit. Onscherp, over- of onderbelichte selfies, ex-en die er vanaf zijn gesneden, grote zonnebrillen etc. etc. En als ze technisch wel van goede kwaliteit zijn, dan staat men er regelmatig niet op zijn of haar voordeligst op. Vooral de mannen hebben daar een handje van. Vergelijk het met een CV met typefouten, kreukels en verschillende lettertypes willekeurig door elkaar heen gebruikt. Je kijkt snel verder.

Hoe dan wel?

Besteed net als bij je sollicitatie-CV bij online dating veel aandacht aan je foto’s. Je foto’s moeten scherp zijn en goed belicht. Je hebt in ieder geval een foto nodig waar je gezicht goed opstaat (zonder zonnebril!). Daarnaast is een foto waar je hele lijf opstaat belangrijk zodat men een volledig beeld van je krijgt.

Let erop dat de foto recent is en je er niet veel mooier of minder mooi opstaat dan je in werkelijkheid bent. Wat goed werkt, is als de foto’s een positief gevoel oproepen als je er naar kijkt. Dat gebeurt als een foto bijvoorbeeld blijheid, vrolijkheid, vrouwelijkheid of mannelijke kracht uitstraalt. Als we door de foto’s van onze cliënten bladeren, zitten er vaak maar weinig of zelfs geen foto’s tussen die hieraan voldoen. Dus overweeg eens om naar een goede portretfotograaf te gaan. Dat levert over het algemeen veel betere foto’s op en dus een beter en sneller resultaat met online daten.

Regel 2. Schrijf een onderscheidend profiel

“Als je je zielsmaatje wilt ontmoeten, moet je je ziel bloot geven”, schreef Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie uit Nijmegen. Als dit ergens voor geldt, dan is het wel voor je online profiel. Wanneer je profielen leest van mannen of vrouwen, dan lijken ze vaak sterk op elkaar en staan ze vol met nietszeggende termen.

Mensen durven zelden anders te zijn

Vaak denken singles dat ze reacties mislopen als ze wat uitgesprokener zijn. “Als ik vertel dat ik een huismus ben, denken ze vast dat ik saai ben”. Of: “Als ik vertel dat ik spiritueel aangelegd ben, denken ze vast dat ik een zwever ben”. De vraag is echter of je een date wilt met iemand die dat denkt. Wil je zoveel mogelijk reacties, of wil je de goede reacties, van mensen die echt bij je passen? Bespaar jezelf tijd en energie: je wilt daten met de mensen die juist leuk vinden hoe jij bent!

Hoe dan wel?

Als jij durft te vertellen wie jij echt bent, wat je passies zijn, wat jou anders maakt dan andere mensen en vooral ook wat minder goed en mooi aan je is, krijg je hele andere reacties. Dan krijg je reacties van mensen die ook interesse in jou hebben als mens en niet alleen in je uiterlijk. Net als bij een sollicitatiebrief moet je opvallen tussen die 163 brieven van andere sollicitanten. Dat lukt ook niet met een kort algemeen briefje…

Regel 3: Geloof in de wet van de grote getallen en zet door

Heel af en toe is het (bijna) in één keer raak op internet. Maar dat zijn echt de uitzonderingen. Alleen al omdat veel van de mensen die je aanschrijft nog helemaal niet actief aan het zoeken zijn. Omdat ze alleen nog maar even rondkijken, omdat ze niet durven, omdat ze nog niet over hun ex heen zijn. En vooral: omdat ze net met iemand anders aan het daten zijn. En als ze dan al actief zijn, moeten ze nog maar net op een type als jij uit zijn. Kortom: voor de meeste mensen die een duurzame relatie online gevonden hebben, was het hard werken. Voor mannen én voor vrouwen.

Waar lopen mannen en vrouwen tegenaan bij online dating?

Houd er rekening mee dat je het als man goed doet als je gemiddeld één reactie terug krijgt wanneer je 10 vrouwen op een datingsite aanschrijft. Soms is dat ook nog een afwijzing. Vrouwen zijn over het algemeen kritischer en terughoudender in hun reacties. Dus om uiteindelijk één date te krijgen moet je regelmatig 20 tot 30 vrouwen benaderen.

Maar ook als je als vrouw niet heel knap, blond en slank bent, zal je meer moeten investeren. Vrouwen hebben daarnaast last van het feit dat ze veel slechte reacties krijgen van mannen, mannen die niet passen, alleen maar seks willen of een saai standaardberichtje sturen. Hun uitdaging is dus vaak om die paar goede reacties te selecteren en zich niet door al die slechte reacties te laten ontmoedigen. En dat kost ook veel tijd en moeite.

Hoe dan wel?

Weet: het is hard werken en doorzetten. Laat je niet uit het veld slaan door het tekort, of de slechte kwaliteit, van de reacties. En neem het zeker niet persoonlijk. Houd de wet van de getallen voor ogen. Hard werken en doorzetten wordt ook hier uiteindelijk beloond. Net als bij solliciteren krijgt de volhouder toch vaak die leuke passende baan.

Wij helpen je graag!

Heb je er genoeg van om keer op keer te daten en wil je weten hoe je het beter kunt aanpakken? Laat ons je begeleiden naar succes in de liefde! Ons bruisende coachingsprogramma “Laat de liefde werken” geeft je liefdesleven de upgrade die het verdient. We laten je zien dat je wel degelijk invloed hebt op je romantische avonturen. Onze programma-deelnemers wilden allemaal een relatie zonder gedoe en twijfels, waarin ze zichzelf kunnen zijn en echte liefde kunnen ervaren. En het beste van alles? Ze hebben het bereikt! Ben jij ook helemaal klaar met daten en relatiegedoe? Sta je te trappelen om aan jezelf te werken? Wacht niet langer en kom eens met ons kletsen!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved