1 jan | 2017

Hoe herken je foute mannen of vrouwen (binnen 3 dates)?

Wat zijn ‘foute’ mannen en vrouwen en hoe herken je ze snel? Hoe weet je bijvoorbeeld meteen dat je met iemand te maken hebt die zich niet willen binden of je meteen gaan claimen? Lees alles over hoe je ze herkent en hoe je ermee om kunt gaan.

Je wilt graag een fijne, gezonde duurzame relatie. Maar keer op keer kom je terecht bij een man of vrouw die alleen wat wil scharrelen. Iemand die jou af en toe wil zien, tijden niets laat horen en alleen appt als hij of zij zin heeft in seks. Of je eindigt keer op keer bij iemand die in eerste instantie sociaal en charmant overkomt, maar daarna steeds jaloerser en onredelijker wordt. Na een paar maanden “volhouden” zie je in dat dit echt niet werkt… Je bent weer in het patroon van daten met “voor jou foute mannen of vrouwen” terecht gekomen. Je wordt er moedeloos van.

Allereerst moeten we het begrip “foute mannen” en “foute vrouwen” toelichten. Want wat zijn nu echt foute mannen en vrouwen? Vaak wordt hier een narcist, notoire vreemdganger of zelfs sociopaat mee bedoeld. Mannen en vrouwen die geen enkele rekening met jou houden en je steeds naar beneden halen. Er zijn websites volgeschreven over hoe je deze persoonlijkheden herkent. En ook in onze coachingsessies maken wij regelmatig lijstjes en actieplannen om deze types te ontlopen. Want dit zijn mensen waar je meestal erg ongelukkig en zonder zelfvertrouwen mee eindigt.

Wat zijn foute mannen en vrouwen voor jou?

Wat voor jou goed en fout is, kan echter veel breder zijn. Als jij graag een duurzame relatie wilt, en de persoon waarmee je aan het daten bent wil of kan dat niet, dan is die persoon voor jou “fout”. En ook als iemand jou meteen claimt, terwijl jij de relatie rustig wilt opbouwen, kan dat voor jou een foute partner zijn. Jullie hebben niet hetzelfde doel, of hij of zij is niet in staat om een gezonde duurzame relatie aan te gaan. Dat leidt ertoe dat jij flink gekwetst kunt worden. Dat doet die ander meestal niet opzettelijk.

Verschillende verwachtingen

Als je beiden aan het daten bent, en je hebt alle twee de intentie om het bijvoorbeeld vrijblijvend te houden, dan is dat helemaal ok. Of als beiden na een week al niet kunnen wachten om te gaan samenwonen, dan is daar niets fouts aan. Pas als de intenties verschillen, en dit niet helder is voor beide partijen, kan het fout gaan.

Belangrijk is dan om over de verschillen te praten. Als dat echter niet kan, omdat de ander daar totaal niet voor openstaat en/of eigen intenties niet duidelijk maakt, is het “foute boel”. Een voor jou foute man of vrouw heeft dus andere intenties ten aanzien van relaties dan jij, c.q. heeft niet het vermogen om een duurzame relatie aan te gaan. En is hier bewust of onbewust niet open over.

Hoe haal je er de voor jou foute mannen of vrouwen snel uit?

Als je een gezonde duurzame relatie wilt, is het belangrijk dat je de voor jou foute mannen en vrouwen er bij de eerste paar dates al uithaalt. Dat kan als je weet waar je op moet letten. Dat scheelt je veel verdriet en ellende. Hieronder de gedragskenmerken waaraan je ze binnen de eerste drie dates kunt herkennen.

De foute man of vrouw, die zich niet wil binden

De man of vrouw die zich niet wil of kan binden, herken je aan de onderstaande zaken. Hij of zij:

1) zegt: ‘we zien wel’ of ‘ik hoef nog niet zo snel een serieuze relatie’. Dit soort uitspraken kun je interpreteren als ik hoef voorlopig nog lang geen duurzame relatie.

2) wil geen concrete nieuwe datum/tijd afspreken of stelt afspraken lang uit. Als je een nieuwe afspraak wilt, wordt daar terughoudend of afwijzend op gereageerd. Hij of zij reageert bijvoorbeeld alleen op appjes met wat grapjes of flirterige opmerkingen, maar niet als je vraagt wanneer je elkaar weer gaat zien. Of je date heeft pas na 3 of 4 weken weer een gaatje in de agenda.

3) neemt zelf geen contact op, behalve om een eigen behoefte te vervullen aan nabijheid of fysieke intimiteit. Hij of zij neemt bijvoorbeeld alleen contact op vanwege zin in seks of als die persoon zich op dat moment even eenzaam voelt.

4) zegt afspraken plotseling af zonder goede reden of breekt dates voortijdig af met een vage motivatie. Dates worden om steeds andere redenen afgezegd of verschoven. Tijdens de date gaat hij of zij voortijdig weg zonder dat het duidelijk is voor jou wat er nu aan de hand is. Je krijgt een vage reden te horen.

5) uit openlijk twijfels over jou, jullie dates of beginnende relatie: hij of zij geeft regelmatig aan twijfels te hebben of jullie wel door moeten gaan. Hij of zij is echter niet bereid daar verder over te praten. Je krijgt al snel het gevoel dat je teveel vraagt als je er over begint.

6) heeft veel interesse in/aandacht voor andere vrouwen/mannen: tijdens je dates merk je dat hij of zij ook aandacht heeft voor andere vrouwen/mannen terwijl hij of zij met jou is. Hij of zij flirt openlijk met anderen of zegt tegen jou hoe aantrekkelijk hij of zij iemand anders vindt. Als je laat merken dat niet leuk te vinden wordt jou verweten overdreven of jaloers te reageren.

7) laat weinig of geen gevoel zien en wil niet met jou over jouw gevoel praten. Je date stelt zich uit zichzelf weinig kwetsbaar op. Hij of zij vertelt niet snel iets waar hij of zij verdrietig, geraakt, boos of bang over is. Als jij je wel kwetsbaar opstelt, wordt daar weinig aandacht aan besteedt of wordt dat als “gezeur” afgedaan. Je krijgt weinig of niets terug.

8) houdt fysieke afstand. Hij of zij komt na een paar dates nog steeds niet dichtbij je staan of zitten en raakt je niet aan. Als jij dat wel probeert, wordt hier ontwijkend of afwijzend op gereageerd.

9) kan niet goed om gaan met de behoeftes en gevoelens van de ander, reageert daar vreemd of afwijzend op. Het draait alleen maar om de gevoelens en behoeftes van die ander. Jouw gevoelens worden door hem of haar genegeerd of als niet belangrijk afgedaan. Zolang je meegaat in wat die ander wil, gaat het goed. Maar zodra jij iets graag wilt, geeft de ander niet thuis.

10) idealiseert de ex-partner bij de nieuwe date. Je moet bij de eerste dates verhalen aanhoren over hoe geweldig en leuk de ex wel niet was.

11) wil niet praten over hoe het tussen jullie gaat. Het over “ons” hebben is taboe. Daarnaast wil hij of zij dat het vanzelf gaat, het bespreken van hoe het gaat in de beginnende relatie is geen onderwerp van gesprek.

De foute man of vrouw die ongezond snel wil gaan

De man of vrouw die ongezond snel wil gaan wordt minder vaak als “fout” betiteld, maar bij extreem gedrag is het evenmin gemakkelijk om hier een stabiele relatie mee aan te gaan. Hij of zij is vaak meer op zoek naar bevestiging en het opvullen van een “zwart gat” dan dat het om jou als persoon gaat. Deze persoon. herken je aan en aantal gedragskenmerken: Hij of zij:

1) stuurt veel berichtjes per dag en wordt boos of dwingend als je niet gelijk wat terugstuurt. Je krijgt veel appjes of mailtjes per dag en hebt het gevoel dat hij of zij continu met je in contact wil zijn. Als je even geen tijd hebt dwingt de ander een reactie af.

2) jou en “jullie relatie” idealiseren. De ander laat je verbaal en non-verbaal merken je geweldig te vinden. Dit doet hij of zij al, terwijl hij je nauwelijks kent. Het lijkt niet om jou te gaan. Je krijgt continu het gevoel dat je complimenten en aardige dingen terug moet zeggen.

3) hij of zij vult jullie toekomst al compleet in. Al snel geeft de ander aan een heel weekend of week met je weg te willen. Bij de eerste dates hoor je de ander al dingen zeggen zoals: “hoe zou het zijn als we samen zouden wonen” of “hoe zouden onze kinderen eruit zien”.

4) boze of teleurgestelde reacties als je niet even enthousiast reageert. Als je niet snel op elk berichtje reageert wordt er direct gevraagd wat er aan de hand is of je krijgt een teleurgestelde of boze reactie. Of als je niet continu bevestigend reageert, wordt de ander kortaf. Als je niet reageert zoals de ander wil, dreigt hij of zij met het uitmaken van de relatie. Kortom: het is maar op één manier goed.

5) Jaloers gedrag. Je hebt het gevoel dat je continu verantwoording af moet leggen over wat je aan het doen bent. Als je contact hebt met andere vrienden of vriendinnen krijg je vragen en reageert de ander jaloers, voel je jaloezie bij de ander.

Met één signaal heb je nog geen voor jou foute man of vrouw te pakken

Je moet oppassen dat je niet gelijk conclusies trekt als je bij je date één van de bovenstaande signalen herkent. Om een voor jou “foute man/vrouw” te pakken te hebben, moet je een combinatie van meerdere van de bovenstaande signalen herkennen. En het belangrijkste criterium van de foute man of vrouw: hij of zij wil niet naar het eigen gedrag kijken en is niet bereid erover te praten.

Wat doe je als je aan het daten bent met het voor jou foute type?

Wat belangrijk is, is om het gedag direct bespreekbaar te maken. Beschrijf wat je hoort en ziet en hoe dat voelt voor jou. Als iemand daar goed op reageert en zijn of haar gedrag aanpast, kun je gewoon door daten. Als er geen herkenning is, of ze vinden dat het aan jou ligt en je moeilijk doet, kun je beter stoppen en verder kijken.

Ben jij iemand die regelmatig op “foute mannen of vrouwen” valt?

Als je zelf regelmatig in beginnende relaties met hetzelfde type “foute mannen of vrouwen” terechtkomt, kan het goed zijn ook naar jezelf te kijken. Één keer is pech. Twee keer is opmerkelijk en bij drie of meer keren heb je een patroon te pakken, waar jezelf hoogstwaarschijnlijk ook een aandeel in hebt.

Lees in dat geval eens iets over hechting of over bindingsangst en verlatingsangst.

Heb jij last van bindings- of verlatingsangst?

Ontdek of jij bij het daten of in een relatie last hebt verlatingsangst of bindingsangst.

Herken je jezelf in het gedrag van “de foute mannen of vrouwen”?

Ook dan ben je geen uitzondering. De meesten van de in dit artikel “foute” mannen of vrouwen vertonen dit gedrag absoluut niet opzettelijk, met uitzondering van een enkele “player”. De mensen die het als eerste beschreven gedrag laten zien, voelen zich vaak snel benauwd en beklemd en hebben daardoor meer afstand nodig.

Het tweede beschreven type voelt zich onzeker en heeft veel bevestiging nodig om zich goed en veilig te voelen. Ze kunnen niet anders dan hun gevoel volgen omdat ze zich niet bewust zijn van wat er aan de hand is.

Bij bewustwording en met enkele tips kan dit gedrag al een hoop veranderen. Ook in dat geval is het goed iets te lezen over hechting of over bindingsangst en verlatingsangst.

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb jij ook genoeg van al die foute mannen en/of vrouwen en wil je nu eindelijk die fijne leuke relatie? Kijk dan eens naar ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken”. Ons programma bewijst al jaren dat je jouw datingpatronen kunt veranderen. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die echt de verbinding met hen aangaat, zonder gedoe. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en echte liefde ervaren. En daarin zijn ze geslaagd. Heb jij ook helemaal genoeg van al het dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Dan ben je van harte welkom.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Reacties op dit artikel

Volg alle reacties op dit artikel

Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties

Jouw e-mail
Volg alle reacties op dit artikel
3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Alle reacties (3)