Selecteer een partner waarmee je wél een goede relatie krijgt

In films lijkt het zo simpel: je ziet elkaar en weet meteen dat het de ware is. Maar in werkelijkheid gaat het vaak anders. Als je telkens op de verkeerde valt, selecteer je misschien op de verkeerde manier. Het opstellen van lange lijsten met criteria of puur afgaan op de eerste vonk biedt weinig kans op succes. Het is belangrijk om bewust te zijn van biologische factoren en patronen uit het verleden, maar ook om niet te veel of te weinig eisen te hebben. Het draait uiteindelijk om de relatiewaarden die tussen jullie spelen. Kennis hiervan en het ervaren of een persoon aan jouw relatiewaarden voldoet, zijn essentieel bij het selecteren van een partner. Lees in dit artikel hoe dit werkt.

Het lijkt wel een droom: je ziet hem of haar, de ander ziet jou, en meteen weten jullie het allebei. De vonk slaat over en je voelt “dit is de ware!”. Vanaf dat moment gaat het vanzelf. Of niet? We zien het nog steeds in alle Hollywood-films, en iedereen kent wel een vriend of buurvrouw waar het precies zo ging. Ze kregen een goede relatie en leefden nog lang en gelukkig. En natuurlijk moet het bij jou ook zo gaan.

Kies partner voor goede relatie

Maar dan jouw date. Je hebt elkaar via internet gevonden en bent al drie weken aan het appen. Na lang wachten is de grote dag daar. Je ziet elkaar voor het eerst, geeft elkaar een hand, zegt drie woorden en al in de eerste minuut denk je: “Dit is het niet”. En zo gaat het keer op keer. Maar is dit wel de manier om je partner te vinden?

Vallen op de verkeerde

Soms gaat het zo. Mensen worden instant verliefd op iemand die helemaal bij ze past. Deze mensen hebben “geluk”. Al heeft dat zeker ook met andere factoren te maken, zo zul je later in dit artikel lezen. Maar wat nou als je steeds op de verkeerde valt? Omdat zij later helemaal niet bij je blijkt te passen; omdat hij later te narcistisch of te autistisch blijkt. Of sterker nog, omdat je überhaupt bijna niemand aantrekkelijk vindt, behalve diegene die jou niet ziet staan! Als dit steeds het geval is, selecteer je misschien op de verkeerde manier, en is die klik of vonk niet het juiste signaal.

Kiezen met een lijstje

Soms proberen we dat op te lossen met lange lijsten met criteria. Na een aantal teleurstellingen weten we precies wat we wel en niet willen. Je ex was niet sociaal, praatte niet genoeg, was te emotioneel, nam te weinig initiatief, had een psychisch probleem, dus dat nooit meer! We zoeken nu iemand die alles heeft: hij moet sociaal zijn, lief en stoer, ambitieus en knap, empathisch en sportief. Zij moet stabiel zijn en mooi, niet teveel zeuren en haar eigen boontjes kunnen doppen, lief en sociaal zijn en vooral niet te lang of te dik. En als de ander daar niet precies aan voldoet, is daar het gat van de deur. Helaas, ook deze methode geeft weinig kans op succes.

Wat werkt dan wel? Hier volgen 5 handvatten.

1. Weet hoe selectie van een partner werkt: biologische factoren

De selectie van een partner gaat bij veel mensen grotendeels onbewust. In de eerste plaats spelen biologische factoren een rol. Geur, hormonen, ons DNA: het heeft allemaal invloed. We zijn voorgeprogrammeerd om bepaalde kenmerken aantrekkelijker te vinden dan andere, met name of de ander geschikt is om voor nageslacht te zorgen. Zo vinden vrouwen mannen met een brede kaaklijn en brede schouders vaak aantrekkelijker en mannen jonge vrouwen met een zandloperfiguur.

Tegelijkertijd is ons brein ondertussen veel verder ontwikkeld en weten de meesten dat we ook iemand moeten zoeken die ongeveer even aantrekkelijk is als wij zelf. Hoewel we dat niet kunnen meten, weten we onbewust vaak wat matcht. Natuurlijk kan je als 50-jarige man proberen een vrouw van eind twintig te versieren, of als normaal uitziende vrouw die knappe breedgeschouderde “hunk”, maar de kans is klein dat de ander ook jou uitkiest. Kijk dus wel kritisch naar jezelf: zoek je wel iemand die ongeveer even aantrekkelijk is als jijzelf?

2. Weet hoe selectie van een partner werkt: patronen van vroeger

We selecteren onbewust niet alleen op biologische factoren, we selecteren onbewust ook op wat vertrouwd voelt. We voelen ons aangetrokken door wat we kennen uit onze jeugd. Is deze positief, warm en veilig geweest, dan heb je geluk: je kiest dan onbewust vaak ook partners die zich warm en veilig gedragen. Heb je echter een onveilige jeugd gehad en moest je eerst aan allerlei eisen voldoen om liefde te krijgen, dan zoek je onbewust een partner uit waar datzelfde patroon weer een rol gaat spelen. Je voelt de grootste vonk bij iemand die in dat oude vertrouwde plaatje past. Waar je ook weer hard moet werken om een sprankje liefde te krijgen, net als vroeger. Niet zo handig dus om alleen af te gaan op wat je onbewuste je ingeeft en de “vonk” bij de eerste ontmoeting klakkeloos te vertrouwen!

3. Zorg dat je niet teveel eisen hebt.

Hoor jij vaak dat je te kritisch bent? Misschien is dat ook wel zo. Kijk eens waar je de laatste potentiële kandidaten op afgewezen hebt. Als er altijd wel iets is, kun je eens kijken hoeveel noten je op je zang hebt. Schrijf eens op aan welke criteria jouw partner moet voldoen. Als dat er meer dan 7 zijn, is de kans dat je al die kenmerken in één persoon vindt al best wel klein. Er is altijd wel wat, dus kijk wat je écht belangrijk vindt.

De mensen die een duurzame goede relatie hebben, zijn niet de mensen die de beste exemplaren gevonden hebben; zij zijn echter bereid om fouten en minpunten van de ander te accepteren. Zij werken aan verbetering in de relatie, in plaats van iemand anders te zoeken. Zoals de bekende filosoof Alain de Botton zegt: “een relatie hebben, is kunnen leven met de gekte van de ander.”

4. Zorg dat je niet te weinig eisen hebt.

Ben jij iemand die gelijk verliefd wordt en liefst meteen in een relatie duikt? En vervolgens, als de eerste roze wolken verdwenen zijn, pas gaat kijken of die ander wel echt bij je past? Dan heb je misschien te weinig eisen. Jouw belangrijkste eisen zijn dan “aandacht en bevestiging krijgen” en “niet alleen zijn”, maar de kans is groot dat je later van een koude kermis thuis komt. Ga eerst na wat echt belangrijk voor je is en kijk of je dat met deze persoon vorm kan geven. Als dat niet zo is, kijk toch nog even verder. Het bespaart je veel verdriet en op de lange duur ook eenzaamheid.

5. Kijk wat echt belangrijk is: wat zijn je relatiewaarden?

Als we kijken naar wat mensen in een goede relatie echt gelukkig maakt, dan zijn dat de dingen die tussen mensen gebeuren. De interactie tussen mensen. Denk hierbij aan factoren als helemaal kunnen vertrouwen op elkaar, echte aandacht voor elkaar en het voelen van diepe verbondenheid. We noemen dit relatiewaarden. Het zijn dus niet zozeer de eigenschappen van de ander die bepalen of jij een goede relatie hebt, maar of jullie beiden werken aan deze relatiewaarden.

Veel belangrijker dan dat lijstje eigenschappen is dat jij weet wat voor jou belangrijke relatiewaarden zijn. En, als je die helder hebt, of jij dit met de ander op kan bouwen. Dat betekent dat je op een andere manier naar een potentiële partner gaat kijken. Je kan heel snel zien of je iemand aantrekkelijk vindt. Maar weten of iemand de ware is, gaat dus niet in één oogopslag. Hiervoor moet je iemand leren kennen en ervaren of deze persoon aan jouw relatiewaarden voldoet. Een andere manier van selecteren dus, waarbij relatiewaarden het belangrijkste aandachtpunt zijn!

Hans Gierkink over de juiste partner kiezen bij 3fm

Hoe kunnen wij je helpen?

Maar mis je die leuke relatie omdat het nog niet gelukt is om de juiste partner te vinden en te selecteren? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” goed om eens naar te kijken. Ons programma leert je om beter te selecteren en ook andere zaken die je hinderen om een fijne relatie te krijgen aan te pakken. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij hen past. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en helemaal verliefd worden. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je klaar om aan jezelf te werken? Dan ben je van harte welkom in Amsterdam, Utrecht of Oosterwolde (Gld)!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Eén reactie op “Selecteer een partner waarmee je wél een goede relatie krijgt

  1. Dankjewel voor deze tekst
    Ik ga uit het patroon stappen van mijn best doen om sprankje liefde te krijgen.
    Ik hou intussen steeds meer van mezelf, dat maakt het gemakkelijker.
    Het zorgen voor de man is een heftig patroon geweest.
    Het afgaan op fysiek ook. Eerste indruk.

    Nu neem ik de tijd en tast af .
    Twee dingen zijn belangrijk voor mij
    Het moet voor mij fijn voelen samen te zijn. Hart, lijf en mind
    ( hoe die ander dan is? empathie is wel een vereiste hierbij. Toch ook een voorwaarde0
    De ander neemt verantwoordelijkheid voor zijn gevoelens, en staat bewust in het leven.

    Twee en geen 7 voorwaardes zoals in tekst staat.

    Zo loop ik mijn pad.
    Ik voel me meestal happy als single.
    Dat is fijn.
    Als ik me niet happy voel, wil ik de zon bij of van de ander vinden.
    No no no.
    Ik mag mezelf waarderen en het weer goed maken met mezelf.

    Toch, iemand met wie ik me innig kan verbinden en voor wie ik belangrijk ben en andersom, daarom zit ik bij netsamen.

    Dank voor je aandacht
    Warme groet
    Mirjam

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved