18 mrt | 2020

De happy single, bestaat die eigenlijk wel?

Ons wordt vaak de vraag gesteld of de happy single eigenlijk wel bestaat. Niet alleen door ongelovige stellen die al eeuwenlang in een relatie zitten, ook de media komen regelmatig met die vraag. Een vraag die soms wat vreemd – en op sommige singles zelfs beledigend – overkomt, want waarom zou je per definitie unhappyzijn als je geen relatie hebt? Geluk hangt immers van veel meer factoren af dan een relatie alleen!

Toch wordt de vraag niet alleen maar gesteld door “happy couples” die zich simpelweg niet kunnen voorstellen dat je het ook in je eentje naar je zin kan hebben. Het is enerzijds maar de vraag of een relatie per definitie gelukkiger maakt. En anderzijds de vraag of niet iedereen liefde nodig heeft? Tijd dus om te kijken hoe het zit met die happy single!

De liefde maakt gelukkig

Allereerst het antwoord op de vraag of niet iedereen liefde nodig heeft. Het antwoord daarop is volmondig: ja. Onderzoek heeft zowel bij mensen als dieren aangetoond dat hechting, fysiek contact en je verbonden voelen net zulke belangrijke basisbehoeftes zijn als voedsel en een veilig onderdak.

Legendarisch is het vroegere onderzoek van Harlow bij baby-aapjes. De weesaapjes in het experiment verkozen het grootste deel van de tijd een zachte stoffen moederpop zonder eten, boven een prikkeldraad-moederpop mét eten. De fysieke aanraking en troost was voor hen belangrijker dan voeding. En ook voor mensen is hechting en intimiteit belangrijk, niet alleen in hun jeugd, maar ook in het latere leven.

Is liefde binnen een vaste relatie noodzakelijk?

Als die hechting en verbondenheid dan zo belangrijk zijn, is de volgende vraag of je deze persé moet vinden in een vaste relatie. Want natuurlijk kun je deze liefde en verbondenheid ook bij anderen vinden dan je vaste partner. Toch zien de meeste mensen hun behoeften aan veiligheid, geborgenheid, verbondenheid en seks het beste vervuld in een vaste relatie. Vandaar dat veel singles vroeger of later toch weer verlangen naar een vaste partner.

Een goede relatie is goed voor de gezondheid

Ben je in een vaste relatie gelukkiger dan als je single bent? Ook daar is het antwoord niet eenduidig: het hangt namelijk af van hoe goed die relatie is! En dat hangt op zijn beurt weer af van of je basisbehoeftes in die relatie goed vervuld worden. Is er ondersteuning en aandacht voor elkaar? Zijn verbondenheid en autonomie goed in evenwicht? Zijn er niet teveel spanningen en conflicten? Als aan die voorwaarden voldaan wordt, voelen mensen zich vaak gelukkig binnen de relatie. En niet alleen dat: mensen met een goede relatie zijn fysiek gezonder en hebben minder depressieve klachten, blijkt uit onderzoek.

Heb jij alles in huis voor een fijne relatie?

Ontdek wat jou belemmert in het krijgen van een fijne en vervullende relatie

Een slechte relatie betekent stress

Als in een relatie niet voldoende aan bovengenoemde behoeftes voldaan wordt, kunnen mensen zich echter eenzaam en ongelukkig gaan voelen. En dat heeft weer negatieve gevolgen voor de gezondheid. Er is zelfs 9% meer ziekteverzuim onder partners voorafgaande aan een scheiding. En aangezien er in Nederland in deze tijd maar liefst de helft van de samenwonende stellen en 40% van de getrouwde stellen weer uit elkaar gaat, is het lang niet altijd beter om een relatie te hebben!

Terug naar de happy single. Is dit een single die fluitend door het leven gaat, iedere avond met vrienden op pad gaat en zorgt voor leuke seks met een goddelijke scharrel? Soms, maar niet altijd. Wij onderscheiden de onderstaande categorieën:

De jonge happy single

Dit zijn de singles die jong zijn en nog niet toe zijn aan een vaste relatie. Zij genieten van veel vrijheid, hun vrienden, veel leuke dingen doen en af en toe seks met wisselende contacten. Zij zijn nog niet toe aan “huisje-boompje-beestje” en genieten van het leven. Ook als je ouder wordt kun je overigens nog prima in deze categorie vallen.

De tijdelijke happy single

Dit zijn de singles die net uit een relatie komen en het fijn vinden om weer even single te zijn. Ze moeten nog over hun relatie heenkomen. Of ze vinden het fijn om even niets met relaties te hoeven. Of ze willen even al hun aandacht op hun kinderen richten, die ook nog moeten wennen aan een scheiding. Soms kunnen ze ook erg genieten van het spannende vrijgezelle leven of het ontdekken van het daten met verschillende mannen of vrouwen. Ze hebben het prima naar hun zin, maar willen op termijn wel weer een relatie.

De – aan mijn lijf geen polonaise meer- happy single

Sommige singles zijn erg gekwetst of ongelukkig geweest in een vorige relatie. Ze hebben ze zich langdurig ongelukkig en alleen gevoeld. Bijvoorbeeld doordat ze zich altijd moeten aanpassen aan een dominante of grillige partner, of dat ze te maken hadden met een relatie met fysiek of psychisch geweld. Zij denken terecht: “dat nooit meer”.

Deze singles voelen zich veel gelukkiger nu ze alleen zijn en van die vreselijke relatie af zijn. Sommigen hebben een erg gelukkig leven en hun behoefte aan liefde een hechting wordt ingevuld met een scala aan vrienden en familie. Sommigen echter zouden mogelijk wel gelukkiger zijn als ze nu een goede relatie zouden krijgen, maar zien zelf die mogelijkheid niet. Zij denken onterecht dat ze moeten kiezen tussen een relatie zoals die ze gehad hebben, of het singlebestaan.

De teleurgestelde happy single

Sommige singles komen steeds in dezelfde patronen terecht. Zij vallen bijvoorbeeld steeds op onbereikbare partners. Of krijgen steeds te maken met partners die de relatie na een bepaalde tijd weer afbreken. En sommigen vinden zelf nooit iemand geschikt. Ze herkennen hun eigen patroon echter niet, waardoor ze ook geen mogelijkheid zien om het anders te doen. In plaats daarvan zijn ze teleurgesteld in de liefde en proberen het er als single maar het beste van te maken. Single zijn is in dit geval slechts het beste van twee kwaden. Zij zijn echter niet echt happy single, maar weten niet hoe ze hun situatie kunnen veranderen. Hen zou het helpen om te kijken hoe ze hun patronen kunnen doorbreken en alsnog gelukkig in een relatie kunnen worden.

De met mij valt niet samen te leven-single

Dan is er nog een kleine groep singles die bewust single is, omdat in een relatie altijd de slechtere versie van henzelf boven komt. Zij hebben bijvoorbeeld te kampen met een ernstige hechtingstoornis of hebben te maken met persoonlijkheidsproblematiek die in de intieme nabijheid van een relatie veel extremer tot uiting komt. Dat gaat niet zelden met veel ellende gepaard gaat. Een deel van hen is liever alleen, een deel heeft door schade en schande geleerd dat single zijn een betere optie is.

Wat als je unhappy single bent?

Natuurlijk zijn er ook enorm veel singles die helemaal niet zo happy single zijn. En daar is niets raars aan, want we hebben al benoemd dat zaken als hechting, verbondenheid, geborgenheid, intimiteit en veiligheid bij de basisbehoeftes van de mensen horen. Als dat dan niet lukt, voelen sommige singles zich beschaamd, alsof er iets mis met ze zou zijn. Naar de buitenwereld doen ze dan alsof ze happy single zijn, maar eigenlijk willen ze gewoon een fijne relatie.

Hoe kunnen wij je helpen?

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten! Benieuwd?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Reacties op dit artikel

Volg alle reacties op dit artikel

Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties

Jouw e-mail
Volg alle reacties op dit artikel
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Alle reacties (1)