Hoe Joyce het patroon van aantrekken en afstoten doorbrak

Mijn daten en relaties bestonden vooral uit aantrekken en afstoten. Ik had de hoop op een relatie volledig opgegeven, totdat ik Hans en Meinou ontmoette.

Ik dacht gewoon dat ik echt een hopeloos geval was. Ik had de hoop op een relatie al lang opgegeven. En ergens vond ik het onbewust ook wel prettig om het niet aan te hoeven gaan. Ik denk dat ik niet goed wist waar ik moest beginnen en hoe ik een relatie wel moest laten werken. Het was voor mij heel comfortabel om me gewoon heel hard op te stellen en mijn muur omhoog te houden. Dat is veel minder pijnlijk dan het aangaan van mijn problemen.

Joyce, 34 jaar, werkzaam in de zorg

Die training ging over mij!

Op een bepaald moment kreeg ik de tip om een training van singlecoaching over bindingsangst en verlatingsangst te volgen. Maar ik dacht: “het wordt niks meer met mij en ik geloof niet dat het me ooit nog lukt”. Ik ben toen toch gegaan en tijdens de training besefte ik me: “ja, dit gaat over mij!”.

Als een man zich openstelde, haakte ik gelijk af

Als ik terugkijk was het grootste probleem dat ik me niet kon openstellen. Ik kon me niet kwetsbaar opstellen en had dat eigenlijk niet eens echt door. Zodra iemand emotioneel dichtbij kwam, of zich open ging stellen haakte ik meteen af. Ik zocht alleen maar mannen die emotioneel onbeschikbaar waren.

Met de verkeerde types continu aantrekken en afstoten

Ik denk dat ik juist doordat ik me zo opstelde, bepaalde types aantrok. Aan de ene kant jongens die mij heel leuk vonden. Die waren dan heel erg aanhankelijk, gingen helemaal op mij leunen en doken er heel erg bovenop. Daardoor kreeg ik heel erg veel bindingsangst en dacht:”gatverdamme ik wil weg”. Ik wilde ze van me afduwen. Aan de andere kant, de types die ik leuk vond, die gaven weer niks om mij. Die beloofden me van alles, maar daar meenden ze niks van. Ze gaven mij heen toegang tot hun gevoel en hun hart en waren dus emotioneel onbeschikbaar. Met beide types werd het continu aantrekken en afstoten dus.

Nieuwe hoop

Ik kreeg weer een beetje hoop door de training. Sowieso ben ik hierdoor in gaan zien wat er met me aan de hand was. Ik dacht toen: “oh, misschien is een relatie toch nog wel voor mij weggelegd. Er begon toen een klein vlammetje te branden. De hoop dat ik er toch iets aan kon doen.

Kwetsbaar opstellen en beter voelen

Vervolgens ging ik het coachingprogramma in. Jullie kwamen over als een goed geoliede professionele organisatie. Kwetsbaar opstellen, dat was de basis bij mij. Vervolgens heb ik ook gewerkt aan meer en beter voelen. Voelen “wat er gebeurt binnen in mij”. Dus ook in datingsituaties en relaties beter voelen wanneer ik een “nee” voel of wanneer ik een “ja” voel. Dat gaat over grenzen stellen, kwetsbaar opstellen en ook het vertrouwen hebben dat de ander daar goed mee omgaat.

Elke nieuwe man is een stapje omhoog in m’n ontwikkeling

De ondersteuning van de coachingsessies heeft daarbij erg geholpen. Als ik dan met de zoveelste “klojo” aan het daten was en het was weer niks geworden dacht ik vaak: “het lukt me niet”. Dan kon ik mijn coach bellen die me inzichten gaf, steunde en motiveerde. “Hé, je bent er bijna, nog even doorzetten.” Mijn coach zei dan ook heel nuchter: “Elke nieuwe man is een soort stapje omhoog in je eigen ontwikkeling, totdat je uiteindelijk de juiste partner vindt.”

Focus op het proces in plaats van het eindresultaat

Wat me ook erg geholpen heeft is om juist te focussen op het op het proces van zelfontwikkeling en niet alleen op het eindresultaat: die fijne duurzame relatie. Ik merkte dat elke volgende man die ik date weer ietsje beter voor me was en iets beter bij me paste. Dat gaf me telkens weer hoop en vertrouwen.

Met een ander type man de relatie aangaan

Wat voor mij ook belangrijk was, was om door te krijgen wanneer iemand onveilig gehecht is. Alle inzichten en tips bij elkaar zorgden ervoor dat ik met een heel ander type man dan waar ik normaal op viel een relatie ben aangegaan. Een man waarbij ik in eerste instantie dacht: “ik voel niks, bij hem, gewoon helemaal neutraal”. En wat vooral belangrijk was, ik bleef bij de voor mij verkeerde mannen weg.

Geef de “veilige” man een kans

Mijn coach heeft vaak tegen me gezegd: “Geeft zo’n veilige man nou eens een keer een kans. Geeft hem in ieder geval eens vijf dates het voordeel van de twijfel. Probeer in die in die vijf dates eens uit te zoeken of deze man aan jou criteria voldoet van iemand met wie je een fijne duurzame relatie zou kunnen hebben. En kijk dan eens wat er kan opbloeien.”

Dat heeft me dus goed geholpen. Ik heb de man met wie ik nu ben, die kans gegeven. Het is echt helemaal gegaan zoals jullie dat omschreven hebben. Ik begreep en zag op een gegeven moment helemaal wat het verschil was tussen een “veilige” man en een “onveilige” man met veel bindingsangst of verlatingsangst. Dat maakte een wereld van verschil. Daar ben super blij mee.

Nu een jaar verkering

Ik heb nu een jaar verkering. Na 3 maanden daten was het aan. We hebben toen al snel een grote reis gemaakt. Een tijdje later zijn we gaan samenwonen. We gaan zelfs binnenkort samen emigreren. En ook zijn we samen aan het kijken of we een kindje kunnen krijgen.

Geschikt voor mensen die aan de buitenkant alles voor elkaar lijken te hebben

Ik heb de indruk dat mensen dit type coaching heel gauw associëren met “iets voor sukkels”.

Maar het is juist voor mensen zoals ik. Het klinkt misschien een beetje gek wat ik nu over mezelf ga zeggen. Maar ik denk dat het juist is mensen die een heel rijk sociaal netwerk hebben, die lekker groep liggen, die aan de buitenkant het allemaal voor elkaar hebben, die goed weten wat ze willen, en dingen kunnen bereiken. Alles lukt, behalve in de liefde lopen ze helemaal vast en ze weten niet waarom. En iedereen zegt tegen ze: “Je bent echt wel een leuke meid, je ziet er goed uit en je bent helemaal een catch voor iemand”. En toch wil het niet lukken. Nou, voor zulke vrouwen en mannen denk ik dat jullie programma heel geschikt is.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved