“Hoe kan dat nou? Jij nog steeds alleen!”

Veel singles kennen het. Die eeuwige vraag op het familiefeest: “Ben je nog steeds alleen? Hoe kan dat nu, zo’n leuke meid/kerel als jij!” Vaak onderga je de daarop volgende ondervraging gelaten en hoop je dat het onderwerp snel weer overwaait. Maar ook tijdens dates kan deze vraag tot ongemakkelijkheden leiden. Want wat doe je als je met de vraag over eerdere relaties geconfronteerd wordt, en je bent al een tijd alleen of je hebt nog nooit een serieuze relatie gehad? 5 tips.

Tip 1: Ga bij jezelf na waarom je het zo’n moeilijke vraag vindt.

Vaak raken de vragen die jij het lastigst vindt een gevoelige snaar. Misschien voel jij je diep van binnen minder doordat je al een tijd geleden, of nooit, een lange relatie hebt gehad. Ben je misschien bang dat er iets mis met je is? Dat er vast iets met je is waardoor jij geen relatie aan kan gaan en anderen wel?

Veel singles hebben hier last van. Op het moment dat je je eigen situatie geaccepteerd hebt, is het veel gemakkelijker om normaal antwoord te geven. Ga dus bij jezelf na in hoeverre je geaccepteerd hebt dat het is zoals het is. Soms is daar nog wat werk in te doen.

Tip 2: Ga bij jezelf te rade: wat is het eerlijke antwoord op deze vraag?

Zonder dat je dat aan je tante of tijdens de eerste date hoeft te vertellen, is het wel goed om zelf te weten wat het antwoord is op de vraag: “Waarom ben ik single terwijl ik dat niet wil?”. Vaak is: “Ik ben er gewoon niet aan toe gekomen.”, of “Ik ben gewoon kritisch.” niet het volledige antwoord.

Als je weet wat er op een dieperliggende laag nog meer meespeelt (bijvoorbeeld moeite met binding, gebrek aan zelfvertrouwen, angst om je open te stellen na een eerdere relatie) kun je dat proberen te accepteren. Als je het anders kon, had je het anders gedaan. Dit is de eerste stap naar zelfacceptatie. En je zult zien, als jij er niet meer mee zit, wordt het een stuk gemakkelijker om antwoord te geven zonder dat dat spanning oproept!

Tip 3: Als je eerlijk kan zijn, wees eerlijk

Ok, dan weet je misschien hoe het zit, maar misschien heb je wel helemaal geen zin om dat aan de grote klok te hangen. Moet je dan liegen? Vaak blijkt dat als je het antwoord zelf hebt, het helemaal niet zo erg is om het gewoon te zeggen. “Ik was een tijd bang om een relatie aan te gaan, maar ik sta daar nu anders in”, is een prima antwoord. Als je maar aangeeft dat het nu veranderd is.

Op het moment dat je tijdens een eerste date zegt: “Ik heb enorme bindingsangst”, en je vergeet te vermelden dat je daar nu anders mee omgaat, heb je grote kans dat de ander de neiging krijgt af te haken. Dus geef aan dat je veranderd bent!

Tip 4: En eerlijk, soms is eerlijkheid niet handig

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen een man geschikt vinden als hij … geschikt is bevonden door andere vrouwen. Hoe meer vrouwen hem een ‘goede catch’ vonden, hoe meer zij hem ook willen. Vandaar dat mannen die met een baby rondlopen, kunnen rekenen op heel wat glimlachjes van andere vrouwen. Niet alleen omdat de baby zo schattig is, maar ook omdat hij blijkbaar goed genoeg is bevonden om nageslacht mee te krijgen.

Maar wat moet je dan als man als je nog nooit een relatie hebt gehad? In dat geval is het serieus te overwegen om niet tijdens de eerste date al te zeggen dat je nog nooit een relatie hebt gehad. Tenzij je er een echt goed verhaal bij hebt en het zelf geaccepteerd hebt. Als dat niet het geval is, bedien je dan van tip 5.

Tip 5: Geef je grenzen aan

Er zijn situaties waarin je niet meteen antwoord wilt geven op de vraag waarom jij toch geen relatie hebt. Omdat je geen zin hebt om je meteen open te stellen, of gewoon simpelweg omdat het je tante geen fluit aangaat. Veel singles die hiermee zitten, hebben de neiging om erom heen te draaien, iets vaags te zeggen of om onhandig te gaan stotteren.

Het helpt dan om niet inhoudelijk te willen antwoorden. Als je op vriendelijke wijze aan je date kunt aangeven dat je het niet het moment vindt om daar op in te gaan, is dat vaak genoeg. “Laten we het nu over leuke dingen hebben. Die zaken komen wel als we elkaar iets langer kennen”, is een prima manier om te antwoorden. Na een paar dates ken je elkaar immers beter, accepteer je meer van elkaar en is het gemakkelijker om open en eerlijk te antwoorden.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved