Hoe kies je een partner waarmee je wél gelukkig wordt?

Accepteer je dat je relaties vaak op niets uitlopen? Of kun je leren om beter te selecteren en de juiste partner te vinden? Ontdek hoe jouw opvoeding jouw partnerkeuze beïnvloedt en hoe je bewust kunt kiezen voor een gelukkige relatie.

Petra kijkt me vragend aan: “Doe ik iets verkeerd dan? Telkens als ik ècht een klik met iemand voel, loopt het op niets uit.”

Doet Petra echt iets verkeerd of heeft ze gewoon pech? Veel relaties lopen nu eenmaal op niets uit of vallen gewoon tegen. Dat moet je accepteren… of niet?

Jouw ouders bepalen jouw keuze voor een (verkeerde) partner

De praktijk van uithuwelijken ligt in Nederland al eeuwen achter ons. De wetenschap heeft echter aangetoond dat de “liefdesrelatie” met jouw ouders op een andere manier toch zeer bepalend is voor de keuze van een partner. Hoe dat werkt?

Je ouders zijn de personen waarmee je je eerste liefdesband hebt. Hun gedrag naar jou vormt een soort blauwdruk voor latere liefdesrelaties. Hun gedrag bepaalt wat voor jou gebruikelijk is en vertrouwd voelt in een liefdesrelatie. En hoe onhandig soms ook, dat zoek je onbewust ook weer in relaties als je eenmaal volwassen bent

Het gedrag bij je ouders zoek je terug in je liefdesrelatie

Ze zeggen wel eens “Je zoekt een partner die op je vader of moeder lijkt”. Zo simpel is het niet. Maar: het gedrag dat je bij je ouders vertoonde, staat wel model voor gedrag dat voor jou bij een liefdesrelatie hoort. Bijvoorbeeld: als jij bij je ouders helemaal jezelf mocht zijn en veel aandacht en liefde kreeg, is dat jouw standaard. Je zoekt dat onbewust bij je toekomstigpartner. Je hebt dan eigenlijk geluk. Door je opvoeding heb je het later in relaties een stuk gemakkelijker!het gedrag dat je bij je ouders vertoonde, staat wel model voor gedrag dat voor jou bij een liefdesrelatie hoort. Bijvoorbeeld: als jij bij je ouders helemaal jezelf mocht zijn en veel aandacht en liefde kreeg, is dat jouw standaard. Je zoekt dat onbewust bij je toe

Ook onprettig gedrag zoek je terug in je huidige partners

Als je vroeger bij je ouders een bepaalde onveiligheid hebt ervaren, zul je ook daar onbewust naar zoeken. Als je bijvoorbeeld van je ouders alleen liefde en aandacht kreeg als je heel goed presteerde en je helemaal perfect gedroeg, dan is dat jouw onbewuste norm. Dan zoek je onbewust een partner die jou ook alleen maar aandacht en liefde geeft als je hard voor hem of haar werkt en aan zijn of haar normen voldoet.

En waren je ouders bijvoorbeeld emotioneel gesloten en afstandelijk richting jou? Dan voelt dat weer vertrouwd voor je. Je zoekt dan onbewust een partner die emotioneel afstandelijk is.

Ricardo vertelt: “Mijn vader was vroeger heel dominant en streng. Ik moest me altijd schikken naar zijn wensen en grillen. Als ik iets deed wat hem niet beviel, dan zwaaide er wat en sprak hij dagen nauwelijks tegen me. In het begin voelde ik bij mijn laatste vriendin veel passie. Maar na een paar maanden bepaalde zij alles in onze relatie. Ik had altijd het gevoel dat ik mezelf weg moest cijferen en durfde mijn behoeftes en gevoelens niet te uiten. Ik herken veel terug van de situatie met mijn vader.”

Hoe voorkom je dat je onbewust de verkeerde partner kiest?

Als je wilt voorkomen dat je weer de verkeerde partner kiest, is het allereerst belangrijk om erachter te komen welk gedrag jij richting je ouders vertoonde. Bijvoorbeeld jezelf wegcijferen, dominant gedrag vertonen, je gevoel niet kunnen uiten, je heel erg onafhankelijk of juist veel te aanhankelijk opstellen.

Pas als je dat helder hebt, kun je kijken of je veel partners hebt gehad waar je datzelfde gedrag liet zien. Mogelijk dat die partners in bepaald gedrag op je ouders lijken. Als je dat gedrag eenmaal herkent, kun je het anders gaan doen.

1. Kies ook met verstand en niet alleen op gevoel

Als je onbewust op de verkeerde valt, hou dan je hoofd erbij en laat het voor jou verkeerde type partner links liggen! Je kan wel ongelooflijk veel passie voelen, maar als je dat steeds voelt bij de verkeerde, heeft het weinig zin om daarop te blijven vertrouwen. De klik heb je dan met de verkeerde en dat werkte immers niet.

Via relatiewaarden kun je goede keuzecriteria bepalen voor een partner die echt bij jou past. Relatiewaarden gaan over de kwaliteit van de relatie en wat er tussen jullie is. En vertrouw er maar op dat die klik en dat goede gevoel er na een tijdje vanzelf wel komen als je je verstand gebruikt.

Marlies viel altijd op mannen die zich niet echt wilden binden of niet beschikbaar waren. Ze waren vaak afstandelijk, wisten niet of ze wel een relatie wilden, of waren wel enthousiast maar al getrouwd met een ander. Alleen bij dit soort mannen voelde ze passie. Andere mannen vond ze vaak niet interessant. Door te formuleren wat ze echt belangrijk vond in een relatie koos ze uiteindelijk voor een ander soort man. Een man die wel aantrekkelijk was en aan haar waarden voldeed, maar een stuk minder spannend was. Na een tijdje gingen haar gevoelens echter groeien. Ze heeft nu al vier jaar een gelukkige relatie.

2. Leer jezelf constructief gedrag aan

Soms is gedrag dat je jezelf vroeger hebt aangeleerd om goed met het gedrag van je ouders om te gaan, niet meer handig in je huidige situatie. Jezelf helemaal wegcijferen of jezelf heel dominant gedragen is bijvoorbeeld niet bevorderlijk voor een goede relatie.

Happy guy and his girlfriend sitting in cafe on summer day

Daarom is het belangrijk om je eigen gedrag te veranderen. Bijvoorbeeld door goed te voelen wat jij nodig hebt en je behoeftes te uiten. Als je nieuw, constructief gedrag vertoont, zul je merken dat het verkeerde type partner zich ook niet meer tot jou aangetrokken voelt. En omgekeerd.

3. Werk aan de manier waarop je je met anderen verbindt

Als je in je jeugd altijd een warme, liefdevolle band met je ouders had, is de kans groot dat je veilig gehecht bent. Als er in de band met je ouders bepaalde hick-up zaten zoals in de voorbeelden, is de kans dat je in min of meerdere mate onveilig gehecht bent relatief groot.

Ben je meerdere keren voor mannen of vrouwen gevallen waarmee het niet werkte? Dan is het goed om hier iets aan te doen. Onveilige hechting of andere onveilige situaties in je jeugd leiden vaak tot gevoelens en gedragskenmerken van bindingsangst of verlatingsangst. Het is belangrijk deze gevoelens en gedragsverschijnselen te leren herkennen. Zorg dat je hiermee om le
ert gaan zodat ze je niet meer hinderen bij het aangaan en goedhouden van een relatie.

Hans Gierkink over de juiste partner kiezen bij 3fm

Hoe kunnen wij je helpen?


Ontdek de sleutel tot een bevredigend liefdesleven! Ben je een professional met succes in je werk, een bruisend sociaal leven en een agenda vol plezierige activiteiten? Maar ontbreekt er nog steeds die ene fantastische relatie? Dan is ons baanbrekende coachingsprogramma “Laat de liefde werken” speciaal voor jou ontworpen. Ons bewezen programma biedt jou de tools om jouw liefdesleven actief te sturen. Sluit je aan bij de talloze singles die met ons programma hun ultieme match hebben gevonden, zonder enige vorm van gedoe en twijfel. Verlang jij ook naar een relatie waarin je volledig jezelf kunt zijn en echte liefde kunt ervaren? Genoeg van alle frustraties rondom daten en relaties? Laat ons je begeleiden op de weg naar succes en zelfontplooiing. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe ook jij de liefde kunt laten werken!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

7 reacties op “Hoe kies je een partner waarmee je wél gelukkig wordt?

  1. Ik ben sinds 8 maanden getrouwd met een hele lieve man. We voelen veel liefde en passie voor elkaar. Maar merk dat er weinig diepgang is van beide kanten. Ik ben zelf niet veilig gehecht en voel me ergens toch afhankelijk van zijn goedkeuring/liefde. Ik heb veel behoefte aan aanrakingen en liefkozingen en toch vind ik het moeilijk om dit te ontvangen of erom te vragen. Zelf geven vind ik ook moeilijk, vooral als ik weerstand voel van zijn kant. Hij lijkt ook onveilig gehecht te zijn en zich niet veilig te voelen om zijn gevoel bij mij te uiten, zich kwetsbaar op te stellen. Hoe zorg ik ervoor dat we die diepgang krijgen in onze relatie? Is het mogelijk om ons veilig te hechten aan elkaar als we er beiden moeite mee hebben?

    1. Hoi Sara,
      Dit is een herkenbaar probleem dat in veel relaties voorkomt. Maar natuurlijk niet fijn als je hier in zit. Ik hoop voor jullie dat dit gaat veranderen. Wat je hier het beste aan kunt doen is samen naar een EFT-relatietherapeut te gaan. Hij of zij kan jullie samen begeleiden de hechting in je relatie te verstevigen. Daarbij gaan jullie werken aan je emotionele en fysieke intimiteit (blokkades t.a.v. aanraken). Daarvoor moet hij wel mee willen werken en mee willen gaan. Als hij dat (nog) niet wil, kun je ook eerst aan jezelf gaan werken. Als jij je “veilig gehecht” gedraagt, ook al ben je dat niet, zien we dat de situatie ook vaak al een stuk verbeterd. Daarvoor kun je contact opnemen met één van onze singlecoaches.
      Veel succes.
      Hans Gierkink
      Singlecoach

  2. Heb 30 jaar van mijn leven versleten met 4 verschillende mannen. Liefde staat bij mij synoniem aan pijn, smachten en ontberen. Ben nu pas tot de conclusie gekomen dat ik aan verlatingsangst lijd. Een mens is nooit te oud om te leren.
    Het geeft hoop dat er iets aan te doen is.

  3. slechte ouders is aleen handicap die veel in je eiegen relaties tegenkomt
    nog moeilijker is het om ervoor proberen te zorgen dat je je eigen kinderen beter opvoed en ze een beter zelfgevoel geeft zodat zij wel gelukkig kunnen worden met en partner

  4. Ik vind het een heel goed artikel! Het is precies waar ik bij een partnerkeuze steeds tegenaan loop. Voor mij is veiligheid en bescherming heel belangrijk, maar dat zal ik niet vinden bij een partner als ik mijn eigen gedrag niet verander. Ik moet me focussen op wat mijn behoeftes zijn en wat ik nodig heb. Toch is het erg moeilijk om de blauwdruk van mijn ouders te negeren, en mezelf aan te leren op hele andere zaken te gaan letten bij een partnerkeuze.

    1. Beste Catharina,
      Het is inderdaad een flinke uitdaging om de blauwdruk van je ouders te negeren, ander gedrag aan te leren en op andere zaken te letten bij de partnerkeuze. Maar we hebben dat als singlecoaches zelf ook moeten leren en we hebben het inmiddels ook al veel cliënten en cursisten zien doen. Dus het is zeker mogelijk. Veel succes!

      1. Wat een lieve, begrijpende reactie van jou, Hans, op Catherina. En Catherina, wat moedig van jou dat je jezelf kwetsbaar opstelt door te zeggen dat je met dit probleem worstelt. Ik denk dat velen van ons, in meer of mindere mate, met de blauwdruk van onze ouders worstelen maar niet iedereen komt daar voor uit. Jammer! Het beseffen is de eerste stap op weg naar veranderen.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved