8 apr | 2021
Lees de nieuwste blogs & artikelen van Singlecoaching en blijf op de hoogte van ons aanbod
Meld je aan voor de nieuwsbrief en je krijgt regelmatig de nieuwste tips, blogs en artikelen over liefde, daten en relaties in je mailbox.
8 apr | 2021
Misschien herken je dit? Je hebt genoeg mogelijkheden om dates te krijgen, maar dates lopen uiteindelijk meestal op teleurstellingen uit. Je merkt bijvoorbeeld dat het de ander alleen maar om de seks gaat. Of je krijg na 3 dates al het gevoel dat hij of zij op een relatie aanstuurt, terwijl je elkaar nog maar nauwelijks kent. Of misschien heb jij wel relaties, maar duren ze maar kort of verlopen ze moeizaam. Bijvoorbeeld omdat jij steeds dingen bij ander ontdekt waar je echt niet mee kunt leven, of omdat de ander telkens afstand neemt.
Al met al weet je steeds minder hoe je nog verandering in deze situatie moet aanbrengen. Je wilt niet meer vastlopen in al die relatie-ellende en je wilt hier wat aan doen. Maar hoe dan?
Misschien zijn de bovenstaande situaties ook op jou van toepassing. En natuurlijk, maar zelden komt het voor dat twee partners in een beginfase precies dezelfde wensen en verwachtingen hebben over het opbouwen van een stabiele relatie. Vaak wil de één sneller dan de ander, of heeft de één veel meer dan de ander behoefte aan contact. Dit is op zich niet zo erg. Het is een onzekere periode waar je eventjes doorheen moet. Maar wat als je er zoveel moeite mee hebt dat die eerste periode bijna alleen maar negatieve emoties en piekergedachten oproept? Dat je er zo onzeker van wordt, of je zo beklemd voelt, dat je het maar liever uitmaakt?
Hij heeft al twee dagen niets laten horen!
“Hij zei dat hij erg enthousiast over me was, maar hij heeft al 2 dagen niets laten horen! Dan ga ik toch echt wel twijfelen of hij er echt voor wil gaan.” Aan het woord is Janneke, één van de deelnemers aan ons coachingsprogramma. Janneke is één van de vele singles die twijfelt over wat “normaal” is bij het aangaan van een nieuwe, stabiele relatie. Ze wil de ander voldoende ruimte geven, maar wordt erg onzeker van als hij weinig aandacht voor haar lijkt te hebben. Stiekem vindt ze, dat een als een man echt voor haar gaat, hij elke dag even moet bellen of sms-en.
Vaak hebben mensen de neiging de ander verantwoordelijk te maken voor hun ongeluk. Misschien is dat bij jou ook het geval. Je verwijt bijvoorbeeld je date dat hij of zij te snel of te langzaam gaat en jou dat slechte gevoel bezorgt. Het is goed om dan ook kritisch te zijn over je eigen rol in het geheel.
Een ander voorbeeld is dat je onbewust door bepaald gedrag steeds dezelfde soort partners aantrekt die je eigenlijk niet meer wil. Of misschien gedraag jij je in een relatie op zo’n manier dat je het ongewenste gedrag zelf bij je partner oproept. Het is goed om te kijken wat de overeenkomsten zijn in jouw relaties of dates. Drie keer of vaker hetzelfde patroon? Dan is het zelden toeval. Hoe moeilijk het soms is, het is goed om je eigen rol eens onder de loep te nemen.
Ze claimt me!
Theo, één van de andere deelnemers aan ons coachingsprogramma, heeft net weer een relatie verbroken met “op zich een hele leuke meid” die hem veel te veel claimde. Hij vindt eigenlijk dat uitspraken zoals die van Janneke uit het eerdere citaat blijk geven van onzelfstandigheid en overmatige afhankelijkheid van de partner. Stiekem vindt hij dat vrouwen vaak te veel verwachten, dat ze je voor je het weet gaan claimen en hem zijn vrijheid ontnemen. “Als het zo moet, dan maar liever geen relatie” zegt Theo.
Herken je terugkerende patronen bij jezelf? Goed nieuws! Want dat betekent dat je invloed hebt op het geheel én je er iets aan kunt doen.
Theo, één van de andere deelnemers, ervaart precies het tegenovergestelde. Hij heeft net een weer relatie verbroken met “op zich een hele leuke meid” die hem veel te veel claimde. Hij vindt eigenlijk dat uitspraken zoals die van Janneke blijk geven van onzelfstandigheid en overmatige afhankelijkheid van de partner. Stiekem vindt hij dat vrouwen vaak te veel verwachten, dat ze je voor je het weet gaan claimen en hem zijn vrijheid ontnemen. “Als het zo moet, dan maar liever geen relatie” zegt Theo.
Trek je regelmatig partners aan met dezelfde gedragskenmerken? Bijvoorbeeld dat ze altijd afstand nemen als jij ervoor wilt gaan, niet (emotioneel) beschikbaar zijn, of je heel onzeker maken? Of juist dat ze je een benauwd gevoel bezorgen omdat ze je claimen of veel te snel willen? Dan is de kans groot dat er sprake is van wat kenmerken van bindingsangst of verlatingsangst bij jou en/of je partner. 40% van de mensen in Nederland heeft hier in dusdanige mate last van dat dit hen belemmert bij het aangaan van een liefdesrelatie.
Als je dit wilt oplossen is het allereerst goed om eens te kijken of je daadwerkelijk last hebt van gedragskenmerken van bindingsangst of verlatingsangst. De test in de onderstaande link geeft je inzicht hierin.
Ontdek of jij bij het daten of in een relatie last hebt verlatingsangst of bindingsangst.
Als dit het geval is, kun je hier aan werken op drie verschillende gebieden. Namelijk door op de juiste manier om te gaan met negatieve emoties, door je gedachten onder controle te krijgen en door goed te communiceren. Dit alles zorgt ervoor dat je je anders gaat gedragen richting je date of relatie en dat de kans op die fijne stabiele relatie flink toeneemt!
Eén van de oplossingen voor ongewenste patronen kan liggen in het leren omgaan met “negatieve” emoties. Onzekerheid, jaloezie of het gevoel niet voldoende bevestiging te krijgen, kunnen vervelend steken. Als deze negatieve gevoelens te veel gaan overheersen, lijkt het uitmaken van de relatie soms de enige optie. Toch kan het “mindfull” leren omgaan met ongewenste emoties veel verlichting bieden. Dat wil zeggen dat je de emoties “er laat zijn”: je drukt ze niet langer weg, maar accepteert ze.
Aan de andere kant hoef je er ook niet in te zwelgen. Je observeert als het ware van een afstandje eigen emoties. Niet altijd gemakkelijk, maar zeer de moeite waard om te leren! Als je dat lukt, voorkom je al dat je in het negatieve gedrag schiet waardoor je je date of partner op afstand zet of juist gaat claimen en eisen.
Gedachtes als “als dit de ware was had ik me niet geërgerd” of “als ik echt voor haar zou gaan, zou ik me nu niet beklemd voelen” kunnen een stabiele relatie snel om zeep brengen. Mensen die veel van dit soort gedachtes hebben, hebben vaak een te mooi en weinig realistisch plaatje van wat een stabiele relatie moet zijn. Zij hebben veel “moeten”-gedachtes en denken dat alle niet positieve emoties of gedachtes meteen een uiting zijn van een ongeschikte relatie.
Soms is dat een manier om de ander niet dichterbij te laten komen. Het is goed om je van je eigen gedachtes bewust te worden en te kijken of ze “waar” zijn. Is het realistisch om te verwachten dat je je in een stabiele relatie altijd positief voelt en nooit twijfelt? Zou je deze zelfde eisen stellen aan een goede vriend? Door dit te doen ga je minder twijfelen, voel je je beter en zie je veel meer de positieve kanten van de ander.
Mensen die piekeren over hun beginnende relatie, houden hun twijfels en onzekerheden vaak voor zich. “Als ik vertel dat ik zou willen dat hij vaker wat laat horen, vindt hij me vast te onzeker” is zo’n gedachte. Of: “Als ik vertel dat ik me benauwd voel, krijgen we natuurlijk gedoe” is een andere. Toch maakt het niet uiten van je gevoelens en gedachten de last vaak alleen maar groter.
Communiceer dus! Wel is het van belang om het bij jezelf te houden. Vertel over je eigen gevoel en leg de oorzaak daarvan niet bij de ander. Vertel er ook bij wat jou zou helpen. Hiermee voorkom je dat de ander zich defensief gaat gedragen.
Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten! Benieuwd?
Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties
Alle reacties (4)