Hoe krijg je wel een leuke stabiele relatie?

stabiele relatie

Misschien herken je dit? Je hebt genoeg mogelijkheden om dates te krijgen, zelfs in deze lockdown. Maar dates lopen uiteindelijk meestal op teleurstellingen uit. Je merkt bijvoorbeeld dat het de ander alleen maar om de seks gaat. Of je krijg na 3 dates al het gevoel dat hij of zij op een relatie aanstuurt, terwijl je elkaar nog maar nauwelijks kent. Of misschien heb jij wel relaties, maar duren ze maar kort of verlopen ze moeizaam. Bijvoorbeeld omdat jij steeds dingen bij ander ontdekt waar je echt niet mee kunt leven, of omdat de ander telkens afstand neemt.

Al met al weet je steeds minder hoe je nog verandering in deze situatie moet aanbrengen. Je wilt niet meer vastlopen in al die relatie-ellende en je wilt hier wat aan doen. Maar hoe dan?

Verschillende behoeftes en verwachtingen

Misschien zijn de bovenstaande situaties ook op jou van toepassing. En natuurlijk, maar zelden komt het voor dat twee partners in een beginfase precies dezelfde wensen en verwachtingen hebben over het opbouwen van een stabiele relatie. Vaak wil de één sneller dan de ander, of heeft de één veel meer dan de ander behoefte aan contact. Dit is op zich niet zo erg. Het is een onzekere periode waar je eventjes doorheen moet. Maar wat als je er zoveel moeite mee hebt dat die eerste periode bijna alleen maar negatieve emoties en piekergedachten oproept? Dat je er zo onzeker van wordt, of je zo beklemd voelt, dat je het maar liever uitmaakt?

Hij heeft al twee dagen niets laten horen!

Hij zei dat hij erg enthousiast over me was, maar hij heeft al 2 dagen niets laten horen! Dan ga ik toch echt wel twijfelen of hij er echt voor wil gaan.” Aan het woord is Janneke, één van de deelnemers aan ons coachingsprogramma. Janneke is één van de vele singles die twijfelt over wat “normaal” is bij het aangaan van een nieuwe, stabiele relatie. Ze wil de ander voldoende ruimte geven, maar wordt erg onzeker van als hij weinig aandacht voor haar lijkt te hebben. Stiekem vindt ze, dat een als een man echt voor haar gaat, hij elke dag even moet bellen of sms-en.

Herken je eigen rol in het geheel

Vaak hebben mensen de neiging de ander verantwoordelijk te maken voor hun ongeluk. Misschien is dat bij jou ook het geval. Je verwijt bijvoorbeeld je date dat hij of zij te snel of te langzaam gaat en jou dat slechte gevoel bezorgt. Het is goed om dan ook kritisch te zijn over je eigen rol in het geheel.

Een ander voorbeeld is dat je onbewust door bepaald gedrag steeds dezelfde soort partners aantrekt die je eigenlijk niet meer wil. Of misschien gedraag jij je in een relatie op zo’n manier dat je het ongewenste gedrag zelf bij je partner oproept. Het is goed om te kijken wat de overeenkomsten zijn in jouw relaties of dates. Drie keer of vaker hetzelfde patroon? Dan is het zelden toeval. Hoe moeilijk het soms is, het is goed om je eigen rol eens onder de loep te nemen.

Ze claimt me!

Theo, één van de andere deelnemers aan ons coachingsprogramma, heeft net weer een relatie verbroken met “op zich een hele leuke meid” die hem veel te veel claimde. Hij vindt eigenlijk dat uitspraken zoals die van Janneke uit het eerdere citaat blijk geven van onzelfstandigheid en overmatige afhankelijkheid van de partner. Stiekem vindt hij dat vrouwen vaak te veel verwachten, dat ze je voor je het weet gaan claimen en hem zijn vrijheid ontnemen. “Als het zo moet, dan maar liever geen relatie” zegt Theo.

Herken je terugkerende patronen bij jezelf? Goed nieuws! Want dat betekent dat je invloed hebt op het geheel én je er iets aan kunt doen.

Wat is er aan de hand dan?

Theo, één van de andere deelnemers, ervaart precies het tegenovergestelde. Hij heeft net een weer relatie verbroken met “op zich een hele leuke meid” die hem veel te veel claimde. Hij vindt eigenlijk dat uitspraken zoals die van Janneke blijk geven van onzelfstandigheid en overmatige afhankelijkheid van de partner. Stiekem vindt hij dat vrouwen vaak te veel verwachten, dat ze je voor je het weet gaan claimen en hem zijn vrijheid ontnemen. “Als het zo moet, dan maar liever geen relatie” zegt Theo.

Trek je regelmatig partners aan met dezelfde gedragskenmerken? Bijvoorbeeld dat ze altijd afstand nemen als jij ervoor wilt gaan, niet (emotioneel) beschikbaar zijn, of je heel onzeker maken? Of juist dat ze je een benauwd gevoel bezorgen omdat ze je claimen of veel te snel willen? Dan is de kans groot dat er sprake is van wat kenmerken van bindingsangst of verlatingsangst bij jou en/of je partner. 40% van de mensen in Nederland heeft hier in dusdanige mate last van dat dit hen belemmert bij het aangaan van een liefdesrelatie.

Hoe los je dit op?

Als je dit wilt oplossen is het allereerst goed om eens te kijken of je daadwerkelijk last hebt van gedragskenmerken van bindingsangst of verlatingsangst. De test in de onderstaande link geeft je inzicht hierin.

Als dit het geval is, kun je hier aan werken op drie verschillende gebieden. Namelijk door op de juiste manier om te gaan met negatieve emoties, door je gedachten onder controle te krijgen en door goed te communiceren. Dit alles zorgt ervoor dat je je anders gaat gedragen richting je date of relatie en dat de kans op die fijne stabiele relatie flink toeneemt!

Leer omgaan met negatieve emoties

Eén van de oplossingen voor ongewenste patronen kan liggen in het leren omgaan met “negatieve” emoties. Onzekerheid, jaloezie of het gevoel niet voldoende bevestiging te krijgen, kunnen vervelend steken. Als deze negatieve gevoelens te veel gaan overheersen, lijkt het uitmaken van de relatie soms de enige optie. Toch kan het “mindfull” leren omgaan met ongewenste emoties veel verlichting bieden. Dat wil zeggen dat je de emoties “er laat zijn”: je drukt ze niet langer weg, maar accepteert ze.

Aan de andere kant hoef je er ook niet in te zwelgen. Je observeert als het ware van een afstandje eigen emoties. Niet altijd gemakkelijk, maar zeer de moeite waard om te leren! Als je dat lukt, voorkom je al dat je in het negatieve gedrag schiet waardoor je je date of partner op afstand zet of juist gaat claimen en eisen.

Leer omgaan met negatieve gedachten

Gedachtes als “als dit de ware was had ik me niet geërgerd” of “als ik echt voor haar zou gaan, zou ik me nu niet beklemd voelen” kunnen een stabiele relatie snel om zeep brengen. Mensen die veel van dit soort gedachtes hebben, hebben vaak een te mooi en weinig realistisch plaatje van wat een stabiele relatie moet zijn. Zij hebben veel “moeten”-gedachtes en denken dat alle niet positieve emoties of gedachtes meteen een uiting zijn van een ongeschikte relatie.

Soms is dat een manier om de ander niet dichterbij te laten komen. Het is goed om je van je eigen gedachtes bewust te worden en te kijken of ze “waar” zijn. Is het realistisch om te verwachten dat je je in een stabiele relatie altijd positief voelt en nooit twijfelt? Zou je deze zelfde eisen stellen aan een goede vriend? Door dit te doen ga je minder twijfelen, voel je je beter en zie je veel meer de positieve kanten van de ander.

Communiceer met elkaar

Mensen die piekeren over hun beginnende relatie, houden hun twijfels en onzekerheden vaak voor zich. “Als ik vertel dat ik zou willen dat hij vaker wat laat horen, vindt hij me vast te onzeker” is zo’n gedachte. Of: “Als ik vertel dat ik me benauwd voel, krijgen we natuurlijk gedoe” is een andere. Toch maakt het niet uiten van je gevoelens en gedachten de last vaak alleen maar groter.

Communiceer dus! Wel is het van belang om het bij jezelf te houden. Vertel over je eigen gevoel en leg de oorzaak daarvan niet bij de ander. Vertel er ook bij wat jou zou helpen. Hiermee voorkom je dat de ander zich defensief gaat gedragen.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

4 reacties op “Hoe krijg je wel een leuke stabiele relatie?

 1. Ik ben zelf ook heel erg onzeker, ik heb sinds zondag weer een relatie met mij ex, maar het voelt heel pril alsof het weer een nieuwe relatie is. Ik denk altijd te weten wat hij denkt en ben meestal negatief over alles (niet alleen bij hem). Ik vind dat zelf heel vervelend. Ik ben bang als ik me gevoelens naar hem uit dat hij me een zeur gaat vinden. Dit is voor mezelf wel lastig. Ik ga het wel proberen om me gevoelens naar hem te uiten.

  1. Hoi Iris,
   Heel goed dat je gaat proberen je gevoelens naar hem te uiten. Hopelijk gaat hij dat dan ook naar jou doen. Zeuren is aanhoudend om iets blijven vragen. Soms heb je mannen (en ook vrouwen) die niet goed met de gevoelens en emoties van anderen om kunnen gaan. Dat is dan iets om over te praten en voor een relatie is het heel goed als die ander dat wel wil leren. Want gevoelens en emoties zijn nu eenmaal heel belangrijk om een band te krijgen met elkaar.

 2. een vraag, ik heb een kortstondige relatie gehad. Alles maar dan ook alles paste als een puzzel in elkaar. Dit voelde wij beide ook heel goed aan en dit hebben wij ook met elkaar gedeeld. Beide 48 en dus geen kleine kinderen meer maar ook goed wetende wat je wilt… een relatie, een maatje .. Nu vertelde hij dat als wij samen zijn dat er niets aan de hand is, heerlijk om dingen samen te doen, heerlijk om bij elkaar te zijn maar als hij dan weer alleen is dan krijgt hij een beklemmend gevoel in zijn keel om het gevoel ‘relatie’ hebben, vast zitten aan iemand. Hij heeft hierdoor de relatie beëindigd terwijl hij heel veel om mij geeft maar hij wordt gek van dit gevoel.
  Ik vind dit echt niet fijn voor hem dat hij dit voelt, en ik begrijp dat dit uit een vorige relatie kan komen (doordat deze fout is gegaan door bepaalde factoren die niet op mij of ons nu slaan) maar wat ik niet begrijp dat hij zoiets moois en super speciaals laat gaan…. wij waren elkaar soulmate … ik ben er helemaal kapot van, het is alsof ik de helft van mijzelf kwijt ben, ik functioneer niet meer, ik voel mij bijna depressief …. wie kan mij hiermee een beetje helpen om hem te begrijpen… want hij heeft er echt een eind aan gemaakt… niet eens elkaar meer zien….
  Of ik ben gewoon dom en gebruikt geweest …. af en toe vraag ik mijzelf af waarom mensen elkaar toch zo’n pijn kunnen aandoen

  1. Beste Herms,
   Dat is een heel nare ervaring, als hij het opeens om die reden uitmaakt terwijl het verder zo leuk is tussen jullie. Helaas ook een heel herkenbare reactie van mensen die lijden aan bindingsangst. Met elkaar kan het nog zo geweldig zijn, als ze eenmaal alleen zijn vliegt de angst ze naar de keel. Juist als ze veel nabijheid hebben ervaren wordt dit erger. Ze voelen zich benauwd, beklemd en gaan twijfelen en komen pas tot rust als ze afstand nemen of de relatie verbreken. Dat is heel jammer, want je kunt leren, onder begeleiding, deze angst te overwinnen. Natuurlijk ken ik de situatie niet goed genoeg, maar het is zeer goed mogelijk dat jouw ex-vriend ook die bindingsangst heeft ervaren.
   Jij zit ermee nu, maar ik denk niet dat je je dom en gebruikt hoeft te voelen. Die andere kant, dat hij het leuk vond met jou was zeer waarschijnlijk net zo echt als zijn angst als hij alleen was.
   Ik hoop dat je hierdoor wat meer begrijpt van wat er gebeurt is. En anders ben je altijd welkom om een keer bij ons langs te komen en te kijken hoe je hier verder mee om kan gaan en weer vertrouwen te krijgen.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved