Hoe vind ik de ware liefde?

In dit artikel lees je over het vinden van de ware liefde. Vragen worden beantwoord als: “Bestaat de ware wel?” “Waar vind ik de ware dan?” en “Waarom kies ik dan toch de verkeerde?” Alle handvatten voor een gelukkig relatieleven!

Wie kent ze niet? Die verhalen over dat hij in haar ogen keek en dacht: “jij bent de ware, met jou wil ik trouwen”. Als je het zelf niet meegemaakt heb je al snel de neiging te denken dat dit wel erg overdreven is, maar het bestaat echt. Soms. Veel singles echter ervaren het zoeken naar de ware liefde als een echte beproeving. Wij geven je een aantal tips om het zoeken naar de ware liefde wat gemakkelijker te maken.

Wat is “de ware liefde” dan?

Hoe vind je de ware liefde

Om de ware liefde te vinden is wel belangrijk om te weten wat is dan de “ware liefde” dan precies is. Er zijn in boeken en op internet allerlei definities en lijstjes te vinden waaraan de ware liefde moet voldoen. Deze kunnen uiteraard een handvat bieden als jij een veel te lange lijst met criteria hebt of juist met de eerste de beste in zee gaat. Maar de ware liefde zal in de praktijk voor elke persoon weer iets ander inhouden. Uiteindelijk komt het er op neer dat je met de ware liefde langdurig gelukkig bent in je relatie. Ook al kent je relatie met de ware liefde ook wel eens wat mindere periodes.

Je kiest meestal niet bewust

Maar hoe vind je dan die ware liefde dan? Iedereen die op zoek is naar een partner heeft wel een lijstje met eisen waaraan de ideale partner moet voldoen. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben echter aangetoond dat de selectie van een partner grotendeels onbewust verloopt. Uiteindelijk val je gevoelsmatig dus toch vaak op iemand die aan hele andere criteria voldoet dan op jouw lijstje staat. En het is dan maar helemaal de vraag of dat daadwerkelijk de ware voor jou is. Dus of je met die persoon langdurig gelukkig wordt.

Wat bepaalt wat er op je onbewuste keuzelijstje voor de ware staat?

Om een goede keuze te maken voor iemand waarmee je langdurig gelukkig wordt, is het belangrijk om dus niet zozeer te weten welke keuzecriteria er op je bewuste lijstje staan, maar juist welke er op je “onbewuste lijstje” staan. Die bepalen immers voor een belangrijk deel de mate waarin je je aangetrokken voelt tot iemand. Maar hoe kom je daar nu achter? Criteria die een rol spelen bij je onbewuste keuze hebben veelal te maken met wat “vertrouwd” voelt. Dat is wat anders dan wat prettig voelt.

De relatie met je ouders staat model voor je latere liefdesrelaties

Wat vertrouwd voelt wordt in je jeugd bepaald. Als je vanuit je jeugd gewend bent om een ouder te hebben die heel dominant is en je weinig ruimte geeft, dan voelt dat misschien niet prettig, maar wel vertrouwd. Het kan zijn dat je om die reden later een partner kiest dit een soortgelijk patroon laat zien. Een ander voorbeeld is een ouder die zijn of haar emoties niet laat zien. Ook al doe je dat zelf wel en wil je dat je partner dat ook doet, het voelt vertrouwd om bij iemand te zijn die dat niet doet. Maar leuk is anders.

Onbewust ben je dus goed in staat de mensen eruit te pikken die bepaalde sterk aanwezige positieve en negatieve eigenschappen van je ouders hebben die vertrouwd voelen. Dit is één van de manieren waarop je vroegere ervaringen invloed kunnen hebben op je huidige relaties. Kijk voor andere manieren op ons artikel over hechting.

Hoe kom je er achter wat op jouw onbewuste keuzelijstje staat?

Er is een hele goede en betrouwbare manier om erachter te komen wat er op jouw persoonlijke onbewuste keuzelijstje staat. Dat is terug kijken naar je keuzegedrag in het verleden. Ga dus voor jezelf eens na wat de meest kenmerkende eigenschappen zijn van je vorige partners. En, die gedragskenmerken die vertrouwd voelen vanuit de relatie met de ouders, komen wellicht ook terug in deze liefdesrelaties. Deze kunnen een extra aanwijzing geven.

Bepaal de keuzestrategie die voor jou het meeste oplevert

Als de kenmerken waarvan jij gelukkig wordt in de relatie met je ouders overwegend positief waren, kun je je door je gevoel naar de ware laten leiden. Als je gevoel of onbewuste je telkens naar “de verkeerde” leidt, wordt het tijd voor een andere keuzestrategie. Ga dan niet op je eerste gevoel af. Wat dan goed helpt is om eens na te gaan waar je echt gelukkig van wordt in relaties en vriendschappen. Dan kom je vaak uit op relatiewaarden.

Denk bij relatiewaarden aan zaken als elkaar stimuleren, wederzijds respect, oprechte aandacht voor elkaar of samen plezier kunnen maken. Daar word je gelukkig van, en dat kenmerkt de ware liefde. Dit zijn hele andere zaken dan kenmerken die op veel lijstjes staan zoals allerlei uiterlijkheden en karaktereigenschappen. Leuk, maar ze zijn vaak niet doorslaggevend voor het relatiegeluk.

Waar vind ik die ene ware dan?

Veel mensen denken dat er ergens op deze planeet maar één ware voor hen rondloopt. Statistisch gezien is de kans dan niet zo groot dat je tussen al die 6 miljard mensen die ene persoon er dan uithaalt. Daar zou je depressief van worden. De praktijk wijst uit dat je met heel veel mensen die fijne klik kunt hebben en een langdurige gelukkige relatie kunt beginnen. Gelukkig zijn er dus heel veel “ware liefdes”. Belangrijk is dat je je open stelt voor mensen die je nog niet kent en de tijd neemt om hen te leren kennen en waarderen. Ware liefde op het eerste gezicht bestaat, maar meestal duurt het even voordat je de ware liefde herkent.

Zoek de ware liefde in je eigen sociale netwerk

De meeste kans heb je om de ware in je eigen sociale netwerk te vinden. Daar vinden nog steeds de meesten mensen hun partner. Ga dus vooral naar verjaardagen, feestjes en bijeenkomsten van vrienden en familie. Laat je omgeving weten dat je op zoek bent. Vraag je vrienden, vriendinnen, collega’s en familie of ze nog een leuk man of vrouw kennen die bij je zou kunnen passen. En vertel ze natuurlijk waar je gelukkig van wordt in een relatie.

Als je er samen even voor gaat zitten, zul je merken dat een aantal mensen wel een paar leuke single mannen of vrouwen in hun netwerk hebben. En meestal moet je iemand een paar keer ontmoet hebben voordat je weet of iemand aan de relatiewaarden voldoet waar jij gelukkig van wordt.

Ga de deur uit!

De kans dat de ware morgen spontaan bij je aanbelt is erg klein. Ga er dus op uit, bijvoorbeeld naar een sportvereniging, concert, cursus, museum, met het openbaar vervoer, de kroeg, dansles of buurtactiviteit. Kijk mensen vriendelijk aan en probeer met veel mensen contact te leggen. Sta open voor iedereen die je ontmoet. Vaak blijken mensen op het tweede gezicht veel leuker te zijn dan je dacht. Ga naar plekken waar veel mensen van jouw leeftijd en met jouw interesses komen.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

3 reacties op “Hoe vind ik de ware liefde?

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved