Hoe voorkom je dat hoge verwachtingen je date verknallen

Hoge verwachtingen, van jezelf of van de ander, kunnen je date flink verknallen. Lees hier hoe je je verwachtingen wat kan verlagen, en zo wél een leuke date kan hebben!

“Online datingsites zijn een snoepwinkel voor de moderne vrijgezel!” riepen we tien jaar geleden nog. Online daten had nog lang niet zo’n vlucht genomen als nu, en we moesten toen mensen nog overtuigen dat online daten echt niet alleen voor wanhopige stumpers was. Tegenwoordig zijn de online dating-apps op bijna elke telefoon van een single te vinden. In Corona-tijden is het zelfs bijna de enige manier om dates te krijgen. Maar als een snoepwinkel voelt het al lang niet meer voor iedereen. Voor veel singles is het online daten eerder een noodzakelijk kwaad: een drukke supermarkt waar je zo snel mogelijk weer uit wilt zijn.

Online daten is maar gedoe

Veel singles vinden online daten een hoop gedoe. De vele foto’s met lege taglines op sommige dating-apps zeggen vaak bar weinig: Je hebt nauwelijks handvatten om goed te selecteren. Maar een heel profiel aanmaken op de meer traditionele sites is evenmin een pretje. Maak maar eens een profiel dat jou goed beschrijft. Een profiel waarin je ook nog duidelijk kan maken dat je anders bent dan al die anderen die ook houden van een wandeling maken over het strand, een wijntje drinken bij een haardvuur en een leuke vakantie.

En als je dat al hebt en je hebt uiteindelijk een match, hoe zorg je dat je niet verzand in eindeloos chatten over “hoe je dag was” met een nog een volstrekt wildvreemde? Kortom je mag in je handen wrijven als je eindelijk die live date hebt en tegenover elkaar zit in een leuk café (of bij een lock-down: elkaar in de ogen kijkt tijdens een wandeling).

Op de live date staat veel druk

Om het drama compleet te maken: Als er dan eindelijk een eerste live date volgt, is die is voor veel singles ook niet bepaald een feest. Hoewel veel singles hun mondje in het dagelijks leven prima kunnen roeren, gaan ze maar zelden ontspannen naar de eerste date. Waar moet ik afspreken, wat moet ik aan, wat doe ik als het tegenvalt en vooral: wat moet ik zeggen? En zal die ander niet enorm tegenvallen en zo ja hoe los ik dat dan op?

Trouwens, veel mensen maken zich van tevoren niet eens zozeer druk of de ander wel leuk is, maar of ze zelf wel goed genoeg overkomen bij hun aanstaande droom(prinses). De eerste date lijkt soms dan ook meer op een sollicitatiegesprek, dan op een leuke kennismaking waarbij je van twee kanten kijkt of je het leuk met elkaar kan hebben.

Twee redenen waarom daten geen pretje is

Natuurlijk kan het zo zijn dat je er tijdens de date vrij snel achter komt dat je geen klik hebt met de ander. Dan kun je afscheid van elkaar nemen en heb je misschien een uurtje van je leven besteed aan een gesprek met iemand die je verder nooit meer ziet. Jammer, maar niet onoverkomelijk. Waarom is het voor sommigen dan toch zo’n verschrikking? Globaal zijn er 2 hoofdcategorieën te benoemen waardoor een date eerder een drama wordt dan een leuke activiteit:

Reden 1: te hoge verwachtingen van jezelf

Je wilt heel goed overkomen en bent enorm bewust van jezelf. Je bent wanhopig op zoek naar leuke gespreksonderwerpen en ondertussen becommentarieert een kritisch stemmetje in jezelf alles wat je doet en zegt. En als het dan stroef verloopt zie je het alweer gebeuren: je blijft de rest van je leven alleen! Kortom: je bent de hele date enorm op jezelf gefocust! Helaas gaat dit ten koste van de sfeer, de interesse die de ander voelt en het opbouwen van een dieper contact. Daarnaast belemmert het je om jezelf te laten zien zoals je werkelijk bent: een persoon die de moeite waard is.

Reden 2: te hoge verwachtingen van de ander

Je wilt nu toch echt die droomprins(es) tegenkomen. De dagen of weken voorafgaand aan de date heb je – mede door jullie appgesprekken – een prachtig plaatje in je hoofd gemaakt van hoe de ander is. In gedachten ben je samen al de halve wereld over geweest. Als je hem of haar dan aan ziet komen lopen, klopt het plaatje in je hoofd van geen kant met de werkelijkheid. Tijdens de eerste vijf minuten van je date moet je dan ook alles doen om je teleurstelling te verbijten.

Daarna vink je tijdens het gesprek je lijstje met eisen af en al snel merk je dat de ander toch echt nooit jouw droompartner kan worden. Na een half uurtje heb je het wel gezien en neem je op vriendelijke, maar besliste wijze afscheid. Wéér je tijd en energie besteed aan een teleurstelling: waar loopt die leuke man of vrouw in vredesnaam dan wel rond? Het lijkt wel alsof de leuke mannen/vrouwen helemaal op zijn.

Hoe kun je dates wél leuk maken?

Herken je één van bovenstaande punten als reden waardoor jouw dates niet leuk zijn? Dan is het handig de volgende tips toe te passen:

Bij te hoge verwachtingen van jezelf:

  1. Bedenk dat je niet de enige bent die zenuwachtig is en misschien wat moeilijker contact maakt met de ander. Vaak denk je dat het aan jou ligt, maar de verantwoordelijkheid voor een leuk gesprek ligt echt bij jullie beide.
  2. Probeer te focussen op de ander in plaats van jezelf. Wees oprecht geïnteresseerd en nieuwsgierig naar de ander. Stel vragen, luister en vraag vooral door. Het wordt een stuk moeilijker om ook nog de hele tijd op jezelf te letten als je echt oprecht geïnteresseerd bent in de ander.
  3. Deel iets van jezelf. De ander wil jou ook leren kennen. Als je je openstelt en ook iets van je kwetsbare kant laat zien, heb je meer kans dat de ander dat ook doet. Dat verdiept de band. Als de ander daar verkeerd mee omgaat, kun je je oprecht afvragen of je met deze persoon iets wilt opbouwen.
  4. Ben je enorm kritisch en laat dat negatieve stemmetje in je hoofd je niet met rust: werk dan eerst aan je zelfvertrouwen.
  5. Vind je het ook in het algemeen lastig om een gesprek op gang te houden en te verdiepen: ga iets actiefs doen met je date in plaats van in een café af te spreken. Als je het ook in het dagelijkse sociale verkeer echt moeilijk vindt om een gesprek te verdiepen, kun je misschien werken aan je sociale vaardigheden op dat vlak.

Bij te hoge verwachtingen van de ander:

  1. Liefde op het eerste gezicht is iets wat maar een klein percentage van de mensheid overkomt. Echt! Ook al heb je wel gehoord dat je buurvrouw of je beste vriendin dit overkomen is: dat waren de uitzonderingen. De meeste mensen leren elkaar eerst kennen via anderen, via werk, via een hobby en komen er na een tijdje pas achter dat die ander meer dan leuk is. Verwacht dus niet dat dit met een eerste online date heel anders is en dat gelijk de vonk overslaat. Neem de tijd om elkaar echt te leren kennen.
  2. Spreek niet pas na vele weken chatten of mailen af: hoe langer je wacht met afspreken, hoe hoger de verwachtingen worden en de prins(es) valt dan bijna altijd tegen omdat er in je hoofd dan al een ideaalplaatje ontstaan is. De ander zal daar nooit aan kunnen voldoen.
  3. Kijk vooral of het gezellig is, je fijn kunt praten en plezier kunt hebben met de ander. Zorg dat je een leuke tijd hebt samen. Na afloop heb je tijd genoeg om te bedenken of je nog een keer wilt afspreken. Hiermee haal je veel van druk eraf.
  4. Ga niet tijdens de date je hele eisenlijst af om zo snel mogelijk te weten of de ander wel geschikt is. Misschien weet je dan aan het eind van je eerste date of de ander al dan niet een familiemens is, geen psychische klachten heeft, bereid is te verhuizen, en een kinderwens heeft. Maar de sfeer is door “dit sollicitatiegesprek” compleet verpest. Een tweede date komt er dan zelden.
  5. Vind je altijd wel een reden om iemand af te wijzen? Dan ligt er bij jou misschien meer aan ten grondslag. Misschien is je eisenlijstje te lang of heb je moeite om je te binden.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved