Hou van jezelf, dan kun je makkelijker van anderen houden

Door Margret Tielemans, redactie singlesite 

Liefde en relatie zijn twee verschillende zaken. Dat geldt niet alleen voor de relatie met iemand anders, maar ook met jezelf. Zoals je zorg moet dragen voor de relatie met  de ander, moet je juist voor de relatie met jezelf zorgen.

In een relatie met een ander zijn er zaken die belangrijk gevonden worden. Voor iedereen gelden daarin andere gevoelens en wensen. De ander moet bijvoorbeeld goed luisteren, jou verrassen, zorgzaam zijn,  goed voor zichzelf verzorgen en  lief voor jou zijn.

Hoe zit dat nu in de relatie met jezelf? In hoeverre geldt dit voor jouzelf? Luister je goed naar jezelf, verras jij jezelf wel eens, ben je zorgzaam voor jezelf, verzorg jij jezelf goed, ben jij lief voor jezelf?

Zoals jij wilt dat de ander jou behandelt, zo moet jij vooral met jezelf omgaan.

Voordat je als single of alleenstaande wilt gaan werken aan een relatie met een ander, is het uitermate prettig wannee je jezelf in de relatie met jezelf goed voelt. Je hoeft natuurlijk niet te wachten met daten, voordat je helemaal happy bent in alle facetten.  Het is handig de relatie met je jezelf  een bewuster deel van je leven te laten zijn.

Wanneer je om jezelf geeft, kun je ook veel gemakkelijker om een ander geven. Als je niet om jezelf geeft is het bijvoorbeeld heel lastig om te ontvangen. Complimenten, aandacht en liefde van de ander komen maar moeilijk bij je binnen, en dat merkt de ander. Als je jezelf niets waard vindt, straal je dat uit en vinden anderen jou ook minder interessant. Kortom: de relatie met een ander wordt veel gemakkelijker als je eerst van jezelf houdt.

Richt je focus op de relatie met jezelf:

1.            Ik besta en daar ben ik blij mee.

Mogelijk is in jouw leven niet alles verlopen zoals je zou willen, maar het heeft je wel gemaakt tot wat je bent. Alleen al daarom is het de moeie waard. Ben er dankbaar voor en omarm je leven.

2.            Groeien is mijn geluk verhogen.

Wanneer je iets bijleert wat je voorheen niet kende of beheerste, dan groei je , dan wordt je inwendig rijker.  Zorg dat je altijd blijft bijleren, zorg dat je rugzak altijd voller wordt.

3.            Ik ga in relatietherapie met mezelf.

Heb een goed gesprek met jezelf. Stel je zelf vragen over wat je echt wilt, wat jou uniek maakt, hoe je de toekomst ziet. Zeg tegen je zelf dat je goed bezig bent, dat jij de moeite meer dan waard bent.

4.            Ik leer van mezelf te houden.

Kijk in de spiegel en ben blij met wat je ziet. Jij en jijzelf zijn de enige die een heel leven samen moeten delen, dan kun je er maar beter van houden.

5.            Ik zorg voor mijn lichaam.

Uit onderzoek blijkt dat mensen zichzelf meer waarderen als persoon, als ze ook  blij zijn met hun lijf.  Je bent je lijf. Zorg zoveel mogelijk dat je gezond bent en uitgerust. Neem de tijd voor jezelf, ga eens naar een sauna en stop met dingen die je bakken met energie kosten.

6.            Take it or leave it.

Klaag nooit over jezelf. Accepteer hoe je bent, of verander het, door er mee aan de slag te gaan. Zeg nooit sorry om wat je bent. Er is nog nooit iemand krachtiger geworden door sorry voor zichzelf te zeggen. Het maakt je alleen maar kleiner.

7.            Als vrouw vermaak ik me het best met vriendinnen

Het geldt voor mannen en vrouwen, beiden krijgen meer energie van hun eigen sekse. Zoveel energie na een avondje met alleen maar vrouwen. Hij erg energiek na een weekend Ardennen met alleen zijn vrienden. Je stroomt vol met nieuwe energie.

8.            Ik neem de tijd om met mezelf alleen te zijn

Helemaal alleen zonder de aanwezigheid van anderen, zonder de invloed en energie van anderen. Dit geeft je de ruimte om vragen aan jezelf te stellen die er echt toedoen. Zoek actief de stilte. Stel je voor de buitenwereld dan even op non-actief.

9.            Ik neem de tijd om single te zijn.

Neem als single de tijd, om bewust single te zijn. Het was al nooit een schande en tegenwoordig ben je één van de velen. Eenmaal single kun je dit ook bewust blijven. Je bent als single niet alleen, je begeeft je  in een netwerk van vrienden en gelijkgestemden, die voor dit moment voor zich zelf durven keizen. Alleen zijn is niet het zelfde als eenzaam zijn.

10.          Ik heb verantwoordelijkheid in elke relatie.

Voor elke relatie die je hebt, draag jij je eigen verantwoordelijkheid. Dit geldt in de relatie met jezelf, de relatie als single, de relatie als partner, de relatie als collega, de relatie als familielid. Gaan er in welke relatie dan ook zaken niet zoals jij wilt, zoek dan de oorzaak allereerst bij jezelf. Doe er wat mee.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Eén reactie op “Hou van jezelf, dan kun je makkelijker van anderen houden

  1. Allemaal goed en wel, mooi geschreven. Maar als één van de partners ontrouw is. Wat dan? Het oorzakelijk verband van die ontrouw ligt in haarzelf: “Zoveel mogelijk mannen proberen”…

Reageren is niet meer mogelijk.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved