Jouw ideale man of vrouw bestaat niet!

Afvinkijst ideale man of vrouw

Veel singles hebben een plaatje van de ideale man of vrouw in hun hoofd en zijn daar naarstig naar op zoek. Uiteindelijk worden ze steeds weer teleurgesteld. De zoektocht naar de ideale man of vrouw is zinloos, alleen al omdat iedereen wel een aantal minpunten heeft die vroeg of laat aan het licht komen. Dit artikel beschrijft hoe veel singles met dat ideaalbeeld omgaan. En waarom dat niet werkt! Gelukkig beschrijven we ook een alternatieve aanpak voor de selectie van een partner die wél bestaat, en waarmee je heel gelukkig kan worden in een relatie.

“Wat ik zoek? Ik zie gewoon een leuke sportieve vent voor me. Iemand die net als ik ambitieus is, die houdt van leuke dingen ondernemen. Uiteraard vind ik het leuk om samen dingen te doen, maar hij moet wel ook lekker zijn eigen ding doen. Hij moet mij tegengas kunnen bieden. Mijn ideale man is een extraverte spontane kerel die af en toe een beetje gek kan doen. Humor is wel belangrijk ja. En diepgang, ik vind het belangrijk om goede gesprekken te kunnen voeren. En dat hij kan luisteren. Het moet niet zo’n man zijn die vol is van zichzelf. Uiterlijk? Dat is niet het belangrijkste, maar ik moet me wel trots voelen als ik naast hem loop…” Zo mijmert Lisanne voor zich uit als haar de vraag gesteld wordt naar hoe zij haar toekomstige relatie voor zich ziet. Herkenbaar?

35 dates

Natuurlijk is het leuk om te fantaseren over je toekomstige partner. En om het beeld van jouw ideale man of vrouw te schetsen. En misschien denk jij ook wel dat Lisanne – net als jij – hele normale wensen heeft. Dit is gewoon wat ze leuk vindt. Toch? Toch heeft Lisanne alleen afgelopen jaar al 35 dates gehad. En nooit kwam ze verder dan twee dates. De ene keer omdat hij te stil was (“ik zoek nu eenmaal een spontane prater met diepgang”). De andere keer omdat ze hem niet stevig en stoer genoeg vond (“ik denk niet dat hij me voldoende tegenwicht kan bieden”). En de derde keer omdat hij net niet het uiterlijk had wat ze zocht (“Hij zag er best goed uit hoor, maar ik val toch meer op dat jongensachtige”).

Wat is er aan de hand?

Zoals Lisanne zijn er veel singles. Vrouwen én mannen. Zij hebben een mooi beeld van de ideale man of vrouw voor zich, maar kunnen hem of haar maar niet vinden. Wat is er aan de hand?

Ideaalbeeld

We hebben hier te maken met een ideaalbeeld van de toekomstige partner. Een beeld wat wij hebben geschapen van die ideale man of vrouw, waar wij de rest van ons leven mee willen doorbrengen. Een beeld van iemand die ons gelukkig gaat maken. Zoals we vroeger droomden van de popster op het plaatje boven ons bed, hebben we nu een plaatje in ons hoofd.

Als jij zegt dat je niet zo’n plaatje niet hebt, maar wel voortdurend je dates afwijst, heb je dat plaatje misschien wel onbewust. Kijk dan eens waarom je jouw laatste dates hebt afgewezen en schrijf dat eens op. Door het tegenovergestelde op te schrijven, heb je een lijstje van eisen die jij waarschijnlijk onbewust hanteert.

Malletje

Misschien denk je nu meteen: “Maar er is toch niets mis om een aantal eisen te hebben?” Nee, daar is niets mis mee. Het probleem is als dat lijstje eisen stiekem uit een hele lange waslijst aan eigenschappen en kenmerken bestaat waar de ander aan moet voldoen. Je hebt in je hoofd een soort malletje gemaakt. Je denkt dat je door veel te daten alleen nog maar hoeft te zoeken naar diegene die in dat malletje past, en klaar is kees.

Alleen hebben we hier met echte mensen te maken, en die laten zich zelden in een malletje drukken. Altijd zullen er kenmerken zijn die simpelweg niet passen en het ideaalbeeld aan duigen doen vallen.

Bestaat jouw ideale man of vrouw?

De eerste vraag is of jouw beeld van je ideale man of vrouw realistisch is. Je kunt eens checken of je iemand kent die aan jouw droombeeld voldoet. En nee, daarmee bedoelen we niet die leuke man of vrouw die je één keer ontmoet hebt op een feestje en “alles” leek te hebben (maar al bezet bleek). Die persoon heb je in één avond niet echt leren kennen. Er is een grote kans dat je alleen weet dat hij of zij er leuk uitzag, dat je hem of haar aantrekkelijk vond en dat jullie een leuk gesprek konden voeren.

De ideale man of vrouw van vlees en bloed

Nee, we bedoelen echt iemand die je al langer kent: een vriendin van je beste vriend, een close collega. Ken je van die persoon ook echt alle facetten, dus ook de minpunten? Weet je van die vriendin van je beste vriend met al die mooie eigenschappen ook dat ze een neiging heeft tot liegen en nooit opruimt? En van die knappe vlotte collega dat hij met iedereen flirt en niet van kinderen houdt? En is het dan nog steeds je ideale man of vrouw? Pas als je dan de vraag nog steeds met “ja” kunt beantwoorden, weet je dat er in ieder geval één zo iemand rondloopt. En dan nog is het de vraag of er meerdere exemplaren van bestaan.

Heb jij net zoveel in huis?

Als jij denkt dat jouw ideaalbeeld wel degelijk bestaat, is de volgende vraag die je jezelf kan stellen: heb jij net zoveel te bieden? Als die ander al bestaat met al die ideale kenmerken, dan zal hij of zij waarschijnlijk ook heel wat vragen. Om het maar simpel te zeggen: wil jij Angelina Jolie? Dan moet je zelf een Brad Pitt zijn. Veel singles zijn geneigd om bij het online daten op de allerknapste personen te reageren en zijn oprecht teleurgesteld als dat geen match oplevert. Ze vergeten even dat ze zelf misschien niet de allerknapste van de hele online wereld zijn. En dat het grootste deel van de online single community ook op deze personen reageert. En dan hebben we het alleen nog over uiterlijk.

Dus kijk eens kritisch naar jezelf: heb jij ook zoveel te bieden? En als jij naast al die positieve kenmerken toch wat negatieve kanten bij jezelf ontdekt, wat mag je toekomstige partner dan als minpunten hebben?

Maar wat dan?

Nu horen we je denken: “Maar moet ik dan maar al mijn wensen zomaar loslaten? En gaan voor iemand die ik helemaal niet leuk vind?” Over de tweede vraag zullen we je geruststellen: nee, je hoeft niet te gaan voor iemand die je niet leuk vindt. Maar ten aanzien van de eerste vraag zijn we wat kritischer. Ja, je zult afscheid moeten nemen van je ideaalbeeld. En dat kan best wat pijn doen. Je moet dat romantische plaatje van die knappe, intelligente, positieve, ondernemende, relaxte, communicatief vaardige, sociale, humoristische partner waarmee je zielsgelukkig door de wei huppelt, loslaten. En bij een echt mens van vlees en bloed, met plussen én minnen, gaan onderzoeken of er mogelijk meer kan ontstaan. Dit is misschien geen leuke boodschap, maar aan de andere kant scheelt het je wel weer 100 teleurstellende dates.

Je beste vriend(in) heeft ook minpunten

Denk eens aan hoe het contact is ontstaan met je beste vriend(in). Voelde je daar meteen op het allereerste moment dat je elkaar ontmoette, dat het je beste vriend(in) ging worden? En heb je hem of haar ook meteen naast een lijst met eisen gelegd waar je beste vriend(in) aan moest voldoen? Of is dat ook langzaam zo gegroeid? Waarschijnlijk geldt dat laatste.

En waarschijnlijk heeft je beste vriend(in) ook meerdere minpunten, die je toch voor lief neemt. Omdat hij of zij daarnaast het beste met je voor heeft en je steunt in moeilijke tijden. En omdat je met jouw vriend(in) kan praten en lachen, en je je geaccepteerd voelt. En omdat je het met je beste vriend(in) niet meteen “uitmaakt” als hij of zij wat stoms zegt of doet.

Geef het de tijd om te groeien

Misschien is jouw ideale partner, jouw soulmate niet zoveel meer dan een beste vriend(in) waar je je ook fijne seks mee hebt. En kun je het dus ook op dezelfde manier benaderen. Dus stop met malletjes waar de ander in moet passen, maar kijk naar hoe het contact tussen jullie is, en groeit. Voldoet jullie contact aan jouw relatiewaarden en voel je ook nog (seksuele) aantrekkingskracht? Dan heb je waarschijnlijk een hele goeie te pakken! Dus loop niet langer jouw ideale man of – vrouw voorbij omdat je na 2-3 dates nog niet voldoende voelt, maar geef het de tijd! Misschien zit je dan zomaar volgend jaar met jouw droomprins(es) op de bank.

Meer weten over wie er bij je past?

Wil je meer weten over wie er bij je past en hoe je die vindt? Kijk dan naar onze online training “Welke partner past bij mij”. Nu tijdelijk voor maar €49,-!

Hoe kunnen wij je helpen?

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van al het dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

8 reacties op “Jouw ideale man of vrouw bestaat niet!

 1. Afsluitend: er is liefde en er is wil. Het is wel duidelijk dat we beiden hulp nodig hebben om een relatie te kunnen laten werken.

 2. ik ben al verschillende ideale partners tegengekomen .wist het zelf en mijn omgeving vond het ook. Een probleem mijn gevoel deed niet mee .
  Ideale maatjes zijn het. De gene die mij in vuur en vlam zetten passen totaal niet bij mij maar ik wil dat graag op de koop toe nemen. Erg frustrerend maar nu zoekend naar een tussenvorm. Een beetje passend en een “beetje verliefd “

  1. Hans, ik begrijp wat je bedoelt.
   Ik heb ervaren dat hij “verliefd” reageert nadat ik hem “hard” heb aangepakt. Is het een tijd rustig is er kennelijk een incident nodig om het vuur op te stoken. Nou ja, dan moet hij verder kijken. En opschieten want zijn klok tikt behoorlijk.

 3. Hi Karin, ik zou gewoon weer contact met hem aanleggen. Het klinkt alsof jullie het erg leuk met elkaar hadden. Als je echt leuk vind kun je denk ik ook accepteren dat hij nog op dating sites kijkt. Wat maakt het uit dat hij dat doet, het is eigenlijk een kindsverlangen om iemand te willen die alleen om jou geeft..die mensen bestaan niet in echte leven. Zijn verlangen naar sprankelende vrouw is misschien ook iets uit zijn jeugd, heeft in wezen niets met jou te maken. Gun elkaar de vrijheid en geniet van wat er is.

  1. Dag Eva, we hebben contact, bijna alsof er niets aan de hand is. Dat is in elk geval positief. Hij is vrij om met anderen af te spreken en dat is hij altijd geweest. Mijn zelfvertrouwen wordt ook niet aangetast door wat hij doet of zegt. Wat blijft dan over. Het liegen en het stiekeme, dat vind ik een probleem. Ik laat het nog een tijd bezinken.

 4. Pien, hij gaat die keuze niet maken. Het zit er niet in bij hem. Ik heb gelukkig genoeg familie en vrienden en leuk werk dus ik kom er wel overheen. Wel vreemd als iemand ineens zo uit beeld is! Ik heb het zelf zo gewild maar dat maakt het niet minder ingrijpend. Huilen kan ik er niet om. Misschien komt dat nog.

 5. Hoi Karin, jemig wat een nare situatie voor je! Heb je het zo fijn samen, haalt hij de bodem inder de relatie weg door ondertussen verder te zoeken naar de prinses op het witte doek! Wat ik me afvroeg: begrijpt hij hoe dit voelt voor jou? Ik hoop dat hij inziet dat dit niet werkt op de lange termijn en alsnog het commitment aangaat en met z’n hele hart voor jou kiest. Het is geen keuze voor het leven!

 6. Ha! Ik heb 2,5 jaar een lat relatie met een leuke man. We lijken veel op elkaar. Beiden zijn we onafhankelijk en graag vrij. Daar hebben we een heel goede balans in gevonden. We hebben het samen geweldig: gewone gezellige weekenden maar ook lange trekkings en reizen. We zijn nooit uitgepraat! En de seks is ook goed. We experimenteren nog steeds. Maar onlangs betrapte ik hem voor de tweede keer op een datingsite (stiekem doet hij dat dan, dat is het ergste). Net als eerder zegt hij dat dit niets voorstelt…Uit het verleden weet ik dat hij hoopt ooit nog eens de vrouw op het witte paard te ontmoeten. Dat heeft hij gezegd. Op de site noemt hij dat “een sprankelende vrouw”. Het is een cinefiel, maar de relaties en mensen van het witte doek zijn niet reeel. Dat weet hij toch. Ik heb nu afstand genomen. Hij noemt dat dan een zwarte dag en doet ook wel moeite, maar ik heb pauze nodig. Ik ben nu dus ook een heel goede vriend kwijt. Zo voelde ik dat bij mijn ex na 25 jr niet. Hij wil een vorm van vriendschap zonder verplichtingen, maar in zekere zin hadden we die. Ik zie het als een mix van eeuwige twijfel en bindingsangst. En misschien van houden van – met zijn hoofd maar niet met zijn hart. In zijn vorige relaties is dit net zo gegaan. Daar is hij soms vrij abrupt uitgestapt. Hij wil geen kinderen en houdt ook vrienden e.d. redelijk op afstand. Enfin, ik hoop dat hij nu eens voelt in plaats van bedenkt wat hij niet meer heeft. Komend weekend, met zijn verjaardag, zit hij alleen. Ik weet het niet meer. Als ik het niet toevallig had gezien, was er nu niets aan de hand geweest…..

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved