Ik was bang voor afwijzing en intimiteit

De liefde. Een vriendin. Vanaf jonge leeftijd was dit één van mijn grote wensen. Door een al vanaf jonge leeftijd aanwezige verlammende angst voor afwijzing (en intimiteit), was de friend zone het hoogst haalbare. Therapie na het overlijden van mijn moeder op mijn 19e had mij wel weer “in het leven” gezet, maar op het gebied van vrouwen en interactie schoot het niet op.

Ik was achterin de 20 toen het wél leek te lukken, maar ik wist toen te vallen voor iemand die forse geestelijke problemen bleek te hebben. Onbereikbaar dus. Dat leek wel vaker het geval te zijn. Wat ik merkte: vond ik iemand leuk, dat was zij doorgaans onbereikbaar. En anders ik te bang om iets te durven, terwijl de rest in het leven wél goed ging.

Na deze episode deed ik nog een keer een poging tot online daten, maar door mijn angst voor intimiteit en afwijzing werd dat niets en ik steeds wanhopiger. Tot ik op een gegeven moment op internet een flirt-cursus tegenkwam. En zo kwam ik op de website van Meinou terecht. Op de website stonden diverse zelftests, maar mijn oog viel op degene over bindingsangst. Na het doorlopen daarvan werd bevestigd wat ik eigenlijk al lange tijd vermoedde en diep van binnen wist: ik had een probleem…

Wat volgde was één van de beste beslissingen van mijn leven: ik nam contact op met Meinou voor een intakegesprek, aan de hand van een vragenlijst. Best wel confronterend en heftig, om weer mijn levensverhaal kort samengevat met een vreemde te moeten delen. Na het gesprek had ik ergens het idee, dat het traject “Laat de liefde werken” de gok waard was. Niet alleen zaten er een flink aantal individuele sessies in het pakket, maar ook diverse trainingen.

Vanaf het moment van inschrijven ben ik er vol voor gegaan: ik deed aan alles mee en ook heel belangrijk: ik deelde alles met Meinou, ook thema’s waar ik mij voor schaamde (angst voor intimiteit, dat ik nog praktisch maagd was). Na een aantal sessies bij Meinou was er een bijzondere vertrouwensband ontstaan: ik voelde mij bij haar veilig en op mijn gemak en kon echt alles delen, waar ik bang voor was. Ik durfde ook te vertrouwen op haar kennis en kunde: Meinou heeft een bijzonder arsenaal aan methodes, die ze op intuïtie en ervaring wist in te zetten om mij te helpen bij mijn worstelingen. Ook belangrijk: tijdens de trainingsdagen vertelde zij, dat ook haar ervaringen met het vinden van de juiste persoon nogal moeizaam waren verlopen. Hierdoor wist zij uit eigen ervaring hoe dit is, wat haar als coach extra geloofwaardig maakt.

Die trainingsdagen waren ook erg nuttig, van onderwerpen als flirten en contactleggen tot bindings- en verlatingsangst. Met name dat laatste was zeer de moeite waard: emotioneel heftig, maar samen met Hans Gierkink wist zij altijd een veilige setting te creëren, waardoor ik tijdens zo’n training ook alles kon geven.

Gaandeweg de coaching en door gelijktijdig ook te werken aan zelfexpressie (ik ging onder andere dansen) kreeg ik steeds meer zelfvertrouwen en durf. Probleem was alleen: ik viel bij voorkeur nog steeds op de verkeerde. Maar ook hier gaf Meinou tijdens de coaching zeer waardevolle inzichten. De meest ware was: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Hmmm. Dit betekende dat ik iets moeilijks moest gaan doen: de vrouwen tot wie ik mij het allersterkst voelde aangetrokken, moest ik eigenlijk links laten liggen. Alleen: die intensiteit van die contacten was zo… aantrekkelijk. Het bracht mij alleen niets dan gebroken harten en verdriet. Totdat…

… ik tijdens een oud- en nieuw yoga- en dans-retreat iemand ontmoette. Eerst vonden wij elkaar niet bepaald leuk, maar door het lot, toeval of omdat het zo moest zijn, kwamen wij op oudejaarsavond naast elkaar aan tafel en raakten in gesprek. Er was verbinding. Aan het eind van de retreat wisselden wij nummers uit en nam ik bij thuiskomst weer contact met haar op. We besloten op date te gaan, zij kwam naar mij toe. Het was gezellig, maar ik voelde de klik (intensiteit) nog niet zo. Doorgaans zou ik dan zijn afgehaakt, maar samen met Meinou’s spiegelende inzichten kwam ik erachter, dat ik vermijdingsgedrag aan het vertonen was. Er waren best wat relatiewaarden, waaraan deze dame voldeed.

Dit was het punt dat ik dacht: ik ga het anders doen. Ik heb haar op een tweede date gevraagd. Wederom was het fijn. Dat ik vroeg of ik haar mocht vasthouden was een enorme overwinning! Daarna zagen wij elkaar nog een aantal keer en verdiepte onze verbinding. Na een tijdje vroeg ik, als een puber, of zij mijn vriendin wilde zijn, wat zij wou. Nu was het echt.

Het eerste jaar was erg heftig en moeilijk, vanwege het feit dat wij beiden last hadden van hechtingsproblemen. Zij wou sneller dan ik. Vooral de ruzies die daaruit voortkwamen, waren enorm ondermijnend (ik was toen ook nog enorm conflict-vermijdend). Ik twijfelde op een gegeven moment of het wel écht wat kon worden. Goede beslissing nummer 2: samen naar Meinou! Al tijdens de eerste sessie hielp zij ons zien, wat ons (ruzie)patroon was en kon ik daar mijn vriendin ook laten zien, wat de ruzies met mij deden. Wonderlijk: heel kort na die sessie was er tussen ons iets wezenlijks veranderd, keek ik anders tegen samenwonen aan en vonden wij een huis…

Ik kan niet anders dan zeggen, dat zonder Meinou haar kennis en inzichten op het gebied van relaties, ik nooit uit mijn relatie-isolement zou zijn gekomen. Heb je relatie-gedoe: bel Meinou ;-).

Hoe kunnen wij je helpen?

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Geef hier je reactie of lees bestaande reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved