Is de liefde maakbaar?

Liefde maakbaar?

We horen het regelmatig: “Bij de liefde moet het toch vanzelf gaan? Je moet gewoon geduld hebben dan kom je de ware vanzelf tegen!” Als dit zou kloppen, dan zou het in de wereld wel heel oneerlijk verdeeld zijn. Bij sommigen gaat het in de liefde als vanzelf en anderen wachten al wel 30 jaar op een partner bij wie de vonk overslaat. Hebben die laatsten dan gewoon pech? Wij denken van niet. Er is meer aan de hand. Bepaalde aspecten in de liefde zijn gelukkig wel degelijk maakbaar. We zullen je uitleggen waarom.

Verliefdheid kun je niet afdwingen, maar wel bespoedigen

Het is zo dat je mensen niet kunt dwingen elkaar leuk te vinden, of sterker nog, verliefd op elkaar te worden. In die zin is de liefde dus niet maakbaar. Wat we dagelijks zien is dat je de liefde wel degelijk een handje kunt helpen. Dat doe je door het juiste gedrag te vertonen en jezelf in de juiste omstandigheden te brengen. Werken aan jezelf en aan je omstandigheden is dus belangrijk als jij al (te) lang op de juiste wacht. De ‘juiste’ komt pas als jij in staat bent de juiste dingen te doen! Als je bijvoorbeeld zorgt dat je veel leuke mensen ontmoet, voldoende aandacht voor anderen hebt en jezelf openstelt, nemen je kansen op een leuke partner al enorm toe.

Hoe kun je de liefde wél een handje helpen?

Wim is vorig jaar met ons op Singlevakantie naar Frankrijk geweest. Daar heeft hij een aantal belangrijke inzichten gekregen over hoe hij bij vrouwen overkomt en hoe hij een relatie aangaat. Na deze vakantie heeft hij nog flink aan zichzelf gewerkt. En met succes. Zijn verhaal (in zijn eigen woorden) laat zien dat kritisch naar jezelf kijken en werken aan jezelf het verschil kan maken. In die zin heeft hij de liefde een flink handje geholpen.

Het verhaal van Wim

Ik ben nu 51 jaar, zie er normaal, redelijk aantrekkelijk uit, heb een normale baan, geen schulden en ben niet erg verlegen. Ik heb meerdere relaties gehad in het verleden en ook langdurig samengewoond. Dan zou het, als op je 47ste de laatste latrelatie op de klippen loopt, niet zo’n probleem moeten zijn om weer een fijne relatie te krijgen. Helaas, opeens wou het niet meer. Ik heb op alle datingsites gestaan, datingweekends gedaan en zelfs een paar keer een duur coachingtraject gevolgd.

Het wou dus niet meer. Terwijl ik echt geen type ben om single te blijven. Iedereen om mij heen kwam met prachtige adviezen: “Leer eens lekker koken, zo maak je indruk”, “Kleed je duurder, daar vallen vrouwen op”, enzovoort.

In de zomer van 2015 ben ik met de vakantieweek van Singlecoaching.nl mee geweest. Ik wou dit belangrijke onderwerp in mijn leven alleen nog maar aan echte professionals overlaten. Niet weer een dure doorsnee coach die beweert dat-ie het gaat oplossen en achteraf zegt ‘sorry niet gelukt’. Want ja, mijn laatste coach koste mij  € 2.200,- en heeft niks opgelost. Ik vond het onwijs goed om te merken dat zowel Meinou als Hans echte specialisten zijn. Ze weten echt wat er in een singleleven speelt.

In de week in Frankrijk waren er verschillende workshops. Ik vond het indrukwekkend dat bij bijna elke workshop er wel iemand was die het diep geraakt werd. Hier werk je aan de kern van je leven. Je werkt eraan dat jij in de toekomst gelukkiger wordt.  Ik vind het heel logisch dat het single blijven voor iedereen een eigen oorzaak heeft. Soms dacht ik: deze workshop zou mijn vriend Maarten van pas komen. Weer een andere zou voor Bert van toepassing zijn.

Natuurlijk herkende ik als man dat vrouwen vaak nogal een lange wensenlijst hebben en dat mannen vaak verlegen zijn. Soms moet je even met je neus op de feiten gedrukt worden: Wat is jouw marktwaarde op de relatiemarkt? Heb je zelf wat te bieden ? Ben je zelf leuk? Als je zelf niet zo heel aantrekkelijk bent of je niet aantrekkelijk gedraagt, waarom denk je dan dat die aantrekkelijke vrouw jou wil? Echte schoonheid zit van binnen? Eh nee, alleen met een goed karakter kom je er dus niet.

Ik heb toen verschillende belangrijke inzichten gekregen. Oogcontact maken? Doen! Alleen zo gaat het kriebelen van binnen. In een van de workshops ging het over gesprekken en interesse tonen in de ander. Hier viel voor mij een belangrijk kwartje. Je moest namelijk in de gesprekken wel naar de gevoelslaag. “Vind je je werk leuk?” In plaats van vragen naar de feiten: “Hoe lang werk je er al?”

Het klinkt heel raar, maar ik kwam erachter dat ik om de een of andere reden wel interesse heb in anderen, maar nooit naar de gevoelslaag vroeg. En dus bleef een gesprek met mij afstandelijk, of soms zelfs koud en kil aanvoelen…

Dat moet je dan anders doen, zou je zeggen. Tja, ga er maar aanstaan. Je leven lang ben je iets gewend en plotseling moet je het anders doen? De maanden erna heb ik mij na bijna elk gesprek afgevraagd: “Heb ik naar de gevoelslaag gevraagd?” Vaak was het antwoord: “nee, niet gelukt, niet aan gedacht.” Als je wéét wat er mis is, ben je er nog niet. Dan begint het!! Als je er door coaching of workshops achter komt dat je iets bij jezelf moet veranderen, moet je daarna wel aan de slag.

Dus, met vallen en opstaan ben ik aan de slag gegaan. Totdat in bijna elk gesprek ik naar de gevoelslaag ging, het een tweede natuur werd. Langzamerhand begon het toen wel te komen. Nog een issue had ik. Ik sprak teveel over relaties. Dat is niet goed. Maar dit was redelijk eenvoudig aan te passen. Gewoon niet meer doen.

In het jaar 2015 had ik zo veel dates, ik weet het aantal, maar durf het niet op te schrijven. Dates scoren, daar lag mijn probleem niet. Soms twee per dag, via Tinder, soms drie per week. December 2015 had ik de eerste date met haar. Nu heb ik ruim 3 maanden een fijne relatie. Zo een, waarbij je het van de daken wil schreeuwen.

Een goede, fijne, passende relatie, is zo onwijs gaaf. Het verrijkt je leven zo intens!

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Eén reactie op “Is de liefde maakbaar?

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved