Wie is een goede match voor mij?

Een lijstje met eigenschappen voor een ideale partner is vaak niet realistisch en kan leiden tot het afwijzen van een geschikte partner vanwege een enkel minpuntje. Een lijstje is bovendien geen voorspeller voor een succesvolle relatie. In plaats daarvan is het belangrijk om te bedenken hoe een fijne relatie er voor jou uitziet. Door te focussen op relatiewaarden, zoals vertrouwen, oprechte interesse en plezier, kun je op een andere manier gaan selecteren en de ander beter leren kennen.

Als je tien singles vraagt wat voor een partner zij eigenlijk zoeken, dan krijg je negen keer ongeveer dit antwoord: “Hij/zij moet wel aantrekkelijk, slim, ondernemend, zorgzaam, sociaal, lief, zelfstandig, positief, verzorgd en grappig zijn”. Eventueel aangevuld met wat praktische eisen: liever wel in de buurt wonend, liever geen/ook kinderen, liever wat jonger dan ik. We hebben allemaal, bewust of onbewust, wel een lijstje met eigenschappen waar onze ideale partner aan moet voldoen. Maar daar zit meteen het punt: wat is ideaal en wat is realistisch voor een goede partnerkeuze?

Past hij of zij in mijn “mal”?

Als jij ook zo’n lijstje hebt, heb je min of meer een “mal” geschapen, waar die ander precies in moet passen. Heeft hij/zij zes van jouw gewenste eigenschappen wel, maar de zevende niet: helaas! Dan past hij/zij niet in je mal. En zeker als je online aan het daten bent, lijkt dat heel efficiënt. Je kijkt naar het profiel, maakt een afspraak voor een date, en een paar uur later weet je of die ander in je mal past. En meestal is dat niet het geval! Voor je het weet zoek je nog jaren verder.

Waarom werkt zo’n mal niet bij de partnerkeuze?

Er zijn verschillende redenen waarom “de mal” als selectiemiddel bij de partnerkeuze niet werkt. Denk maar aan het volgende:
Mensen ervaren min of meer dezelfde eigenschappen als positief en aantrekkelijk. Kijk maar eens naar bovenstaand lijstje. Heb jij misschien ook een aantal van die eigenschappen op jouw lijstje staan? Toch zijn er maar een klein aantal mensen die precies aan die combinatie van eigenschappen en kenmerken voldoen.
Mensen hebben naast deze positieve eigenschappen ook andere, minder mooie eigenschappen. Als je een ideaalbeeld schept, is er grote kans dat je de ander alsnog afwijst op één van die minpunten.

Maar het belangrijkste is: een rijtje eigenschappen en kenmerken is maar een zeer beperkte voorspeller voor een succesvolle relatie! Zelfs al heb je iemand met dit rijtje eigenschappen en kenmerken gevonden, dan is het nog lang niet zeker dat de relatie stabiel en fijn wordt. Hoe dat kan? Dat leggen we hier verder uit.

Wat is voor jou een goede relatie?

Stel we vragen het anders: we vragen niet naar de gewenste partner, maar naar hoe een fijne relatie er voor jou uit zou zien. Misschien antwoord je dan wel iets als: “Het lijkt me leuk om ’s avonds thuis te komen en dingen te kunnen delen. Ik wil graag intimiteit. Een luisterend oor. Een partner om samen leuke dingen te doen. Lekker samen naar feestjes gaan in plaats van alleen. Ik wil me veilig en geaccepteerd voelen”.

Wat er dan gebeurt is dat je gaat nadenken over de zaken waardoor jij je gelukkig en goed voelt in een relatie. Je geeft dan een heel ander antwoord dan eerst. En daar komt de clou: het is maar zeer de vraag of er een verband is tussen jouw eisenlijstje en de zojuist beschreven relatie! Misschien luistert de persoon met de eigenschappen en kenmerken bovenaan in dit artikel niet naar wat je te vertellen hebt, vindt hij/zij hele andere dingen leuk dan jij, gaat hij of zij voortdurend vreemd, of twijfelt hij/zij er aan of jij wel de juiste bent!

Formuleer relatiewaarden

De sleutel voor je juiste partnerkeuze ligt dus niet in een eisenlijstje. Wél in relatiewaarden. Relatiewaarden omschrijven niet de ander, maar wat er tussen jou en de ander is. Dit zijn ook de dingen die jou gelukkig en goed doen voelen in een relatie. Denk aan waarden als vertrouwen, oprechte interesse, plezier. En als het gaat om relatiewaarden, is het niet alleen de ander die iets moet inbrengen. Je bent beide verantwoordelijk voor het ontstaan en in stand houden van deze relatiewaarden. Als jij jouw relatiewaarden kent, dus weet wat jou gelukkig maakt in een relatie, kun je op een andere manier gaan selecteren!

De ander leren kennen

Helaas kun je niet uit een online profiel afleiden of die ander aan jouw relatiewaarden voldoet. Je weet dat ook niet na maar één date. Je moet de ander leren kennen. Net als je dat bij een goede vriend of vriendin hebt gedaan. Bij hen heb je immers ook niet bij de eerste ontmoeting bepaald of dat je beste vriend(in) mag worden! Heb je het leuk en gezellig met elkaar, geeft het dan een paar dates de tijd en kijk of de relatiewaarden kunnen ontstaan. En blijken die er te zijn, en vind je de ander ook nog aantrekkelijk, dan heb je je perfecte match voor een gelukkige relatie misschien wel gevonden!

Ben je succesvol in je werk, heb je een bruisend sociaal leven en geniet je van leuke activiteiten? Maar ontbreekt er nog steeds die ene geweldige relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” precies wat je nodig hebt. Ons programma heeft keer op keer bewezen dat je daadwerkelijk invloed kunt uitoefenen op je eigen liefdesleven. Alle singles die ons programma hebben gevolgd, verlangden naar een relatie met iemand die echt bij hen past, zonder gedoe en twijfels. Ze wilden een relatie waarin ze zichzelf konden zijn en ware liefde konden ervaren. En ze zijn daarin geslaagd. Ben jij ook helemaal klaar met alle dating- en relatieproblemen en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je krijgt regelmatig nieuwe blogs en artikelen in je mailbox.

Heb je een mening over dit artikel? Reageer dan hieronder.

Gerelateerde artikelen

Hoe vind ik de ware liefde
Pas op voor verliefdheid

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved