Succesvol daten: de 10 fouten om nooít meer te maken

Daten vraagt in deze tijd behoorlijk veel, dus het is handig om te weten waar veel singles tijdens het daten tegen aanlopen. Lees hieronder de meest gemaakte fouten tijdens het daten. En lees de tips om ze te voorkomen!

Daten in deze tijd – met alle keuzemogelijkheden en vele wensen en eisen – vraagt behoorlijk veel. Juist als je elkaar via social media ontmoet. De gemiddelde single probeert bij de dates via internet of apps zo snel mogelijk in te schatten of die ander dé toekomstige partner kan zijn. Maar werkt dit echt? Wij zetten 10 fouten om nooit meer te maken op een rijtje. Mogelijk herken jij je ook in enkele van deze en kun je de bijbehorende tips toepassen.

De 10 fouten om nooit meer te maken

leuk succesvolle dates

1. Zoeken naar “het perfecte plaatje”

Je ziet helemaal voor je waar jouw droomman- of vrouw aan moet voldoen. Je zag een leuke profielfoto en hebt weken lang geappt of gemaild. Je hebt alle mogelijkheid gehad om al je wensen en dromen op de ander te projecteren. Vol verwachting ga je op date: “Zal dit hem of haar dan nu eindelijk echt zijn?”. Grote kans echter dat deze aanpak op een teleurstelling uitloopt en de vonk niet overslaat.

Je kent elkaar immers nog niet. Je bent misschien beiden zenuwachtig, doet vervolgens net het verkeerde: teveel praten, opscheppen, dichtklappen, etc. Probeer die ander eens te zien als een persoon van vlees en bloed. Juist als je de tijd neemt om de ander te leren kennen en het beste in elkaar naar boven te halen, gaat het beter. Als je net als in een normale situatie gewoon iemand leert kennen en kijkt of het gezellig is, heb je meer kans  leuke mensen beter te leren kennen.

2. De ander “het perfecte plaatje” willen voorspiegelen

Niet alleen verwacht je veel van de ander, ook van jezelf. Je wilt dat de ander je als een aantrekkelijke, succesvol persoon ziet. En bent stiekem bang dat je niet goed genoeg bent als je jezelf bent. Dus laat je niets zien van je gevoelens, wensen, en angsten en probeer je tijdens de date een mooie versie van jezelf naar voren te toveren.

Helaas, dit is allesbehalve effectief. Mensen blijken namelijk het meest te houden van mensen die zichzelf zijn en zich kwetsbaar opstellen. Daaraan kun je je immers spiegelen. Pas als jij authentiek gedrag laat zien, durf de ander zich ook open op te stellen. Twee mensen die een toneelstukje opvoeren, krijgen zelden een klik en zeker geen leuke dates.

Niet alleen verwacht je veel van de ander, ook van jezelf. Je wilt dat de ander je als een aantrekkelijke, succesvol persoon ziet. En bent stiekem bang dat je niet goed genoeg bent als je jezelf bent. Dus laat je niets zien van je gevoelens, wensen en angsten en probeer je tijdens de date een mooie versie van jezelf naar voren te toveren.

3. Alleen over jezelf praten

Goed, de verwachtingen zijn naar beneden bijgesteld en je voelt je eigenlijk wel op je gemak. Je zit zelfs flink op je praatstoel. Gelukkig lijkt de ander ook flink geïnteresseerd. Als er stiltes dreigen te vallen vul je die op. Jij zit niet om een praatje verlegen. Helaas blijkt er tot je verrassing toch geen tweede date in te zitten. Hoe kan dat nu?

Het is de kunst om de ander op zijn gemak te stellen en de ander een goed gevoel te geven. Dat doe je onder andere door oprechte interesse te tonen. Vragen stellen en doorvragen: wie is die ander eigenlijk? Mensen blijken zich het beste te voelen als ze 60% van de tijd zelf gepraat hebben en 40% geluisterd hebben naar de ander. Dus bij een date laat je de ander idealiter 60% aan het woord.

4. Niet over jezelf praten

Andersom kan ook. Jij hebt geleerd interesse te tonen en vraagt veel aan de ander, maar je laat weinig van jezelf zien. Als de ander jou wat vraagt, zorg je snel dat je het gesprek weer keert en de ander weer het onderwerp van gesprek is. Dat voelt een stuk veiliger. Of je bent stiekem boos dat de ander niet écht doorvraagt, Blijkbaar is de ander niet écht geïnteresseerd!

Grote kans dat de ander jou zo totaal niet leert kennen. Het voelt misschien veilig, maar levert niet op wat je wilt: meer verbinding. De ander ziet je hoogstens als fijne praatpaal. Kans is groot dat de ander toch afhaakt als jij je niet openstelt en niet aansluit met je eigen verhaal. Of dat je iemand treft die het prettig vindt dat jij niets zegt omdat hij of zij teveel op zichzelf gericht is.

5. Feiten uitwisselen

Je hebt vragen gesteld en over jezelf verteld. Je hebt het gehad over waar je woont, het weer, je werk en andere veilige inhoudelijke onderwerpen. Je weet aan het eind van de date ook waar de ander woont, waar hij of zij op vakantie geweest is en hoeveel collega’s hij of zij heeft. De rest komt de volgende date wel, denk je nog, blij dat je het er zonder kleerscheuren van af hebt gebracht. Echter, die volgende afspraak blijft uit…

De ander vond de date hoogstwaarschijnlijk té saai. Bij een date is het hoe belangrijker dan het wat. Hoe is het contact, hoe voelt het? Kun je met elkaar lachen, voel je je geaccepteerd? Het is ook belangrijk om niet alleen over feiten te praten, maar ook over wat je voelt bij dat onderwerp. En over wat je dromen, waarden en overtuigingen zijn. Dat maakt dates veel leuker! Door te vragen wat de ander voelt of wil bij een bepaald onderwerp, kom je op een diepere laag.

6. Een sollicitatiegesprek voeren

Misschien besteed jij geen tijd aan onnozele feiten en prietpraat, maar ga je meteen op je doel af. Je hebt immers een duidelijk lijstje in je hoofd waaraan díe ander moet voldoen. En vervolgens besluit je tijdens de eerste date zoveel mogelijk te weten te komen over de ander. Geen tijd te verliezen, dus binnen 10 minuten vraag je of de ander ook een kinderwens heeft of hoe hij of zij eerdere relaties volbracht heeft.

Helaas, de ander zal meteen voelen dat hij langs de meetlat wordt gelegd. Beter is het om het gewoon te proberen het leuk met elkaar te hebben. Dan kan je achteraf eens kijken of je de ander nog een keer wilt zien en elkaar beter wilt leren kennen. Haastige spoed is zelden goed.

7. Geen risico’s nemen

Jij bent best in staat om een goed gesprek te voeren. Je hebt het vaak gezellig en weet de ander te “pleasen”. Maar toch blijft het hangen bij een paar dates. De ander zegt dan “de klik” niet te voelen. Maar tegen zijn of haar vrienden wordt gezegd dat je heel aardig, maar stiekem ook wat saai was. Waarschijnlijk heb je te weinig risico’s genomen en ben je in het voorspelbare blijven hangen.

Mensen vinden spanning en onverwachte wendingen juist aantrekkelijk. Dat maakt jou ook spannend. Humor, een onverwachte wending in het gesprek, het een keer oneens zijn of intiemere gespreksonderwerpen. Het zijn allemaal manieren om jezelf spannender en aantrekkelijker te maken voor de ander. Je dates worden er in ieder geval veel leuker van.

8. Alleen je hoofd het werk laten doen

Jij bent best in staat een leuk gesprek te voeren, en zelfs grapjes te maken. Je stelt je voorkomend, attent en gezellig op. Toch beland je steeds na een aantal dates in de zogenaamde “friendzone”. Je hebt namelijk wel aandacht besteed aan het gesprek, maar hebt geen enkele poging gedaan om ook fysieke aantrekkingskracht te creëren.

Mensen die verder met je gaan, willen ook het idee krijgen dat je ze aantrekkelijk vindt. Door ook aandacht te besteden aan lichamelijk contact, zorg je dat fysieke aantrekkingskracht kan ontstaan. Dit doe je subtiel. Net iets langer oogcontact, een complimentje, iets dichterbij gaan zitten en vooral een lichte aanraking doen wonderen.

9. Vooruit denken en dromen

De eerste signalen zijn goed: je hebt het gezellig gehad en de ander was aantrekkelijk en sociaal. Met dit exemplaar kan je thuiskomen! Dus ga je in je hoofd meteen plannen maken. Dit moet hem of haar worden! Dat laat je bewust of onbewust ook merken de volgende dates. Daarnaast wordt je enorm onzeker en denk je de hele dag aan de ander, jou geluk hangt immers van de ander af.

Een beetje spanning en hoop is logisch en leuk, maar als het te erg wordt kan het de eerste fase zenuwslopend maken. Daarbij heb je ook eens kans de ander weg te jagen met al je verwachtingen. Belangrijk is hier flink te relativeren. Hoewel de eerste indruk goed is, ken je de ander nog niet. Neem de tijd om de ander te leren kennen: kun je het samen goed hebben, ook op de langere termijn?

10. Denken dat je het na één date moet weten

Je was best enthousiast na de eerste date, maar nu je er langer over nadenkt, begin je te twijfelen. Is dit nu degene waarmee je oud wilt worden? Nu je het laat bezinken, heb je toch wat signalen gezien dat de ander misschien niet sociaal, stabiel, grappig, stevig, diepgaand of interessant genoeg was. En je wilt de ander niet langer aan het lijntje houden, dus besluit je toch niet op tweede date te gaan.

Op deze manier komt helaas waarschijnlijk niemand door de ballotage heen. Je denkt veel te veel vooruit, maar na zo’n korte tijd kun je helemaal niet weten of dit iemand is die bij je past. Of dat dit in de toekomst iemand kan zijn bij wie jij je fijn en vertrouwd gaat voelen. Kijk alleen of het leuk genoeg was om nog een date met de ander door te brengen, de rest zie je later wel!

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved