Maak een fantastische eerste indruk bij het daten

Als je gaat daten is de eerste indruk die je maakt ontzettend belangrijk. Het uitstralen van zelfvertrouwen speelt daarbij een belangrijke rol. Maar hoe je dat, als je zenuwachtig bent of als je op liefdesgebied helemaal niet zo zeker bent? Lees in dit artikel alle tips om tijdens je date meteen een goede eerste indruk te maken.

De eerste indruk die je maakt is cruciaal. Of dat nu bij een zakelijk gesprek is of bij een eerste date. Belangrijk dus dat je daar uitstraalt wat je wilt! Eén van de dingen die bij de eerste indruk enorm belangrijk is, is of je zelfvertrouwen uitstraalt.

Mensen die zelfvertrouwen uitstralen op een date worden veel aantrekkelijker gevonden dan de onzekere exemplaren. Zeker bij mannen is een zelfverzekerde uitstraling belangrijk. Straal je, als gemiddeld uitziende man, veel zelfvertrouwen uit? Dan is de kans zelfs groot dat aantrekkelijker gevonden wordt dan een knappe man die onzeker overkomt!

Zelfvertrouwen versterken kost soms maanden

Zelfvertrouwen vergroot dus je kans op succes bij het daten en voelt ook nog eens heel goed! Goed dus om daaraan te werken. Eén nadeel: het kost veel tijd en het is hard werken om je echt zekerder te voelen.. Zou het niet geweldig zijn als dat wat sneller kon? En om binnen een paar minuten van onzekere man of vrouw te transformeren naar iemand met heel veel zelfvertrouwen?

Fake it until you make it

Helaas is het niet mogelijk binnen een paar minuten structureel zelfvertrouwen op te bouwen. Wat wel kan is veel zelfvertrouwen uit te stralen, nog zonder dat je het van binnen voelt. Het geheim is eigenlijk heel simpel: “fake it until you make it”. Oftewel, je kopieert de houding en het gedrag van iemand die veel zelfvertrouwen heeft. Als jij dat gedrag laat zien, vanzelf ga je vanzelf zelfvertrouwen uitstralen.

Door het te doen, ga je het ook voelen

Beter nog: doordat je de houding en het gedrag kopieert van iemand met veel zelfvertrouwen, gaat je onbewuste brein het ook nog geloven! Na korte tijd voel je je zelfvertrouwen toenemen en voel je je écht zekerder. De oorzaak hiervan is dat je lijf bij een zelfverzekerde houding het cortisol niveau (stress-hormoon) laat afnemen, terwijl het testosteron niveau (dominantie-hormoon) toeneemt. Dit effect treedt al op na twee minuten.

Anderen geloven het ook

Er is nog een positief effect van je gedrag op deze manier aanpassen. Doordat jij zelfvertrouwen uitstraalt, geloven anderen ook dat je zelfvertrouwen hébt. Zij denken dat jij blijkbaar de moeite waard bent. En zij zullen daar positief op reageren. Met als gevolg dat je positievere reacties krijgt. En daardoor groeit je zelfvertrouwen. Een mooie opwaartse cirkel dus!

Het werkt dus goed om een houding van zelfvertrouwen aan te nemen, ook als je het zelf nog niet voelt. Maar hoe zien die zelfverzekerde houding en dat gedrag er dan uit? Hieronder een aantal tips om in een paar minuten meer zelfvertrouwen uit te stralen.

Loop en zit rechtop

Iemand die rechtop loopt en zit, straalt kracht, energie en zelfvertrouwen uit. Een neergebogen hoofd, hangende schouders en een kromme rug worden geassocieerd met een lage positie en zijn niet aantrekkelijk om naar te kijken. Het helpt om rechtop te lopen door je voor te stellen dat het kruintje van je hoofd met een touwtje aan het plafond vast zit. Ontspan je schouders en laat ze vooral niet naar voren hangen.

Kijk je date goed aan

Veel wegkijken of iemand nauwelijks aankijken roept het beeld bij de ander op van verlegenheid of zelfs desinteresse. Als je dat teveel doet, wordt een gesprek voeren er niet gemakkelijker op. Kijk dus je date goed aan. Maak veel oogcontact. Pas wel op dat je niet gaat staren. Dus af en toe kijk je ook even weg. Je komt dan zeker over, het gesprek loopt gemakkelijker en veel oogcontact zorgt ook nog eens voor een betere band met je date.

Praat rustig en met een goed volume

Door snel en zacht te praten neem je weinig ruimte in. Dit gedrag wordt geassocieerd met iemand die onbelangrijk, verlegen en onzeker is. Die indruk wil je natuurlijk niet wekken bij je date. Personen die voelen dat ze iets belangrijks te zeggen hebben, praten over het algemeen in een rustig tempo en met veel nadruk. Ze durven ruimte in te nemen. Een goed volume versterkt dat nog eens.

Beweeg rustig, neem ruimte in

Rustig bewegen en jezelf breed en groot maken straalt eveneens zekerheid en zelfvertrouwen uit. Terwijl veel kleine, snelle en onrustige bewegingen (friemelen) met nervositeit en stress geassocieerd worden. Dat gevoel wil je natuurlijk niet overbrengen. Neem dus letterlijk (en figuurlijk) ruimte in.

High power pose: armen achter je hoofd, iets achterover zittend

Maak gebruik van “High Power Poses” vlak voor een ontmoeting

Vlak voor een ontmoeting kun je je zelfvertrouwen nog een flinke boost geven door je even terug te trekken en een high power pose aan te nemen (zie linker plaatje). Deze poses zorgen ervoor dat er extra hormonen zoals testosteron aangemaakt worden die je zelfvertrouwen een boost geven. Dit helpt om een goede eerste indruk te maken.

High power pose: benen iets wijder uit elkaar en de armen in de zij

Uiteraard hou je deze poses niet aan terwijl je date binnenkomt. Wat wel kan is bepaalde elementen uit een high power pose nog losjes aan te houden. Bijvoorbeeld je benen nog ietsje wijder houden dan normaal. En in plaats van twee handen stevig in je zij te plaatsen één hand wat losjes in je zij.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Gerelateerd artikel:
Meer zelfvertrouwen nodig? Reken af met de interne criticus.
Hoe vergroot je je zelfvertrouwen op weg naar een relatie?
Zeker op je werk, onzeker in je relatie

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved