Mannen moeten jagen en vrouwen moeten wachten met seks. Zin of onzin?

in dit artikel lees je alles over de zin en onzin van mythes als “mannen moeten jagen”, “vrouwen moeten wachten met seks” en “als de man niet binnen 3 dates seks heeft, ligt hij eruit”.

Als het over daten gaat, vragen heel veel singles ons “hoe het hoort”. “Mag ik als vrouw wel initiatief nemen?” “Moet ik als man echt proberen binnen 3 dates seks te krijgen?”. Je hoeft maar te googlen en de date-adviezen vliegen je om de oren. Over dat mannen moeten jagen en vrouwen “hard to get” moeten spelen. Maar ook over dat je juist zoveel mogelijk jezelf moet zijn. Geen wonder dat veel singles zich steeds onzekerder voelen tijdens het daten. Al die tegenstrijdige adviezen roepen allerlei misverstanden op en werken krampachtigheid in de hand. Wat is nu waar?*

Wat zegt de wetenschap over jagende mannen en wachten met seks?

Laten we voorop stellen dat wij de waarheid ook niet in pacht hebben. Als we alleen al de wetenschap als uitgangspunt nemen, blijken veel zaken niet erg eenduidig. Allereerst zijn er een aantal “date-wijsheden” die al jaren op internet opduiken, zonder dat er ook maar één wetenschappelijk bewijs te vinden is. Maar ook als er wel degelijk onderzoek naar is gedaan, blijken de onderzoekers het lang niet altijd eens zijn.

Kijk maar eens naar de vraag wat we aantrekkelijk vinden. Biologische psychologen, die zich op evolutietheorie baseren, zullen aangeven dat verschillen belangrijk zijn. Met een partner met een ander immuunsysteem, vergroot je immers de overlevingskans van je kinderen. Sociaal-psychologen zullen juist aangeven dat we een partner die op ons lijkt het meest aantrekkelijk vinden. Dat voelt namelijk vertrouwd en voorkomt een hoop conflict! Beide uitspraken worden met onderzoek ondersteund.

We willen geen “man met een knots”

En natuurlijk zijn beide waar. Biologische kenmerken die ons drijven zijn niet allemaal met de komst van de beschaving uitgewist. Nog steeds vallen veel mannen onbewust op aantrekkelijke jonge vrouwen met “de juiste maten”. Evolutionair gezien gaf dat immers aan dat ze vruchtbaar was. En nog steeds vallen vrouwen onbewust vaker op fysiek krachtige mannen met status. Dit gaf immers aan dat hij het nageslacht kon voeden en beschermen.

Maar tegelijkertijd hebben we ook verstand en zelfbewustzijn ontwikkeld. En vinden de meeste vrouwen een man “die met een knots op tafel slaat en direct tot de daad wil overgaan” echt niet meer aantrekkelijk. Eveneens noemen mannen bijvoorbeeld “intelligent” en “zelfstandig” vaak als aantrekkelijke eigenschappen, terwijl dat de “oerman” niet veel zou helpen.

Wat zegt onze cultuur over jagen en seks?

Tenslotte speelt ook cultuur een grote rol in wat we aantrekkelijk vinden en hoe we ons moeten gedragen. In meer traditionele “macho-culturen” zul je raar aangekeken worden als je als vrouw veel initiatief neemt om een man te versieren. Terwijl in de meer geëmancipeerde Noord-Europese landen gelijkwaardigheid als groot goed wordt beschouwd. Daar roepen vrouwen èn mannen dat ze echt niet terug willen naar de tijd waar de vrouw achter het aanrecht moest staan. En wat dacht je over de lhbtiq+-groep? Daar biedt de evolutietheorie sowieso weinig handvaten als het gaat over hoe je elkaar in de huidige datingwereld het hof zou moeten maken.

Maar wat moet ik nu doen?

Tijd om concreet te worden. Want wat moet je nu met deze stellingen die zo veelvuldig verkondigd worden? Het klinkt flauw, maar allereerst is het belangrijk om te doen waar jij je prettig bij voelt. Soms kun je je eigen gedrag aanpassen, maar doe dat alleen als datzelfde gedrag je tot nu toe belemmerd heeft bij het vinden van de gewenste relatie. En daarnaast: reflecteer vooral op waarom je doet wat je doet.

Hieronder geven wij een aantal standpunten om over na te denken.

Mannen moeten jagen, laat hem het initiatief nemen als het om daten gaat.

Onzin

In Nederland leven we in een geëmancipeerde maatschappij, waar mannen en vrouwen gelijkwaardig met elkaar omgaan. Bovendien: we zijn allemaal mensen, die graag aandacht krijgen van andere mensen. Fijn als überhaupt één van de twee het aandurft om initiatief te nemen! Ook de praktijk ondersteunt dat de initiatiefrijke man èn vrouw meer kans maakt om een relatie te krijgen.

Vraag in je eigen omgeving eens hoe ze elkaar ontmoet hebben: de helft van de keren zul je horen dat de vrouw het initiatief nam. Zeker als het gaat om het uitzenden van de eerste flirtsignalen. Keer op keer vragen wij ook in onze workshop over flirten en mannen om eerlijk te antwoorden of zij het leuk zouden vinden als een vrouw op hen afstapt. Het antwoord is 99% van de keren: ja!

Zin

Psychologisch weetje: als mensen iets op een presenteerblaadje aangeboden krijgen en er zelf geen enkele moeite voor moeten doen, krijgen ze het gevoel dat het minder waard is. Denk aan een sportwedstrijd. Stel de organisator van het toernooi zou op je af komen en zeggen “Jij krijgt deze medaille gewoon, daar hoef je niets voor te doen.” Zou jij die medaille met evenveel trots dragen, er even blij mee zijn dan wanneer je er flink voor gestreden had? Dit principe zou ook wel eens voor relaties kunnen gelden: als je de ander eerst moet veroveren, geeft dat het gevoel dat de ander veel waard is.

Daarnaast is er in ieder geval één onderzoek dat ondersteunt dat mannen houden van de jacht, ook als het om vrouwen gaat. Vooral voor mannen die zichzelf als “smooth-talkers” benoemen, is dit het geval. De competitiedrang van mannen speelt hierbij ook een rol. Dat wil niet zeggen dat je als vrouw naar een man toe geen enkel initiatief meer moet nemen. Sterker nog, het kan zijn dat de man dan afhaakt omdat hij denkt dat je geen belangstelling hebt. Maar logischerwijs, als je als vrouw elke keer de eerste bent die appt, die een voorstel doet tot een date, die seks initieert, dan is de kans groot dat de man het niet interessant meer vindt. Je kan best, zonder spelletjes te spelen, de controle wat loslaten en de man de kans geven moeite te doen.

Overwegingen

Als je als vrouw elke keer het initiatief neemt, waarom doe je dat? Heb je gewoon zin om hem te zien? Of vind je het eng om los te laten en te zien wat er gebeurd? Ben je bang om hem te verliezen als het te lang duurt? Vind je het moeilijk te geloven dat hij moeite voor je wil doen? Als je als vrouw nooit initiatief neemt (ook niet om te flirten), kun je je eens afvragen waarom je dat niet doet? Speel je hard to get? En wat voor mannen trek je aan als je dat doet? Ziet hij je slechts als een verovering? En zo niet, hoe zou je het vinden als hij later in de relatie ook alles wil bepalen?

Vrouwen moeten wachten met seks

Onzin

Iedereen is vrij om te doen wat goed voelt ten aanzien van seks. Wil je wachten tot na het huwelijk? Prima. Wil jij na de eerste ontmoeting seks omdat je daar gewoon voor in de stemming bent? Ook goed. We leven in een vrij land. En als je elkaar leuk genoeg vind, is dit één onderdeel van alle leuke dingen die je samen kan doen. De dubbele moraal dat vrouwen “sletten” zijn en mannen “stoer” willen wij in ieder geval graag de wereld uit helpen.

Zin

Bij het hebben van seks gebeuren er bij mannen en vrouwen verschillende dingen in de hersenen. Waar mannen het vooral naar hun zin hebben, maken vrouwen ook hechtingshormonen aan. Bij mannen kan het dus zo zijn dat ze – al dan niet bewust – het gevoel hebben dat hun “veroveringswerk” na de seks volbracht is. Als zij zich dan niet voldoende gehecht hebben (ze hebben de vrouw nog niet echt leren kennen), kunnen zij juist weer verder gaan kijken. Bij vrouwen is de kans groter dat ze zich juist gaan hechten aan een man waarmee ze seks hebben gehad. Zij zijn vanaf dan juist minder objectief in het zien of hij wel echt bij haar past.

Overweging

Als je als vrouw zin hebt in seks en je komt een leuke man tegen, dan houd niets je tegen om een leuke nacht te hebben. Ben je op zoek naar een relatie en wil je elkaar ook na die nacht ook nog zien, dan kan het veel zin hebben om even te kijken of jullie verder al genoeg verbinding hebben gemaakt. Een slechte overweging is in ieder geval om seks te hebben terwijl je er eigenlijk nog niet aan toe hebt. Als je denkt een man hiermee te binden, dan kom je bedrogen uit.

Een man moet na 3 dates wel seks hebben gehad

Onzin

Zoals hierboven al gezegd, is iedereen vrij om te doen wat hij of zij wil. Het is belangrijk om goed te kijken naar wat je zelf prettig vindt. Maar uiteraard ook naar wat de ander prettig vindt! Afstemmen dus. Als jij als man deze regel in acht neemt zonder er op te letten of de dame in kwestie wel aan seks toe is, heb je grote kans dat je haar juist wegjaagt of over haar grenzen gaat. Bij veel vrouwen duurt het langer dan 3 dates voordat ze zich veilig genoeg voelen om seks te hebben. In dat geval verstoor je dus de band die jullie aan het opbouwen zijn.

Zin

Of je nu op de eerste date of op de dertigste date seks hebt, het is wel goed om vrij snel aantrekkingskracht te creëren. Als je namelijk alleen maar gesprekken voert zoals je die met je beste vrienden voert, kan het zijn dat je keihard “in de friendzone” terecht komt. Wees je je er bewust van dat je met een date bent. En zorg dat, als het klikt, je ook eens een complimentje maakt, wat plagende humor inzet of haar eens aanraakt. Als je de spanning erin kan brengen, hoef je echt niet snel seks te hebben. Maar bouw je de spanning eerst op, en doe je vervolgens niets omdat je niet durft, dan heb je kans dat ze zich afgewezen voelt of tenminste gaat twijfelen.

Overwegingen

Let je goed op wat je zelf prettig vind? Stem je ook af op de behoefte van je date? Als je snel seks hebt, is dat echt omdat je dat wilt? Als je geen seks hebt, is dat niet alleen omdat je niets durft?

Blijf bij jezelf

Het belangrijkste is om bij jezelf te blijven. En dingen niet te doen of juist wel te doen omdat je enkel denkt dat dat zo hoort. Of dat je de ander alleen aan je kan binden door over je eigen grenzen heen te gaan. Natuurlijk wil je dat je dates succesvol zijn, maar het belangrijkste is dat jij de juiste partner aantrekt door jezelf te zijn!

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

* Dit artikel gaat specifiek over man-vrouw relaties. Over homoseksuele of lesbische relaties is in dit kader minder onderzoek bekend.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved