Meer zelfvertrouwen nodig? Reken af met je interne criticus!

Veel mensen kennen wel de interne criticus: dat stemmetje wat constant tegen je praat en vertelt wat je allemaal niet goed doet. Het kan je zelfvertrouwen flink ondermijnen. En daarmee ook je liefdesleven flink vergallen. Lees in dit artikel hoe je om kunt gaan met deze interne criticus. En geef zo je zelfvertrouwen een boost.

De interne criticus: ken jij hem ook?

Ken jij hem ook? Dat kritische stemmetje in jou, die je te pas en te onpas van negatief commentaar voorziet? Je constant wijst op wat je verkeerd doet? De meeste mensen hebben wel een dergelijke kritische stem, en zeker als het gaat om relaties kan hij zich flink roeren. “Je bent niet leuk genoeg voor een relatie”; “Je gaat op je bek als je op die leuke man of vrouw afstapt”; “jij bent echt niet knap genoeg voor deze persoon”. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het ondermijnt je zelfvertrouwen volkomen. Tijd dus om korte metten te maken met de interne criticus!

Waar komt die interne criticus vandaan?

Als klein kind stapte je onbevangen de wereld in, nog onbewust van alle gevaren. Gelukkig heb je dan je ouders of opvoeders, die je wijzen op alle risico’s en alles wat niet zomaar kan. Je mag niet zomaar die grote straat oversteken, je mag niet zomaar zeggen dat je die mevrouw niet aardig vindt, je moet wel je bord leeg eten. Op een gegeven moment hoeven je ouders en je omgeving dat niet meer te zeggen. Die waarschuwende stem wordt als vanzelf “geïnternaliseerd”: het wordt als het ware jouw eigen innerlijke stem die je hoort. In feite is die innerlijke stem dus ontstaan doordat jij je die waarschuwende stemmen eigen maakt.

Waarom ondermijnt je innerlijke criticus je zelfvertrouwen?

Tot zover is het een handig systeem. Maar als die boodschappen erg streng of hard zijn geformuleerd, kan die innerlijke stem later wel erg prominent aanwezig zijn. Misschien zei je vader wel dat je een slappeling was als je ging huilen, of zei je moeder dat je een stomkop was als je iets niet begreep. Of had je pesterige kinderen in de klas, die je maar al te duidelijk maakten dat jouw gedrag niet ok was.

Zeker als je een gevoelig karakter hebt of het erg graag goed doet, komen die boodschappen hard binnen. Op een gegeven moment hoeft de omgeving niets meer te zeggen: Je hebt die boodschappen en overtuigingen overgenomen en zegt ze nu tegen jezelf. En voor je het weet heb je een enorme interne criticus gecreëerd, die allerlei onaardige dingen zegt!

Wat is de functie van de interne criticus?

Als de interne criticus een echt persoon was en je zou kunnen vragen waarom hij zulke nare dingen zegt, zou hij waarschijnlijk zeggen dat dat is om je te beschermen tegen gevaar en afwijzing.

Stel: je ziet een leuke man of vrouw en je wilt erop af lopen. De interne criticus laat echter meteen van zich horen: “Niet doen, je weet vast niets leuks te zeggen! Je gaat af voor je vrienden! Je bent echt niet leuk genoeg!”. Snel besluit je rechtsomkeert te maken. De interne criticus kan tevreden zijn: hij heeft je voor afwijzing behoedt!

Helaas zorgt de interne criticus er ook voor dat je een mooie kans laat gaan om een leuk persoon te ontmoeten. Hoewel hij je dus op zich probeert te beschermen, betekent dat niet dat je meer zelfvertrouwen krijgt en er gelukkiger van wordt. Dit kan je ook enorm belemmeren om een leuke relatie te krijgen.

Voorbeelden van wat de interne criticus tegen je zegt

Veel singles kennen de interne criticus maar al te goed. Zeker als je graag een relatie wilt en het gaat niet zo soepel, kan je al snel denken dat het wel aan jou zal liggen. En die interne criticus is er maar al te snel bij om daar een schepje boven op te doen. Een aantal voorbeelden van wat de interne criticus zoal tegen je kan zeggen:

  • Jij bent ook veel te saai, introvert, lelijk, dom etc. om een relatie te hebben;
  • Als diegene je echt leert kennen, zal hij/zij wel zien dat je niet de moeite waard bent;
  • Jij hebt nu eenmaal iets waardoor mensen niet op je vallen;
  • Jij bent nu eenmaal iemand die snel weer verlaten wordt;
  • Iedereen vind heel gemakkelijk een leuke partner, maar jij kunt het niet ;
  • Je weet toch wel dat mannen/vrouwen niet te vertrouwen zijn, eigen schuld!
  • etc.

Het is wel duidelijk dat al deze boodschappen je zelfvertrouwen om een relatie aan te gaan enorm ondermijnen. Tijd dus om er iets aan te doen!

Wat kun je doen om de interne criticus onschadelijk te maken?

Tip 1: Wees je bewust van je eigen interne criticus

Pas als je doorziet wanneer je interne criticus weer aan het woord is, kun je er wat aan doen. Houd eens een tijdje bij welke negatieve boodschappen jij allemaal hoort. Wat de interne criticus allemaal zegt en wat je belemmert om een stap te nemen richting een leuke relatie. Hoe meer je herkent wanneer de innerlijke criticus tegen je praat, hoe meer je het tegen kan gaan.

Tip 2: Zet er behulpzame gedachten of overtuigingen tegenover.

Als je een tijdje opschrijft wat je interne criticus allemaal tegen je zegt, kan je daar meer behulpzame gedachten tegenover zetten. Schrijf deze op, streep de oude stemmen door, en onderstreep de nieuwe overtuigingen die je een stap verder helpen.

Zegt je interne criticus bijvoorbeeld dat je ook nooit iets interessants weet te zeggen tijdens een date? Streep deze gedachte door en formuleer een meer helpende gedachte. Bijvoorbeeld: “Iedereen vertelt wel eens meer en minder interessante dingen. Ik heb ook veel interessante dingen te melden.” Ga niet in discussie met jezelf of dit waar is of niet. Het helpt je in ieder geval verder en zorgt voor meer zelfvertrouwen. Voor je het weet komt er een opwaartse spiraal op gang.

Tip 3: Geef je interne criticus een naam

Door je interne criticus een naam te geven, creëer je afstand. Zeg niet langer “Ik vind mezelf zo stom”, maar “Oh Keesje is weer aan het woord, hij probeert me te behoeden voor een volgende fout door te zeggen dat ik stom ben”. Door je innerlijke criticus Keesje te noemen, kun je zijn boodschappen meer relativeren. Voor je het weet kun je zeggen: “Oh, het is Keesje maar”.

Tip 4: Zie dat je een keuze hebt om wel of niet te luisteren

Zoals gezegd is de innerlijke criticus vaak een stem uit het verleden. Soms is het verstandig daar nog steeds naar te luisteren (bijvoorbeeld als hij zegt dat je beter niet hardop kan zeggen dat die meneer in de wachtkamer een rare broek aan heeft), maar vaak is het al lang niet meer behulpzaam (bijvoorbeeld als hij zegt dat jij beter nooit kan zeggen wat je echt vind omdat de ander je dan verlaat). Jij hebt de keuze om wel of niet te luisteren naar de boodschap van je innerlijke criticus.

Tip 5: Zet de stem harder of zachter

Als de stem constant aan het tetteren is, kun je je voorstellen dat er een radio in je hoofd zit die je harder of zachter kan zetten. Je hoort de stem nog wel, maar je zet hem op volumestand 1. Nu heb je voldoende ruimte om ook andere gedachten een kans te geven.

Wees consequent in het toepassen en vergroot je zelfvertrouwen

De innerlijke criticus kan hardnekkig zijn, hij is nu eenmaal al behoorlijk lang bij je. Maar door bovenstaande consequent toe te passen, kun je de innerlijke criticus onschadelijk maken. En daarmee versterk je je zelfvertrouwen enorm.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Gerelateerd artikel:
Zeker op je werk, onzeker in een relatie.
Hoe vergroot je je zelfvertrouwen op weg naar een relatie?

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved