Merel: ik weet nu hoe ik met mijn angst om kan gaan

Voordat ik met het coachingsprogramma begon…

Ik ben nu achtendertig jaar en ben vanaf mijn zesentwintigste op zoek geweest naar een fijne relatie. Waar ik achter kwam is dat ik al die tijd mannen selecteerde op basis van verkeerde criteria. Criteria die helemaal niets zeiden over of je wel of niet een fijne relatie met iemand kan hebben. Het waren vaak uiterlijkheden die bij mij de doorslag gaven.

Ook was het zo dat ik altijd, op het moment dat ik wat minder bevestiging kreeg van de andere partij, in paniek kon schieten. En dat ik in die paniek mannen wegduwde. Dus eigenlijk zorgde de angst om de ander te verliezen ervoor dat ik diegene ook daadwerkelijk verloor…

Waarom een singlecoach?

Ik wilde al heel lang een relatie, maar het lukte gewoon steeds niet. Ik had het al elf jaar in mijn eentje geprobeerd. En ik had onderhand wel door dat het ook voor een groot deel aan mij lag. Ik wist alleen niet waaróm het maar niet lukte. Een buurvrouw van me wees me erop dat je daar ook begeleiding bij kon zoeken. Daar had ik eigenlijk nog helemaal nooit over nagedacht. Door haar ben ik gaan googelen en op jullie website terechtgekomen. En ik dacht meteen: volgens mij kan dit mij helpen!

Geen drempel: ik gunde het mezelf

Ik had geen enkele drempel om contact op te nemen. Ik gunde het mezelf wel om een gelukkige relatie te hebben. Deze kans laten liggen zou zonde zijn. Dus ik heb me meteen op de wachtlijst (die er toen was) laten zetten.

Ik had wel eerder wat coaching gehad. Dat ging toen over het verwerken van oud verdriet, om relatiebreuken die onverwerkt waren. Maar het was niet erg toekomstgericht. Het ging achteraf gezien meer om situaties dan om de kern. Ik denk dat de combinatie van Meinou’ s achtergrond als psycholoog enerzijds en praktische coaching anderzijds ervoor zorgde dat ik ook daadwerkelijk wilde beginnen en dat ik er ook echt iets aan had. Kijk, een klassieke coach stelt vooral vragen, is mijn ervaring. Ik vond het fijn dat ze ook dieper keek. Er kwam ook echt een stukje vanuit de psychologie bij kijken. Ik ben altijd erg nieuwsgierig naar het waarom achter gedrag, dus dat paste wel bij mij.

Waar heb ik aan gewerkt: de warme douche

Vrij snel nadat de coaching startte leerde ik Thijs kennen. In het begin liep ik heel erg tegen bindingsangst aan. Ik dacht allerlei dingen als “Is ie wel knap genoeg?” of “Ik zie op straat allemaal leukere mannen.” Ik vond dat hij heel erg aanwezig en met mij bezig was. Dat vond ik heel heftig. Meinou omschreef het volgt: Stel dat je een lauwe douche gewend bent en je vervolgens onder een warme douche gezet wordt. Dan schrik je en wil je er onder uit springen. Je bent die warmte immers niet gewend. Later, toen ik wat meer gewend was aan “de hitte” van de warme douche, kreeg ik het juist erg op mijn heupen als de douche even wat lauwer werd. Als hij iets meer tijd voor zichzelf nodig had, kreeg ik last van verlatingsangst. Omdat ik er net aan gewend was dat het warm was, zeg maar. Daarna werd het wat normaler allemaal.

Triggers van mijn angsten herkennen

Ik heb vooral geleerd om triggers te herkennen die angsten bij mij oproepen. En vervolgens ook om om te gaan met die angst. Ik heb antwoord gekregen op de vraag: “Hoe weet je, als het even wat minder goed gaat, of je wel of niet in een goede relatie zit?” De relatiewaarden hebben me daar onder ander mee geholpen. Die heb ik er in het begin nog vaak bij gepakt als steuntje in de rug.

Ondertussen zijn we vijf maanden verder en heb ik het heel fijn met Thijs. Ik ben mij bewuster geworden van wat mij triggert en wat ik kan doen als dat gebeurt. Het is niet weg, maar ik weet er beter mee om te gaan.

Hoe heb ik de coaching ervaren

Ik vond het zelf heel prettig dat ik heb gekozen voor een coachingstraject met meer gesprekken. Want ik merkte dat ik juist dat één op één contact heel erg waardeerde. Dat we echt in konden gaan op mijn verhaal en op datgene waar ik in de prille verkering tegen aan liep. Ik vond het ook erg prettig dat er tijd was voor gevoelsreflectie. En dat ik “huiswerk” kreeg: dat waren concrete tips hoe ik weer verder kon. Oftewel: aan de ene kant vond ik het heel praktisch en aan de andere kant konden we in gaan op waar het vandaan kwam. Er was er ook ruimte voor het gevoel en hoe ik daarmee om kon gaan.

Resultaat: een warme liefdevolle relatie

Ik zit voor het eerst sinds twaalf jaar in een hele warme, liefdevolle relatie. Waarin ik ook steeds meer vertrouwen krijg dat het goed zit. Voorheen was ik eigenlijk vooral bezig met: “Vindt hij me nog wel leuk?” “Vind ik hem nog wel leuk?” Nu ben ik aan het bouwen in plaats van aan het overleven. Als ik er nu over nadenk is dat eigenlijk voor het eerst sinds mijn eenentwintigste. Ik ben nu achtendertig en zit voor het eerst echt in een in een duurzame relatie. Dus ja, dat is heel bijzonder.

Ook in andere relaties helpend

Ik ben me ook in het algemeen meer bewust van geworden dat er angst voor afwijzing bij mij speelt. Ik herken nu dat ik dat ook heb op mijn werk en in vriendschappen. Dat dat eigenlijk eenzelfde soort angst is. Voorheen was ik vaker nerveus, sliep ik slecht en was ik zelfs ook wel benauwd. Maar ik had niet door waardoor dat kwam. Nu snap ik dat veel beter en kan ik er wat aan doen.

Mijn tip voor anderen

Mijn tip voor anderen is dat als je je kwetsbaarheden onder ogen durft te komen, er ruimte komt voor een verbinding met een ander. Ook als je je laat coachen moet je je kwetsbaar opstellen, maar daar komt wel een mooie verbinding uit voort!

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Mijn tip voor anderen is dat als je je kwetsbaarheden onder ogen durft te komen, er ruimte komt voor een verbinding met een ander. Ook als je je laat coachen moet je je kwetsbaar opstellen, maar daar komt wel een mooie verbinding uit voort!

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved