Nooit meer je best doen tijdens een date

Lees hier waarom je best doen tijdens een date averechts werkt. En wat de voordelen zijn van gewoon jezelf zijn!

“Ik moet weer gaan daten, maar ik heb er echt geen zin in.” Een uitspraak die we regelmatig horen van singles die we spreken. Als we dan even doorvragen waar die weerstand vandaan komt, krijgen we vooral de volgende redenen te horen:

  • ik moet erg mijn best doen en leuk en grappig zijn;
  • ik moet indruk maken;
  • hij/zij móet me leuk vinden;
  • ik word beoordeeld;
  • het gesprek moet goed lopen en er mogen geen stiltes vallen.

Kortom: ik moet goed overkomen, want anders word ik afgewezen.

Daten is net een sollicitatiegesprek

De bovenstaande redenen bepalen vaak dat mensen geen zin meer hebben in daten. En deze redenen lijken verdacht veel op de redenen waarom iemand opziet tegen een sollicitatiegesprek: je moet laten zien dat je goed genoeg bent! Meestal heeft iemand toch wel met 5 tot 15 verschillende personen dates voordat de juiste ertussen zit. Als je die dates ingaat met de bovenstaande uitgangspunten, dan wordt het inderdaad een lijdensweg. En dan kunnen we ons die weerstand helemaal voorstellen.

Hoe meer je je best doet, hoe minder groot de kans op succes

Het ergste is nog dat hoe meer je je best doet, hoe kleiner de kans op een echte klik en een vervolgdate. De ander ziet en/of voelt dat je gespannen bent, als je zo je best doet. Dat je er niet echt zin in hebt en soms wat gekunsteld overkomt. En dat is nu precies hoe je niet over wilt komen. En wat gebeurt er als je na vier dates met een leuke man of vrouw even niet je best doet? Misschien haakt deze dan af… Dan kun je opnieuw beginnen.

Dus door geweldig je best te doen om indruk te maken bereik je het tegenovergestelde. Die ander haakt sneller af. Bovendien ben je gespannener, waardoor ‘de date’ er voor jezelf niet leuker op wordt. Maar hoe ga je wel plezier beleven aan al die dates? Hoe zorg je dat je het leuk hebt en bovendien sneller een klik hebt met die ander en vervolgdates krijgt?

Wees zoveel mogelijk jezelf

We schreven hiervoor al dat als je enorm je best doet, jij je anders gedraagt dan je normaal doet. Je speelt als het ware de rol van je “betere zelf”. Je date leert dan niet jou kennen, maar iemand die je meestal niet bent. Deze rol spelen kost veel energie. Daarnaast loop je het risico, dat als je date er op een bepaald moment achter komt wie jij echt bent, de klik opeens weg is. Daarom is het belangrijk dat je stopt met moeite doen tijdens het daten. Dat je echt helemaal jezelf bent.

Jezelf zijn: wat is dat dan?

Jezelf zijn klinkt natuurlijk mooi en aardig, maar hoe doe je dat dan? Natuurlijk mag je je best extra leuk aankleden of een net iets charmanter grapje maken. Er is niets mis mee om te laten zien dat de date belangrijk voor je is. Maar ga je dingen van jezelf verbergen, omdat je bang bent om afgewezen te worden? Ga je rare dingen zeggen of doen, waar je normaal met anderen nooit over zou denken? Dan doe je misschien teveel je best. Accepteer jezelf als iemand met plussen en minnen, net als ieder ander. Dan wordt het ook makkelijk om daar gewoon over te praten en om te vertellen wat je bezig houdt.

Wees nieuwsgierig naar wie de ander echt is

We vragen regelmatig aan singles die daten leuk vinden, wat het daten leuk maakt voor hen. Vaak zeggen ze dan iets in de geest van: “Ik hou ervan om nieuwe mensen te ontmoeten. Iedereen heeft iets bijzonders, mooie verhalen of bijzondere eigenschappen. Elke nieuwe ontmoeting is een ontdekkingstocht.”

Door nieuwsgierig te zijn naar de ander in plaats van zelf zo goed mogelijk proberen over te komen, wordt je date compleet anders. Stop na te denken of je haar goed zit, je de goede dingen zegt en welke vraag je als volgende gaat stellen. Stop vooral ook met het afvinken van al je eisen en oordelen. Ga met je aandacht naar de ander en wees nieuwsgierig naar wie die ander echt is. Probeer die ander echt te leren kennen!

Leg de lat niet te hoog

Bij een sollicitatiegesprek ben je bezig te kijken of je die baan wilt. Of je past bij de mensen binnen dat bedrijf. Dat wil je eigenlijk in het eerste gesprek weten. Want als het werk niet bij je past, moet je verder zoeken.

Die houding zien we ook vaak bij het daten. Je wilt bij het eerste gesprek kunnen bepalen of die ander zo bij je past dat je hem of haar mee zou nemen naar vrienden of familie. Of dat je met hem of haar je 50-jarige huwelijk kunt vieren. Dan zou je die ander na één of enkele uren al door en door moeten kennen. Dat lukt natuurlijk niet… Maar daardoor leg je veel druk op de date. En omdat je een beslissing wilt nemen, ga je van alles invullen en voorbarige conclusies trekken.

Focus op een leuke ontmoeting

Wat wel voor je werkt is de lat niet te hoog te leggen. Kijk of je samen een leuk gesprek hebt. Of het gezellig is en of je je goed voelt bij elkaar. Dat is waar het in eerste instantie om draait. Van daaruit kun je elkaar in volgende dates beter leren kennen.

Vergelijk het aangaan van een relatie met het opbouwen van een vriendschap. Als je bij het aangaan van vriendschappen ook direct bij de eerste ontmoeting wil beoordelen of iemand je boezemvriend of vriendin voor het leven wordt, zou je waarschijnlijk ook eenzaam blijven. Dan leg je de lat ook niet zo hoog en dan zie je wel. Er ontstaan vanuit eerste ontmoetingen op die manier dan ook regelmatig diepe duurzame vriendschappen.

Doe zoals je doet in het dagelijkse leven

Kortom, niet teveel je best doen en gewoon een leuke tijd hebben is het beste devies voor een leuke eerste date. En dat lijkt verdacht veel op wat je doet als je iemand ontmoet in “het normale leven”. Juist als je iemand ontmoet op het werk, op vakantie of via via, ben je niet vanaf het eerste moment aan het keuren of dit de man of vrouw van je leven wordt. En ben je niet bezig om te laten zien dat jij de perfecte persoon bent. En dat geeft de ruimte om iemand te leren kennen en… verliefd te worden. Dus hoe meer jij een date een normale ontmoeting laat zijn, hoe meer kans op succes in het vinden van een partner.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved