Moet jij ook zoveel als single?

Is voor jou de eerste date-periode ook wel eens een martelgang?

Veel singles willen graag een relatie, maar vinden de weg er naar toe alles behalve leuk. “Ikwilde dat ik meteen een half jaar verder was en dat hele gedoe met elkaar weer leren kennen en al die bijbehorende onzekerheid kon overslaan”, verzucht één van onze coachees. Zij is zeker niet de enige: weer internetdaten, weer die spanning voor – en vaak teleurstelling na – de eerste date, weer dat wachten of de ander wel of niet serieus is: het date-proces lijkt eerder een martelgang dan iets leuks. Hoe komt dat eigenlijk? Is het wellicht omdat we zoveel moeten?

Wat we allemaal moeten op de eerste date

“Ik moet natuurlijk wel lekker in mijn vel zitten als ik ga daten, dus ik wacht nog maar even”, horen we singles vaak zeggen. Want ja, we moeten wel leuk, energiek en spontaan over komen. En tijdens de date moeten we vooral niet over onze problemen, onze onzekerheden, onze exen en onze kinderwens praten, want dat schrikt af. Liever willen we het beeld hoog houden van de happy single met een rijk leven. En zelfs dan is de kans groot dat we niet aan de verwachtingen van de ander voldoen. Want net als wijzelf, heeft ook de ander vaak al een heel droombeeld van “de ware” opgebouwd. De werkelijkheid kan daar zelden aan tippen. En dus is de volgende teleurstelling een feit voor je het weet. 

Wat we allemaal moeten tijdens de eerste maanden

En als we dan toch de eerste date overleven, dan begint het pas. “Hoe lang moet ik wachten tot ik kan appen?” “Kan ik al vragen of de ander echt aan een relatie toe is, of moet ik maar rustig afwachten?” “Ik wil hem natuurlijk niet afschrikken met mijn kinderwens, maar er ook niet na maanden achter komen dat hij helemaal geen kinderen wil. Wanneer kan ik het ter tafel brengen?” “Wanneer kan ik vertellen dat ik een ziekte heb/werkloos ben/een slechte band heb met mijn familie?” Allerlei onzekerheden passeren de revue.

We zijn o zo bang de ander af te schrikken als we laten zien wie we echt zijn. Dus houden we lang het “perfecte plaatje” in stand. Tenminste, het perfecte plaatje dat we denken dat de ander wil zien.

Wat als we niets zouden moeten?

Waarom ontmoeten de meeste partners elkaar op het werk, tijdens een hobby of op vakantie? Omdat we dan met andere intenties met de ander in contact komen. We zijn niet bezig met of de ander de prins(es) op het witte paard is en hoeven evenmin te bewijzen dat we dat zelf zijn. De vraag “zou ik met deze persoon de rest van mijn leven willen doorbrengen?” wordt tijdens het eerste contact helemaal niet gesteld. Dus kunnen we gewoon onszelf zijn. En gewoon praten over onze wensen en behoeftes, onze dromen en onze angsten. En blijkbaar is dat juist de manier om een leuke partner te vinden.

Jezelf zijn werkt het beste

Wat kunnen we hiervan meenemen? Dat gewoon onszelf zijn vaak het beste werkt. Onszelf laten zien met onze goede én onze minder goede kanten. Uit onderzoek blijkt dat jezelf kwetsbaar opstellen en delen van wat je echt denkt en voelt, één van de belangrijkste factoren voor verbinding is. En je verbonden voelen met de ander is vervolgens weer één van de belangrijkste aspecten in een relatie. Het blijkt dat mensen liever geen relatie willen met “de perfecte partner”. Daarnaast is het ook de vraag wat je ermee opschiet als je je anders voordoet. Als de ander niet accepteert hoe jij werkelijk bent, kun je daar immers maar beter snel achter komen!

Ontspannen ont-moeten

Toch is het is niet altijd gemakkelijk om dit in de praktijk te brengen. Wees maar eens jezelf als je na maanden weer eens een date via internet hebt en je voor het eerst zenuwachtig samen achter een kop koffie zit. Als je merkt dat deze manier van daten niet bij je past, is het zinvol om eens te kijken hoe je andere singles in een meer ontspannen omgeving kan ontmoeten. Een omgeving waarbij je wat meer tijd hebt de ander te leren kennen en de nadruk minder ligt op het checken en afvinken of de ander wel bij je past.

Een activiteit of hobby oppakken waarbij je veel mensen ontmoet is een prima manier om op ontspannen wijze nieuwe contacten te leggen. En door in je dagelijks leven open te staan voor contact met anderen en goed om je heen te kijken vergroot je ook je kansen (misschien is die leuke collega op de ander afdeling wel single?). Tenslotte is de zomer met alle festivals, vakantieweken en speciale single-reizen een uitgelezen kans om anderen op een relaxte manier te leren kennen.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved