Draait online daten alleen om uiterlijk?

In dit artikel lees je hoe belangrijk het uiterlijk is als het gaat om online daten. Is je uiterlijk de reden dat je ondanks al je berichtjes of swipes toch geen reacties krijgt? En heeft het nog zin om te online daten als je uiterlijk niet je sterkste punt is?

Sonja is een kleine, slanke vrouw van 45 jaar. Bij binnenkomst in de coachingsruimte valt al op dat ze een “pittige, energieke uitstraling” heeft. Ze wil er echt tegenaan gaan om een leuke man te ontmoeten. Maar op het moment dat online daten ter sprake komt, zegt ze resoluut: “Daar begin ik niet meer aan”.

Sonja licht haar keuze even later toe: “Ik zie er niet leuk genoeg uit, dus mannen willen mij niet op grond van mijn foto”. Ze vertelt dat ze veel moeite steekt in het zelf reageren op anderen, maar heel weinig reacties krijgt. Als ze al reacties krijgt, dan zijn ze van mannen die minstens 10 jaar ouder zijn.

Ook vertelt Sonja dat een vriendin van haar die onlangs single is geworden, zichzelf meteen op Tinder had gezet. Haar vriendin is volgens Sonja een enorm mooie vrouw met een wespentaille en lang blond haar. Ondanks dat ze nog geen tekst had ingevuld, had ze al honderden reacties. Tot grote frustratie van Sonja.

Moet Sonja het online daten maar laten zitten, of zou ze nog een poging moeten wagen?

Een zeven kiest een andere zeven

Het is algemeen bekend dat uiterlijk één van de factoren is waarop mensen hun partner selecteren. Er is veel onderzoek gedaan naar wat men onder het ideale uiterlijk verstaat. Mannen met een brede kaaklijn en een brede (maar niet te brede!) schouderpartij bijvoorbeeld, en vrouwen van een jaar of 25 met een zandloper figuur.

Toch hebben maar een klein aantal mensen het “type fotomodel” naast zich lopen. Natuurlijk omdat voor een goede relatie meer nodig is dan een knap uiterlijk. Maar ook gaat een ander principe spelen: De meeste mensen gaan in real life namelijk voor een partner die qua uiterlijk ongeveer even aantrekkelijk is als zijzelf.

Plat gezegd: iemand die je qua uiterlijk een rapportcijfer zeven zou geven, kiest dus een andere zeven. Bij grote verschillen wordt vaak gecompenseerd op andere kenmerken (denk aan de rijke man met de knappe vrouw). Uit onderzoek komt zelfs naar voren dat relaties tussen partners met een sterk verschillende “aantrekkelijkheidswaarde” minder stabiel zijn en vaker op de klippen lopen!

De twee hamvragen bij online daten

Dat brengt ons op twee vragen:
1. Draait het bij online daten alleen maar om uiterlijk?
2. En zo ja, kiest men dan degene met het knapste uiterlijk of is het principe van selectie op basis van gelijkwaardige aantrekkelijkheid ook hier van toepassing?

Ik lees pas het profiel als de foto’s bevallen

Om de eerste vraag maar meteen ongenuanceerd te beantwoorden: ja, bij online daten draait veel om uiterlijk. In ieder geval veel meer dan in het dagelijks leven. Ook als we om ons heen vragen, horen we bijna altijd het volgende: “Ik scan eerst door de foto’s en als ik een leuke zie, dan lees ik pas de tagline of de rest van het profiel”.

Ook uit onderzoek blijkt dat uiterlijk bij online daten veel belangrijker is dan in real life. Omdat je andere informatie mist, maar ook door “keuzeblindheid”. Men heeft zoveel te kiezen dat men de rationele criteria veel meer uitschakelt dan normaal, en een in het oog springend onderdeel (het uiterlijk) laat bepalen.

Vrouwen gaan voor de mooiste kandidaat

De tweede vraag is lastiger te beantwoorden. Op de vraag of men op het meest mooie of het meest gelijkwaardige uiterlijk kiest is in onderzoek minder eenduidigheid te vinden. Eén onderzoek geeft aan dat met name vrouwen (!) selecteren op een knap uiterlijk, ongeacht of ze zelf knap zijn.

Ander onderzoek laat zien dat mannen én vrouwen doorgaans al snel bijstellen naar eigen niveau, omdat nu eenmaal niemand afwijzing leuk vindt. Men gaat eerst voor de knapste hunk of de mooiste chick, maar stelt dan bij naar het “eigen niveau”.

Uitgaande van deze twee onderzoeken: wat kun je dan doen als je niet gezegend bent met een “fotomodellen-look”?

Maak zo mooi mogelijke foto’s

Het eerste advies is simpel: zorg dat je mooie foto’s van jezelf maakt. Die selfie onder een tl-licht, terwijl je vermoeid en aangeschoten uit de kroeg komt, is niet echt een goed idee. En die foto waarin jij trots laat zien dat je een hoge berg beklommen hebt, maar waar de zweetplekken in je shirt de boventoon voeren, evenmin. Zorg in ieder geval voor leuke foto’s waar gezicht goed te zien is en je lachend de camera inkijkt.

Wel een waarschuwing: zorg dat je foto’s niet alleen mooi, maar ook realistisch zijn. Natuurlijk kun je een foto gebruiken van 10 jaar geleden en er nog drie filters overheen gooien. Weliswaar krijg je in eerste instantie wellicht meer reacties, maar bij de eerste date zal de ander vaak teleurgesteld zijn en komt het zelden tot een tweede date.

Selecteer zelf realistisch

Zorg dat je zelf selecteert op het principe van gelijkwaardige aantrekkelijkheid. Als jij zelf alleen reageert op die superknappe hunk of op die 10-jaar jongere schone (omdat “jij nog zo jong van geest bent”), wees dan niet verbaast dat je niets terug hoort. Als je zelden of nooit een match hebt c.q. zelden of nooit berichtjes terug krijgt, zet je waarschijnlijk te hoog in. Probeer dan eens iets minder kritisch te zijn en reageer op mensen die ietsje minder mooi op de foto staan.

Een andere stelregel die goed werkt is je de volgende vraag te stellen: “Zou ik deze persoon op de foto ook in real life benaderen / aanspreken vanuit romantische interesse?”. Als je die vraag met “nee” beantwoorden moet (omdat je bijvoorbeeld uit ervaring weet dat zo iemand in real life “buiten je bereik ligt”), dat is dat online meestal ook zo.

Kortom: wees eens wat minder kritisch en kijk eens verder dan de foto. Lees de tagline of de profieltekst goed en kijk of jullie leuke overeenkomsten hebben. De kans dat je iets terug hoort neemt dan meteen toe.

Ontmoet mensen op een andere manier

Krijg je ondanks goede foto’s, een leuke tekst en een realistische selectie geen enkele reactie? Misschien moet je dan accepteren dat online daten voor jou niet de goede manier is om je nieuwe partner te vinden. Gelukkig kan dat ook op andere manieren! Ga naar een single-event, doe een activiteit waar veel singles komen, spreek een vreemde aan op een feestje, vraag je vrienden of ze iemand kennen. Online daten is maar één van de manieren waarop partners elkaar ontmoeten!

Hulp nodig?

Wil je een einde maken aan eindeloos daten en ontdekken hoe je het beter kunt aanpakken? Laat ons je begeleiden op de weg naar liefdesgeluk! Met ons dynamische coachingsprogramma “Laat de liefde werken” geven we jouw liefdesleven de boost die het verdient. Ontdek hoe je daadwerkelijk invloed kunt uitoefenen op je liefdesleven. Onze deelnemers streefden allemaal naar een relatie zonder gedoe en twijfels, waar ze zichzelf kunnen zijn en ware liefde kunnen ervaren. En raad eens? Ze hebben het voor elkaar gekregen! Ben jij ook helemaal klaar met het gedoe rondom daten en relaties? Ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Wacht niet langer en kom eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

2 reacties op “Draait online daten alleen om uiterlijk?

  1. Wanneer mensen een reeks van foto’s van hun eigen gezicht met oplopende knapheid[symmetrie] beoordelen ,denken ze dat ze gemiddeld 10% knapper zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Maal 2 !!
    Denk je een zeven bent dan is een zes misschien wel het hoogst haalbare.

  2. Mooie beschreven aspecten van het eeuwenoude selectieproces, inmiddels ook digitaal toegepast. Zou het zo kunnen zijn dat het uiterlijk (onbewust) dominant is in iedere partnerkeuze? Er wordt steeds meer bekend over de relatie tussen uiterlijk en persoonlijkheid, mede gestuurd door hormonen.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved